Kvalitet af kartofler til fritering

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Poul Erik Lærke Institut for Jordbrugsproduktion og miljø, Foulum
Advertisements

Midtvejsevaluering af Landdistriktsprogrammet
Gødskning efter Yara-N-Sensor
Efterafgrøder og miljøet
Steen Lykke Nielsen, Mogens Nicolaisen og Annemarie Fejer Justesen
Klimastyring ved lagring af kartofler til granulat
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Praktiske erfaringer med mellemafgrøder fra projekt under Landcentret efterår 2009 v. Planteavlskonsulent. Hanne K. Kristensen Agri Nord.
Satellit- og flybilleder som udgangspunkt for omfordeling af kvælstof
Arbejdsbier er guld værd Per Kryger Offentlig Bisygdomsbekæmpelse Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning.
Klimaændringer og udledning af drivhusgasser
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Ilse A. Rasmussen Sortsvalg – BAROF Netværksmøde Risø Sortsegenskaber.
Selengødskning Bent T. Christensen & Peter Sørensen DJF
Plantekongres 2005 – Indlæg 1,2,2. S. Mathiassen Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Er to behandlinger med halv.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Er der en langtidseffekt af reduceret kvælstofgødskning? Jens Petersen Institut.
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Vanding og kvælstof til kartofler Er tildeling af vand og gødning gennem drypslanger.
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Græsprognose for for afgræsning og slæt afgræsning og slæt Karen Søegaard Afd. for.
S:\OH\PowerPoint skabelon farvet baggrund.ppt 1 Forskelle i foderværdien af danskdyrkede vinterhvedesorter v. Else Vils cand. agro. Landsudvalget for Svin.
Egenskaber af vårbygsorter til økologisk jordbrug
Forbrænding af husdyrgødning i Danmark – omfang og muligheder Torkild Birkmose + Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Tab af ammoniak og andre gasser under afgræsning
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvalitet af læggekartofler Jørgen Christiansen og Poul Erik Lærke Afdeling for.
Danmarks Miljøundersøgelser – Afdeling for Terrestrisk Økologi Biomarkører – Lic. pharm Helle Weber Ravn.
Baggrund: Vanskeligt at forudsige perioder med en lav risiko for angreb af kartoffelskimmel tilstrækkeligt sikkert Prognosen for RH (skimmelvejr) ikke.
Hvordan påvirker gylleseparation risikoen for udledning af drivhusgasser? Søren O. Petersen Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet Sven.
Sådan reduceres udledningen af drivhusgasser fra landbruget
Kan landbruget reducere udledningen af drivhusgasser?
Økologiske grundbegreber 2
Nye strategier for kvælstofgødskning i kartofler
Hvordan kan vi øge kulstofindholdet i landbrugsjorden ?
Lokalitetens og dyrknings- vilkårenes betydning for
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kartoflers rodsystem: 1. Dybde og udbredelse 2. Betydning af jordtype Rødders.
Jordbearbejdning og trafik Effekt på jordstruktur og jordens funktion
Hvordan påvirker forsuring kvælstofvirkningen i marken? Peter Sørensen Danmarks JordbrugsForskning Afd. for Jordbrugsproduktion og Miljø.
Optimal udnyttelse af vandingsvandet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Mathias N. Andersen.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Miljø- og energimæssige gevinster ved afbrænding af fiberfraktionen eller den.
DJF Svinegyllens sammensætning og egenskaber Peter Sørensen, DJF Afd. for Jordbrugsproduktion og Miljø, Forskningscenter Foulum.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Lars Monrad Hansen Produktion af af virusfri læggekartofler.
Bekæmpelse af rodukrudt i landbrugsafgrøder
Gødskningsstrategier for kvælstof og kalium til spisekartofler
Afdeling for Jordbrugsproduktion og Miljø, Foulum
Planteavlskongressen - Planteproduktion Session 1,4 Planteavlskongressen - Planteproduktion Session 1,4 DJF DJF Plantebiologi Bernd Wollenweber.
Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004.
Afvaskning af sprøjtemidler mod kartoffelskimmel
Fodringens indflydelse på tilgængeligheden af kvælstof i gylle Peter Sørensen Afdeling for Plantevækst og Jord, Foulum. José A. Fernández, Martin R. Weisbjerg.
Udvaskning før og efter ompløjning af kløvergræs
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Udsædsbårne sygdomme hyppige i visse år Manglende viden om regulering og forebyggelse.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Kvælstofoptagelse ved gødningsplacering - i afgrøde og ukrudt - fra handels-
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Resultater med efterafgrøder i økologiske forsøg Margrethe Askegaard, Henning.
Mindsket respiration – En vej til formindsket tab af udbytte?
1 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Skal strobiluriner fortsat bruges i hvede? Danske og udenlandske erfaringer.
Foderets fraktionering og fodermiddeltabellen
Denitrifikation i rodzonen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning René Gislum Nr Hvordan udnyttes kvælstof bedst i alm. rajgræs og strandsvingel?
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Alternaria i kartofler Skal Alternaria bekæmpes i Danmark Bent J. Nielsen Forskningscenter.
Fysiologiske pletter i korn
MVJ - Mål og forventninger
Specialiserede driftsformer og jordens indhold af organisk stof
VIDSTE DU, AT… 2250 kJ = 535 kcal 2700 kJ = 645 kcal En mellem størrelse popcorn, 135 g indeholder flere kalorier end en portion sammenkogt ret, som vist.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Planteavlskongressen - Planteproduktion Session 1,4
Søften d Karen Søegaard, AU Torben S. Frandsen, SEGES
Bekæmpelse af skimmel i økologiske kartofler
Coloradobillen – biologi og betydning
Hvordan påvirker jordbearbejdning jordens frugtbarhed og
Præsentationens transcript:

