CEPOS Håndtering af udfordringer på arbejdsmarkedet ? Af cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Højtuddannedes værdi for virksomheder
Advertisements

Den offentlige sektors økonomi - Kapitel 9 Hvor stor skal den offentlige sektor være? Hvordan skal skattepolitikken indrettes (efter Robin Hood principper.
1 OECD efterlyser en indsats for fremtiden Overordnede problemstillinger: • Hovedstadsregionen er en lille metropol i et internationalt perspektiv • Vi.
Center for Politiske Studier
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Risici for fremtidens velfærdssamfund
Oplæg Debatmøde arr. Enhedslisten i Vanløse
EAPN.DK debatmøde Kofoeds skole Reformer, helhedsløsninger og de frivillige.
Hvad skal vi leve af? Et spørgsmål om pensioner og transparens.
Udfordringer for det danske velfærdssamfund
Økonomisk styring Kapitel 14.
Danmark har behov for en anden skattepolitik
Oplæg ved Dansk Byggeris temadag
Oplæg af Mads Lundby Hansen Cheføkonom CEPOS. Regeringens globaliseringsstrategi: Danmark skal være et førende vidensamfund Men hvordan er det med incitamentet.
Finanslovforslaget for august Finanslovforslaget for 2004 Rammerne for økonomien, konjunktursituationen og indsatsen mod ledigheden Nye.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
Førtidspension og fleksjob Udfordringerne
Danmarks relative produktivitetsudvikling
Udliciteringskonference Den offentlige sektors udfordringer – udliciteringer er en del af løsningen Mads Lundby Hansen Cheføkonom CEPOS.
Obligatorisk Ungdomsuddannelse SFU 5/3-11 Vejle Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
DER ER RÅD TIL VELFÆRD København 30/
Mod en ny arbejdsmarkedspolitik Mogens Ove Madsen Fmd. Specialsektorudvalget Region Nordjylland.
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
Center for Politiske Studier
Finansloven og dagpengesystemet Oplæg på CEPOS’s Vækstkonference 2014 John Smidt Direktør for De Økonomiske Råds sekretariat 8. december 2014.
Mandag d. 8. december 2014 CEPOS VÆKSTKONFERENCE 2014 Flexicurity, kriser, vækst og globalisering Torben Tranæs ROCKWOOL FONDENS FORSKNINGSENHED.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE JOB MED LØNTILSKUD TIL FØRTIDSPENSIONISTER MØDE.
Oplæg UNGDOMSKONFERENCE REGERINGENS ”VELFÆRDSREFORM” - UNØDVENDIG OG USAMMENHÆNGENDE Økonom, cand. Scient. Adm., sekretariatschef Henrik.
Arbejdsmarkedsindsatsen for ikke-arbejdsmarkedsparate
Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet – arbejdspladsernes rolle, 8. februar 2006, Mona Larsen Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Arbejdspladsernes rolle.
SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Handicap & beskæftigelsespotentiale – Snoghøj – Handicap og beskæftigelsespotentiale Jan Høgelund.
Økonomiske begreber Samfundsfag.
DA-forslag til en reform af kontanthjælp Den 22. februar 2013.
Oplæg CEPOS´ Vækstkonference 2015 Cheføkonom Mads Lundby Hansen Center for Politiske Studier.
Konsekvenser af at indføre ressourceforløb Hanne Weise, AMS.
HVAD KAN DU FÅ OG HVAD SKAL DU VÆLGE NYE EFTERLØNSREGLER.
Chefanalytiker Har vi råd til velfærd? Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Beskæftigelsesregion Syddanmark Jobcenterchefmøde 24. September 2009.
De danske sundhedsudgifter – en tikkende bombe under velfærdsstaten? Indlæg baseret på vismandsrapport om dansk økonomi, efterår 2009 Danske Regioners.
HVAD KAN DU FÅ OG HVAD SKAL DU VÆLGE NYE EFTERLØNSREGLER.
Privat beskæftigelse under pres personer Aktuel mangel på arbejdskraft – Demografisk tab af arbejdsstyrke Offentlig finansieret beskæftigelse.
Det enstrengede kommunale beskæftigelsessystem. Hensyn bag finansieringsordningen Kommunalt incitament til at få ledige i job Undgå usikkerhed om den.
Den økonomiske udvikling og nyorientering på arbejdsmarkedet -udfordringer og perspektiver for arbejdsmarkedspolitikken Michael Rosholm Handelshøjskolen,
Finanskrise og arbejdsmarked Torben M. Andersen Institut for Økonomi.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 4. februar 2010, Tambohus Kro, Thyholm.
Aktuelt billede af arbejdsmarkedet v. Karl Schmidt, direktør, Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Rekruttering til Tønder kommune – er der et problem?
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 12. februar 2010, Fuglsøcentret, Knebel.
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Brug for alle - en særlig indsats for kontanthjælpsmodtagere i match 3 Seminar den 13. juni 2012.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 5. februar 2010, Skanderborg Kursus- og Konferencecenter.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 9. februar 2010, Ferskvandscentret, Silkeborg.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Nyt i beskæftigelsespolitikken Jobcenterchefmøde d. 30. maj 2012 v. Karl Schmidt, regionsdirektør, Beskæftigelsesregion.
Jobcenterchefmøde 2010 Velkomst og nyt i beskæftigelsespolitikken V/ Karl Schmidt.
Dansk økonomi Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3 5. december 2005.
Brugen af virksomhedsrettede tilbud til personer med funktionsnedsættelse v/ Bente Ellegaard og Anne Lyders Gade Specialfunktionen Job & Handicap.
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
25. januar 2017 Kontorchef Kirsten Brix Pedersen
Rekruttering til Nyborg kommune – er der et problem?
Rekruttering til Kolding kommune – er der et problem?
CEPOS’ Vækstkonference 2017
Kendte Udfordringer Usikker Fremtid.
Hvad kan du få og hvad skal du vælge
Rekruttering til Assens kommune – er der et problem?
Rekruttering til Kerteminde kommune – er der et problem?
Rekruttering til Vejen kommune – er der et problem?
Rekruttering til Ærø kommune – er der et problem?
Arbejdsmarkedskommissionen
Flere i beskæftigelse – lavere ledighed
Arbejdsmarkedskommissionen
Tilbagetrækningsreformen
Præsentationens transcript:

