Humanistisk sundhedsforskning

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Om nærhed og distance mellem uddannelsesinstitution og praksisfelt
Advertisements

Velkommen til 3 ugers kursus
Sundhedsfremme på arbejdspladsen i et etisk perspektiv
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
Metode i AT Religion.
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Dahlbom & Mathiassen Computers In Context 9. Power
Medicinsk relevante filosofiske og videnskabsteoretiske spørgsmål
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Brugerinddragelse i et uddannelsesperspektiv
Reservatet Kapitel 1: Reservatet - Virksomheden som et reservat
BØRN, UNGE OG COMPUTERSPIL CENTER FOR COMPUTER GAMES RESEARCH COPENHAGEN JONAS HEIDE SMITH FORSKNINGEN I BØRN, UNGE OG COMPUTERSPIL Ved.
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Brug piletasterne eller musen til at skifte slides
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
3 bud på, hvad god forskning er: Objektiv, evidensbaseret viden Kritisk forandringsorienteret viden Pragmatisk forandringsorienteret viden.
Vi kjhh Samspil mellem forskning og praksis? Hvordan? Problematiseren og stillen spørgsmål, hvor ikke jeg har alle svarene! Ved sygeplejeforsker ansat.
Videnskabsteori og faglige metoder
Økonomiske kompetencer
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
Introduktion til vejledning i projektarbejde Anette Kolmos og Søren Hansen 30/8 og 20/
Konference om Almen Studieforberedelse
A Review of Mobile HCI Research Methods Undersøger og review’er forskningsmetoder indenfor feltet ”Mobile HCI” Formål: At få overblik over nuværende praksis.
Udfordringer og dilemmaer i psykiatrisk forskning
Teori, metodologi og metode
Instituttet for Blinde og Svagsynede
Den etiske dimension i privat praktiserende fysioterapeuters kliniske ræsonnering og praksis. Jeanette Præstegaard 14. September 2011.
Metoder til involvering af børn og unge ved anbringelser
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
APRIL 2010 AARHUS UNIVERSITET PÆDAGOGER OG FAGRESSOURCER.
VISL – begrænsninger og styrker
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Fremlæggelse af teori og metode d.24 Nov. 2010
E-publicering Ophavsretlige spørgsmål Harald v. Hielmcrone.
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Subjektivitet, Teknologi Samfund P ROBLEMFORMULERING 2. Ø VELSESGANG.
Aktionslæring Niels Grønbæk Nielsen
Kultur på arbejde: Kulturforståelse og merkantil kultur
Dansk Evalueringsselskabs Årskonference Dilemmaer og overvejelser i den kliniske praksis’ møde med projektarbejdets evalueringspraksisser Dea.
2.møde, 1. Time forskning - projektarbejde
Skrivning i de store formater
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
MEDIER OG KOMMUNIKATION, F2004 Medie- og kommunikations- videnskabelige metoder 27/
Videnskabsteori & metode
MODUL 3B KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Tværfagligt samarbejde.
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Oplæg om lektier Data og overvejelser.
SKABELON.
God praksis for medforfatterskaber og kreditering i de retsvidenskabelige miljøer ´ professor, dr.jur. Mads Bryde Andersen Hovedredaktør for Ugeskrift.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Hvad er samfunds- videnskab?. Samfundsfags discipliner  Eksempel: Finanskrisen…  Kan angribes ud fra økonomi  Kan angribes ud fra politik  Kan angribes.
Aktuel forskning om fremmende og hæmmende faktorer i forbindelse med implementeringen af evidensbaseret praksis Temamøde Implementering af ergoterapeutiske.
Hvordan forenes sundhedsfagligt arbejde med kvalitetsudvikling? Inspirationen til temaet for Kvalitetsdag 2016 #kvalitetsdag_2016.
HVORDAN SKABER VI KONSENSUS OM EN HØJ FAGLIG STANDARD? UDVIKLING AF KLINISKE RETNINGSLINJER PÅ TVÆRS AF SEKTORGRÆNSER Peter Bagger Praktiserende speciallæge.
MTV af Demens: Patient og pårørende Britta Bjerrum Mortensen Sundhedsstyrelsen Monitorering og MTV.
…………Skal blive så dygtige som de kan
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
Michael Svendsen Pedersen Lektor emeritus
Hovedfunn fra evaluering af VAM programmet
Den naturvidenskabelige metode
Peter Nedergaard: VM – afslutning Kildekritik – hermeneutik
Videregående kvalitative metoder
Metoden fælles beslutningstagning
Synopsen skal indeholde
Samfundsvidenskaberne
Præsentationens transcript:

