Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Denitrifikation i rodzonen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Denitrifikation i rodzonen"— Præsentationens transcript:

1 Denitrifikation i rodzonen
Danmarks JordbrugsForskning Afdeling for Jordbrugsproduktion Forskningscenter Foulum Denitrifikation i rodzonen N2 N2O Finn P. Vinther, Danmarks JordbrugsForskning, Afd. for Jordbrugsproduktion og Miljø, Forskningscenter Foulum Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

2 Måling af denitrifikation
NO N2O N2 Denitrifikation (nitrat) (lattergas) (frit kvælstof) I marken: Acetylen I laboratoriet: NO N2O N2 Denitrifikation (nitrat) (lattergas) (frit kvælstof)

3 Måling eller beregning af denitrifikation?
Ressourcekrævende og vanskelig at måle Modellering ofte eneste udvej De fleste modeller kræver mange baggrunds- oplysninger, som ikke altid er lige lette af fremskaffe Simpel model til beregning af N2O-emission og denitrifikation – SimDen ….. Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om. som kun kræver oplysninger om tilført mængde og type af N jordtype (JB-nr.) eller jordens lerindhold

4 Denitrifikation = N2O * (N2/N2O) Denitrifikation = N2O * (N2/N2O)
Princippet i SimDen Denitrifikation = N2O * (N2/N2O) Denitrifikation = N2O * (N2/N2O) Bouwman, 1996 Gødnings N2O-emission Baggrunds N2O-emission Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om. Samlet N2O emission = baggrunds N2O-emission + EF1.25 * N-input

5 Denitrifikation = N2O * (N2/N2O)
Princippet i SimDen Denitrifikation = N2O * (N2/N2O) Litteraturværdier (ca. 500) : Gns. N2/N2O-forhold: ca. 3 Mætningsgrad < 60% N2/N2O-forhold 60% < Mætningsgrad < 80% N2/N2O-forhold Mætningsgrad > 80% N2/N2O-forhold Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

6 Jordens tekstur (lerindhold)
Princippet i SimDen Denitrifikation SimDen Jordens fugtighed (Mætningsgrad) Jordens tekstur (lerindhold) Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

7 SimDen i praksis Eksempel: Baggrunds denitrifikation
Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

8 SimDen i praksis Eksempel: Baggrunds + gødnings denitrifikation
Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

9 SimDen i praksis Eksempel: Baggrunds + gødnings denitrifikation ved højere lerindhold Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

10 Beregner SimDen rigtigt?
SimDen sammenlignet med målte værdier: Danske undersøgelser Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

11 Beregner SimDen rigtigt?
Udenlandske undersøgelser Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

12 Beregner SimDen rigtigt?
Udenlandske undersøgelser Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

13 Hvad kan SimDen bruges til?
VVM vurdering, hvor man ønsker at vide hvad denitrifikationen bliver hvis f.eks. 100 kg NPK-N/ha erstattes med 140 kg N i gylle Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

14 Hvad kan SimDen bruges til?
Kortlægning, som f.eks. her hvor SimDen er lagt ind i ”CT-tools”, ConTerra ApS Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om.

15 Afsluttende bemærkninger
SimDen er baseret på gennemsnitsværdier, og beregner således denitrifikation for et klimatisk ”normalt” år, eller en gennemsnits denitrifikation over en årrække. Ønskes mere detaljerede skøn vedrørende f.eks. denitrifikationens årstidsvariation under bestemte klimaforhold, må dynamiske modeller som f.eks. jord-plante-atmosfære modellen Daisy tages i anvendelse. Denitrifikation i rodzonen: Rodzonen = øverste meter, svarende til den dybde vi normalt måler N-udvaskning i, og når vi taler om N-balancer er det også også den øverste meter vi taler om. SimDen kan hentes på God fornøjelse og tak for opmærksomheden!


Download ppt "Denitrifikation i rodzonen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google