Usability - IT-Universitetet 16. April 2010 “Definition af tilgængelighed: Tilgængelighed er et begreb, som handler om at udforme tingene, så alle kan.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
En lille vejledning til ændring af skærmens udseende.
Advertisements

Videregående pc-vejledning
Kort om baggrunden for ”Bedst på Nettet”
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
SEO (Search Engine Optimization) - Hvordan bliver du mere synlig på nettet?
Forelæsning om IT & TILGÆNGELIGHED IT-Højskolen, København d. 26. marts 2003.
Strategikonsulent – Middelfart Kommune
17. januar 2009Teknik event i det mørke Jylland III - CacheMate 1 Geocaching med CacheMate  Hvad er CacheMate?  Indlæsning af Cachebeskrivelser  Bruger.
Hjemmeside Tirsdag den 5. oktober 2010.
Sprog/billeder på Internettet
Formularer (Access, del 3)
Poster præsentation I modsætning til Power Point præsentationer er en poster et enkelt Billede, der skal fange med det samme. (Ligesom en annonce VS en.
TEST 3 modul 1 20 spørgsmål. Du skal klikke med musen på det rigtige svar, så kommer du automatisk til næste spørgsmål Klik for start.
Usability på Her fungerer det godt 1.Sitet imødekommer ifølge vores testpersoner et informationsbehov hos målgruppen. 2.Sprogbrug.
Den gode, den onde og den grusomme - om digital selvbetjening SnitkerGroup 6. September 2011 af Usability Specialist Thomas Visby Snitker.
SEO PÅ AU.
Introduktion til tilgængelighed John Paulin Hansen Usability 11/
Mobilitet og usability John Paulin Hansen 19 marts 2003 (enkelte billedslides udeladt)
Introduktion til Access (Access, del 1)
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi 2 Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser vores.
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Rapporter (Access, del 5)
Opfølgning på obligatorisk opgave 1
Tilgængelighed - det handler om at være med!
Sensus Tilgængelighed i PDF-filer - Adobe Professional Helene Nørgaard Bech Sensus ApS.
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”. Indføj ”Sted og dato” i feltet for dato og ”Enhedens.
”Et virtuelt spring over bæltet” ITMF projekt november 2003 Ella Myhring Skolebibliotekar, projektleder Højby Biblioteksbutik.
Tilgængelighed og elektroniske dokumenter Lbc/. Program Tilgængelighed til dokumenter generelt Word og InDesign Tilgængelighed til pdf-filer Øvelser.
Case-opgave på HG2 uge 41,  I skal lave en slags avis til nettet – ikke nødvendigvis en avis som BT eller Politiken … det kan godt være en slags.
Sensus Tilgængelighed i PDF-filer - Århus kommune Helene Nørgaard Bech Sensus ApS 12. august 2009.
Overblik over kompenserende teknologier lbc/ /2.0.
Dagbladet Information Agenda for onsdag den IT-Universitet og faget usability Brugerproblemer ved information.dk Overordnet anbefalinger Kortsortering.
Økonometri 1: Specifikation og dataproblemer1 Økonometri 1 Specifikation, og dataproblemer 7. april 2003.
Sensus Hyppige brud på retningslinierne for tilgængelighed - WCAG Helene Nørgaard Bech Sensus ApS.
Dagbladet Information Agenda for onsdag den IT-Universitet og faget usability Brugerproblemer ved information.dk Overordnet anbefalinger Kortsortering.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Fundamentale principper for brugervenlige web-sites WEB 1 IT-C 24. Feb
Opfølgning på obligatorisk opgave 1 ONK1. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 14 Overordnet Generelt rigtigt fine opgaver –Mange fyldt med gode overvejelser.
Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Velkommen til.
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
Universel tilgængelighed John Paulin Hansen ITU 2005.
Rapporter (Access, del 5). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller, og.
Fra vidensdeling til produsage Kursisten som vidensproducent.
Universel tilgængelighed John Paulin Hansen ITU 2005.
Birgit Mikkelsen FC FIRST CLASS. Birgit Mikkelsen FC Hvad? Hvordan?
Introduktion til databaser (databaser, del 1)
Objektorienteret Netværkskommunikation Præsentation 28: Eksamen.
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser.
Universel tilgængelighed John Paulin Hansen ITU 2007.
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
Interaktionsformer En begrebsmæssig model kan understøttes med forskellige interaktionsformer Interaktionsformen fastlægger centrale egenskaber: Hvordan.
Afsætning og IT Erfaringer fra den første test. Forudsætninger 2. års klasse – marketing/multimedia 11 drenge og 17 piger Bærbar PC fra første dag En.
Øvelser Samlet rapport.
Dagbladet Information Agenda for onsdag den IT-Universitet og faget usability Brugerproblemer ved information.dk Overordnet anbefalinger Kortsortering.
Dagbladet Information Agenda for onsdag den IT-Universitet og faget usability Brugerproblemer ved information.dk Overordnet anbefalinger Kortsortering.
Mobilitet og usability John Paulin Hansen. Informations-apparater Begrænset formål og funktion Ingen/begrænset udvidelse eller opgradering Forventes udskiftet.
Mobilitet og usability John Paulin Hansen. Situationer FlyBusMetroGaden.
Usability ITU, Forår : Tilgængelighed Usability - IT-Universitetet 23. April 2009 “Definition af tilgængelighed: Tilgængelighed er et begreb, som.
Overblik over kompenserende teknologier. Kompenserende teknologier Ikke alle anvender kompenserende teknologier –Det gør især blinde, svagsynede, døvblinde,
Næste uges opgave Forbered interview med opdragsgiver Spørg til målgruppe, primær sekundær Primære mål og funktioner Alle typer data de kan stille til.
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Usability ITU, forår Usability metoder. Usability ITU, forår 2008 Overvej undervejs ”- Hvilke metoder kunne være relevante at bruge ift. til de.
Usability – øvelse 7: Tilgængelighedstests Kommende oplæg Dagens øvelse - lokale 3.15 og 3.16 er reserveret til jer! Tilgængelighedsrapport Usability-rapport.
Usability – 3. november: Tilgængelighedstests Vigtige deadlines! Dagens øvelse Tilgængelighedsrapport Usability-rapport Næste uge.
Universel tilgængelighed John Paulin Hansen ITU 2006.
Universel tilgængelighed John Paulin Hansen ITU 2008.
USABILITY Session 5 Tilgængelighed Interaktionsdesign Interaktionsmåder Tilgængelighed Interaktionsdesign Interaktionsmåder.
Formularer (Access, del 3). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi har oprettet en database Vi har defineret en eller flere tabeller Vi.
Præsentationens transcript:

Usability - IT-Universitetet 16. April 2010 “Definition af tilgængelighed: Tilgængelighed er et begreb, som handler om at udforme tingene, så alle kan anvende dem, uanset funktionsevne og teknologisk platform.” - Hjælpemiddel instituttet

Tilgængelighed i (nogle få) tal Hver 10. dansker er ordblind eller har læsevanskeligheder Farveblindhed: Over 5% af alle mænd ”Op til 25% af brugerne oplever tilgængelighedsproblemer” – Sensus.dk ” Omkring en halv million voksne danskere, heraf en del udefra, har svært ved at forstå en nyhedsartikel i en avis og fravælger derfor ofte læsning som kilde til information. ” –ligetil.nu Dertil blinde, døve, handicappede og andre typer funktionsnedsættelser. Slide 2

Typiske problemer Manglende beskrivelser af billeder: ”Et problem jeg ofte støder på er at grafik, der fungerer som et link, ikke har nogen alternativ tekst. Så får jeg I stedet læst et filnavn op, som i bedste fald er meget forvirrende og i værste fald er helt ubrugeligt. Andre gange er der ingen alternativ tekst på de billeder, der er på siden, mens man får at vide, hvor der er en prik eller et tomt rum, og det har jeg jo ingen gavn af.” Bue, IT konsulent, blind Slide 3