Kvalitet af kartofler til fritering Poul Erik Lærke

Kvalitetsparametre for chips og pommes frites Farve Tekstur Smag Holdbarhed Akrylamid

Kvalitetsparametre for kartofler til fritering Knoldstørrelse Facon Sygdomsfrie Tørstof Sukker Frie aminosyrer

gyldenbrune til mørkebrune Maillard reaktion Reducerende sukre + Frie aminosyrer  Glykosylamin   gyldenbrune til mørkebrune reaktionsprodukter Ikke enzymatisk Høj temperatur Påvirker både farve og smag Reaktionsprodukter fra Strecker reaktionen menes primært at bidrage til den bitre smag.

Muligheder på fabrikken Blancheringstemperatur og –tid Nedbrydning af sukker Friteretemperatur og -tid pH (reaktionstal) Sortering af færdigvare

Sukker i kartofler under lagring Stivelse nedbrydes til sukker. Sukker forbrændes ved respiration eller indlejres i stivelse.  Når nedbrydningen af stivelse overstiger forbrændingen eller stivelsesopbygningen, så akkumuleres der sukker.

To former for sukkerakkumulering Akkumulering af sukker forårsaget af lave temperaturer (reversibel) Akkumulering af sukker forårsaget af kartoflens ældning (irreversibel) Temperaturbetinget sukkerakkumulering. Aldersbetinget sukkerakkumulering.

Faktorer der påvirker sukker- akkumuleringen i lagringsperioden Lagringstemperaturen Kartoflens fysiologiske alder Behandling med kemisk spirehæmmer Forhøjet CO2 i lageret

Knoldudbytte og tørstof i Saturna

Nedvisningsforløb

Farve af Saturna chips i lagringssæsonen

Glukose i Saturna i 3 lagringssæsoner I afsluttende vækstperiode er glucose (0.05 g kg-1 fv) højere end fructose (0.025 g kg-1 fv). I slutningen af lagringsperioden er fructose (0.8 g kg-1 fv) højere end glucose (0.4 g kg-1 fv)

Fruktose i Saturna i 3 lagringssæsoner

Forholdet Fruktose/Glukose

Sukrose i Saturna i 3 lagringssæsoner

Fri asparagin i Saturna under lagring

Indholdsstoffer og chipsfarve 2001-2002

Kan fritérfarven i lagringsperioden forudsiges inden optagning ? Hvis ja, så er der grundlag for: At kartofler fra forskellige dyrkningsår behandles forskelligt efter optagning At kartofler fra forskellige marker behandles forskelligt efter optagning Kendskab til udvikling i fritérfarve under lagring det pågældende år i forhold til andre år giver mulighed for at: bestemme hvor meget der skal på lager Hvor hurtigt det skal anvendes Kan det lagres ved en lavere temperatur og derved reducere forbruget af spirehæmmende kemikalier Kendskab til forskellige partiers udvikling i fritérfarve under lagring giver mulighed for: separere problempartier fra gode partier

Nedvisningsforløb

Kvælstof i Saturna knolde under vækst Udbyttet: 1999: 417-661 kg/ha 2000: 441-486 kg/ha 2001: 450-700 kg/ha

Nitrat i Saturna knolde under vækst Udbyttet: 1999: 417-661 kg/ha 2000: 441-486 kg/ha 2001: 450-700 kg/ha

Konklusioner 1 Årsforskelle i chipsfarve overstiger de farveforskelle der ses på kartofler dyrket samme år på forskellige lokaliteter Årsforskelle i fritérfarve overstiger farveforskelle forårsaget af forskellige tidspunkter for vækststandsning af planten Variationen i chipsfarve indenfor samme mark overstiger ikke variationen mellem marker

Konklusioner 2 God relation imellem mængden af reducerende sukre og chipsfarve Men - reducerende sukre i kombination med frie aminosyrer gav en endnu bedre forklaringsgrad Forholdet imellem fruktose og glukose ændrer sig under lagring

Konklusioner 3 Ingen sukkerforbindelser kunne ved optagning forudsige udviklingen i fritérfarve under lagring Kartoffelplantens nedvisningsforløb og kvælstofstatus i afsluttende vækstperiode synes at være et lovende prognoseredskab for chipsfarve

Projektet blev finansieret af Direktoratet for FødevareErhverv (Højværdiafgrødepakken) Kartoffelafgiftfonden Personer involveret Jørgen Christiansen, DJF Jesper Jochumsen, DJF/Scanax Evald Duedahl Olesen, Estrella Bent Ringgaard, Estrella Fin Trosborg, Estrella Bjarne Thisgaard, Kims Ingolf Sørensen, Flensted

Døgnmiddeltemperatur

Sukkerstofskifte på celleniveau (Sowokinos, 2001)

Maillard reaktion (Danehy, 1986)

Nitrat i forhold til kvælstof

Fruktose i Saturna efter kuldestress-screening ved 2°C Udbyttet: 1999: 417-661 kg/ha 2000: 441-486 kg/ha 2001: 450-700 kg/ha

Grænseværdier for sukker (g kg-1 frisk vægt) Chips Pommes Frites Kartoffel Pulver (Granules) Glukose + Fruktose 1,5 3,0 Sukrose 2,8