1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
- en lille lektie i det rigtige
Husk også, at du kan være med i konkurrencen om fede KU-hoodies
med de helt rigtige svar
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Hjertevenlig kost i praksis
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
- vejen til en sund balance
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Perlehønebryst Frisk blomme
Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
Opgave – mål maden Gå ind på
Menu teori.
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
OPGAVE Lav en opskrift til 5 personer: Kødsovs med pasta
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Forældre- og fødselsforberedelse
- kom i konkurrence form v/Thomas Nordal Rasmussen
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Projekt for de kommende skolebørn i Sabro Dagtilbud
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
3.1. Hvor meget skal du spise om dagen (10 MJ) 3.2.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
VITAMINER OG MINERALER
Nedsætter fedtindholdet
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Morgenmad Nogle spiser havregryn med mælk og sukker.
Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
Velkommen til uge 8 Ugens emner: Søvn – får du nok? Sult – mærk efter
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
1 Dias 1 – kostkompasset udfoldet for fedt Lidt, men godt
Frugt og grønt. 600 g om dagen 2 ▪
Sensorik Struktur: Møde på midten. Opgaven er :”Hvad er sensorik ?”
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Resultater fra spørgeskemaundersøgelsen omkring børns mad- og bevægelsesvaner Gørløse Skole og Lille Lyngby Skole Statusseminar torsdag den.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Unge og overvægt.
Seks veje til din sundhed
2 sp.s. barbecuekrydderi el. lign.
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Professionelle opskrifter og Svindberegning: 2 skoleperiode
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
HVAD KAN MAN BRUGE SVINEKØD TIL
Præsentationens transcript:

1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt Frugt og grønt til krop og sjæl Frugter og grønsager indeholder mange vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. Desuden gør frugt og grønsager maden farverig og giver mange forskellige smagsindtryk. Variation er vigtig Hver frugt og grønsag indeholder forskellige vitaminer, mineraler og andre sunde stoffer. Spis derfor forskellige slags. 1

Opgave – hvad vejer frugt & grønt? Find portioner af frugt og grønt, som tæller for 1. Brug evt. køkkenvægten til at finde ud af om det passer. Sammensæt en tallerken med forslag til 6 om dagen. Find på gode ideer til, hvordan du kan spise mere frugt og flere grønsager i hverdagen? Brug evt. www.6omdagen.dk eller www.frugtfest.dk. Dias 2 – opgaver Opgave 1: Læreren medbringer forskellige frugter og grønsager. Eleverne laver en liste over de forskellige frugter og grønsager, og hvor meget de vejer. Lad evt. eleverne bruge et kamera, og sæt billederne op på en planche. Skriv derefter vægten på. Opgave 2: Husk eleverne på at ca. halvdelen af grønsagerne skal være de grove grønsager som fx rodfrugter, kål og bønner. Desuden tæller en håndfuld tørret frugt også med – fx rosiner på havregryn. Opgave 3: Gode ideer til frugt Frugt er et sundt mellemmåltid i stedet for andre fristelser som kage, chokolade og slik. Her er ideer til hvordan frugt kan gøres lækkert: Skær frugt i mundrette stykker og server det i stedet for slik. Spis frugt som dessert. Gode ideer til grønsager Spis grønsager rå eller tilberedte til næsten alle dagens måltider som snack eller tilbehør. Spis altid én og gerne flere slags grønsager til/i den varme mad hver dag. Lad grønsagerne fylde 2/5 af tallerkenen i den varme ret. Brug dobbelt så meget grønt som kød i sammenkogte retter. Bland grønsager i kødretterne, fx kødsovs, frikadeller eller gullasch. Spis bagte rodfrugter som varmt tilbehør eller marineret i salater. Eller spis dem som mos fx pastinak, persillerod eller gulerod. Lav salater af tilberedte grønsager. Man spiser flere, når de har været varmebehandlet. Find flere ideer på: www.6omdagen.dk www.frugtfest.dk 1 frugt = 100 g 1 håndfuld grønt = 100 g 100 g = 1 stk grønt 2

Brug flere grønsager i kødretter Spis altid én og gerne flere slags grønsager til eller i den varme mad hver dag. Det er lettere at spise mange grønsager, hvis de er stegte, blancherede eller kogte, end hvis de er rå. Sammenkogte retter, fars eller lignende, er lette at putte mange grønsager i. Gerne dobbelt så mange grønsager som kød. Dias 3 – brug flere grønsager i kødretter Ideer til hvordan I kan bruge grønsager i maden: Kødsovs Gullasch Boller i karry Hakkebøffer Frikadeller Sovs af blendede grønsager Hvis grønsagerne ikke er i retten, så lad grønsagerne fylde 2/5 af tallerkenen. 3

