Fra aminosyrer til enzymer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Det sure, det salte, det basiske
Advertisements

Proteiner Aminosyrer.
Kost og træning.
Styrk dit immunforsvar
Fra svineinsulin til humaninsulin historik
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Vigtige begreber i naturfag
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
El-bil 1919 El/Hybrid-bil. Prius batteri Litium celler Porsche hybrid.
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
PAS farvning (Periodsyre-Schiff)
…nogle væsentlige egenskaber.
Enzymer.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Plantekongres Opdeling Spørgsmålet kan opdeles i to underspørgsmål: Hvilke lugtstoffer afgives fra gylle? (fysisk & kemisk) Hvorfor opfatter.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Det centrale dogme Og noget om aminosyrer.
Nitrogen kredsløbet.
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
En del af den organiske kemi
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Proteiner - Opbygning og Funktion
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Strukturen af transkriptionsaktivatorer
Fordøjelsessystemet.
Proteiner og massespektrometri
PROTEINSYNTESE.
Valgfagsorientering i kemi
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Kemi - Naturfag 2015 Syrer og baser MRH - Tradium.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Kulhydrater og dannelse af ATP
Bælgfrugter og proteiner
Cytoplasma Cellekerne DNA-molekyle Aminosyre tRNA Kvælstof-baser
Brombær solcellen.
DNA molekylet Watson and Crick, Foto: Antony Barrington Brown.
Skoletjenesten – i nærkontakt med sundheds- og Naturvidenskab
Spil: Repetitions proteiner
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Figurer til kapitel.
Fedtstoffer.
Det sure, det salte og det basiske 2
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Proteiner Små byggesten.
Hemmeligheden bag arvelighed
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Salte og Ioner.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Præsentationens transcript:

Fra aminosyrer til enzymer Proteiner Enzymer

Mange ved at : - DNA-strengen koder for aminosyrer - der er proteiner i KØD! - der er enzymer i tandpasta

Aminosyrer Indgår i proteiner og peptider 20 forskellige aminosyrer fundet i proteiner Et protein er lange kæder af aminosyrer I DNA koder 3 baser for 1 aminosyre.

Aminosyrers egenskaber Alle aminosyrer er amfolytter (kan afgive et H+ fra syre-enden af molekylet til amino-enden dvs. base-enden) Syregruppe kan afgive H+ Amin kan optage H+ Leucine Phenylalanine

Typer af aminosyrer Nogle indeholder sure sidegrupper Nogle indeholder basiske sidegrupper

Aminosyrer danner peptidbindinger Lysin Peptidbinding Asparaginsyre Peptidbinding Cystein

Elektroforese Bruges til adskillelse af forskellige aminosyrer Det isoelektriske punkt, er den pH, hvor aminosyrens ladning er 0.

Proteiner Funktion Struktur pH-følsomhed Temperaturfølsomhed Basiske proteiner Elektroforese

Funktion Transport af ilt, kolesterol og fedt i blodet Bindevæv Signalstoffer Katalysatorer (enzymer)

Struktur Primær (kæden af aminosyrer) Sekundær (α-helix) Sekundær (β-foldeblad) Tertiær (3 D-struktur) Kvarternær (flere 3 D-strukturer bundet sammen) Hydrogenbinding Hydrogenbinding

Disulfidbroer stabiliserer 3D-strukturen Cystein + Cystein Disulfidbro

Disulfidbroer i insulin

Denaturering Miljøet kan ødelægge strukturen Temperaturændringer pH-ændringer Oxidation / reduktion Tungmetaller (Pb, Cd, Hg)

Basiske proteiner DNA indeholder phosphationer  negative Proteinerne  positive Histoner (indeholder særligt meget histidin, arginin og lysin, som har basiske sidekæder)

Elektroforese Adskillelse af proteiner Strømførende puffervæske Det isoelektriske punkt

Enzymers struktur Opbygget af aminosyrer. Har en rummelig struktur, som regel kugleformet. Har et aktivt center, hvor substratet reagerer med enzymet og danner et kompleks.

Enzymers fordele Kan katalysere kemiske processer. Fungerer under fysiologiske forhold. Kan massefremstilles billigt af bakterier. Miljøvenlige, ingen biprodukter. Specifikke.

Enzymers anvendelser Øl Tandpasta Pasta Gødning Vaskemidler Frugt Papir Tekstiler