Den 3. februar 2011, Viborg ved /Annette Ernst Lauridsen, direktør AARHUS TECH og formand for National Dialogforum for Uddannelses- og Erhvervsvejledning.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Advertisements

3. seminar om afklaring og vurdering af realkompetencer 20.maj 2010 Silkeborg Ulla Nistrup Velkommen.
EVejledning Et tilbud til elever i grundskolen – og deres forældre - og for alle andre uddannelsessøgende.
Overgangsordninger Praktik- og uddannelsesrådgivningen januar 2013
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Lærerprofessionen.
Forældremøde X årgang.
LP-MODELLEN LP-modellen Hamar uge Mandag aften
INFORMATIONSFORMIDLING KRÆVER EN PLAN SKANKOMP VIBORG LOUNGE TIRSDAG DEN 5. OKTOBER 2010.
Forældremøde 9 klasse (skole)
Ungdom det bedste guld - hvordan får vi guldet frem?
Hjertelig velkommen til årets uddannelseskonference.
Kommunikation og vejledning
Introduktionsaften 10. klasse på Hjalleseskolen
Workshop EUD – Oplagt fødekæde til Erhvervsakademiuddannelserne
RKV-arbejdsgruppens rapport om anerkendelse af realkompetencer DFS’ realkompetenceforum januar 2012/RJ.
UU-Vestegnen Vognporten Albertslund Tlf
Orientering forældremøde 9. klasse
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.

Uddannelsesvejledning i 10.klasse Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Brian Nybo (10.B, 10.C + drenge i 10.D) Tina Krogsdal (10.A,
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning
IMODUS konference Campus Roskilde 20. Marts Lene Smith, EUC Norvestsjælland1.
FORÆLDREMØDE 9. ÅRGANG AUGUST 2014
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Uddannelsesafklarende samtaler
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Lærerprofessionen.
Vi har en ambitiøs regering ( - siger de ) DK skal både være et videns- og produktionssamfund Samspil mellem håndværk og ideer udvikler ny teknologi og.
FORÆLDREMØDE 8. ÅRGANG AUGUST Vejledning 8. årgang Præsentation Vejledningslov Uddannelsesparathedsvurdering Uddannelsesplan – minuddannelse.net.
Oplæg på national konference 24. maj 2011 v/ centerleder Mette Boel Etnisk Erhvervsfremme i Danmark Hvad er det?
Forældremøde 8. klasse Orientering om Vejledning & UEA-undervisning.
Velkommen 9. klasses forældre Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Janne Matthiassen Tlf:
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
FORÆLDREMØDE 10. ÅRGANG AUGUST Vejledning 10. årgang Præsentation Vejledningslov Uddannelsesparathedsvurdering Uddannelsesplan – minuddannelse.net.
VEJLEDNING TIL FORANDRING D.7. MAJ 2014 WORKSHOP : KONTANTHJÆLPS- REFORMEN I PRAKSIS 1Anne Eghøje Slagelse Jobcenter.
Vejledning i uddannelsessystemet - Elevernes svar på vores problemer.
Uddannelsesudfordringer efter globaliseringsrapporten og velfærdsforliget Paneldrøftelse i Danmarks Vejlederforening d. 30. januar 2007 v/ Per B. Christensen,
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Undervisningsbaseret vejledning og samarbejde om vejledningsopgaven på TEC! 1 Carin Rabell.
Ungeindsatsen i Center for Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse UU og jobcentrene; et samarbejde om udsatte unge, 3. december 2015 Leder af Ungeporten,
Samspillet mellem folkeskoler, UU-vejledning og ungdomsuddannelserne UU-reform med fokus på erhvervsuddannelserne Kommunesamarbejde om udskolingen, UU-vejledning.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
UURS konference den Comwell Køge Workshop 10 – hvor er UU på vej hen v. Mark Jensen UU DK UU DANMARK UDVIKLING & INTERESSEVARETAGELSE VEJLEDNING.
HR Partner erfaringer – HR Partner modellen på DTU Præsentation i Personalestyrelsen den 12. april 2011 v/ HR Partner Marianne Krabbe.
1 Erhvervsuddannelserne som mål for brobygningsforløb Beskæftigelsesregion - Syd, Nord, Midt, Hovedstaden og Sjælland, Hovedstaden.
De syv skolehistorier- hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi? Hvis integreret vejledning er svaret, hvad er så spørgsmålet? Integreret vejledning:
Ungdommens Uddannelsesvejledning ▪ Rådhusstrædet 6 ▪ 7430 Ikast ▪ tlf: ▪ Vurderingsprocessen UPV i grundskolen Baggrund for UPV proces.
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
”Klart jeg kan” Et vejledningsforløb for ledige i Jobcenter Odsherred med fokus på motivation og kompetencer Peter Rummelhoff, områdeleder Jobcenter Odsherred.
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Bilag 4 Unge og mentorroller.
Forældremøde Ung i Svendborg.
eVejledning – hvor er vi nu?
FaktaArk Voksenvejlednings- netværkene November 2008
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Forældremøde.
Valideringsarbejdet i Norden og Europa Erfaringer og udfordringer
EGU – hvad virker? EGU – et godt redskab til inklusion af unge til
Evaluering af Sæt skub i egu!
EGU – en erhvervsrettet uddannelse Vejle den januar 2015
&.
Præsentationens transcript:

