UNDERVISNINGSGANG SPROG OG KOMMUNIKATIONSMODELLER

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skolebladet Interview med Jakob J- Afstemning- Interview med Rose-Elevernes mening om skolen- Landsbyhuset-Vitser-Gåder-Tegning.
Advertisements

Les meilleures photos de
Den lille Mads.
Smas’hit En succes. Adfærdsdelen har med udgangspunkt i interviewunder- søgelsen og spørgeskemaundersøgelsen belyst, at brugerne af Hashfacts og Restart.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Nonne historie.
AT og faget Engelsk På de følgende dias får du nogle gode tips til, hvordan faget engelsk mest hensigtsmæssigt indgår i AT-eksamen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Hva’ ska’ du med en telefon og et nummer når du ikke tør brug det.!
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Leder Oase 2011 Hvorfor tjene mennesker ?. 5.Mosebog Du skal give ham, og du skal ikke være ked af at give ham. For gør du det, vil Herren din.
Læringsstile og lektier
•Et ord der bruges for at afslutte en samtale, når de har ret og du skal klappe kajen.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Fra formel til funktionel undervisning
Borgernes barrierer for brug af IT
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Det her talent foregår i nærheden af mig…
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Hjælpemiddel under forløbet. •Kendt fra kunstnere, som en samlingsmappe over deres værker. •Vi bruger det her, som en samling over hvad du har lavet mens.
Sprog/billeder på Internettet
Tekst: Ludvig Holstein, 1903
Min hobby Fornuftig og relevant tekst af emnet:
Supervision og faglig feedback
Om feedback og tilbagemeldinger
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
+ FORBRUGERNE OG LANDBRUGET: HVAD GIK GALT? Henrik Byager Kommunikationsrådgiver Planteavlerdagen 1.
Kommunikation.
Sød kæreste søges til lidt hjemlig hygge…
Skabelsen Da Gud i sin kærlighed havde skabt manden og kvinden – betragtede han sit værk , og sagde:
”Religion er opium til folket”
Zellervidenskabsteori 4. sem. F 05, Wittgenstein 1 tankeeksperiment 1. Eksperiment: Forestil dig følgende situation: du vil sige til et andet menneske.
Hvilken del af “vær stille” forstod du ikke??
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
En fejl af stor betydning...
Verdens 7 underværker….
En helt normal samtale ved morgenbordet:
Jeg er taknemmelig....
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Om digte.
Gør det simpelt Trænings planlægning.
To modsatrettede Opfattelser Organisation, Trojka, 4. udgave, 2007
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
Skru op for lyden og læn dig tilbage
Birgitte Ravn Olesen, Kommunikation/RUC Hvorfor gør de ikke som vi siger?
Omgangstone og kollegialitet
»En mand havde to sønner
Mr. Raggys begyndertest. Velkommen til begyndertesten. Vi går 9 hullers slagspil sammen, dig og mig. Jeg stiller dig ét regelspørgsmål på hvert hul. Der.
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Kære Børnebørn. Jeg er glad for at bo på det alderdomshjem, I flyttede mig til, for et par år siden. Men jeg har været lidt trist de sidste par uger,
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Politikontrol En bilist bliver stoppet af politiet p.g.a. hastigheds overskridelse. Følgende samtale udvikler sig:
Sproglig teori og metode (I)
Smas’hit En succes. Adfærdsdelen har med udgangspunkt i interviewunder- søgelsen og spørgeskemaundersøgelsen belyst, at brugerne af Hashfacts og Restart.
Harold Lasswells kommunikationsmodel (fra 1948)
Ipk-model.2 idé Ideen med at modellere en interpersonel kommunikationssituation – set med videnskabsteoretiske øjne er at vise og give overblik over :
Livet er dejligt! Det består af en masse små dejlige øjeblikke...
| DIGITAL ÆSTETIK OG KOMMUNIKATION | DDAK | ITU | DKM | E2003 Lisbeth Thorlacius & Roman Jakobsons kommunikationsmodel.
En fejl af stor betydning...
Kære Børnebørn. Jeg er glad for at bo på det alderdomshjem, I flyttede mig til, for et par år siden. Men jeg har været lidt trist de sidste par uger, fordi.
Motorvejs beskæftigelse Jeg kørte på motorvejen, da jeg besluttede mig til at gøre et kort da jeg besluttede mig til at gøre et kort stop, for at gå på.
Samarbejde og kommunikation på en arbejdsplads
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Se, nu stiger solen af havets skød,
Se, nu stiger solen Se, nu stiger solen af havets skød,
Præsentationens transcript:

UNDERVISNINGSGANG SPROG OG KOMMUNIKATIONSMODELLER Tekst og Tegn UNDERVISNINGSGANG SPROG OG KOMMUNIKATIONSMODELLER

Hvem skal også undervise jer i T&T? Caroline Mathilde Qvarfot Cand.mag. i Dansk sprog & litteratur og Pædagogik & Uddannelsesstudier fra RUC Adjunkt på University College Copenhagen Ekstern lektor på Tekst & Tegn Begyndte selv i Hus. 7.1 i tidernes morgen

