... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Forord Denne gennemmgang er især inspireret af den norske rygforsker, Aage Indahl, der har påvist betydelig effekt mht. at klare sig bedre trods rygsmerter,
Advertisements

Momenter i livet   Der er øjeblikke i livet hvor du savner nogen så meget at du bare ønsker at tage dem ud af dine drømme og kramme dem rigtigt!
Måske er I gode venner i et år,
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Information til dig med rygsmerter
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Jeg er flyttemand Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Det svære liv i en sportstaske
Thomas. B. Pedersen Lærer: Martin Glud
Antibiotika og antibiotikaresistens
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Forholdsregler under nedsat sigtbarhed
Reduktion AM 2009.
Velkommen til Jeopardy: Trafiksikkerhed i Øjenhøjde
Vores syn og optiske illusioner
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Ved du….  At der i øjeblikket er en konflikt mellem de praktiserende læger og regionerne ?
De sidste undervisningstimer
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen, Hvis videoerne i kurset ikke afspilles, skal du måske hente QuickTime eller blot skifte til PowerPoint.
Måske er I bedste venner i et år,
Du kender det… man vil prøve dette eller hint, man vil prøve dette eller hint, for at opdage - lige midt i - for at opdage - lige midt i - at det skulle.
Sprog/billeder på Internettet
Basal statistik 24. okt Tom Bendix Videncenter for
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
Radioaktivitet  - stråling: Består af en alfa partikel
Denne præsentation er specielt for begyndere. Se hele serien igennem før start. Hav værktøj og ler klart. GOD FORNØJELSE.
Evolution.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Hvad er mikroorganismer?
Hvad er mikroorganismer?.
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Lateral menisk og normal MR
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
 Det jeg har gjort er, at jeg har lavet en tast der starter det hele (mellemrum), derefter har jeg sat nogle lyde ind, og fået dem til at gentage sig.
Reduktion AM 2009.
Behandling af nedsat hjertefunktion med T3 – LIHFA studiet
Problemer eller udfordringer.
Preben Brandt Psykiater, dr.med.
Kan vi som læger ændre patientens holdning til at have rygondt ?
Sådan virker øjet: Lyset kommer ind igennem hornhinden.
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Rygsøjlen har disse hvirvler
Brug af antibiotika og medicin Her finder du graferne fra EA 1 og EA 2. Disse kan være nyttige til brug på whiteboard.
Eventyrforløb 8.a½ Præsentation af forløb Gennemgang af genretræk
Lærings- og praksisfortælling
Tid.
Antibiotika versus resistensgener hvem vinder våbenkapløbet?
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
DISCUSPROLAPS Discusprolaps' betyder en bule på disc'ens overflade.
EN SMERTE ER IKKE BARE EN SMERTE
... til dig med rygsmerter SPINAL STENOSE (tryk pil t.h. )
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former for teknologiunderstøttelse ved etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette.
Velkommen Formålet med denne workshop er At teste forskellige former at teknologiunderstøtte etablere af samarbejde på hospitaler. Målet med dette er:
Fra mælk til ost Vi lavede osten ved hjælp af enzymet Chymosin. Chymosin får mælken til at koagulerer, sådan at man, når vallen er sorteret fra, har det.
Fysiske målinger på mælk
Jeg kører lastbil Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros
Blodets sammensætning Lymfesystem Blodsygdomme
Kryds og rundkørsler.
KROPPENS FORSVAR.
Hemmeligheden bag arvelighed
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
Trigeminusneuralgi Program Forekomst, symptomer og årsag Behandling
Præsentationens transcript:

... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. ) Tom Bendix, professor, dr. med. (1o.12.2014) Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme Glostrup Hospital) (tryk pil t.h. )

nogle tilfælde synes at kunne bedres med antibiotika. sygdomsmekanismer En speciel – men ikke helt sjælden - måde discus kan give smerter på er, at kerne-materiale kan trænge op eller ned i tilstødende hvirvellegeme, og skabe irritation dér. Det kaldes ’Modic forandringer,’ og ses på denne MR-skanning. De har fået speciel opmærksomhed, fordi nogle tilfælde synes at kunne bedres med antibiotika.

Der findes tre forskellige typer: Type 1 er den aktive form, / type 2 er arvæv / type 3 er forbening. Modic type 1 sprækker betændelses-tegn: i brusken øget karindvækst og ødem (Modic et al. 1988)

Der findes to hovedtyper af MR-optagelser. Modic 1 er sort på den ene og hvid på den anden

Modic type 2 sprækker fedtdegeneration / i brusken en slags arvæv (Modic et al. 1988)

Modic type 2 er lys på begge typer MR-optagelse.

Der er en rimelig sammenhæng specielt mellem: Modic forandringer type-1 rygsmerte … men bestemt ikke 100 % ! Mange har Modic-forandringer uden at have rygsmerter. Og andre har Modic og rygsmerte, men hvor smerten ikke skyldes Modic.

Men nogle bliver parke- ret på en discus-prolaps. sygdomsmekanismer Det ser ud som om, at en del Modic-forandringer opstår i kølvandet på en discus prolaps: Sløve bakterier fra tandlommer og bumser spises af hvide blodlegemer. De transporteres så rundt i blod- banen, og de fleste dør. Men nogle bliver parke- ret på en discus-prolaps. Fordi netop disse bakterier ikke tåler ilt, så trives de godt i den ilt-fattige discus. indkapslet bekterie

Dér kan de tilsyneladende beskadige discus’ loft og gulv og lave utætheder, så kerne-materiale kan trænge op/ned i hvirvellegemerne.

Gentagelse fra ‘discus-prolaps afsnittet’: En prolaps forudgås af rygsmerter, men præges så af ben-smerter. 0 2-3 mdr.

Ca. 1 år efter en discusprolaps får ca 30 % atter rygsmerter. 0 2-3 mdr. 1 år

Disse smerte-episoder falder rimelig godt sammen med at der udvikles Modic-1 forandringer hos ca. lige så mange, selvom de dog ikke overlapper hinanden helt. 30 % Modic 100 % 50 30 % 0 2-3 mdr. 1 år ±

- så man skal tænke sig godt om ! sygdomsmekanismer Èt studie har vist, at antibiotisk behandling i 3 mdr. kan hjælpe nogle af dem, der har fået Modic-forandringen 1 års tid efter en discusprolaps. Men … Sådanne opdagelser skal altid kunne gentages, før man kan gøre det til en alment accepteret behandling. Nye studier er på vej. Denne forsigtige holdning skyldes at … der er gennem tiden kommet mange enkelt-studier frem, som i næste forsøg ikke viser sig at have den impone-rende effekt alligevel; ”bare” at behandle løs med det antibiotikum, man skal bruge her, kan skabe resistente bakterier; - så man skal tænke sig godt om !

Ellers er stivgørende operation en mulighed i udvalgte tilfælde. sygdomsmekanismer Ellers er stivgørende operation en mulighed i udvalgte tilfælde. Bortset fra disse muligheder synes andre behandlinger ikke at hjælpe. Specielt duer fysisk træning ikke. --------------- Modic-området har som nævnt stort fokus, og der forskes i om specielle modstoffer mod biologiske betændelses-stoffer – altså ikke blot bakterier – kan være effektive. Men forsøgsresultater er i dag utilstrækkelige til at bruge dem udenfor rammer af videnskabelige forsøg. De kommende år bliver spændende !

Hermed slut for MODIC-delen. Modic / antibiotika Hermed slut for MODIC-delen. Tryk Esc for at vende tilbage til forsiden