Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Varedeklarationer Og lightprodukter.
Advertisements

Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Kost og træning.
Kost til triatleter.
Styrk dit immunforsvar
Theta Ernæring.
Mineraler + Vitaminer, deres betydning for kødkvæg
Maden stiger dig til hovedet!
Livsstil og sundhed Ind i biologien 9. klasse.
Pharmanex University EXITENTER. g ấ c superfrugtblanding med lipocarotener tm G3 ™
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Ernæringsterapi - mål og midler
- Hvordan du kan mindske risikoen for osteoporose
Kommende mærkningsregler og GDA
Hvordan kan valget af foder påvirke mælkens kvalitet? John E. Hermansen og Kristen Sejrsen Danmarks Jordbrugsforskning.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Reglerne om ernærings- og sundhedsanprisninger
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
Plantekongres, Herning
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler II
VITAMINER OG MINERALER
LifePak ® Essentials Provided by nature. Proven by science.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt
Fedtopløselige vitaminer
Nyrerne.
Nyrerne Absolut vigtigste funktioner er at:
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Fødevarer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Mineraler – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Protein – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Sp.1 Forstil dig, at det i Danmark var almindeligt med fødevarer tilsat vitaminer og mineraler. Hvor enig eller uenig er du så i følgende udsagn?
Vitaminer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
- Sammensætningen og lymfesystemet. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. Plasma udgør ca. 60% og.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Hvor kommer vitamin A fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Ernærings- og sundhedsanprisninger
Spil: Vitamin kanten Spilleregler: Antal personer: 1-2
Graviditet efter bariatrisk kirurgi Revision - 1
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Reglerne om ernærings- og sundhedsanprisninger
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Pharmanex® Bone Formula
Hvor kommer vitamin A fra?
Professionelle opskrifter og Svindberegning: 2 skoleperiode
Spil: Multiple vitaminer
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Faglig regning Kostberegning.
Gødningskursus Udarbejde af: Søren Wiese.
Velkommen til TECHCOLLEGE
Præsentationens transcript:

Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare har særlig gavnlige ernæringsmæssige egenskaber, på grund af dens indhold af energi, næringsstoffer eller andre stoffer Sundhedsanprisninger giver oplysning om sammenhængen mellem et næringsstof og sundhed / dets funktion i kroppen Der kræves næringsdeklaration i flg. EU’s mærkningsforordning 1169/2011. Sundhedsanprisning må som udgangspunkt kun anvendes, hvis fødevaren er ”en kilde til” det anpriste stof.

Krav til anvendelse - ernæringsanprisninger ”Højt indhold af” /  for vitaminer og mineraler, mindst 30 % af ADT pr. 100 ml eller 100 g ”Rig på”  for protein, mindst 20 % af fødevarens energiindhold fra protein ”Betydelig mængde” /  for vitaminer og mineraler, mindst 15 % af ADT pr. 100 ml eller 100 g ”Kilde til”  for protein, mindst 12 % af fødevarens energiindhold fra protein Dog er det anderledes for mælk, hvad angår vitaminer og mineraler (uændret for protein): For at være ”rig på”  mindst 15 % af ADT pr. 100 ml. For at være ”kilde til”  mindst 7,5 % af ADT pr 100 ml.

Vitaminer og mineraler, som kan deklareres og den anbefalede daglige tilførsel (ADT) (omregningsfaktor for beregning af energiindhold: Protein 17 kJ/g svarer til 4 kcal/g) Vitamin A (µg)800 Vitamin D (µg)5 Vitamin E (mg)12 Vitamin K (µg)75 Vitamin C (mg)80 Thiamin (mg)1,1 Riboflavin (mg)1,4 Niacin (mg)16 Vitamin B 6 (mg)1,4 Folsyre (µg)200 Vitamin B 12 (µg)2,5 Biotin (µg)50 Pantothensyre (mg)6 Kalium (mg)2000 Chlorid (mg)800 Calcium (mg)800 Phosphor (mg)700 Magnesium (mg)375 Jern (mg)14 Zink (mg)10 Kobber (mg)1 Mangan (mg)2 Fluorid (mg)3,5 Selen (µg)55 Chrom (µg)40 Molybdæn (µg)50 Jod (µg)150

Eksempler på sundhedsanprisninger for kød Protein bidrager til øget muskelmasse Folat bidrager til immunsystemets normale funktion B6 og B12 vitamin bidrager til at mindske træthed og udmattelse B6 og B12 vitamin bidrager til immunsystemets normale funktion B6 og B12 vitamin bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer B1 vitamin bidrager til en normal hjertefunktion Zink bidrager til at vedligeholde et normalt syn Jern bidrager til immunsystemets normale funktion