Opfølgning efter primær behandling for operabel brystkræft

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
LIVSSTIL EFTER KRÆFTBEHANDLING
Advertisements

DIN STIFINDER SYGEMELDT? LAD OS HJÆLPE…
Behandling Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Omsorgen i accelererede mammaforløb i dagkirurgisk regi.
Screening – fremtidige udfordringer inden for tarmkræft
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Livsstil efter og under kræftbehandling
Pakkeforløb på kræftområdet
Sundhedsaftalen fra ord til handling
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Psykoedukation til unge i OPUS
Jeannie Jonasson, Sundhedsstyrelsen
Det nyeste indenfor behandling af cancer mammae
Hvordan foregår behandling idag?
Aftrapning af benzodiazepiner og cyklopyroloner
Velkommen.
Billeddiagnostik- en nødvendighed i kræftdiagnostik og behandling
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Ældre kontra unge Atypiske sygdomsmanifestationer
Fra kontrolforløb til opfølgningsforløb: Mere kvalitet for pengene?
3 eksempler på, hvordan sundhed.dk hjælper borgerne
Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg Fælles Akut Modtagelse
Session 8: Medicinsk behandling - hvad skal jeg selv gøre Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv lidelse.
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Helle Ulrichsen Screening i et organisatorisk perspektiv Hvad er konsekvenserne af indførelse af screeningsprogrammer?
Patientforløb internt i Onkologisk Afdeling og i samarbejde med regionshospitalerne.
Kolorektal cancer Kolorektal cancer 12. november 2010 Jens Støvring
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Kræft i tyktarm og endetarm
Trends i onkologien Temaeftermiddag for primærsektor, 10. maj 2011
Hverdagsliv med en kræftsygdom v. psykolog Ditte Tang Johansen
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Det palliative tilbud set fra hospitalsafsnit og basisniveau
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
Hospicedagcenter – et nyt palliativt tilbud ? Patientforløb for kræftpatienter i region Midtjylland Hospice Djursland 28.maj 2008.
Tilstødende sygdomme og stress
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Det uhensigtsmæssige uddannelsesforløb Mellem 3-10 %, ny undersøgelse i Århus 6,8 % Ikke forskel på køn Ikke forskel på alder Ikke forskel på speciale.
Karen Marie Dalgaard & Jeanette Bech Kræftstyregruppen DASYS temamøde 13. november 2008 Historisk rids Kommissorium for Den Nationale Kræftstyregruppe.
Travlhed eller stress? Anspændthed Stress Travlhed Lyst Ulyst.
Nyt om (kirurgisk) behandling af Lungekræft.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Vælg layout 1. Højre-klik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Godt at vide om antidepressiva Medicinen begynder at virke.
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
KOL i almen praksis. d d Hvad kan vi i almen praksis … Opsporing Udredning Behandling.
Patienternes gang igennem Onkologisk afdeling
Generel introduktion til kræftområdet Hans Peder Graversen, cheflæge Afdelingschef Kvalitet og Sundhedsdata.
Fysisk træning og rehabilitering til opererede lungekræftpatienter Fysioterapeut Pernille Mikkelsen og Udviklingsfysioterapeut Birte Nørrelund, Rehabiliteringsafdelingen,
Pakkeforløb for kræftpatienter
Initiativer og udfordringer i forbindelse med det øgede behandlingsbehov for strålebehandling v. Oversygeplejerske Lisbeth K Lagoni; Århus Sygehus.
Palliation til ældre med kræft
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Agenda Lidt om mig selv Diagnose 2006 Kræftfri slut 2007 Præventiv fjernelse af bryst Tilbagefald 2010 Alternativ kræftbehandling Behandling i udlandet.
Psykoedukation skizofreni Session 4 – Hvad er skizofreni Del 2. Undervisere:
Psykoedukation skizofreni
Socialdifferentieret Hjerterehabilitering
Seksualitet.
Opfølgning.
ÅRSAGER TIL DEPRESSION:
Fibromer / muskelknuder
Rehabilitering og hjemmehjælp
Vidensopsamling på senfølger efter kræft hos voksne
Genetikken Hvis tumorens genetic viser at der ændringer I kromosom 3 og 8 vist tidligere ved vi at der er en risiko for spredning Er genetikken helt.
Præsentationens transcript:

Opfølgning efter primær behandling for operabel brystkræft Færdig med operation, kemoterapi og strålebehandling, hvad nu? Kræftafdelingen, Århus 02.06.2015 overlæge Inger Højris

Onkologisk behandling af operabel brystkræft Efter operation for brystkræft drøftes den opererede patients videre behandling på multidisiplinære konference (kirurgen, radiologen, patologen, kræftlægen m.fl.) Anbefalingen om efterbehandling sker på baggrund af landsdækkende retningslinjer - DBCG – ud fra viden om prognosen og effekten af behandling men behandlingen vil være individuel under hensyntagen til den enkelte (hvor stor er risikoen for genopblussen, andre sygdomme, holdning til behandling etc.)

HER2 rettet behandling (Herceptin) Den enkelte patients behandling er forskellig. Nogen får flere former for behandling end andre. Nogle behandlinger kræver hyppig kontakt med personalet. Kemoterapi 6 behandlinger med 3 ugers interval. Ses hver gang af sygeplejerske og ved 4. behandling samt 3 uger efter afslutning af læge HER2 rettet behandling (Herceptin) Hver 3. uge i et et år. Ses hver gang af sygeplejerske samt 3- 4 gange af læge Stråleterapi 3-7 uger. Ses dagligt af strålesygeplejerske og evt. af læge til afslutning Endokrin terapi (tamoxifen eller letrozol) 5-10 år. Ses hver 6 -12 måned

Efter operation for brystkræft er langt de fleste patienter RASKE Men har en større eller mindre risiko for recidiv/genopblussen, som reduceres ved adjuverende behandling = efterbehandling Under den adjuverende behandling med kemoterapi, strålebehandling og trastuzemab er der en relativt tæt kontakt mellem patient og kræftafdelingen. Det er nødvendigt for at kunne give behandlingen Men når den adjuverende behandling er afsluttet eller der kun er antihormonbehandling tilbage, hvorfor så opfølgning?