den 3. februar 2011, Viborg ved /Annette Ernst Lauridsen, direktør AARHUS TECH og formand for National Dialogforum for Uddannelses- og Erhvervsvejledning. Vejlederrollen under forandring

Disposition Vejlederrollen under forandring – hvorfor? Vejlederkompetencer – kompetencehjul Er der behov for nye kompetencer? Er der behov for nye metoder? Er der accept af et nyt vejleder fokus? - fra et uddannelses- til et beskæftigelsesperspektiv – og omvendt? Sammenhæng i og samarbejdet om vejledningen Spørgsmål og debat

Vejlederrollen under forandring Hvilke ændringer er der sket? –Entydig ansvarsplacering –Myndighedsopgaver –Institutionsuafhængighed –Eksplicit formulering af vejlederens etiske udgangspunkt - individ / samfund. –E-vejledning

UU-Vejlederens kompetenceprofil Tilgængelig og udadvendt Vejledningsfaglighed (vejledningsfaglige redskaber, løsnings- modeller) Kendskab til uddannelses- systemet og erfaring med erhvervslivet God kommunikator og med stærke skriftlige kompetencer og god IT-bruger Skabe relationer (empatisk, nærværende, anerkendende) Samarbejde med relevante personer Bevidsthed om egen viden og begrænsning. Skal være et over- skudmenneske Konfliktfore- byggelse/ -håndtering Fler-Kulturrel forståelse (kulturer, livs- former + livs- værdier Januar 2011/SH/LH

Nye kompetencer… E-vejledning IT- kendskab Kommunikation – over nye medier Bred vejledningsfaglig viden – især om uddannelsessystemet og erfaring fra erhvervslivet – grænseflader til andre rådgivende organer Vedholdenhed

Nye metoder… Kommunikation over nye medier Uddannelsesparathed – udvælge metoder og modeller Tidspres – kort sagsbehandling, kort tålmod Mål og vurdering af vejlederens arbejde på resultater i forhold til gennemførsel

Accept af ny rolle? Der er forskellige veje: –En der påtager sig opgaven og arbejder på at udvikle nye metoder og samarbejdsrelationer ud fra intentionerne i ungepakke 2 –En der holder vejlederens etiske værdier højt, og som ikke kan se, at samfundsvinklen kan indgå i en vejledningssamtale Er der ikke en kombination?

Samarbejde… Ønskes: –Helhedsvurdering – helhedsløsning Det fordre samarbejde –Med jobcentre, med A-kasser, med sagsbehandlere i forskellig regi, med uddannelsesinstitutioner, med forældre med… Datagrundlag, for at kunne følge den unge tæt, er etableret

Samarbejdet… Som Uddannelsesinstitution ønsker jeg, at knytte UU tættere til vores praksis: –Hvis en elev ikke møder ønsker jeg, at det er UU der opsøger og rykker for fremmøde –Hvis en elev mistrives skal UU kontaktes med det samme for evt. nyt uddannelsesvalg –Jeg ønsker, at ansvaret for at en elev faktisk møder op ikke er vores – vi har ansvaret for at levere en god og motiverende undervisning.

Samarbejde… Kræver at uddannelsesinstitutionerne har kompetencer i huset til at kunne give det rette modspil og medspil: –Om brobygning, introkurser, Åbent hus, uddannelsesdage … –Om uddannelsesparathed, RKV og merit –Om praktikpladser og udviklingstendenser –Om samarbejdet og udviklingsmuligheder

Spørgsmål og debat… Hvad betyder det for sammenhængen i og samarbejdet om vejledning, at… Hvad er problemet? Hvorfor bliver spørgsmålet stillet? Hvad er det vi forventer af hinanden? Hvad er det der ikke dur i dag?

Tak for jeres opmærksomhed