Synscreening i Region Nordjylland

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skolebladet Interview med Jakob J- Afstemning- Interview med Rose-Elevernes mening om skolen- Landsbyhuset-Vitser-Gåder-Tegning.
Advertisements

Anders Holm Sociologisk Institut, Københavns Universitet og
Klager og den vanskelige samtale
Erfa- og evalueringsmøde
Klarup Skole Hellasvej Klarup Tlf:
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Bevidst undervisning i billeder
Projekt Børn & Unges syn
E g e s k o l e n E g e s k o l e n ForsideHvem er vi/IFagSkoleåretPrøverAndre aktiviteterSkole/hjemForventningerVelkommen.
Specialsektoren Hele løsninger I gode hænder hos Specialsektoren
Forældremøde X årgang.
Implementering på Fenrishus
Gymnasielektionen screening i dansk
GOD SKOLE SUNDHEDSPROFIL
Den Danske Kvalitetsmodel
1 Rekruttering og fastholdelse • Få fat i de rigtige folk til din afdeling • Skab en spændende arbejdsform, så de har lyst til at blive.
Mindre grimt, tak.
Medlemsgalleri Navn Danser Navn Danser Navn Danser Navn Danser Navn Danser Navn Danser Navn Danser Navn Trommer Navn Trommer Navn Trommer Næste side.
en elevrådskonference Afholdes af Netværk A - Sjællandsgruppen
Verdensborgeren Skolen skal levere undervisning i verdensklasse, men hvad er verdensklasse, og hvad skal børnene bruge en sådan undervisning til?
ORIENTERING OM LEDELSESEVALUERING – til medarbejdere
Lean Netværk AAU.
At kunne sige det, jeg gerne vil sige Til den jeg gerne vil sige det til Når jeg har lyst til at sige det.
1 SAMMEN GØR VI DIG BEDRE Copyright; Mogens Sparre Wise Mind Ledelse i Praksis – 11. aften v/Mogens Sparre.
Kompetencecenter for Hirtshals Skolecenter
Relationer – Omgangstone
Hvad kræver det? Parat til erhvervsuddannelse. Parat til… Erhvervsuddannelser? En konkret erhvervsuddannelse? Grundforløb? En bestemt indgang? En konkret.
Kanondag på Skovvangskolen i Hammel
Grundforløbet Dyr planter og natur ( ca 400 elever /år ) Uddannelserne: Anlægsgartner, produktionsgartner og væksthusgartner Landmand, dyrepasser og jordbrugtsmaskinfører.
Udredning af beboernes kommunikation Til brug i kommunikationsdelen i beboerens handleplan.
Ipads i en skole i bevægelse Bente Meyer, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet, København,
Sådan virker øjet: Lyset kommer ind igennem hornhinden.
PARALLELUNDERVISNING: - brugen af en digital læreplatform
Naturkvalitetsplanlægning EnviNa-temadag 30. april 2014
Oplæg til koordinerings- gruppen Transfer
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Nyt om (kirurgisk) behandling af Lungekræft.
Nisser. Nisser – Nisser hører julen til Nisser Nisser Ikke alle er glade for nisser. For 4-5 år siden valgte en frikirkepræst i Løkken, at klynge en.
Kompetencearket IKV i FørFasen Tradium & Mercantec, virksomhedsgruppen v. Lars Bach Mortensen, Mercantec. Silkeborg d
Sørg for at skriften er stor nok – minimum str. 28 Brug den samme skrifttype igennem hele præsentationen – Flere skrifttyper i samme præsentation forvirrer.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Udvikling Forhandling med optimalt udbytte Teamleder Stine Hjarnø Jørgensen Konsulent Jacob Winther Nymand Gårdejer.
Elevplaner forældreinformation. - at styrke grundlaget for undervisningens planlægning og tilrettelæggelse - at styrke den løbende evaluering af elevens.
Ida Harlev og Tobias Smith, Syvstjerneskolen
Bruges efter behov som ”velkomst”
DSIM 4. årsmøde Patientforløb – tværsektorielt samarbejde
Informationsmøde for forældre til kommende børnehaveklassebørn
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
Skolebestyrelsen Havnbjerg Skole Skolens Værdisæt – i korte træk Mål “Skolen skal være et sted, hvor alle trives til glæde og gavn for et godt læringsmiljø.”
Oplæg om lektier Data og overvejelser.
Tanker om nye støtteformer i ungdomsuddannelserne Studievejleder Anne Bjørkmann Synsfaglige netværksdage IBOS 30. november 2012.
Arbejdsgruppe om organisering af sekretær- og fuldmægtigbistand til kliniske professorer Tina Bach Aaen Sekretariatsleder, Institut for Klinisk Medicin.
Temamøde om erhvervsvejledning i et regionalt beskæftigelses- perspektiv 13. marts 2009 Roskilde Kongres- og Idrætscenter Jesper Clausen, vicedirektør.
Børn har ret – ved de det? Hindsgavl, den 21. september 2015.
RO PÅ I UNGE & RUSMIDLER ODENSE KOMMUNE. Unge under 25 år med misbrug af hash og/eller centralstimulerende stoffer MÅLGRUPPE I UNGE & RUSMIDLER.
AARHUS UNIVERSITET VELKOMMEN TIL DET RULLENDE UNIVERSITET Velkomst og præsentation af Det rullende Universitet v. Stinne Jørgensen og Jeppe Bergh Torp.
Torben Stolten Thomsen HANSENBERG Projektleder og international koordinator Sådan forbereder vi eleverne på at rejse ud!
Balance i dit liv! Intensiv sygeplejerske: Kirsten Hvenegaard
Hvordan motiverer vi de unge?
Brugertest af nyt design på au.dk
Trivselsmålingens resultater på vores skole
Tema 6: Værktøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Sundhedsprofessioner mellem Organisationer og Brugere Præsentation af Kandidatseminar Viola Burau, Institut for statskundskab Loni Ledderer, Institut.
Ny Elevforside Elevplankonference 2012.
Praktikpladsen.dk Præsentation på praktikkonferencen,
Task Force for udredningsret Møde i Sundhedsudvalget d. 28
Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser
Screening – ROC curves AUC = Area Under the Curve
Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser
Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser
Præsentationens transcript:

Synscreening i Region Nordjylland Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Præsentation Stine Bersang Bach Bente Brinkmann Sørensen Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Baggrund for screeningen Den gamle Mette Warburg undersøgelse Kirsten Lau Baggesen og Lotte Welinders projekt Prof. Dr. Med. Mette Warburg lavede synsscreening af voksne med udviklingshæmning i Nordjyllands Amt i slutningen af 1990’erne. Det var et bredt spænd af funktionsnedsættelse fra personer, som selv kom kørende til screeningen til personer, som boede på beskyttede bosteder. Man fandt, at 43% af de undersøgte havde en synsnedsættelse. Disse blev tilbudt en grundig øjenundersøgelse med udmåling af briller, hvis der var gavn af det. Halvdelen af dem, der havde synsnedsættelse ville kunne se normalt, hvis de blev korrigeret med briller. 10 % havde så nedsat synsevne, at det måtte klassificeres som synshandicap og dermed berettiget til synskonsulentbistand og hjælpemidler. Synsscreeningens resultater var medvirkende til oprettelsen af ASIUS, og i 2012 udgav Socialstyrelsen pjecen ”Regelmæssig synsundersøgelse af mennesker med udviklingshæmning”. Baggesen og Welinder udgav i 2011 deres forskningsresultater fra Nordjylland, som havde til formål at undersøge synsevnen hos elever med alvorlig udviklingsforsinkelse i alderen 6-8 år i specialklasser, de såkaldte 20.2 klasser. 502 elever blev screenet i årene 2000 – 2008. De fandt 65 elever med visus under 6/12, heraf 21 som tidligere var antaget at have normalt syn samt tre blinde. De konkluderede, at der i disse klasser var en høj koncentration af elever med synsnedsættelse, at disse elevers synsnedsættelse ofte forblev udiagnosticeret uden et fast screeningsprogram, og at et lav-teknologisk screeningsprogram ville være nok til at finde dem. Dette er baggrunden for vores screening i dag. Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Vi screener fordi… Forskning har vist, at 11% af elever i denne gruppe er svagtsynede Der er behov for kontinuerlig opmærksomhed på området Det kommer eleverne til gavn i form af bedre undervisning og større opmærksomhed på synet Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Synscreening i Region Nordjylland 2015 Hvem screener? Hvem tilbydes screening? Forberedelse To synskonsulenter fra børne/unge-området Vi refererer til vores øjenlæge på Instituttet I 2015/16 screener vi på 16 nordjyske skoler i klasser for elever med vidtgående handicaps. Forud for vores screening har vi en brevprocedure til skole og forældre, hvor vi bl.a. indhenter samtykkeerklæring fra forældre. Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Forberedelse på stedet Vi har pr brev gjort opmærksom på, at vi har brug for et lokale på min. 6 meter med god belysning. Vi kan blive nødt til at nøjes med lokale, hvor synstavlen hænger på 3 meters afstand, men det er bedre end at skulle ud på gangen. Inden start måler vi lys, sørger for 4-500 lux på synstavle og ved arbejdsplads. Derudover overvejer vi altid vores egen påklædning ift mønstret tøj og smykker. Vi skiftes gerne til at screene, og vurderer fra elev til elev, om vi evt kan samarbejde undervejs i screeningen. Nogle elever kommer ind til os alene, og andre har en lærer eller pædagog med (som vi også nogle gange skal styre lidt undervejs). Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Hvad screenes? Synsstyrke Farve og form genkendelse Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen Hvad screenes? Synsstyrke Fjern og nær Farve og form genkendelse Farve og form hukommelse Synsfelt Kontrastsyn Samsyn

Screenings-skema Vi måler sjældent monokulært, idet eleverne ofte udtrættes hurtigt og mister koncentrationen og opmærksomheden. Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Synsstyrke Nær Fjern Vi bruger ikke Kay Pictures, idet vores øjenlæge ofte oplever, at symbolerne er for detaljerede til denne gruppe. Vi er klar over, at Østerberg er på vej på museum flere steder, og at symbolerne er forældede for nogle af eleverne. Det kan vi især høre, når bilen bliver til en amerikaner-bil, nøglen til en lighter og hestevognen til en hest med trailer. Vi oplever sjældent elever, som ikke har et bud på, hvad vi udpeger på tavlen. Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Alternativt… Vi ender af og til på Østerberg enkelt-symboler eller støtte-kort, som vi angiver i metodefeltet. Af og til må vi også have TAC i brug. Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Farve og form genkendelse Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Farve og form hukommelse Bog nummer 1 tester visuel hukommelse af farver, bog nummer 2 er former. Der er også en tredje bog i serien, som omhandler genkendelse af svære figurer, men vi bruger den ikke i screeningen. Eleven bliver vist en side med 1 (stigende i sværhedsgrad til 2 eller 3) farvet eller sort/hvid figur. Denne side tildækkes og en ny åbnes med 2-4 farvede eller sort/hvide figurer på. Eleven skal nu genfinde figuren fra første side. Eleverne peger, benævner og nogle husker bedst taktilt ved at følge figurens form med fingeren. Vi noterer hvor mange figurer, eleven kan huske. Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Synsfelt Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Kontrast Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Samsyn Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Og alt det andet… Vi bruger Lea Puzzle til de elever, som ikke kan medvirke i den visuelle hukommelsestest med bøgerne (hvilket Baggesen og Welinder også gjorde i deres undersøgelse). Men vi bruger også Lea Puzzle til en pause aktivitet, for nogle elever udfordres og ”lader op” med et lille let puslespil. Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen

Opfølgning på screening Efter screeningen refererer vi til vores øjenlæge, som får alle screeningspapirer og samtykkeerklæringer. Herefter sørger øjenlægen for at sende screeningssvar ud til alle forældre eller indkalde til øjenundersøgelse. Vi hører kun noget, hvis der er behov for yderligere udredning, eller en elev bliver tilmeldt Synsregisteret. Ved hver screening finder vi stort set altid elever, som indkaldes til yderligere undersøgelse. Ud af disse indmeldes 1-5 i Synsregisteret. Flere undersøges hos optiker og får recept til briller. Institut for Syn og Hørelse, Stine Bersang Bach og Bente Brinkmann Sørensen