Hvad er dit ønske for indholdet ved opfølgning – hvad har du brug for?

2015 har Sundhedsstyrelsen har sammen med Danske Regioner og relevante faggrupper udarbejdet anbefalinger vedrørende opfølgning for kræft - herunder brystkræft Tidligere fulgte vi alle patienter med brystkræft i 10 år efter operation og kaldte det kontrol – det er slut nu Fremefter vil der i samarbejde med patienten blive udarbejdet en INDIVIDUEL plan for OPFØLGNING for den enkelte ca. 2 år efter operationen for brystkræft

FORMÅL med opfølgning efter primær behandling for operabel brystkræft Forbedre overlevelsen Screening for en ny brystkræft Opspore et recidiv/tilbagefald i det opererede bryst/lymfeknuder Tidlig påvisning af et recidiv/tilbagefald Evaluere behandlingen Senkomplikationer/bivirkninger til den primære kræftbehandling- identificere og afhjælpe Bivirkninger til antihormoner behandling Kvalitetskontrol/sikring af behandlingen Rehabilitering Fysiske, psykiske, sociale problemstillinger – identificere og afhjælpe Rådgive/henvise til kommunale tilbud samt genoptræning Motivation til livsstilsændringer (motion, sund kost, vægttab mv)

Forbedre overlevelsen FORMÅL med opfølgning efter primær behandling for operabel brystkræft er at: Forbedre overlevelsen Screening for en ny brystkræft Opspore et recidiv/tilbagefald i det opererede bryst/lymfeknuder Tidlig påvisning af recidiv/tilbagefald Denne del af opfølgningen og tankerne herom er årsag til både angst, lettelse og tryghed hos mange patienter Hvad er egentlig fakta om dette delformål og hvilke undersøgelser anbefales 5 års overlevelsen er steget fra 81% i 2000 til 86% i 2013

Hvilke undersøgelser tænker du der skal foretages i opfølgningsforløbet?

Sundhedsstyrelsens opfølgningsprogram anbefaling: Patienten bør tilbydes deltagelse i et mammografiprogram Fraset mammografi bør der uden symptomer på tilbagefald ikke planlægges undersøgelser mhp. opsporing af tilbagefald Patienten bør have en fremskyndet adgang til udredning ved mistanke om tilbagefald 5 års overlevelsen er steget fra 81% i 2000 til 86% i 2013

Mammografi anbefaling til kvinder opereret for brystkræft Kvinder < 50 år: årlig klinisk mammografi – svar af røntgen læge Kvinder 50-70 år: mammografi hvert 2. år i screening – svar fra screeningsenheden Kvinder 70-80 år: mammografi hvert 2. år – rekvirering og svar fra kræftafdelingen eller e.l. Efter brystbevarende operation foretages klinisk mammografi første gang efter 18 måneder hos 50-80 årige Og så selvfølgelig hvis der er mistanke om, at der er noget galt – uanset om du næsten lige har fået foretaget mammografi

Hvorfor er der forskel på mammografi tilbuddet til unge og ældre? Brystvæv består af både kirtelvæv og fedtvæv. Yngre kvinder har mere kirtelvæv end ældre. Når hormonproduktionen ophører med alderen, er der tendens til, at kirtelvævet forsvinder og erstattes af fedtvæv. Mammografi er bedst til at finde kræft i fedtvæv. Ultralyd er bedst til at finde forandringer i kirtelvæv. Hos kvinder med meget kirtelvæv kan det være svært at se på en mammografi, om der er tegn på brystkræft. Derfor suppleres der med ultralydsscanning.

Fraset mammografi bør der uden symptomer på tilbagefald ikke planlægges undersøgelser mhp. opsporing af tilbagefald Der er ingen blodprøve, som kan afsløre metastaserende brystkræft Rutinescanninger øger ikke overlevelsen, det giver unødig stråledosis, nervøsitet, falsk tryghed og kræver en del ressourcer. Hvis man har symptomer, som kunne give mistanke om metastaser, skal der derimod være hurtig adgang til undersøgelser, når man tidligere er behandlet for kræft Man kan enten ringe til vores ambulatorium eller til e.l.

Har du i dit forløb haft bekymring om tilbagefald af din sygdom Har du i dit forløb haft bekymring om tilbagefald af din sygdom? Hvad mærkede/følte du og hvordan valgte du at håndtere det

Hvad skal du være opmærksom på……. Hvis noget er anderledes for dig og giver anledning til bekymring Lad din egen læge eller os hjælpe med at sortere i hvad der skal undersøges Kræftpatienter er ikke hypokondere – de har blot lært af deres erfaringer!

Du kan selv være opmærksom på ændringer i din krop Forandringer i bryst og på brystvæg knude, sår, indtrækning, misfarvning, eksem Lymfeknuder hævede lymfeknuder i armhule eller ved kravebenet Hjerne vedvarende hovedpine, kvalme, opkastning, svimmelhed, balanceproblemer, styringsbesvær af arme eller ben Lunge og brysthulen forpustethed, vedvarende hoste eller hæshed Knogler smerter uden kendt årsag som varer ved Nedsat kraft, følesans eller styringsbesvær af arme eller ben Lever madlede, kvalme, opkastning, vægttab, træthed