Det gode forældresamarbejde FOA vuggestuekonference 18.03.2013 Dorthe Boe Danbjørg, Næstformand Forældrenes Landsforening Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den gode Klasse Forældresamarbejde 1. Møde i klassen.
Advertisements

Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Set i forældreperspektiv
Inddrag nu Kick-off møde
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Præsentation Pædagogisk konsulent Erik Hønge Uddannet fritidspædagog Leder af en børnehave Leder af et fritidshjem SFO-konsulent Freelancekonsulent bl.a.
Dansborgskolen – vi udvikler hele mennesker
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Når lærere samarbejder med forældre
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Nye krav og besparelser – hvordan sikrer vi kvaliteten v/ Dorte Bloch
Hierarki for styringsredskaber
Den gode klasse Forældrenes rolle
Sprogvurderinger af 3-årige
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Introduktion til Sprogpakken
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Skolebestyrelsen  7 forældrerepræsentanter  2 medarbejderrepræsentanter  Alle skal udfylde en tavshedserklæring  2 elevrepræsentanter  Alle har stemmeret.
Kan daginstitutioner gøre en forskel. v
Kontaktforældre - et vigtigt led mellem skole og forældre Kontaktforældrene er et vigtigt led mellem skole og forældre. Kontaktforældrene repræsenterer.
DELTAGELSE, REFLEKSION, CHANCELIGHED, OG RESSOURCE
Vi stiller skarpt på skole-hjem samarbejdet
Børnemad madvalget Ideer til temaer til drøftelse ifm. valg af frokostordning September 2010 Kære ledere/ forældrebestyrelser I dette powerpointshow er.
Vesterlunden – et område i det kommunale dagtilbud i Svendborg Mission og fælles referenceramme Inklusion Alle børn har lige adgang til at være aktive.
Skolebestyrelsens årsmøde for forældre på Hillerødsholmskolen
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Roskilde Universitet, Inst.f. Psykologi og Uddannelsesforskning
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Kontaktforældremøde den 12/1-12 Kontaktforældrerollen?
Folkeskolereform 2014.
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Resultatkrav: Sikkerhed, sundhed og trivsel Kompetenceudvikling
O RIENTERINGSMØDE FOR KOMMENDE 0. KLASSE. D AGSORDEN Præsentation af Langsøskolen Fra børnehave til skole Ny på en skole Forventninger til forældresamarbejdet.
Kommunikationsstrategi – det gode samarbejde Skjoldhøjområdet.
Det Inddragende Netværksmøde
Dialogmøde Forældresamarbejde - forældre og forældrebestyrelsen imellem.
AKT på Dybbøl Skolen.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Det pædagogisk upåagtede og dets inklusionsmuligheder
Allindelille skoles værdigrundlag og profil Udarbejdet i marts 2009.
F REMTIDIGE OPGAVER FOR PÆDAGOGISKE KONSULENTER PÅ DAGINSTITUTIONSOMRÅDET Faggruppeudvalget for pædagogiske konsulenter i FOA FOA - Pædagogiske konsulenter.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole August
Sammenhæng mellem indsatsområder på Dagtilbud v/Birgit Lindberg Arbejdsmøde for Dagtilbud den 18. august 2015.
BKF Børne- og Kulturchefforeningen Dagplejen – en central brik i kommunernes dagtilbud -BKF-synspunkter om omstilling på dagtilbudsområdet på FOA- konference.
Hvad er en trivselsgruppe ?  3-5 forældregrupper, som er sammensat af lærerteamet  Trivselsgrupperne forsøges blandet ifht. sociale kompetencer  Det.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
MUS samtale Kære Du indkaldes til den årlige udviklingssamtale.
HVORDAN DEFINERER VI DET I BV 3
Områdeforældrebestyrelsens arbejde
GLADSAXE KOMMUNE dagtilbudsområdet.
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Børnene kommer til tiden og har det nødvendige udstyr med
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Den pædagogiske læreplan
Præsentation af Socialstyrelsens Praksiskonsulent-korps
Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V
Udkast til principper for forældresamarbejde Et stærkt samarbejde mellem forældre og personale skal styrke vores fælles indsats for børn og unges trivsel.
Dagtilbudsreformen ”Stærke dagtilbud,- alle børn skal med i fællesskabet” Den styrkede pædagogiske læreplan Arbejdsgruppernes udkast til temabeskrivelser.
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Inspirationsworkshop med fokus på
Strategiske pejlemærker
Program Kort introduktion til hovedområder i den nye dagtilbudslov
Omsorgskultur i daginstitutioner
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Det gode forældresamarbejde FOA vuggestuekonference Dorthe Boe Danbjørg, Næstformand Forældrenes Landsforening Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt

Det gode forældresamarbejde ”Dagtilbud skal i samarbejde med forældrene give børn omsorg og understøtte det enkelte barns alsidige udvikling og selvværd samt bidrage til, at børn får en god og tryg opvækst”

Flere udfordringer Konkrete udfordringer i dagligdagen….Forskellige opfattelser af, hvad dagtilbuddets opgave er…..Svært for personalet at involvere hele forældregruppen….Dobbeltroller, samarbejde, men også vejledende…Taler forbi hinanden…madpakken…presset på tid… Mere overordnede udfordringer… Forældresamarbejdet fraværende i debatten om dagtilbud…Ændring i dagtilbudsloven..Uklarheder…ikke præcist defineret…Forskellig forståelse…Mere vægt på arbejde end samarbejde…mere end bare kunder i butikken….forældre ikke forbrugere..madpakken..madordning… Så det er ikke bare selvfølgeligt og ligetil, men hvordan gør vi så…

Noget er ændret Fokus på forældresamarbejdet: I kommunernes kvalitetsarbejde (København, Nyborg) Pejlemærke fra TASK FORCE for fremtidens dagtilbud KLAR ARBEJDSFORDELING FORÆLDRE KAN OGSÅ BIDRAGE TIL LÆRING OG INKLUSON FORÆLDRE I UDSATTE POSITIONER SKAL HAVE DEN RIGTIGE STØTTE

Og hvordan ser vi så det gode forældresamarbejde madpakken er måske det bedste eksempel? Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt

Det uformelle Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt

Det uformelle Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt Snak…tid…blive mødt…sige hej og farvel…føle sig velkommen…bare at møde en voksen…god tone…indblik i dagen… Eksempel: Leder på forældremøde: Vi henstiller til at I ikke taler med pædagogerne, der går tid fra de andre børn. I må læse i logbogen…

Det formelle Fastlagte udviklingssamtaler ( ’vi vil fortsætte med at snakke med ham’) Forældrekaffe, fællesspisning…forældremøder… Hvordan får vi forældrene til at komme til forældremøder (her kan madpakken være rigtig god…) Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt

Det organisatoriske Forældrebestyrelsesarbejdet…give mulighed for forældresamarbejde i forhold til principperne, pædagogikken og rammerne i institutionen…reelt samarbejde…ikke dem og os…ikke bare orientering…diskussion…pædagogiske principper…forventningsafstemning fra begge sider…engagere forældre i institutionen (madpakken kan atter nævnes)…områdeledelse…strukturelle udfordringer…lovgivningsmæssige udfordringer…ændring i 2007… Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt

Det organisatoriske Dagtilbudspolitik Forslag – Nyborg Kommune Der er tæt og inddragende forældresamarbejde med tydelige gensidige forventninger. Dagtilbuddene formidler tydelige rammer og retningslinjer for samarbejdet med forældrene og sikrer at gensidige forventninger er afklarede. Forældre inddrages altid i overvejelser eller bekymringer om deres barn. Relationer mellem forældre og ansatte er altid præget af tydelig ansvarsfordeling og vilje til at samarbejde om barnets bedste. Dagtilbuddene er faglige og professionelle samarbejdspartnere og indgår i et ligeværdigt og respektfuldt samarbejde med forældrene om barnet. Alle forældre opfordres til at deltage mindst en gang om året i deres barns hverdag i dagtilbuddet. Alle dagtilbud opfordres til at afholde mindst en årlig udviklingssamtale med for- ældre om barnet. Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt

I Forældrene Landsforening arbejder vi blandt andet for: Bedre normeringer, som kan skabe bedre vilkår for det gode forældresamarbejde i dagligdagen. Institutions-hjem-samtaler, hvor forældre tilbydes fastlagte samtaler om barnets udvikling og trivsel. Kompetencen tilbage i lokale forældrebestyrelser på den enkelte institution.

Konkrete initiativer Projekt – skal afdække Forældrenes perspektiver på børns liv og læring i familien og institutionen Relationer til det pædagogiske personale Relationer til andre forældre Det formelle forældresamarbejde (forældremøder, bestyrelse) Det daglige uformelle samarbejde Barrierer for deltagelse og samarbejde Eksempler på samarbejdsformer

Konkrete initiativer Undersøgelse – skal afdække Er det forældrebestyrelsen der fastlægger de pædagogiske principper i daginstitutionen? Hvis ja, har bestyrelsen lejlighed til at drøfte principperne indgående? Er det forældrebestyrelsen der fastlægger principperne for daginstitutionens budget? Hvis ja, har bestyrelsen lejlighed til at drøfte principperne indgående? Har forældrebestyrelsen indflydelse på de pædagogiske læreplaner? Drøfter ledelsen planerne med jer eller bliver I blot orienteret? Har I fået yderligere kompetence delegeret? Hvordan fungerer det daglige forældre-pædagog-samarbejde ved aflevering og hentning? Er der tid til dialog?

Konkrete initiativer Ændring af dagtilbudsloven…Mere konkret. Bedre defineret. Mere præcist.

På vej til det gode forældresamarbejde Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt