Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen STU-træf 2012 Kognitive vanskeligheder i Danmark.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gammelheds-Philosophy
Advertisements

Hjerterum og opsøgende funktion
Den lille Mads.
Hej. Jeg hedder Ronja, og jeg har fået en gynge i julegave.
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
Den er bare stor.... Nu kan den vist ikke dreje mere…
At bruge disse to ord rigtigt
Set i forældreperspektiv
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Mini-PC-kørekort – Modul 6
God Jul ? Du behøver ikke at vente til Jul….
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Hva’ ska’ du med en telefon og et nummer når du ikke tør brug det.!
Det svære liv i en sportstaske
Nr. Vesterskov - Et lille sted - Med store muligheder
Læringsstile og lektier
Alle soldaterne i delingen var kaldt til samling, da der var
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Kære ven her er Lidt godt grin til dig.... (Hehe) ;o)....ikke for børn og sarte sjæle...
Velkommen til Jeopardy: Trafiksikkerhed i Øjenhøjde
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Ved du….  At der i øjeblikket er en konflikt mellem de praktiserende læger og regionerne ?
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Bokstav børn.
At være magtesløs med den magtesløse
Netværksgrupper for 7.–9. kl. i UU Skive •Den politiske målsætning er at 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. •De unges muligheder.
©Jenny Bohr – Til underviserne At arbejde med mål kan være udfordrende for voksne med ADHD, og selvom du tilrettelægger arbejdet med vægt.
Dansk El-Forbund Dansk Journalistforbund Dagbladene DDFF Emballageindustrien Grafisk Arbejdsgiverforening HK/Industri Kvindeligt Arbejderforbund Lederne.
Pigerne er blevet udfordret!! Susanne, med det nyeste forår’s tøj fra butikken. Tina har sat pigernes hår. Charlotte har lagt make up.
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Min hobby Fornuftig og relevant tekst af emnet:
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
Joken, der bringer dig held!
Den lille forskel - der gør så stor forskel Kære familie og venner Selvom I alle kender til Daniels diagnose, så ved vi at det kan være svært helt at forstå.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
Session 13: Advarselssignaler på depression og blandingstilstand Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Psykoedukation til patienter med skizofreni
Joken, der bringer dig held!
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Relationer – børn og voksne
Løjtegårdsskolen tirsdag d. 12. januar 2010
Mestring af symptomer Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
»En mand havde to sønner
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Tiden går og det er snart længe siden at jeg kom til mine to-benede i Herlev. Jeg vokser og vokser, og lysten.
Sårbarhed hos børn og unge
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Børn og unge med handicap siger deres mening
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Hjælpemidler til personer med kognitive vanskeligheder
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
HJÆLP TIL FAMILIER Lavet af: Sofie, Daniel G, Amr, Sophia.
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
Mit liv - nu med DAT MIT LIV - nu med DAT.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen IKT-messe 2015 Kunsten at udvikle, fremstille og implementere.
Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen IKT-messe 2015 Pædagogisk målsætning i Specialundervisningen.
Diasserie – om de handicapkompenserende ordninger målrettet jobcentrets samarbejdsvirksomheder Nedenfor finder I forslag til dias, som I i jobcentret kan.
Mini-PC-kørekort – Modul 6
Præsentationens transcript:

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen STU-træf 2012 Kognitive vanskeligheder i Danmark

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen …tænkepause… ”….Naarj…? …det er da vel løgn?” ”Jamen ka´ det virk´lig passe?” Manglende fokus på kognitive vanskeligheder? …tænkepause…

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Lidt om mig d.d.Voksenspecialundervisning, SPVV Skole-IT-vejleder, UNI-C Folkeskolen Skoletjenesten, Nordsømuseet d.d.”Leva Lättare” – Lev Lettere, Lev Lettere Lev Lettere ”Vidensnetværket” Redaktionsgruppen –, Guide om kognitive vanskeligheder for jobcentermedarbejdere. VidensnetværketVidensnetværket d.d.Bryd isolationen, SPVV Pædagog Håndværker Spillende træner Ildsjæl Inspirator Underviser Projektmager Skagen Skipperskole, Fiskeskippereksamen af 1. grad.

