Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Tre lags arkitektur.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Tre lags arkitektur."— Præsentationens transcript:

1 Tre lags arkitektur

2 Client-Server arkitektur (Client-server)
IT systemer deles op i en client-del og en server-del En client er den enhed, der bruges til at betjene systemet med. F.eks. Er mobil clienten når man bruger mobilen. Hvis en bruger af et internet spil (client) slår rekord vil resultatet blive sendt til High Score Manager, der sætter ham ind på score-listen og sender den nye liste ud til alle brugere (via/på) clienten.

3 Client-Server arkitektur (Client-server)
Klient (client) systemet har følgende opgaver: Præsentation af grafik, tekst og information til brugeren (Visualisering af brugerfladen) Interaktion med brugeren (museklik, tastatur, osv.) (Input til programmet - kommandoer) Kommunikation af information til og fra serveren (Indhentning og forsendelse af data – eksempelvis statistikker)

4 Client-Server arkitektur (Client-server)
Server systemet har følgende opgaver: Opbevare og redigere information/data som deles med klienterne (Gemme og ændre i data, svarende til at opdatere statistikker) Foretage simple procedurer og beregner på informationen (Sammenligne data; indkommende data med gemte data, tilføj nye) Sende og modtage information til og fra klienterne (Opretholde relevant informationsniveau mellem klient og server)

5 Client-Server arkitektur (Client-server)
Fordele: Alle klienter ser på samme relevant data. Den vigtigste egenskab: Ændringer skabt af en klient, ses efterfølgende af andre klienter, når de næste gang trækker data fra serveren. Heraf følger, at klienterne ikke er i kontakt med hinanden. Serveren kan opdateres og vedligeholdes løbende, uden at påvirke klienterne. Ligeledes kan klienterne opdateres uden påvirkning på serveren. Heraf følger, at det er nemmere/billigere at vedligeholde systemerne. Ulempe: Der skal være aktive servere tilgængeligt 24/7 Programmeringen skal ændres for client-server arkitekturen

6 Tre lags arkitektur IT systemer deles op i præsentations-, applikations-, og databaselag Præsentationslag Applikationslag Databaselag Databaselaget styrer data, kører på en server. Access og SQL er databaser Applikationslaget styrer programmeringen, her vil man være når der udføres en funktion. Præsentationslag er f.eks. En hjemmesider og en app’s, visualiseringen Når f.eks. En adresse ændres af en bruger på præsentationslaget, sendes det til applikationaslaget som sender det videre til databaselaget. Det skal gennem applikationslaget af sikkerhedsmæssige årsager.

7 Tre lags arkitektur Præsentationslagets (også kaldet klientens) opgaver: Præsentation af grafik, tekst og information til brugeren (Visualisering af brugerfladen) Interaktion med brugeren (museklik, tastatur, osv.) (Input til programmet - kommandoer) Kommunikation af information til og fra applikationslaget (Indhentning og forsendelse af data – eksempelvis statistikker) Dette lag er identisk med klienten fra klient-server arkitekturen

8 Tre lags arkitektur Applikationslagets opgaver:
Fortage komplicerede procedurer og beregninger på informationen (Applikationslaget fortager beregningen, for at aflaste databaselaget, ved at sammenligne data) Sende og modtage information til og fra klienterne og databaselaget (Koordinerer, hvorvidt klienternes statistikker skal opdateres) Dette lag mindes stærkt om serveren fra klient-server arkitekturen

9 Tre lags arkitektur Databaselagets opgaver:
Opbevare og redigere information/data som deles med klienterne effektivt (Databasen/statistikker opdateres, afhængigt input fra klienterne, via applikation) Foretage effektive søgninger i meget store datamængder (Idet databasen er fraskilt applikation, frigøres flere ressourcer til søgning) Sende og modtage information til applikationslaget (Håndtere, hvorvidt klienterne skal tilføres ny data ved ændring) Dette lag er unik, idet alt data gemmes fraskilt fra applikationslaget, dermed beskyttes databaselaget, i tilfælde at applikationslaget bliver komprimeret.

10 Tre lags arkitektur Fordele: Ulempe:
Samme fordele som client-server arkitekturen Det er muligt at håndtere store datamængder, ligesom adskillige klienter sammentidligt. Skulle der komme flere klienter, sættes flere applikationsservere op. Procedurer og beregninger er særskilt fra serveren. Det gør, at applikationslaget har flere ressourcer til at beregne informationerne Ulempe: Der skal være aktive servere tilgængeligt 24/7 Programmeringen bliver særlig kompliceret, for at håndtere systemet Procedurer og beregninger foregår i applikationslaget.

11 Opgave Opgave: Løs ”4.01a Tre lags arkitektur opgaver”


Download ppt "Tre lags arkitektur."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google