Fremtidens ungdomsuddannelsessystem Vejlederkonferencen, Svendborg 7. maj 2014 Niels Egelund, professor i specialpædagogik, dr.pæd. Direktør, Center for.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Forældrearrangement om folkeskolereform
Nye udviklingstendenser i 10. klasse, studieindgange.
UU-Aalborg Evaluering af brobygning og intro 2013/14 Velkommen UU-Aalborg Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Indvandrere og efterkommere i grundskolen Niels Egelund, professor, dr
Tre klare mål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan –Mindst 80 pct. af eleverne skal være gode til at læse og regne.
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
Kunnskapsløftet i fag- og yrkesoplæring Vibe Aarkrog IUP, Aarhus Universitet 31. oktober 2012.
Uddannelsesvalg i 8. klasse. Dagsorden  Formål:  Formålet for de næste to lektioner er, at vi kigger på, om det, I tror om jeres klassekammerater, påvirker.
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
Et væksthus for børn og voksne
Agenda Reformen kort fortalt Hvad er det vigtigste nye? Nytter det?
Når kommunale fritidstilbud hjælper børn og unge i udsatte positioner til at klare sig bedre i uddannelsessystemet Jill Mehlbye, AKF Spot på.
En erhvervsuddannelse er også en karrierevej
Kort om Niels Brock Erhvervsuddannelser – for de praktisk orienterede
Regeringens oplæg til erhvervsuddannelsesform Louise Pihl Dansk Byggeri.
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Hvad skal folkeskolen? For det første skal folkeskolen udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. For det andet skal folkeskolen mindske.
0.-6. årg., Haderslevreformen og Folkeskolereformen Juni 2014
Ud af skolen – og hva’ så? UU Ringkøbing Fjord
Den globale skole Globaliseringen fordrer og fremmer en nytænkning af uddannelsernes indhold. Gode læse-, stave- og matematikfærdigheder er nødvendige,
”Vi når målet – men hvordan?”
Esbjerg 5. nov 03 / TC1 Reform af de gymnasiale uddannelser.
Folkeskolereform Version 1.0
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
ANALYSE AF UNGE I RINGSTED KOMMUNE Oplæg for Det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune den 17. juni 2014 Oplæg v/ direktør Mads Kromann Fog, mploy.
Specialskolernes muligheder fremover Odense, 11. september 2012 Niels Egelund, professor i specialpædagogik, dr.pæd. Direktør, Center for Strategisk Uddannelsesforskning,
Forældremøde 7. klasse.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
UTA- Årshjul. Optag på ungdomsuddannelserne 11. September 2013.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Valg af introduktionskursus. 8. Klasse efterår/vinter.
Skolerigsdag 2011 Folkeskolen – liv og læring Data peger på behov for nye veje Anders Hingel Tidl. kontorchef, EU’s analysekontor for uddannelse.
24. november 2014 Fremtidens industrimedarbejder - tendenser og udfordringer.
Orienteringsaften på Byhøjskolen 24. januar 2012
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Regeringens globaliseringsudspil
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Lars Olsen, journalist og forfatter
Hvor bevæger det danske erhvervsuddannelsessystem sig hen? Oktober 2013.
UU Ringkøbing Fjord Ungdommens Uddannelsesvejledning
Grunde til at jeg elsker dig
Skolestruktur på dagsordenen Direktør for SFI, formand for Rejseholdet og Skolerådet Jørgen Søndergaard.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Audiologiassistentuddannelsen Status og perspektiver December 2005.
Reform af erhvervsuddannelserne - de største nyheder og udfordringer for FOA LUPA-møde marts
Uddannelse – dit barns fremtid
Digital vidensdeling på DE´s årsmøde 2014
EUD-reform og unge i HTK. Erhvervsuddannelsernes store udfordringer 1.Færre unge søger ind på erhvervsuddannelserne, og søgningen direkte fra 9. og 10.
Lars Kunov Direktør Danske Erhvervsskoler Udfordringerne for erhvervsskolerne.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Kollektiv vejledning – dagens program Du skal have kendskab til Uddannelsessystemet E:dag?
Hvordan fungerer erhvervsuddannelsesreformen? Følgeforskningsprojekt - design og resultater 1. november 2016.
Kollektiv vejledning 8. klasse, første gang
At gøre karriere.
Ungdommens Uddannelsesvejledning Ungecenter Mariagerfjord
Årsmøde
Reformer af erhvervsuddannelserne i et historisk perspektiv
Årsmøde
Præsentationens transcript:

Fremtidens ungdomsuddannelsessystem Vejlederkonferencen, Svendborg 7. maj 2014 Niels Egelund, professor i specialpædagogik, dr.pæd. Direktør, Center for Strategisk Uddannelsesforskning, Aarhus Universitet 1

Hvad er det lige, problemet er med de danske ungdomsuddannelser? 2

Søgemønsteret siden

Tilgang siden

Er EUD overhovedet en ungdomsuddannelse?

Behovet for uddannet arbejdskraft

EUD’s problemer Blandt dem, som søger erhvervsuddannelserne, har 43 % et karaktergennemsnit fra folkeskolen under 4 Kun 1 % af de fagligt bedste (med 8 eller mere) i folkeskolen søger en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse. Blandt de 10 % mindst motiverede elever i folkeskolen ser 64 % sig selv på en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse. Kun 8 % af de 10 % mest motiverede elever overvejer erhvervsuddannelserne Den store andel af EUD-elever over 18 år (67 %) er ikke godt for ungdomsmiljøet Frafaldet er nu over 50 %.

EUD reformen Ændring af grundforløb for nogle elever Grundforløb foregår i holdfællesskaber Brug af campusmiljøer Flere undervisningstimer Tydeligere sammenhæng mellem skole og praktik 45 min. motion og bevægelse hver dag Mere EUX – mulighed for fag på A-niveau Ny erhvervsuddannelse for voksne EUV Ny erhvervsrettet 10. klasse Ny indsats omkring praktikpladser Bedre muligheder for fagligt og socialt svage elever.

Gymnasiets problemer Blandt de ti procent mindst motiverede elever ser 26 % sig selv på gymnasiet efter folkeskolen og på sigt forestiller 26 % sig at få en lang videregående uddannelse 10 % af studenterne fra år 2000 var ti år efter ikke kommet videre i uddannelsessystemet 10 % af de almene studenter fra 2000 havde ti år efter gennemført en erhvervsuddannelse.

Ubrugte eksaminer 15

Start med karakter under 4 16

Karakter og frafald 17

Dobbeltuddannelse 18

Karakter og videregående udd. 19

Gymnasierne etablerer: Mentorordninger for 1. g’ere Gratis morgenmad Lektiecafe Lærere til rådighed om lørdagen Lektiefængsel Skrivefængsel Studievejledning Psykologbistand - tænk hvis folkeskolerne gjorde det samme! - og hvorfor lige er det, at de gør det?

Brugen af gymnasial supplering (GSK)

”Den danske syge” Vi har en dagtilbudssektor med et stort potentiale, der slet ikke udnyttes Vi stiller utilstrækkelige krav om faglighed ihærdighed og adfærd i folkeskolen Vi sørger ikke for, at vore unge for en basis for at træffe et uddannelsesvalg i 15-års alderen Vi tror, at vi er verdensmestre i samarbejde og kreativitet Vi stiller ingen seriøse krav ved optagelse på en ungdomsuddannelse Taxametersystemet i uddannelsessystemet efter folkeskolen er stort set løsrevet fra samfundets behov.

Gymnasiet er blevet (for) populært Mulighederne i at have en erhvervsuddannelse overses af mange

Stigende behov for mere uddannelse Årstal Realeks.Student ,9% 0,8% ,1% 1,6% ,2% 1,7% ,3% 2,6% ,0% 3,3% ,8% 4,6% ,0% 6,9% ,9% 10,1% ,1% 24,8% ,0%

Reformideer, der ikke blev til noget

Højby udvalget, 1973 Et 3-årigt gymnasium med et fælles basisår efterfulgt af en bred vifte af både akademiske og praktiske valgmuligheder for de efterfølgende to år Nedsat af undervisningsminister Knud Heinesen (S).

U-90, 1978 Alle unge skal have 12 års skolegang Mesterlæren skal afskaffes og erstattes af EFG Samordning af de mange uddannelsestilbud Eleverne skal ikke straks efter folkeskolen tvinges til erhvervsvalg Nedsat af undervisningsminister Ritt Bjerregaard (S).

Fem forslag, års skolegang for alle Styrkelse af den faglige specialisering og fordybelse Færre og bredere indgange og mere overskuelige erhvervsuddannelser Fleksibel overgang mellem forskellige ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Afstigning fra 2. g til KVU Opblødning af forskelle mellem erhvervsuddannelser og HHX og HTX med mulighed for overgange Nedsat af undervisningsminister Ole Vig Jensen (R).

Er der i virkeligheden brug for? Et spor for de 25 %, der skal på have en lang videregående uddannelse Et spor for de 35 %, der skal have en kort eller mellemlang videregående uddannelse – og det behøver ikke at vare 3 år Vel at mærke med differentierede adgangskrav En enhedsungdomsuddannelse for de 14 – 19 årige med mange og fleksible spor.

To lande med succesrige erhvervsuddannelser 31

Det tyske system

Det hollandske system

Men nu må vi fremad i Danmark!

Erhvervsuddannelsernes muligheder (reklameindslag ) Man får hurtigst kontakt med arbejdsmarkedet En praktiskplads giver en god indtjening Man kan være fuldt uddannet når man fylder 19 Livslønnen er større end for fx en skolelærer Det er den hurtigste vej til at blive direktør i egen virksomhed Der er muligheder for at læse videre.

Så er det tid til spørgsmål? 36