Typiske problemer Ikke-skalerbar tekst: ”Jeg bruger nettet i mit arbejde og også til at læse alt fra busplaner til nyheder og vejrudsigter. Jeg indstiller min browser til at vise teksten så stort som muligt, med det virker ikke på alle sider, og så er jeg nødt til at kopiere teksten over i et Word-dokument. Det er jeg også nød til, hvis der ikke er god nok kontrast mellem tekst og baggrund, og det tager selvfølgelig ekstra tid. Der største problem er, når teksten er grafik, for så kan jeg hverken forstørre eller kopiere den.” Connie, projektleder, svagsynet Slide 4

Typiske problemer Små klikbare områder ”Jeg bruger nettet til stort set alt, og vil helst bruge musen, fordi det er det hurtigste. Men jeg har svært ved at ramme små områder. Dropdown-menuer er noget af det sværeste, for der skal man holde musen stille, før menuen folder sig ud. Andre steder skal man klikke på et lille plustegn i en menu eller et link, der kun består af ordene ”læs mere”. Ting som er lavet for at det skal se smart ud, men som er meget svære at bruge i praksis.” Lene, studerende, spastiker Slide 5

Typiske problemer Manglende tastaturbetjening: ”Jeg bruger nettet til blandt andet at læse nyheder, til at arbejde og til underholdning og internettet giver mig mulighed for at kommunikere uden at have hjælpere ved min side. Jeg bruger en pandepind og tabulator-tasten til at styre. På mange måder er man begrænset, fordi man ikke bruger en almindelig mus. Det gælder for eksempel, hvis siden er plastret til med ”smarte” funktioner, hvor kun musen kan bruges. Så bruger jeg piletasterne som mus. Det tager en krig og jeg får ondt i nakken af at sidde og strække mig efter tasterne.” Steffen, tetraplegiker, lam fra halsen og nedefter Slide 6

Typiske problemer Manglende alternativer til multimedia ”Jeg bruger ingen særlige værktøjer, når jeg bruger internettet, men på nogle sider, for eksempel tvstationernes hjemmesider, hvor der er tv-nyheder på nettet og nyheder på speak, oplever jeg, at der ikke er alternativer til for eksempel lyd og video” Mette, studerende, døv Slide 7

Hjælpemidler Generelle indstillinger på PC-en Handicap tilpasning Indstilling i browseren, e.g. af tekststørrelser Trackball, joystick, pust-og-sug, knapmus, øjen- eller hoved-styring Specialtastatur, pandepind, on-screen tastatur, talegenkendelse Forstørrelsesprogrammer Staveprogrammer Slide 8

Skærmlæsere og syntetiske stemmer Skærmlæsere, e.g. JAWS, omsætter 2-dimensional tekst/grafikflade til en-strenget tekst Skærmlæsere Har diverse short-cuts til at springe på siderne men afhængige af en ordentlig struktur på siderne JAWS og Windows er totalt dominerende platforme Syntetiske stemmer bliver meget mere udtryksfulde Slide 9

Slide 10

Standarder for tilgængeligt design WCAG 2.0 Section508 Bedst på nettet - IT & Telestyrelsen Bedst på nettet IT & Telestyrelsen Slide 11

Tilgængeligt design (fra pensum) Visuel opbygning Skab overskuelige sider, undgå kompliceret sideopbygning Overhold informationsarkitekturens konventioner Brug farver med omtanke Sørg for tydelig forskel på skrifttyper og brug dem konsekvent Billeder og tekst Undgå tekst som grafik Husk tagget til at beskrive grafik og billeder Undgå ikke-skalerbar tekst Undgå små klikbare områder Skriv forståelig tekst – ligetil.nuligetil.nu Teknik Overvej tastaturbetjening Opbyg en tilgængelig navigation Brug tabeller til data korrekt Undgå nye vinduer og pop-ups Pas på med plug-ins og appletter Download af dokumenter Slide 12