Humanistisk sundhedsforskning Formålet er at vise, hvorledes en række begreber og teorier inden for humaniora er produktive for diskussioner af sundhedsområdet og specielt i forhold til sundhedsforskningen.

Diskussioner Man kan ikke betragte humanismen som en fast størrelse, der i større eller mindre grad kan appliceres til området. Men i tilknytning til humanismebegrebet føres en række væsentlige diskussioner, som har relevans for sundhedsarbejde og sundhedsforskning.

Emner sygdoms- og sundhedsbegreber, kommunikation og kompliance, autonomi og etik, kvalitetssikring og evidensbaseret forskning. overvejelser om sundhedsforskningens engagement i en globaliseret verden, hvor fattigdom er den største sygdomsskabende faktor. Etc.

Selvtilstrækkelig? Humanistisk sundhedsforskning har et praktisk problem. Den lever ofte isoleret og adskilt fra den medicinske forskning, som den ønsker at supplere, og humanistiske sundhedsforskere publicerer kun få artikler i anerkendte medicinske tidsskrifter.

Hvorfor så få artikler i internationale journals Der er to nærliggende forklaringer på denne situation: Tidsskrifterne er i realiteten ikke interesseret i humanistisk sundhedsforskning, eller den humanistiske sundhedsforskning har for ringe kvalitet.

Referee krav Tidsskrifterne opfordrer til kvalitativ forskning, men fastholder traditionelle krav til videnskabelighed. F.eks. viste interviews med 10 redaktører for psykologiske tidsskrifter en række forbehold over for kvalitativ forskning: mangel på generaliserbarhed, bekymringer om bias og validitet og sammenstødet mellem epistemologierne bag en positivistisk og et mere konstruktivistisk videnskabsteoretisk grundlag (Kidd 2002: 135).

Bevidstheden om eget perspektiv Forfatterne specificerer deres teoretiske orienteringer og personlige forventninger, bådee som de var kendt på forhånd, og som de tog form under udførelse af forskningen. Ved at udvikle og formidle forfatternes forståelse af genstanden for forskningen, forsøger de at erkende deres værdier, interesser, antagelser og den rolle, de spiller for forståelsen. Denne åbenhed om værdier og antagelser hjælper læseren til at fortolke forskerens data og hans forståelse af dem og til at overveje andre mulige alternativer. (Elliott 2005)

Standarder for god praksis Formuleret for snævert bliver generelle standarder for god forskning rigide og kontraproduktive. Formuleret for bredt bliver de for løse og uden den ønskede effekt. Der er derfor behov for en diskussion af, hvordan standarder regulerer forskningen og af, om det overhovedet er muligt at øge forskningskvaliteten gennem standardisering.

Tværfaglighed At den humanistiske sundhedsforskning igangsætter en diskussion af forskningsstandarder sikrer ikke anerkendelse fra det medicinske territorium. Men det er kun gennem en diskussion af standarder for forskning (humanistisk og medicinsk), at de to adskilte områder kan bringes i forbindelse med hinanden.

Videnskabeligheden i humaniora Det er ikke nødvendigvis et spørgsmål om tekniske krav til artikler om f.eks. kvalitativ metode, men også at kunne klargøre humanioras videnskabelige ståsted på en måde så det bliver inspirerende og igangsættende for det videnskabelige kollektiv, som er sulten efter nye perspektiver.