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Kognitive vanskeligheder Hvad er det? Til stede i øjeblikket Struktur på livet Hukommelse Awareness Arousal Mentalt tunnelsyn m.m.m. ”Invaliderende” ”At tage sig sammen”

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Mød Merete, Mette og Tanja ”GM og de usynlige outsidere” ;-) Fælles træk: Se det forrige billede! Konflikt, afstandtagen, konfrontation og problemer med: –Eventuelt job –Jobcentre –Sygedagpengeafdelinger –Familie og venner og mange andre relationer.

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen En opgave til Merete: ”Ud af de alt for mange daglige opgaver skal du prioritere de fire allermest vigtige opgaver.” Se Meretes særdeles tankevækkende prioritering på næste side.

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen En opgave til Merete: Med hensyn til de fire vigtige ting i hverdagen. Lige nu har jeg en søn der er startet i en ny skole. Og han er ret dårlig til skift og meget indadvendt, så det er vigtigt at få ham "kørt ind" på en stille og fornuftig måde. Og i det hele taget være sikker på at han kommer i skole hver dag. Jeg kører ham derfor hver morgen. Og når han er hos sin far, så henter jeg ham der og aflevere ham i skolen. Det er i den forbindelse også vigtigt at have et konstruktivt samarbejde med den nye klasselærer. Lige nu har jeg også en anden søn, der lige er startet i skole igen, efter sommerferien. De har rokeret om i klasserne så han går sammen med en anden elev han gik med sidste år og tre nye. Da han også er ekstremt dårlig til skift og fordi han er udadreagerende, så er opgaven her også at få ham kørt ind, på en ordentlig måde, undgå at han bliver for frustreret. Bliver han frustreret, så gælder det om at holde på hat, stok og briller og andre løsdele. Så jeg ved ikke om vi behøver 4 ting lige? :-) For at være ærlig, så er det en udfordring hver gang vi alle er samlet. Og da jeg altid stædigt har holdt på, at måltider indtager vi sammen. morgen og aften, tja så er det to store udfordringer lige nu.. ”Peter” (den mellemste dreng) er desuden begyndt at gå i søvne. Han har tourettes også, og når der sker skift, så klikker han af på det. Lige for tiden sidder han som regel og summer eller synger. Når han vader i søvne, er det i hele huset og udenfor. Så hvis jeg ikke når at få fat i ham oppe på første sal, inden han når ned i stueetagen, så er der som regel en hund der skal fanges også. Jeg har taget døren til hans værelse af og tørret hængslerne så døren piber, så jeg kan høre når han står op. Natten til i går stod han op 5 gange. Den ene gang lukkede han hunden ud og en af de andre gange vækkede han sin lillebror på 2 år. Han ville lige høre om han ville med ud og hoppe på trampolin. Det var vel omkring klokken tre om natten. Så jeg vil sige at søvn, eller rettere mangel på samme, fylder også en del lige nu. Hmm lad mig se. Jo så er der jobcentret, Jeg kan se at denne uddannelse magter jeg ikke, så vi er ved at finde ud af hvad der så skal ske. (altså i form af anden uddannelse) og så er der lige :-) Nej det må vi hellere vente med :-) Vi snakkes Vh Merete

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Mød Tanja, en ung pige i STU-en: Tanja er en pige med generelle indlæringsvanskeligheder. Hun er 18 år og er lige flyttet i egen lejlighed med kæresten. Tanja kan ikke aflæse et ur med visere. Kun hvis den lille viser står ud for et helt tal, f.eks. klokken tre, fire, fem osv.. Digitale ure er hun endnu dårligere til at aflæse. Derfor bruger Tanja alarmen i mobilen til at påminde om de vigtige punkter i hverdagen: –Vågne –Stå op –Gå i bad –Ud af døren, på vej ned mod bussen –Stå på bussen Alarmerne er sat med hjælp fra enten Tanjas mor eller hendes kæreste. Tanja har brug for en struktureret hverdag, og har svært ved at tilrettelægge og gennemføre for eksempel en ”gåtur” i et modul i undervisningen på skolen. For hvornår skal hun begynde at gå tilbage til skolen? Tanja har hjemmevejleder på besøg en gang om ugen, og hvis hjemmevejlederens besøg er aftalt til først skulle forekomme ved middagstid, kan Tanja ikke overskue f.eks. at handle ind om formiddagen: Hvad nu hvis jeg ikke når det? De to speciallærere har i samarbejde med Tanja sat en morgenalarm i mobilen for at påminde om at tage p- piller. Underviserne hjælper hende også med at sætte en alarm, hvis hun f.eks. skal gå lidt før en dag. Tanja har fået et opgavesæt hvor hun øver det at aflæse et ur med visere. Underviserne har planer om at sætte Tanja i gang med at bruge Mobilplanforalle med hendes mobiltelefon. De vigtige aftaler kan deles med en eller to undervisere og eventuelt med kæresten. De personlige aftaler kan Tanja selv lægge ind og få udbytte af påmindelserne i dagligdagen.

