GIS Geografiske Informations Systemer. 2 GIS Defineres som IT-systemer til indsamling, opbevaring, vedligeholdelse og analyse af geografiske data samt.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Urtekram’sk VMI 13. April 2011 M3UG årsmøde 2011.
Advertisements

1 Test 2 Klik for at begynde. 2 Hvor skal du klikke for at få vist tabelværktøjer?
Fra projekt til drift, ikke et ord om XXX
Rigtige mænd tager ikke backup - de græder!
DEN PRIMÆRE NAVIGATION JOEK © TEC 2011 Dit websteds primære navigation er det område på sitet, der indeholder links til de primære sektioner af dit websted,
Fra faglig rapport til akademisk opgave Et didaktisk redskab.
Introduktion til kriterium 4 Partnerskab og ressourcer Excellence netværk 2004 Jørgen Kjærgaard.
GIS uden data lokalt GIS uden data lokalt.
Overskrift 40/42 pkt, Maks 2 linjer Underoverskrift, 14/16 pkt For at vise hjælpelinjer: 1.Højreklik på slidet og vælg “Gitter og hjælpelinjer” 2.Kryds.
Fremtidige tekniske fokusområder i Kortforsyningen Nikolaj Kamstrup National Geodatabank, Kort & Matrikelstyrelsen.
IM-Strategi.
– Sådan virker det! Dit elektroniske postsystem Ved Arne Crown Rasmussen
+ + + T1.
Faglig læsning 2.
Danmarks Veje Foranalyse
Introduktion til Geografiske Informationssystemer (GIS)
Hvad er et problem ? Et problem er i sin negativt ladede betydning en for nogle utilfredsstillende situation. Et problem er i sin positivt ladede betydning.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Kortforsyningen - strategi Thorben Hansen Markedschef.
GIS – Geografiske Informations Systemer
Geografiske informationssystemer GIS
Grontmij Grontmij Status på udvikling af ny JordWeb ENVINA JORD 25. September 2013 Copyright © 2013 Grontmij A/S | CVR Musikhuskvarteret - Aalborg.
SOCIAL KAPITAL i landsbyerne
ER-diagrammer (databaser, del 4)
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Udgangspunkt Dette GIS-forløb omhandler kalkning af landbrugsjord. Ved at måle pH-værdien på en mark, og dermed surhedsgraden, kan bestemmes hvor meget.
Fra Internet til semantisk web via taksonomier AF:Hosein Askari ITST.
Intro Variabler - datatyper. 2. forelæsning Hvad skete sidste gang Hvad er PHP? Kursussammensætning: læse – newsgroup – forelæsning – øvelsestime – aflevering.
Introduktion til Access (Access, del 1)
Validering af data (Access, del 7)
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi 2 Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser vores.
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Rapporter (Access, del 5)
Overordnede bemærkninger til høringsudkastet A.Udgifterne til køb af tjenesteydelser og ekstern bistand udgør 41 % af de samlede udgifter – og det er alt.
Jes Ryttersgaard GI Loven Lov om infrastruktur for geografisk information.
”Søg og du skal finde” fra idé til applikation af Mads Thomsen og Bent Guldager.
Tema for præsentationen f.eks. Strategiplan 2011.
1 Test i Word 2007 Klik her for at begynde. 2 Hvor skal du klikke for at gemme dit dokument?
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
Geoforum 3D By- og landskabsmodellering Geoforum af Flemming F. Christensen Silkeborg Kommune og Poul Nørgård COWI Integration.
Overskrift 40/42 pkt, Maks 2 linjer Underoverskrift, 14/16 pkt For at vise hjælpelinjer: 1.Højreklik på slidet og vælg “Gitter og hjælpelinjer” 2.Kryds.
Effektiv adgang til data Niels Mørck, Carl Bro GIS & IT  Carl Bro GIS og IT  Problemstillingen  Nordjyllands Amts Blanketsystem  Centralisering / decentralisering.
2009NOEA/IT - Databasedesign1 Agenda Datamodellering Databasedesign Normalisering.
Integration mellem GIS og ESDH
Dataforsyning dataforsyning.kms.dk
GIS - kort og dog mere end kort
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
Web Feature Service (WFS) WFS i Kortforsyningen
Etablering af Sundhedscenter – et afklaringsprojekt September 2006
IT i Byggeriet Semester 6, kursusgang Databaser (2) Kjeld Svidt Kjeld Svidt  Institut for Bygningsteknik  Aalborg Universitet.
Introduktion til databaser (databaser, del 1)
Design, verifikation og analyse
Virksomhedens informationsbehandling
Geokommunikation - visualisering af geografiske data.
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
DIEB4.1 Kursusgang 4 Oversigt: Sidste kursusgang Opgaver Aktivitet 2: Generer design (fortsat) Design af interaktionselementer.
Kjeld Svidt  Institut for Byggeri og Anlæg  Aalborg Universitet IT i Byggeriet Semester 6, kursusgang Databaser (2) Kjeld Svidt
Geografisk Information
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Lektion 3. Tekstens byggeklodser Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Tekstens byggeklodser.
Hvad er GIS? Grundlæggende introduktion Karin Skovhus december 2007.
Uffes Udlejningsservice.  A. Lumbye, 2004 & E. Ernst 2005Introducerende objektorienteret programmeringmodellering Uffes Udlejningsservice Uffe Ellehammer.
Konference om mundtlige prøver PRØV! Et program til de mundtlige prøver.
Flemming Riishøj Adjunkt Institut for Ledelse & Forvaltning
Formularer (Access, del 3). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller Vi.
Overvejelser på vej mod Nyt OUH
Tre lags arkitektur.
Søgning i Danmarks Arealinformation
Præsentationens transcript:

