HD 2009: Mikroøkonomi #extra Kommentarer til Afløsningsopgave 1

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
En grundlæggende introduktion
Advertisements

PengeSpillet.
Tema 2: Om virksomhedens horisontale og vertikale grænser
Velkommen til matematikkonference 7/3-13
Beregning af a og b Når man kender to forskellige punkter (x1;y1) og (x2;y2), så gælder:
Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Tegning af en grafen 1) Hvis der skal tegnes i hånden: Lav et sildeben og sæt punkterne ind i et passende koordinatsystem. Brug her x-aksen til at vise.
Learnmark Horsens Patrik & Jakob HH1MB
Erhvervsøkonomi Peter Lynggaard Driftsøkonomi Kapitel 10
Lektion 7: Ufuldkommen konkurrence
Markedet og elasticiter
Erhvervsøkonomi Kapitel 11 Optimering
Grundbegreb + Priselasticitet
Lineære funktioner AM/ Maj 2006
Tegning af en parabel I hånden.
Lektion 4: Forbrugeradfærd
Koordinatsystemet Y-aksen 2. aksen X-aksen 1. aksen.
Afløsningsopgave 2.
HD 2009: Mikroøkonomi #3 Udbud og omkostninger
Mdl. eksamen Emilie & Emil.
Monopolistisk konkurrence
LINEÆR FUNKTIONER MATEMATIK A.
HD 2009: Mikroøkonomi #4 Monopolistisk konkurrence og oligopol
2. gradsligning.
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Følgende 2.gradsligning skal tegnes: y=2x2+4x+3
Nyt Fælles Bibliotekssystem
Udvikling i GODS Transporten Sammenfatningsrapport maj 2010.
Peter Lynggaard Driftsøkonomi Kapitel del
Samarbejde samfundsfag - matematik
Vindmøller Priser på vindmøller, Hvor meget strøm kan den producere?
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Hvad er mikroøkonomi? Kapitel 1 Udbud og omkostninger Kapitel 2.
Jens, Sofie, Jonas og Nicklas
Peter Lynggaard Investering og Finansiering Kapitel 5 - 7
Beregninger Hvornår skal der laves udregninger? I skal kunne beregne:
Optimeringsteori Disposition: A. Et marked Den generelle formulering
Optimeringsteori Disposition: A. Et marked Den generelle formulering
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" VEU-rådet.
1 Lektion 26-repetition 5 1.Komplet? Noget I/jeg kan lære af det? 2.Udlevering af stedprøvesvar til de, der mangler 3.Siden sidst 4.Evaluering – råd til.
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Økonometri 1: Den simple regressionsmodel Økonometri 1 Den simple regressionsmodel 14. september 2004.
Business cases.
Økonometri 1: Den simple regressionsmodel Økonometri 1 Den simple regressionsmodel 13. februar 2003.
Økonometri 1: Heteroskedasticitet1 Økonometri 1 Heteroskedasticitet 31. marts 2003.
1 Prisdiskrimination Med fast kontraktsalg Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Forudsætninger og Opgave.
Segmentering - grundlag og metoder
KM2: F41 Kvantitative metoder 2 Den simple regressionsmodel 14. februar 2007.
SKABELON.
Rentabilitetsanalyse
Studiepraktik på polit Økonomiske Principper B 23. oktober, 2015 Kamilla Holmgaard.
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
1. 2 HVORFOR? Opgave 3 Løsning: Find omkredsen af cylinderen vha. formlen for cirklens omkreds. Find arealet af cylinderen som arealet af et rektangel,
Nyt kontingentsystem? Et debatoplæg.
Virksomhedens indtjeningsevne (d) Virksomhedens rentabilitet (c)
Anbefaling af strategi
Ligninger og uligheder
Linjensligning Lars A. Clark.
Præsentationens transcript:

HD 2009: Mikroøkonomi #extra Kommentarer til Afløsningsopgave 1 Esben Sloth Andersen esa@business.aau.dk www.business.aau.dk/evolution/esa/

Kommentar til spørgsmål 1: Kædeindex 1966-2007 Brug Excel

Kommentar til spørgsmål 1: Øl- og vinmængder som kædeindeks Et kædeindeks giver hurtigt overblik over, hvordan variable størrelser i samfundet udvikler sig over tid Beregningsmetode: Man vælger et basisår, hvor indeks sættes til 100. Herefter er et års indeks lig årets værdi gange 100 divideret med basisårets værdi

Kommentar til spørgsmål 1: BFI er ikke opgjort som kædeindeks

Kommentar til spørgsmål 1: Opgørelse af BFI som kædeindeks! Beregningsmetode: Man vælger et basisår, hvor indeks sættes til 100. Herefter er et års indeks lig årets værdi gange 100 divideret med basisårets værdi. Vi skal omregne BFI (faste priser, mio kr) til kædeindeks med 2000=100, fx: 2007: (1460521*100)/1234073 = 118 Excel kan hurtigt klare denne opgave for alle årene

Kommentar til spørgsmål 2: Et eksempel på et ølmarked To frit opfundne ligninger for ølmarkedet: Xd = 8 – 0,5P Xs = 1,5 + 0,8P a. Indsæt forskellige priser og find Xd og Xs b. Tegn grafen og aflæs ligevægtspunktet c. Find ligevægtspunktet (Xd = Xs) Sæt de to ligninger lig hinanden og find P i punktet Find derefter X i ligevægtspunktet d. Hvis P = 7, hvordan ser situationen ud? Hvad vil der ske?

Kommentar til spørgsmål 3: Pris- og indkomstelasticiteter a. Brug formlen for priselasticiteten på ligevægtspunktet fra spørgsmål 2 (vi har P og Xd; P = 1 og Xd er hældningen) b. Indkomstændringer fører til en parallelforskydning af efterspørgselskurven, men det kan både gå opad og nedad. Indkomstelasticiteten viser hvordan (brug begreberne inferiør, nødvendighed, luksus) c. Formlen for indkomstelasticiteten

Kommentar til spørgsmål 3: Pris- og indkomstelasticiteter c. Vi finder indkomstelasticiteterne ved hjælp af empiriske data for 1992 og 2007; det lange mellemrum gør at resultatet er meget upræcist Den simplest mulige løsning er at indsætte indekstallene i formlen for indkomstelasticiteten Vi har Y og Xd for 1992. Vi udregner hurtigt ændringerne P og Xd fra 1992 til 2007 I diskussionen er det nyttigt at kigge på de mellemliggende år, hvor meget er forandret

Kommentar til spm. 4: Mikrobryggerierne Børsen lægger vægt på vanskelighederne for mikro- bryggerierne, men figuren viser også en succeshistorie! Et svar kan starte med at forklare succeshistorien ud fra efterspørgselssiden og og derefter se på udbudssiden. De nuværende vanskeligheder kan kort kommenteres i forbindelse med udbudssiden (og evt. efterspørgselsvirkningerne af finanskrisen)

Kommentar til spm. 4: Mikrobryggerierne 1. Efterspørgselssiden Statistikken for øl rummer både ”generelt øl” til ”specialøl”, men der var (og er stadig) stor forskel på deres pris- og indkomstelasticiteter Hvad betyder specialøls priselasticitet for virksomhedernes umiddelbare muligheder? Hvad betyder specialøls indkomstelasticitet for virksomhedernes langsigtede muligheder?

Kommentar til spm. 4: Mikrobryggerierne 2. Udbudssiden Hvad er forskellen på den efficiente produktionsskala for generelt øl og specialøl? Hvad betyder det for adgangsbarriererne i branchen for specialøl? Hvordan påvirkede det forventede overskud for tidlige mikrobryggerier tilgangen til branchen? Kan vi forklare de nuværende vanskeligheder?

Kommentar til spørgsmål 5: Markedsformer Vi opererer med fire markedsformer (fuldkommen konkurrence, monopolistisk konkurrence, oligopol, og monopol) Hvilken markedsform gælder for hhv. det generelle ølmarked og markedet for specialøl? Brug hvert markeds markedsform til at diskutere adgangsbarrierer, producenternes antal og størrelse, varens karakter etc. De nederst i opgaven angivne links kan bruges til at præcisere besvarelsen

Kommentar til spørgsmål 6: Argumenter for afgifter på vin og øl Hvad betyder begrebet eksternalitet? Hvad er forskellen på forbrugerens omkostning og samfundets (incl. forbrugerens) omkostninger når der forekommer en eksternalitet? Antag at der ikke er afgifter på vin og øl. Hvordan er samfundsomkostningerne? Hvad består de i? Er eksternaliteter i forbruget et godt argument for afgifter? Er der alternative løsninger?