Læremidler til MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Status på implementering af digitaliseringsstrategi
Advertisements

Effekt af e-læring Certificering som e-underviser
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC, Læreruddannelsen i Aarhus
VEJLEDNING OMKRING LÆREMIDLER –
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Læringscentret og nye vejledningsformer
Læremidler i praktikken
MODERNE MEDIER – et 6 ugers kursus for lærere august-oktober 2012 Foto fra rapporten: Digitale medier i folkeskolen.
Introduktion til Blackboard og netmedieret kommunika-tion
Anslag: ”Søgehistorier”.
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
Klavs Asbjørn Hansen Vibeke Wendelboe Lund Maria Aas.
Velkommen! Strøtanker vedr. pædagogisk IT som et indsatsområde.
Hvad er et produkt i faget teknologi - og hvorfor?
Viden, læring og progression
Forskningsperspektiver på læremidler
Læremidler som tekster – tekster i læremidler
Lærermiddelkultur(er)?
Ressourcer og læremidler i et didaktisk perspektiv Læring og Læringsressourcer,
LÆREMIDLER I EN PRAKSIS. Læremiddelkulturen Skolens mediekultur Skolens læringsmiljø Skolens vejledningskultur.
Læremiddelkultur I Folkeskolen
BYOD - Løjtegårdsskolen ”It har meget lille betydning for forandringer på kort sigt. Men på lang er it medvirkende til store forandringer i vores måde.
Mediepædagogiske værktøjer i teori og i praksis
Problemstilling Hvordan tilrettelægges et læringsforløb der understøtter lærens kompetenceudvikling ved implementering af ipads i undervisningen Lærerne.
Madkundskab – et nyt fag i skolen
Madkamp - DM i madkundskab
Lærerprofessionen.
IT i fagteamet Sofielundskolen 5. December 2013 December 2013 Niels Jacob Hansen - Læreruddannelsen Holbæk - UCSJ 1.
DEN DIGITALE SKOLE Hvordan kan tablets indgå i undervisningen for at tilgodese differentiering?
Rikke Christoffersen UC Syddanmark.  at kvalificere den studerendes færdighed i at producere digitalt læremiddel til danskfaget på baggrund af fagdidaktiske.
Årsplan – en kort en lang
Tak til Danmarks Lærerforening for samarbejdet
Idræt på hjernen: Forbinder teori i praksis Bruger Nye Fælles Mål
Planlægning, proces og evaluering
Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler Læremiddel.dk – Nationalt videncenter for læremidler.
Søren Kierkegaard 2. Eksistentialisme.
Multimodale læremidler. Understøtte undervisningen 2 Et læremiddel til at understøtte undervisningen i erhvervsøkonomi for læsesvage elever: - Multimodalt.
Læringsorienteret feedback og Den dynamiske årsplan
Dorthe Carlsen UC Syddanmark og Læremiddel.dk Esbjerg, 22.oktober 2014
”Tegn på læring: Brug af læremidler, elevens udbytte og motivation”
Læremidler til MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læremidler til Madkamp 2015 Kirsten Marie Pedersen Madkundskab UC Lillebælt/Læreruddannelse n på Fyn.
Læring og MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Synlig læring i praksis Workshop på konference Lise Mayland, Impact Uddannelse.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Madkamp og madkundskab Kursus Madkamp – DM i madkundskab september 2014 Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
MADKAMPS relation til faget Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
Læring og MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læring og Evaluering i Madkamp og madkundskab Merete Vial Oktober
Workshop om multimodalitet Formål: Bedre læring for eleverne Multimodal materialebank som en del af vores projekt i udviklingen af en aktionslæringsmodel.
Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Kreativitet Innovation Entreprenørskab
Tidlig sprogstart i skolen- oplæg ved bogreception d. 14./
Madkamp - DM i madkundskab
Kompetence-, færdigheds- og vidensmål
Kompetence-, færdigheds- og vidensmål
Evaluering – det kræver læringsmål!
Digitale læremidler kategorier.
Digital præsentation som grundlag for den faglige samtale om projektarbejdet ved eksamen i dramatik.
Består i år af: Samlet materialer til både elever og lærer en plakat
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Læremidler til MADKAMP Årets fokus: Konservere din køkkenhave
WORKSHOP 2, Gribskov Kommune, 2017
It i folkeskolens matematikundervisning
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Hvorfor dansk på GF1?.
Prøven i Natur/teknologi
FÅ MEST UD AF DAGEN: UNDERVISNINGSMATERIALE (9. -10
Præsentationens transcript:

Læremidler til MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg

Formål At definere begrebet læremidler til MADKAMP 2015

Læremiddel ? Definering: Læremidler er materialer og værktøjer, der bliver anvendt som midler med læring som mål! Thomas Illum Hansen, Laeremiddel.dk

Kategorier af læremidler? Kategorisering v. Thomas Illum Hansen, laerermiddel.dk Didaktiske læremidler (Undervisningsmidler) Semantiske læremidler (betydningsbærere) Funktionelle læremidler (redskaber) Er læremidler, der er produceret med henblik på at blive brugt i undervisningen i et bestemt indhold og har derfor indlejret didaktik, for at fremme elevers læring. Det er typisk lærebogssystemer, men kan fx også være pædagogisk tilrettelagte pc-spil. Didaktiske læremidler er præget af, at der er en intention om, hvad eleven skal lære og hvordan. Typisk giver de også bud på, hvordan undervisningen skal tilrettelægges. Er alt det, der inddrages betydningsmæssigt til at bringe indhold ind i undervisningen, men uden en indbygget didaktik Det kan fx være en film, litteratur, anskuelses genstande, webtekster. Der bruges som redskaber til at håndtere indhold, men som ikke er didaktiske eller semantiske i sig selv:– fx den traditionelle tavle, interaktive, elektroniske tavler, pc’ere og mobiltelefoner.

Læremidler og undervisning Kategorisering v. Thomas Illum Hansen, laerermiddel.dk Undervisnings- midler TeksterRedskaber Typer/kategorierDidaktiske læremidler Semantiske læremidler Funktionelle læremidler KendetegnMening Facilitering Didaktisk design Mening båret af tegn Facilitering af læring og undervisning EksemplerGrundbog Tematiske emnemateriale fx Mælk og mælkeprodukter Kål og madkultur Smagens Dag Fødevarer - mælk Redskaber Kogebøger Opskrifter Tv-udsendelser Tavle It-udstyr Indikatorpapir Linned - ostelærred Papirvarer AnalyseRedidaktiseringDidaktisering

Læringsforløbet Mælk & mælkeprodukter - og deres fysisk-kemiske egenskaber I læringsforløbet anvendes en bred tilgang til lærermidler et bredt læremiddelbegreb: Undervisningsmaterialer Tekster Fødevarer Redskaber IT og medier

Læremidlet: Mælk & mælkeprodukter - og deres fysisk-kemiske egenskaber Elevhæftes 7 temaer: Tema 1: Hvad er mælk? Tema 2: Fra mælk til mælkeprodukter Tema 3: Mælkelaboratoriet - kulhydrat Tema 4: Mælkelaboratoriet - fedt Tema 5: Mælkelaboratoriet - protein Tema 6: Madlavning og fysisk- kemiske processer Tema 7: Eksperimenter med mælk Lærervejledningen – til hver tema: Kompetenceområde og mål med tilhørende færdigheds- og vidensmål. Læringsmål Tegn Hvad gør læreren Hvad gør eleven Afsnit om IT- og medier Supplerende materiale

Fra lærervejledningen tema 4 - kompetenceområdet: Fødevarebevidsthed Kompetencemål Færdigheds- og Vidensmål Omsætning til læringsmål Tegn på læring Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed Råvarekendskab Fase 1 Eleven kan tage hensyn til råvarers fysisk-kemiske egenskaber Eleven har viden om råvaregruppers fysisk- kemiske egenskaber  Du kan undersøge, hvad der sker med fedtet i mælk, når du fremstiller smør.  Du kan undersøge, hvad der sker med fløden, når du pisker den.  Du kan eksperimentere med mælk og undersøge, hvordan du fysisk og kemisk har påvirket mælken.  Eleven kan forklare, hvad der sker når du laver smør.  Eleven kan piske fløde til flødeskum og forklare, hvad der sker

Fra lærervejledningen – tema 4 LÆRER HVAD GØR DU? ELEVER HVAD GØR DE? INDLEDNING Du sætter læringsmålene op i faglokalet. Gennem samtale og anvendelse af tekstafsnittet sætter du fokus på fedtet i mælken. Lad evt. eleverne finde resultaterne frem fra deres undersøgelse i workshop 1. Du taler med eleverne om, hvad fedtet i mælken bruges til og hvilken farve fedtet har. Du kan fortælle eleverne hvor udtrykket – ”at skumme fløden” stammer fra. INDLEDNING Eleverne taler om, hvad fløde og smør er ud fra teksten i elevhæftet og sammenligner indholdet af fedt i mælk, fløde og smør. BEARBEJDNING Du introducerer workshop 1, hvor eleverne skal undersøge, hvad der sker når de pisker sødmælk og piskefløde. Opfordr eleverne til at tage billeder af processen og beskrive, hvad der sker. Du leder elevernes samtale om forskellen på mælkeskum og flødeskum og hvilken betydning fedtindholdet har. Du lader eleverne arbejde videre med fløde og fedt i workshop 2, hvor eleverne skal kærne deres eget smør. Lad eleverne arbejde sammen i grupper på 2, så de får mulighed for at følge kærningsprocessen. Du støtter eleverne i at eksperimentere med deres eget smør og fremstille kryddersmør. Du leder præsentationen at elevernes kryddersmør. BEARBEJDNING Eleverne arbejder sammen i mindre grupper og undersøger, hvad der sker, når de pisker fløde og sødmælk. Eleverne kan bruge illustrationen på side X, når de skal forklare forskellen på flødeskum og mælkeskum. Eleverne fremstiller smør ud fra opskriften og vurderer smørrets farve, duft, konsistens og smag. Eleverne anvender deres smør til kryddersmør og forklarer, hvad de vil bruge det til. OPSAMLING Du taler med eleverne om deres resultater ved fremstilling af mælkeskum, flødeskum og smør og om hvilke produkter der indeholder meste fedt. Sammen med eleverne vurderer du, hvordan klassen vil anvende produkterne. OPSAMLING Eleverne diskuterer resultaterne fra de 2 workshops og taler om, hvordan de kan bruge deres erfaringer og viden, når de laver mad med mælk, fløde og smør.

Fødevarerne Eleverne skal arbejde: undersøgende analytisk eksperimenterende med fødevarerne - de forskellige typer af mælk og mælkeprodukter. Mælk og mælkeprodukter er læremidlet

Fagbøger, kogebøger og opskrifter Fagbøger og kogebøger er læremiddel Opskrifter – egne, fra familien, kogebøger, nettet, apps, TV

Redskaber Eleverne skal afprøve, arbejde med og undersøge forskellige grundmetoder og madlavningsteknikker Redskaberne bliver læremidler. Hvad vil eleverne afprøve og hvilke redskaber skal de bruge ?

IT og medier - er også læremidler Eleverne skal undersøge, fastholde, dokumentere og formidle det, de undersøger, det de vil vælge mellem og det de udvælger. Eleverne kan anvende iPad, mobiltelefon, PC'er til denne del af deres læringsforløb og proces. Se elevopgaver og lærervejledning om IT og medier

Læringsrummet Faglokalet m. Plakater Plakater fra elevhæftet af fysisk-kemiske processer Mindmaps – fælles Opskrifter Fagperson på besøg Billeder af elevernes processer Faglokalet m. Plakater Plakater fra elevhæftet af fysisk-kemiske processer Mindmaps – fælles Opskrifter Fagperson på besøg Billeder af elevernes processer Supermarked Landbrug Kvægbesætning Mejeri

Læremiddelbegrebet Se: