Advokat Lida Hulgaard Tlf. nr. 38 40 42 08 Statistisk undersøgelse af dommernes vota i skattesager 2002 - 2011.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Lovlig sagsbehandling
Oplæg om den nye offentlighedslov – set fra ombudsmandens stol v/Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen Seminar, Kammeradvokaten, 20. november 2013.
Højesterets dom af 17. januar 2014 Status i § 2 a-sagerne
Fuldmagtsmodeller i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsarbejder
DOMSTOLENE & KRIMINALITET
Overordnet målsætning:
Diverse spørgsmål vedr. Digital Post
Den gode proces for medarbejderne ved virksomhedsoverdragelse
At forholde sig professionelt Anne Skov
Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen
Dansk Skattevidenskabelig Forening Generalomkostnings- begrebet - EU-domstolen på afveje?
TPG handleplans-skema
Pionerprojektet i BUF – bedre arbejdsmiljø og mindre sygefravær
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
Lektion 3 Siden sidst Administrativ rekurs, fortsat Ombudsmandskontrol
Socialreformkommissionen: Betænkning 1 fra 1969:
Mindreåriges patientrettigheder
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
v/advokat Jens Bødtcher-Hansen, Kammeradvokaten
Intentionen bag forældreansvarsloven – fra
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Generelt om straflempelse
Forside Overskrift maks 2 linjer Underoverskrift eller beskrivende tekst Tekst går maksimalt til undermaginal 7,00 Ændringsadgang inden for udbudsretten.
1 Omvalg – Skattedepartementets kommentar til forlig !
MARTS 2013 NATIONAL BENCHMARKUNDERSØGELSE RESULTATER OG ANBEFALINGER BEDRE BIBLIOTEKER 2013 NATIONALE RESULTATER Alternative title slide.
Poul Søgaard, højesteretsdommer, formand for Arbejdsretten
GENERELT: FOR AT VÆLGE / BYTTE LAYOUT, HØJREKLIK PÅ SIDEN OG VÆLG. FORSIDE GRÅ Overskrift, helst kun én linje tekst Underrubrik, max 4 linjer tekst Navnet.
Samfundslære: Styreformer
Loven om at dømme andre Matt 7,1-5
Pressen og Danmarks Statistik Statistisk Forening, marts 2006.
Oplæg – Aalborg Kommune, Jette Jensen Hvordan løfter vi mængden af overtrædelsessager affødt af Naturstyrelsens § 3 opdatering ?
Hvilke regler skal iagttages, når man behandler personoplysninger i whistleblower-systemer Professor, dr.jur. Henrik Udsen
Oplæg om DUKH og retssikkerhed for handicappede
Seminar om Planteværn 25. januar Scandic Hotel, Kolding Hvad skal vi gøre bedre i 2007? v. Planteavlskonsulent Jan Marx Rasmussen, LRØ.
Peter Nedergaard: Domstolens politiske rolle
Status på Realitetsgrundsætningen
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
Hvordan virker certificering som arbejdsmiljøregulering? Robson Sø Rocha, PhD Assistant Professor Copenhagen Business School.
Frivillighed på kommando findes ikke
Hidtil har det været besværligt og tidskrævende at oprette værktøjer og tilhørende reservedele. Man kunne ikke gennem værktøjets navn/nummer se hvilke.
Vandløbsadministration
Hvad er offentligt og hemmeligt i Danmark
INDFAK2 Rekvirent VELKOMMEN.
INDFAK2 Rekvirent VELKOMMEN.
SKABELON.
Jan Pedersen Professor, dr.jur. Juridisk Institut Dansk Skattevidenskabelig Forenings Jubilæumskonference Torsdag den 28. maj 2015 kl – i.
1 Manglende koordinering af skatteret og civilret i lovgivningsprocessen Retssikkerhedskonference Jakob Bundgaard Lektor, Ph.D., CBS Copenhagen.
Sommerhuse – højde - byggeret. BR - Byggeret Svar til ansøger.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
LÆGDOMMERE I BOLIGRETTEN JAKOB JUUL-SANDBERG, LEKTOR, PH.D. Lægdommerkonference 12. juni 2014/JJS 1.
Borgernes retsstilling i forhold til EU-retten Retssikkerhedskonference på skatteområdet.
Fastlæggelse af praksis – plads til forbedring? 8. november 2011 v/formand for FSR’s Skatteudvalg statsautoriseret revisor John Bygholm.
Driftsomkostningsbegrebet og retssikkerheden v/Søren Sønderholm Retssikkerhedspakke II CEPOS-arrangement den 9. februar 2016.
HVORDAN SIKRES BORGERNES RETSIKKERHED I SKATTESAGER – SET FRA BORGERNES SIDE v/ Advokat Poul Bostrup (H) Advokatfirmaet Poul Bostrup Herredsvejen 2, 3400.
Arbejdsskadestyrelsens Arbejdsskadekonference 2004 Ønsker og forventninger til arbejdsskadeområdet Preben Meier Pedersen Chefkonsulent, KL.
Kapitel 3 Domstole og retssager Magtens tredeling – se fig. 3.1 – Lovgivende magt – Dømmende magt – Udøvende magt.
Advokat Poul Bostrup Retssikkerhedskonference Tirsdag den 8. november 2011 i Landstingssalen Omkostningsgodtgørelse.
En lille morgensang
Voksenansvar for anbragte børn og unge Børn og unges rettigheder
Advokat Poul Bostrup & Statsaut. revisor Arne Larsen
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Sikrede døgninstitutioner Særlig sikrede afdelinger
Kammeradvokatens rolle i skattesager
Seneste nyt v/advokat Milena Krogsgaard
Årsplan for [arbejdspladsens navn]
Økonomiske overvejelser
FIR morgenmøde 22. november 2018
Præsentationens transcript:

Advokat Lida Hulgaard Tlf. nr Statistisk undersøgelse af dommernes vota i skattesager

TfS 2014, 132: Dommeres vota i skattesager – en statistisk undersøgelse Undersøgelsen omfatter: Højesteret: 384 domme Østre Landsret: 764 domme Vestre Landsret: 535 domme Hver enkelt dommers votum i hver enkelt sag Suppleret med oversigter over resultatet i dommene

Hvis Kammeradvokaten har fået medhold i sin principale påstand, har staten fået medhold. Hvis Kammeradvokaten ikke har fået medhold i sin principale påstand, har skatteyder fået medhold helt eller delvis. Kun disse 2 kategorier. Sager, hvor Kammeradvokaten har taget bekræftende til genmæle indgår ikke i undersøgelsen – ej heller sager, der er hævet af sagsøger eller forligt.

Højesteret Skatteyder har i 10-året fået medhold helt eller delvist i 15% af dommene : Skatteyder for medhold i 18% af dommene : Skatteyder får medhold i 12% af dommene. Jan Pedersen har undersøgt årene og konstateret, at faldet i medholdsprocenten er fortsat til knap 10%. Undersøgelsen omfatter i alt 30 højesteretsdommere, der i gennemsnit har haft 65 skattesager i 10 års perioden.

Højesteret Statistikere fra Syddansk Universitet har analyseret de faldende medholdsprocenter. De 20 højesteretsdommere, der har haft 50 skattesager eller mere: Dommerne som kollektiv har ændret medholdstilbøjelighed fra deres tidlige sager til deres sene sager. Medholdsprocenterne fra højesteretsdommere falder signifikant fra tidlig til sen periode i det undersøgte forløb.

Højesteret Der er 4 dommere i Højesteret, der aldrig har givet en skatteyder medhold i noget som helst. Én af disse dommere har i perioden været med i 23 sager i Østre Landsret og 4 sager i Højesteret og aldrig givet en skatteyder medhold. Den øverste tredjedel af dommerne i Højesteret har givet skatteydere medhold helt eller delvist i 21% af sagerne i gennemsnit. Den laveste tredjedel af dommerne i Højesteret har givet skatteyderne medhold helt eller delvist i 10% af sagerne.