Koster det mere at lave tilgængelige sider? Hvis ja - hvordan skal den udgift begrundes? Slide 13

Grunde til at tilbyde tilgængelige websites Når frem til flere brugere Kan bruges i flere situationer Bedre design Besparelser Branding Etisk markering overfor medarbejdere Overholder offentlige krav (e.g. US section 508 of Rehabilitation Act, ”Bedst på Nettet”, WCAG)section 508 WCAG Slide 14

Den bedste begrundelse? Google (og andre søgemaskiner) er ‘blinde’ og kan eksempelvis ikke håndtere: sites med Flash og andet ikke-tekstligt indhold tekst som vises som grafik tekst skabt af Java/Javasripts Rigtig mange brugere ankommer til sitet fra en søgemaskine... (Udviklingen er muligvis løbet fra dette slide) Slide 15

Evaluering af tilgængelighed Manuel gennemgang Fx som bedst-på-nettet Automatisk tjek af tekniske standarder Cynthia Wave Slide 16

Tilgængelighed bredere Funktionelle: Stammer fra funktionsnedsættelser Situationelle: Omstændigheder i kombinationen mellem redskab og omgivelser Slide 17

Situationelt handicappet ”Brugergrænsefladen [...] Er uoverskuelig og svær at betjene med et rystende pegeredskab. Bilruter bør stadig ses i en gammeldags kortbog. Det er en luksuspræget oplevelse i forhold til det anmeldte elektroniske misfoster.” (Anmeldelse af GPS-Navigator, Ingeniøren, 6/9 2002, Kurt WesthNielsen) Slide 18

Situationer? Slide 19 Fly Bus MetroGaden

Aftenens øvelse Slide 20

Øvelse Download og installér værktøjslinje: Internet Explorer: c.org/WAT/versions/dk/WAT_DK.exehttp:// c.org/WAT/versions/dk/WAT_DK.exe Firefox: Vælg 3 (eller flere) undersider ud som ‘testpulje’ Brug spørgsmål fra bogen side Hent eventuelt det nyeste vurderingsgrundlagnyeste vurderingsgrundlag Slide 21

Aflevering Kort beskrivelse af test-setup Beskrivelse af tolkning af resultater Fordele og ulemper ved de værktøjer i har brug, kontra formålet med tilgængelighed Diskussioner omkring emnet eller websitet, som I vil fremhæve. Afleveres til Mikael, senest mandag kl. 12 Slide 22

Eksempler på opgaver og dialog om besvarelse Slide 23

Gode råd Skriv noget - ubesvaret er skidt! Brug begreber fra pensum, henvis til teksterne Kopier ikke tekst (særligt ikke fra slides) Begrund og argumenter, også det du synes er banalt Slide 24

Opgave: Ekspertvurdering Opstil og diskutér fejlkilder og problemstillinger omkring Heuristisk Evaluering som evalueringsmetode. Diskutér måder, hvorved disse fejlkilder og problemstillinger kan afhjælpes eller minimeres. Metoden Metaphors of Human Thinking (MOT) er etableret som et alternativ til bl.a. den Heuristiske evaluering. Beskriv forskelle mellem disse to metoder. Slide 25

Opgave: Patrick Jordan og The Components of Usability I kursets kompendium indgår tekst fra bogen "An Introduction to Usability" af Patrick W. Jordan. I kapitlet, "What is Usability" er en række komponenter samlet i en fælles model (figur 2.2), se side kapitlets side 16. I modellen omtales "Guessability Gulf". 1. Beskriv hvad dette begreb dækker over. 2. Redegør for hvordan denne "kløft" kommer til udtryk i brugen og designet af websites. 3. Relater eventuelt begrebet andre dele af kursets pensum. Slide 26