BAR Jord til Bord Psykisk arbejdsmiljø i landbrug, skovbrug og anlægsgartnerier Undersøgelsen er gennemført for Bar Jord til Bord i perioden september 2004 – marts Undersøgelsen er gennemført af Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA). Præsentation v/Nadia El-Salanti
BAR Jord til Bord Undersøgelsens formål At kortlægge det psykiske arbejdsmiljø blandt arbejdsgivere, ledere og ansatte i landbrug, skovbrug og anlægs- gartnerier At identificere positive og negative forhold i det psykiske arbejdsmiljø samt indsatsområder for BAR Jord til Bord
BAR Jord til Bord Stikprøven Tilfældig stikprøve på 8%. Undersøgelsen omfatter: –Medarbejdere, der er medlemmer af 3F –Medarbejdere og elever, der er medlem af LandboUngdom –Elever i EUD systemet –Medlemmer af Jordbrugsteknologer i Danmark –Selvstændige landmænd med minimum én fuldtidsansat medarbejder Rapporten konkluderer, at undersøgelsen kan give et dækkende billede af forholdene indenfor de pågældende brancher.
BAR Jord til Bord Spørgeskemaet Standardiseret spørgeskema (Arbejdsmiljøinstituttets mellemlange spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø) Supplerende branchespørgsmål
BAR Jord til Bord Teoretisk grundlag Krav i arbejdet LaveHøje Kontrol Stor Lille Lille belastning Aktivitet Passivitet Stor belastning Karasek RA, Therorell T Healthy work. New York: Basic Books.
BAR Jord til Bord Stillingsbetegnelse Procent Elev20 Medarbejder30 Fodermester/driftsleder15 Selvstændig36 Total101 Psykisk arbejdsmiljø i landbruget Undersøgelsen baseres på 374 udfyldte spørgeskemaer blandt beskæftigede indenfor landbruget.
BAR Jord til Bord Ugentlig arbejdstid
BAR Jord til Bord Kvaliteter i arbejdet Hvad sætter du mest pris på i arbejdet?AnsatteSelvstændige Selvstændigheden……………………………5791 Arbejdsopgaverne…………………………….5239 Kontakten med naturen………………………3766 Indflydelsesmulighederne……………………2641 Kontakten med kolleger / det sociale miljø..314 Udviklingsmulighederne…………………… Arbejdstiden…………………………………..184 Lønnen…………………………………………162
BAR Jord til Bord Miljø- og arbejdsmiljøindsats 45% af de ansatte mod 64% blandt de selv- stændige mener, at arbejdspladsen gør meget for at forbedre arbejdsmiljøet. 47% blandt de ansatte mod 82% blandt de selvstændige mener, at arbejdspladsen er mil- jøbevidst og gør meget for det ydre miljø. 27% af de ansatte og 44% af de selvstændige mener ikke, der i samfundet som helhed er respekt om deres arbejde
BAR Jord til Bord Krav i arbejdet
BAR Jord til Bord Kontrol over arbejdet
BAR Jord til Bord Indflydelse fordelt efter stilling
BAR Jord til Bord Psykosocialt arbejdsmiljø
BAR Jord til Bord Involvering i arbejdspladsen 77% af eleverne nyder i høj grad at fortælle andre om deres arbejdsplads. 84% af de selvstændige landmænd kan i meget høj eller høj grad tænke sig at blive på deres nuværende arbejdsplads resten af livet. Blandt de øvrige er det mellem hver fjerde og hver tredje, der kunne tænke sig at blive på arbejdspladsen resten af livet.
BAR Jord til Bord Rollekonflikt Selvst.AnsatteAMI Bliver der stillet modstridende krav til dig i dit arbejde? Foretager du dig noget i dit arb., der accepteres af nogle men ikke af andre? Må du somme tider gøre noget, der egentlig skulle være gjort anderledes? Må du somme tider foretage dig ting i dit arbej- de, som forekommer dig unødvendige? Spørgsmål om rollekonflikt i landbruget og AMI. Andele i procent, der svarer ”i meget høj grad” eller ”i høj grad”.
BAR Jord til Bord Ledelse og social støtte
BAR Jord til Bord Ledelseskvalitet
BAR Jord til Bord Ledelseskvalitet Jo mindre arbejdspladsen er, des højere vurderes ledelseskvaliteten 49% af medarbejderne mod 33% af eleverne vurderer ledelseskvaliteten til at være lav/middel Dem, der arbejder med søer og kvæg vurderer ledelseskvaliteten i arbejdet højere end dem fra den øvrige del af landbruget.
BAR Jord til Bord Tilfredshed og tryghed
BAR Jord til Bord Overvejer jobskifte Nej Ja, til anden arbejdsplads Anden branche Elev………………………………………… Medarbejder……………………………… Fodermester/driftschef…………………… Selvstændig……………………………… Har du indenfor det sidste år alvorligt overvejet at skifte arbejde? Andele i procent fordelt efter stilling.
BAR Jord til Bord Helbred og trivsel
BAR Jord til Bord Stress