Østre Landsret Undersøgelsen omfatter 90 dommere. Skatteyder får medhold helt eller delvist i 13% af dommene i hele perioden. Den øverste tredjedel af dommerne giver skatteyder medhold helt eller delvist i 23% af sagerne. Den nederste tredjedel af dommerne giver skatteyder medhold helt eller delvist i gennemsnitligt 2% af sagerne (fra 0 til 5%). En dommer i Østre Landsret har i gennemsnit haft 18 sager i 10 års perioden. 3 dommere i Østre Landsret har aldrig givet skatteyder medhold, selvom disse dommere har haft flere sager end gennemsnittet.

Vestre Landsret Undersøgelsen omfatter 50 dommere. Vestre Landsret har givet skatteyder medhold helt eller delvist i 16% af sagerne i den undersøgte periode. Den øverste tredjedel af dommerne giver skatteyderne medhold helt eller delvist i 26% af sagerne. Den nederste tredjedel af dommerne giver skatteyderne medhold i gennemsnitlig 7% af sagerne. En dommer i Vestre Landsret har i gennemsnit haft 23 sager over de 10 år. En dommer med 18 sager har aldrig givet skatteyder medhold i noget.

Hvordan er undersøgelsen blevet modtaget? Danske Advokater Dreyers Fond Højesteretspræsident Børge Dahl i TfS 2014, 185: Dommerne holder sig til loven - det er sagen, der afgør resultatet Det er tilfældigt, hvilke sager en dommer er med i En faldende medholdsprocent kan være interessant, men udgangspunktet må tages i de sager, der føres, ikke i hvilke dommere der medvirker.

Mine kommentarer til Børge Dahls indlæg: En statistisk opgørelse kan vise en udvikling og nogle tendenser I praksis har man ret, hvis man får ret i Højesteret En beslutning om at indbringe en sag for Højesteret vil altid bero på en prognose og en vurdering af chancerne for at få medhold Advokater og Højesteret er ikke på bølgelængde. Det vil sige at retsstillingen er uigennemskuelig Jan Pedersen: En analyse af de sager, der føres, forudsætter en årelang og uoverskuelig juridisk granskning

Retsvidenskaben Professor dr.jur. Jan Pedersen – debatindlæg i UFR.2014.B251: Statistiske undersøgelser sættes ind i en bredere sammenhæng om skatteydernes retssikkerhed ved domstolsprøvelse af skatteansættelser. Forudsigelige domme er en væsentlig del af retssikkerhedsbegrebet. Jan Pedersen konkluderer: at ”måske skal skatteyderne – og skattevidenskaben – blot indse, at skatteretten ikke er fuldt integreret i den juridiske videnskab, men udgør et særligt retsområde, hvor samfundsmæssige og nationaløkonomiske hensyn har forrang frem for snævre juridiske spidsfindigheder”.

Retsvidenskaben Professor Frederik Zimmer, Oslo Universitet Arbejdssymbosium i marts 2015 SKAT og Skattedepartementet Presse og politikere

Refleksioner Er medholdsprocenterne lave? Peter Loft: Myndighederne får overraskende nok stort set ret i alle sager ved domstolene. Er medholdsprocenterne for lave?

Helikopterperspektiv Grundloven sikrer magtens tredeling og bestemmer, at domstolene kan påkende ethvert spørgsmål om øvrighedsmyndighedens grænser. Retssikkerheden er truet, hvis der er et åbenbart misforhold mellem besvær og omkostninger ved at føre sager og chancerne for et positivt udfald. Advokat Mads Krøger Pramming i et interview om sociale sager i Advokaten nr. 1, 2015: ”Retssikkerhed? Der er ingen, som det er nu. Den ene af de 3 statsmagter udfylder ikke den rolle, de har på det her område.”

I jordhøjde Behov for at se på retsplejen i sager mellem borgere og det offentlige. I andre nordiske lande bestemmer den øverste domstol selv, hvilke af de appellerede sager de vil realitetsbehandle. Skatterådets arbejdsform, Högsta Forvaltningsdomstolen i Finland, EU-domstolens Generaladvokatordning. Jeg har generelt stor respekt for de danske domstole. Men domstolene risikerer selv at undergrave deres autoritet, hvis ikke dommerne tager disse problemer alvorligt.

Tlf Fax Hulgaard Advokater Lida Hulgaard Åboulevarden 49, 3.Birkemose Allé Aarhus C6000 Kolding 17