Køkkenopgave Beregn hvor mange grønsager, der er i den almindelige kødsovs. Indeholder kødsovsen dobbelt så meget grønt som kød? Hvad kunne du tænke dig at putte i, for at retten kom til at indeholde flere grønsager? Almindelig kødsovs: Hakket kød (8-10 % fedt) 500 gram Løg 100 gram Flåede tomater 400 gram Hvidløg 8 gram Olivenolie 30 gram Oregano 1 tsk Basilikum 1 tsk Salt og peber Dias 4 – køkkenopgave Læreren medbringer ingredienser til en kødret – fx kødsovs. Først vises de ingredienser, man oftest ville bruge til kødretten: Eksempel på kødsovs til 4 personer: Hakket kød (8-10 % fedt) 500 gram Løg 100 gram Flåede tomater 400 gram Hvidløg 8 gram Olivenolie 30 gram Energi pr. 100 gram 485 kJ Fedt 53 E% Kulhydrat 8 E% Protein 39 E% Fortsætter på næste dias… 4

Køkkenopgave Beregn hvor mange grønsager der er i den grønne kødsovs. Indeholder kødsovsen dobbelt så meget grønt som kød? Lav den grønne kødsovs. Hvordan synes du kødsovsen smager? Grøn kødsovs: Hakket kød (8-10 % fedt) 500 gram Løg 100 gram Flåede tomater 400 gram Hvidløg 8 gram Olivenolie 30 gram Porrer 100 gram Peberfrugt 150 gram Soltørrede tomater 50 gram Gulerødder 200 gram Oregano 1 tsk Basilikum 1 tsk Salt og peber Dias 5 – køkkenopgave Ekstra grønsager lægges frem, så der er mindst er dobbelt så mange grønsager som kød vægtmæssigt. Eksempel på kødsovs til 5-6 personer: Porrer 100 gram Peberfrugt 150 gram Soltørrede tomater 50 gram Gulerødder 200 gram Bemærk: Der bruges samme mængde kød. Fordi der bruges mange grønsager rækker denne ret nu til ca. 5-6 personer og ikke til 4 som den almindelige kødsovs. Energi pr. 100 gram 366 kJ * Fedt 49 E% ** Kulhydrat 15 E% Protein 36 E% *Ved at komme mange grønsager i de sammenkogte retter bliver energitætheden lavere, fordi fedtenergiprocenten sænkes. ** Bemærk fedtenergiprocenten for kødsovsen er ikke under 30E%. Det bliver den, når der spises pasta og groft brød til kødsovsen. 5

Diskussion – frugt & grønt Spiser du forskellige frugter og grønsager? Hvorfor er frugt og grønt sundt? Hvor meget tæller 2 glas juice? Er det let eller svært at spise 6 om dagen? Hvorfor/hvorfor ikke? Dias 6 – diskussion 6

Hjemmeopgave – 6 om dagen Tjek dig selv! Får du 6 om dagen? Hvor meget frugt og grønt spiser du? Dias 7 – hjemmeopgave Eleverne udfylder skemaet hjemmefra og snakker om resultatet af deres registrering på klassen. Stykker frugt Stykker grønt (100 g = 1 stk) Juice Morgen Formiddag Frokost Eftermiddag Aften I alt: 7

Klasseundersøgelse – 6 om dagen Skriv på tavlen, hvor mange stykker frugt og grønt jeres klasse spiser i løbet af en dag. Hvor mange i klassen får 6 om dagen? Regn et gennemsnit ud for klassen. Dias 8 – klasseundersøgelse 8

Danskerne spiser for lidt frugt og grønt Gram/dag Dias 9 – danskerne spiser for lidt frugt og grønt Danskerne spiser mere frugt og grønt – men stadig ikke nok Indtaget af frugt og grønt i Danmark er øget fra 1995 til 2000/01. Det samlede indtag af frugt, grønt og juice er øget fra: 4-10-årige: 280 g/dag til 339 g/dag. 11-75-årige: 279 g/dag til 385 g/dag. På trods af den positive udvikling er det fortsat kun en beskeden del af befolkningen, der spiser den anbefalede mængde frugt og grønt. Hvor mange får 6 om dagen? 4-10-årige: 22 % spiser 400 g (eller mere) frugt og grønt om dagen. 11-75-årige: 12 % spiser 600 g (eller mere) frugt og grønt om dagen. Diagram: Indtaget af juice, frugt og grønt (gram pr. dag) Børn 4-10 år Voksne 11-75 år Juice 82 73 Frugt 140 164 Grønt 118 149 I alt 339 385 Anbefaling 300-500 600 Kilde: Fødevareinstituttet 9 Fortsætter på næste dias..

Opgave – danskernes vaner Hvad viser søjlediagrammet? Tegn en søjle, der viser hvor meget frugt og grønt, det anbefales, I hver især skal spise i jeres klasse. Tegn en søjle, der viser hvor meget frugt og grønt, I i gennemsnit spiser i jeres klasse. Spiser I mere eller mindre end en gennemsnitsdansker? Dias 10 – opgave Eleverne indtegner anbefalingen for deres alder, og hvor meget de rent faktisk spiser. De behøver ikke dele det op i grønt, frugt og juice. 10