CEPOS Håndtering af udfordringer på arbejdsmarkedet ? Af cheføkonom Mads Lundby Hansen

Udfordringerne 1.Udsigt til uholdbare offentlige finanser 2.Lavvækst og tab af velstand

Offentlige finanser Der udestår et finansieringsbehov I høj grad fordi Fogh ønsker at udvide den offentlige sektor Vækst i det off. forbrug på gennemsnitlig 1 pct. om året frem til 2015 Stigning i det offentliges andel af BNP Modsætning til Nyrups plan

Krav i 2015-planen

Tilbage til før Velfærdskommissionen Ifølge regeringen er udfordringen på 0,8 pct. af BNP I øvrigt samme størrelsesorden som da Velfærdskommissionen blev nedsat Økonomisk Redegørelse august 2003: ”Råderummet til bedre offentlig service og lavere skat i 2010 fremskrivningen er betinget af, at nye initiativer– udover Flere i arbejde og skatteaftalen – sikrer en varig fremgang i beskæftigelsen på omtrent personer frem til 2010”

Ikke imponerende vækst fra 1996 til 2006

Relative velstand har været faldende

Behov for flere hænder Væksten bremses fremadrettet af mangel på arbejdskraft Vi skal øge beskæftigelsen strukturelt med ca personer frem til 2015, hvis vi skal have normal vækst (ca. 2 pct.) Dvs. 5*Arbejdsmarkedskommission

Løsninger

Arbejdstiden vil falde

Fald i arbejdstiden Arbejdstiden vil falde med ca. 1,8 pct. frem til 2015 som følge af demografien Hvordan kan det håndteres ? F.eks. ved at gøre det mere attraktivt at arbejde ekstra Her har vi gode erfaringer!

MARGINALSKAT OG ARBEJDSTID

Videnskabelig dokumentation for negativ sammenhæng mellem marginalskat og arbejdstid I DK anvendes elasticitet på 0,1

Anvendes en elasticitet på 0,1: Flad skat på 40 pct. håndterer den del af holdbarhedsproblemet der følger af faldende arbejdstid Forudsætter en finansieret skattereform

Men det skal ikke handle så meget om skat

Beskæftigelsesgrad lav for de årige

Stop for tilgang til efterløn Stop for tilgang til efterløn i 2010 Øger beskæftigelsen med ca personer ved fuld afvikling Forbedrer holdbarheden med ca. 12 mia.kr.

Effekt på beskæftigelsesgrad

Forhøj pensionsalderen Annulering af Lykketofts og Foghs problematiske reform af folkepension Dvs. forhøj Folkepensionsalderen til 66 år i 2016 og til 67 år i 2017 Det øger beskæftigelsen med yderligere personer Styrker holdbarheden med yderligere 7 mia.kr. (i alt 19 mia.kr. inklusiv efterløn)

Lang dagpengeperiode i Danmark

Hvem sagde dette? Den sværeste beslutning, jeg nogensinde har truffet i mit professionelle liv, var... ”Dengang jeg i 1998 i forhandlinger for XXX var med til at skære et år af dagpengeperioden. Det var en utrolig upopulær beslutning, men jeg tror, at den var rigtig, og det har også vist sig, at ledige siden er kommet hurtigere i arbejde”

Stor effekt ved kortere dagpengeperiode Forkort dagpengeperioden fra 4 til 1 år Det øger beskæftigelsen med ca personer under normale konjunkturer Forbedrer holdbarheden med ca. 9 mia.kr.

Udvid ungeindsats Udvid Nyrups ungeindsats til at gælde unge under 30 år Det skal ikke være mere attraktivt at være på dagpenge end SU

Mindre efterlønsjustering Nyrup’s efterlønsindgreb: Lavere ydelse og modregning for under 62 årige Mange ældre udskyder efterlønnen indtil de fylder 62 år. Gentag Nyrups efterlønsindgreb og forlæng perioden med lavere efterlønsydelse og modregning af pensionsopsparing til også at gælde for de 62- og 63-årige Stigning i beskæftigelse på personer frem mod Forbedrer holdbarhed med ca. 3 mia.kr.

Vækst i ”bruttoførtidspension” Siden 1997 er antallet af personer på fleksjob, ledighedsydelse og førtidspension vokset mere end demografien skulle tilsige SFI: 23 pct. af fleksjobbere har ingen funktionsnedsættelse Vismænd: ca. 25 pct. af fleksjobbere kommer direkte fra ordinær beskæftigelse

Revurdering af alle tilkendelse af fleksjob Revurdering af alle tilkendelser af fleksjob eller tidsbegrænsning Nogle fleksjobbere kunne besidde ordinært arbejde Et potentiale på ca personer Forbedrer holdbarhed med ca. 2 mia.kr

Samlede forslag