Første Verdenskrigs følger i det neutrale Danmark Bemærk nogle generelle fænomer for større konflikter/krige: Ressourcer i form af arbejdskraft og kapital.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Produktionsfunktion Lang sigt Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
Advertisements

Roskilde Tekniske Skole
Reduktion AM 2009.
Reallønsfald for første gang i 15 år
Det Internationale Område
Lektion 27: Repetition I Økonomiske nyheder (hvorfor disse udvalgt?)
Samfundsøkonomi 14 makro-rep.
Økonomisk styring Kapitel 14.
Grundbegreb + Priselasticitet
Lektion 15 Valuta-kurser, -kriser og -politik
Hvorfor økonomisk krise i Europa? og hvordan kommer vi videre? Jesper Jespersen, Roskilde Universitet, tirsdag, den 10. september 2013.
Betalingsbalancen Et udtryk for et lands økonomiske transaktioner med udlandet over en given periode Hver transaktion giver anledning til to posteringer,
Lektion 16 Økonomisk politik i en åben økonomi
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
Afløsningsopgave 2.
1 Samfundsøkonomi-7 Uge Aktuel økonomi ECB rentenedsættelse.(Formål, virkning) Dansk Nationalbanks reaktion. G20. Hvad kom der ud af topmødet?
Samfundsøkonomi 10 Uge 19 gv 4. maj 2009.
Den økonomiske krise - boligmarkedet Torben M. Andersen Institut for Økonomi Aarhus Universitet.
Lektion 12: Pengepolitik i teorien
1 Lektion 26: rep. af erhvervspolitik og afløsningsopgave 1.Økonomiske nyheder 2.Repetitionsspørgsmål i erhvervspolitik 3.Opsamling på hængepartier, I.
Lektion 20: Finans-, penge- og valutapolitik – nu med inflation
De første private finansielle institutioner Sparekasserne bliver også lånekasser fra 1840’erne Fra 1850 dannes kreditforeninger. Foreninger ejet af låntagere.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Økonomiske politikker
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
Reduktion AM 2009.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
IS/LM Y Rente LM IS Modellen viser hvorledes ligevægten på henholdsvis varemarkedet og pengemarkedet kan illustreres i én model. Hvor IS og LM skærer hinanden.
De Keltiske løvinder Katrine, Caroline og Cecilie.
Samfundsøkonomi 12 Uge 21.
Varemarked åben økonomi
Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?. Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?
Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem.
Dansk økonomisk politik under et nyt internationalt regime efter 1973
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Langtidsprognoser for landbrugsvarer Cheføkonom Torben Wiborg Afdeling for Virksomhedsledelse.
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Det økonomiske kredsløb
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Danmark i den internationale økonomi efter 1957 Som vi så i artiklen om 1920’erne var og er dansk økonomi stærkt påvirket af de internationale konjunkturer.
Krise i 1930’erne. Den internationale baggrund Flere elementer, jf. senere i den internationale del: Udviklingen i råvarepriserne efter 1920 Krisen i amerikansk.
Dansk økonomi under besættelsen
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Globalisering, side
1 Lektion 26-repetition 5 1.Komplet? Noget I/jeg kan lære af det? 2.Udlevering af stedprøvesvar til de, der mangler 3.Siden sidst 4.Evaluering – råd til.
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Samfundsøkonomi-4 Uge 12 gv
Hvad betyder Natura 2000 for landbruget? Miljøkonsulent Irene Wiborg Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl.
Gennemgang af makro-prøve, II
2. Repetitionssvar 1.Hvad er monetarismens svar på den finansielle krise? Udløst af pengepolitik => pas på med lav rentepolitik Fasthold den lave inflation.
Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af.
En dårlig start på “guldalderen” perioden
Stress En folkesygdom?.
Big Picture 2. kvartal 2015 Jeppe Christiansen CEO April 2015.
Jan Christiansen SOSUFYN
Energikrisen
Danmark er mere afhængig af omverden end omverden er af Danmark Energiens Topmøde 2014 Charlotte Søndergren Dansk Energi.
Økonomisk politik Den økonomiske politik tager sit udgangspunkt i de samfundsøkonomiske mål Økonomisk vækst Fuld beskæftigelse Lav inflation Overskud i.
Studiepraktik på polit Økonomiske Principper B 23. oktober, 2015 Kamilla Holmgaard.
Finanskrise og arbejdsmarked Torben M. Andersen Institut for Økonomi.
LETLAND – Finanskrisens duks i EU Leif Beck Fallesen Europabevægelsen på Fyn
Koncepter og butikskæder
Konflikter og kommunikation
Kvalitetsudvikling hvordan
Frankrigs Europapolitik under Hollande – holder den fransk-tyske akse?
Betalingsbalancen og valuta Kapitel 23
Præsentationens transcript:

Første Verdenskrigs følger i det neutrale Danmark Bemærk nogle generelle fænomer for større konflikter/krige: Ressourcer i form af arbejdskraft og kapital allokeres til militære formål (tropper, våbenfabrikker etc.) dvs. disse ikke længere er til rådighed for produktion af civile varer og tjenester. Krige finansieres i større eller mindre omfang ved træk på centralbanken, dvs. gennem inflation.

Borgerne frygter derfor med en vis ret for at pengene vil miste deres værdi. Derfor et ønske om at omveksle penge til guld. Danmark kom ikke med i krigen, men det vidste man ikke i 1914… Centralbankerne i alle lande (undtagen USA) forlod derfor i realiteten guldstandarden. Der var ikke længere ret til omveksling af valutaerne til parikursen.

De specielle virkninger på dansk økonomi Eksportmuligheder til begge krigens parter og derfor nu et stort betalingsbalanceoverskud Likviditetsvirkning: pengemængden tredobles Bemærk i det væsentligste ingen pengepolitiske indgreb Et opadgående pres på priserne

Fordelingspolitik under krigen: forbrugernes fremfor producenternes interesser Maksimalpriser for nødvendigshedsvarer, eksportforbud for visse varer Bemærk hvordan maksimalpriser let fører til endnu strengere regulering, nemlig rationering og produktionsregulering

De første efterkrigsår Lempelig pengepolitik fortsat. Hvilke hensyn? Nu åben inflation Depreciering i den nominelle effektive (dvs. handelsvægtede) kronekurs. Danske økonomer uenige om fortolkningen af dette

Bemærk kontrasten til svensk pengepolik I Sverige strammes pengepolitikken kraftigt i 1920 Allerede i 1922 er den svenske krone nær den samme kurs som i 1914 I 1924 genindfører Sverige formelt guldstandarden, mens… Den danske krone lå i 1924 på lidt over 60 pct. af værdien

Den danske vej tilbage til guld En stramning af pengepolitikken I 1924 En hensigtserklæring om at vende tilbage til 1914 paritet Skaber spekulation i pariføringen Den sker derfor hurtigt, i løbet af stiger kronen til 1914 værdien Altså en dramatisk appreciering af den nomininelle kronekurs

Real effektiv kurs og konkurrenceevne Bemærk, hvordan den reale kurs er beregnet Den nominelle kurs ændres som nævnt meget hurtigt Udviklingen i de relative priser følger ikke med, dvs. de danske priser falder ikke hurtigt nok (jf. hvad købekraftsparitetsteorien ellers siger) Danmark mister konkurrenceevne og det koster arbejdspladser

Hvilke konklusioner kan man drage? Små åbne økonomier følger i stor udstrækning de internationale konjunkturer Alligevel kan den nationale økonomiske politik gøre en forskel Som når man ser på den danske ‘dobbeltfejl’ i 1920’ene