Hvad kendetegner sprogdelen på Tekst og Tegn? ”Tegnsystemer er centrale i interaktionen mellem mennesker og er dermed en forudsætning for dannelsen af samfund og for kulturel aktivitet. Ved hjælp af tegn dannes komplekse former, det vi kalder for tekster, som i form og indhold er bestemt af deres funktion, historiske og sociale kontekst (…)” (Studieordningen)

Ferdinand de Saussure (1857-1913)

Strukturelt syn på sprog Vi er en gruppe af pedanter der påpeger og retter alle fejl, også dem som medlemmerne selv begår, men altid på en ordentlig måde og uden at være belærende og nedladende, for rettelsen skal gå på fejlen og ikke på mennesket. Opslag af alle slags er velkomne så længe de har sproglig relevans i videste forstand. Sjove billeder og vittigheder der ikke belyser sproglige forhold, hører ikke til som opslag i gruppen. Ordblinde og andre stavehandikappede er fredede, og tekster der er forfattet af dem, er derfor ikke velkomne. Hvis man er i tvivl, er det bedste at undlade et sådant opslag (Facebookgruppen ”Jeg dømmer dig, når du staver forkert” 10.147 medlemmer)

Funktionel sprogvidenskab Sproget er en ressource til at skabe betydning Sprogets betydninger påvirkes af konteksten Sproget er foranderligt og ikke statisk Sproget undersøges som det rent faktisk bliver brugt En semiotisk proces med flere led

Fuck Fuck dig! Fuck, hvor er det godt at se dig! Jeg var helt fucked, da jeg vågnede i morges Hvad fuck mener du med det? Det er fucking lækkert! Hun fucker med mig Ej fuck det, det er lige meget Sikke noget fuck!

Hvorfor er en sprogvidenskabelige analyse overhovedet relevant? Fordi mening ikke findes mellem linjerne. Mening findes PÅ linjerne.

Roman Jakobson (1896-1982)

JAKOBSONS FAKTORER Kontekst Afsender Meddelelse Modtager Kontakt Kode

JAKOBSONS FAKTORER & FUNKTIONER Kontekst REFERENTIEL Afsender Meddelelse Modtager KONATIV EMOTIV POETISK Kontakt FATISK Kode METASPROGLIG

Referentiel funktion Knytter sig til genstande og sagforhold omkring os ”Stockholm er Sveriges hovedstad” ”I er til undervisning i Tekst & Tegn” ”Her er en kat” Tekster med overvejende referentiel funktion: leksikon, avisartikel

Emotiv funktion Knytter sig til afsenderens følelser omkring det, der kommunikeres ”Fuck, hvor er det godt at se dig!” ”Mmmh…” (Når man spiser noget lækkert fx) Tekster med overvejende emotiv funktion: dagbøger, læserbreve

Konativ funktion Fokus på modtageren af meddelelsen Imperativ: ”Flyt dig lige!” Vokativ: ”Kommer du med lille ven?” Tekster med overvejende konativ funktion: reklamer, kampagner

Metasproglig funktion Fokuserer på det tegnsystem, der anvendes i kommunikationssituationen ”Hvad betyder syntaks?” ”Jeg forstår ikke helt, hvad du mener?” ”Den såkaldte referentielle funktion” Tekster med overvejende metasproglig funktion: ordbøger, uformel samtale, mit oplæg lige nu

Fatisk funktion Fokus på etableringen og opretholdelsen af kommunikationen ”Mmh…mmhh…” ”Nå, okay?” ”Ja ja, så deeet..” ”Hvordan går det?” Tekster med overvejende fatisk funktion: uformel samtale, interview, ‘synes godt om’-funktionen på facebook

Poetisk funktion Fokus på meddelelsen selv ”Bennys bukser brændte” ”Katte ville vælge Whiskas” ”Sort hættetrøje, solbriller på mine øjne” Tekster med overvejende poetisk funktion: poesi, sangtekster, slogan, rim og remser, kampagner

Selektion og kombination Bennys bukser brændte Peters shorts antændtes Antons kilt stod i flammer SELEKTIONSAKSEN KOMBINATIONSAKSEN

(Roman Jakobson: ”Lingvistik og poetik” i Vindrosen, nr. 7, 1967) ”Den poetiske funktion projicerer ækvivalensprincippet fra selektionsaksen over på kombinationsaksen” (Roman Jakobson: ”Lingvistik og poetik” i Vindrosen, nr. 7, 1967) Se, nu stiger solen af havets skød, luft og bølge blusser i brand, i glød, hvilken salig jubel, skønt alt er tyst, medens lyset lander på verdens kyst. 10 stavelser i hver linje