Samfundsvidenskab /samfundsfag Introduktion i forbindelse med almen studieforberedelse.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Metode i international økonomi
Advertisements

Hvad skaber det hele menneske? (Fælles mindmap på tavlen)
Videnskabsteori & metode
htx-hverdagen set med videnskabernes briller
SFU’s Skolestartskampagne i et ideologisk perspektiv
Jespersen & Laursen Erhvervs- og organisationspsykologer Magt kulturen Spindelsvævs- strukturen.
Samfundsfag A Matematik b
Samfundsvidenskabelig studieretning Team Danmark
FN’s standardregler Modul 1 Historie •Verdenshandlingsprogrammet 1982 •FN’s handicap-tiår •Midtvejsmøde i Stockholm 1987 •Forslag til konvention.
Integration på arbejdsmarkedet 19. juni 2008
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
Almen studieforberedelse
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Peter Nedergaard: Konstruktivisme
Videnskabsteori og faglige metoder
Samfundsvidenskabelig metode
Introduktion til centrale begreber
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Almen sTudieforberedelse - AT
Almen sTudieforberedelse AT
ALMEN STUDIEFORBEREDELSE AT Hvad er det nu AT er? AT er et samarbejde mellem fag inden for og på tværs af gymnasiets tre faglige hovedområder:
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Faglige metoder I fagene international økonomi, samtidshistorie og engelsk Kilde: hhx-håndbogen til studieområdet (Systime)
Konference om Almen Studieforberedelse
Empowerment og sundhed
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
Videnskabsteori & metode
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 3. SEPTEMBER 2014 MARIE KJÆRGAARD AARHUS UNIVERSITET AU WORKSHOP ATU, SEP
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Samfundsfaglig metode – kapitel 25 Samfundsfagsbogen Kureer, 2012
Hvad er samfundsfag Hvad er samfundsfag Sociologi, politik og økonomi
Videnskabsteori & metode
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Introduktion til ideologiske forgreninger
2.lektion:Demokrati 2.Lektion i undervisningsforløbet ”Det politiske system i Danmark” baseret på kapitel 6 i bogen Luk Samfundet Op! af Brøndum & Hansen,
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
1.lektion: Samfundsfag – hvad er det?
Videnskabsteori og metode
Hvordan skabes samfundsfaglig viden?
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
Videnskabsteori & metode
Introduktion til partier og ideologier
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab? Samfundsvidenskabs empiri, teori og metode. Ellere rettere metoder.
Samfundsfag Frisholm. Indhold Økonomi Sociologi Politik.
Hvordan samarbejder vi om kulturen?
Sygepleje og fagidentitet
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Kvantitative metoder 2: F31 Kvantitative metoder 2 Beskrivende statistik og analyse af kvalitatitive data 12. februar 2007.
Et bud på fremtidens marketing Tage Koed Madsen Afsætningsøkonomisk Konference 2005.
Ligheder/forskelle på HHX – STX – HTX De har helt den samme struktur, dvs. ½ års grundforløb og 2½ års studieretningsforløb. De tæller lige meget til videregående.
Hilligens begreber til forløb- og stofvalg Elevernes eksistentielle behov behov der har eksistentiel betydning for elevernes (samfundsmæssige) liv, og.
Socialkonstruktivisme i international politik 1. Socialkonstruktivisme (en definition) 2. Realisme vs. socialkonstruktivisme 3. Eksempler 4. Diskursanalysen.
 Formål: kendskab til hovedforskellene på de tre fakulteter (i AT1-AT7 udbygges jeres viden)  Fremgangsmåde – tre-trins-læringsraket: 1. Oplæg v. Jan.
Spørgekit 2 Rådighedsbeløb / bolistøtte. 4. Hvor meget er det acceptabelt at reducerer enlige forsørgere på kontanthjælps rådighedsbeløb, for at øge incitamentet.
Samarbejde mellem matematik og samfundsfag. Disposition Indledning Hvorfor skal vi bruge 2 i samfundsfag? Hvordan kan matematikken bruges? Eksempel. Oplæg.
Fagkategorierne i projektet Humaniora Sprog, litteratur, historie, musik, kunst, religion, filosofi, medier Samfundsvidenskab Politik, økonomi, samfundsforhold,
Kursus: At tænke hovedområderne sammen. Modul: Videnskabsteori og hovedområder Gymnasiets tre faglige hovedområder.
Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 – Demografi og velfærd
Hvad er AT – almen studieforberedelse
Kommunerne - Kommunernes boligplacering af flygtninge 2016
Forløb: Ligestilling mellem køn i Danmark
Den kriminelle fødekæde i bander og
Samfundsvidenskaberne
Præsentationens transcript:

Samfundsvidenskab /samfundsfag Introduktion i forbindelse med almen studieforberedelse

Hvad beskæftiger vi os med inden for samfundsvidenskaberne? Sociologi:  Sociale relationer og strukturer -individet i forhold til dets omgivelser(f.eks. familie, skole og arbejdsplads)  Social differentiering(opdeling af befolkningen i kategorier, fordelingen af de samlede levevilkår)  Social integration(sammenhængskraften i små og store sociale systemer)

Politiske strukturer og processer: Politik Hvem har magten til at træffe politiske beslutninger på  Lokalt plan  Regionalt plan  Landsplan  Internationalt plan Politiske ideologier: Holdninger til, hvordan man skal træffe disse beslutninger og på hvilke områder, der skal besluttes.

Økonomi: Den samlede produktion og fordelingen heraf Styret af det frie marked (udbud/efterspørgsel: Markedsøkonomi) Styret af det offentlige(stat, amter og kommuner: Planøkonomi) Midt i mellem: Blandingsøkonomi/velfærdsstat:

Og hvad skal vi så bruge samfundsvidenskaben til? Beskrive det samfund, vi lever i Forklare sammenhæn- ge(teori) mellem forskellige fænomener(ex: social status og sundhed eller statsbudget og beskæftigelse) =ER Resultaterne af forskningen kan så bruges af politikerne som udgangspunkt for ændret lovgivning =BØR

Problem for samfundsvidenskaben: Den, der undersøger(videnskabsmanden) er selv en del af det samfund, der undersøges!  problemer med objektivitet/uafhængighed (sammenlign med fysikeren i laboratoriet: Naturvidenskab)

Metoder til indhentning af viden om, hvordan samfundet ER: Tekstlæsning (minder om humaniora: analyse og fortolkning):  aviser  tidsskrifter  lærebøger Observation (hvilken adfærd har kærestepar i frikvarteret?) Simulation i økonomi: Leg, du er finansminister!

Dataindsamling og statistisk analyse (jvnf. sammenhænge/teorier) via: Registre/databaser(eks.: Danmarks Statistik og Socialforskningsinstituttet) Egne undersøgelser:  Spørgeskema  Interview Hårde data(naturvidenskab!)  Ex. Læser du lektier?  Ja  Nej  ved ikke

Datatyper fortsat:  Bløde data:  Ex.: fortæl, hvorfor du ikke læser lektier!