GIS Geografiske Informations Systemer

2 GIS Defineres som IT-systemer til indsamling, opbevaring, vedligeholdelse og analyse af geografiske data samt præsentation af geografiske informationer Kilde: Geografihåndbogen, 2005, s. 496

3 GIS - Datamodeller Objekt Netværk Tin Vektor Raster

4 Vektor Kendetegnende for den vektorbaserede datamodel er, at den repræsenterer enheder, som vises som punkter, linjer og flader. Til disse punkter, linjer og flader knyttes der egenskabsdata således, at man for fx det enkelte punkt, har nogle helt konkrete informationer tilknyttet. Det kunne fx være oplysninger om en bygning vedrørende størrelse, ejendomsværdi eller matrikelnummer. Ud fra disse egenskabsdata kan man således søge i sit datasæt og få vist på kortet de enheder, der opfylder et givent søgekriterium.

5 Raster Kendetegnende for den rasterbaseret datamodel er, at det geografiske område, som ønskes analyseret opdeles i kvadratiske celler. Disse celler systematiseres i gridfiler, som lagres i matricer. Data i denne model gemmes således i rækker og søjler og alle celler i en gridfil har samme størrelse. Hver celle kan kun gemme én værdi i form af et positivt eller negativt heltal, som så efterfølgende kan få tilknyttet en tekst i en egenskabstabel relateret til den konkrete gridfil. Dette gør det muligt, at søge på opstillede kriterier fx nåletræer og dermed få et visuelt udtryk af en ønsket oplysning. Desuden vil den geografiske virkelighed i en rastermodel være organiseret i temaer, fx veje eller floder og disse vil have hvert sit lag, som ligeledes kan vælges til/fra i den rumlige analyse.

6 Geografiske analyser Valget af den geografiske analyse er styret af det spørgsmål som kortet skal svare på Dem vi kan arbejde med i ArcExplorer er: Forespørgsler Afstandsanalyser/bufferzoner

7 Forespørgsler via egenskabstabeller

8 Bufferzoner

9 Kender I nogle steder hvor man anvender GIS - og hvad man kan bruge det til ?

10

11

12

13

14 Så er det tid til det sjove