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen En opgave til Mette: ”Prøv at skrive en mail til mig. Du kan besvare den jeg lige har sendt.” Se Mettes mail på næste side.

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen En opgave til Mette: hej gert min piphans han døde i morges da jeg ville tage hans teppe af så falde han ned i bunden af buret så jeg var meget ked af det i dag men det er jo vad der sker når han nu var meget gammel min storsøster hun havde piphans før mig men skit pyt nu holder jeg lige paugse med dyr hilsen fra mette Mette besværes langt mere af de kognitive vanskeligheder end de øvrige funktionsnedsættelser!

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Kognitive vanskeligheder Hvor mange danskere er ramt? ”Rædselskabinettet” Angst: (5 %) lige nu (7 %)i løbet af et år (15 %)i løbet af livet ( Depression: her og nu Heraf moderat til svær 15 % af alle danskere vil få en depression i løbet af livet. (

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Kognitive vanskeligheder Hvor mange danskere er ramt? Manio depressiv: (1 %) ( Tvangstilstande ”OCD”: Mindst (2-3 %) ( Borderline (personlighedsforstyrrelse) : Ca % af befolkningen (55.000) (

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Kognitive vanskeligheder Hvor mange danskere er ramt? ADHD/ADD: Ca. 3 – 5 % af alle børn Ca. 2 – 3 % af alle voksne ( Autisme/asperger: (udviklingsforstyrrelser) Autisme: ca. 1 promille af alle børn Asperger ca. 3 promille af alle børn (

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Kognitive vanskeligheder Hvor mange danskere er ramt? Skizofreni: Ca. 1 % af alle børn ( Stress: En femtedel af befolkningen har daglige symptomer på stress (

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Bag fjendens linier? Hvor er de kognitive vanskeligheder i landskabet?

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Bag fjendens linier? Hospitalerne  Hospitalspsykiatrien Hvor er den implementerede hjælpemiddelstrategi i psykiatrien? Distriktspsykiatrien Hvor er den implementerede hjælpemiddelstrategi? Terapeuterne Kan man få hjælp af en terapeut efter udskrivning fra hospitalspsykiatrien?

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Bag fjendens linier? Samme kriterier i sagsbehandling for de kognitive vanskeligheder i jobcentre? Jobcenter – sygedagpenge - fleksjob - pension ”Vidensnetværket” – Guider til de kognitive vanskeligheder Neurorehabilitering (Hammel, Vejlefjord m.fl.) Samme type institutioner for de kognitive vanskeligheder? Hjerneskadekoordinatorer Samme type koordinatorer for de kognitive vanskeligheder?

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Bag fjendens linier? Pårørendeundervisning Samme målgruppe for de kognitive vanskeligheder? ”Institutterne” – Tale, syn, hørelse Samme type institutter for de kognitive vanskeligheder? …tænk, hvis…

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Bag fjendens linier? …tænk, hvis der var mere… …landspolitisk fokus… …på de kognitive vanskeligheder …landspolitisk handlekraft…

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen ”Fjendebillederne” Hvem og hvad er vi op imod? ”Kompenserende specialundervisning”..og hva` så derefter? ”Tværsektorialt team” ”De kan jo ikke undervises på et hold” Jobcentre, sygedagpenge, fleksjob, pension Regioner og kommuner Ministerier og styrelser Var der nogen, der sagde ”læringshandicap”? Defensive rutiner og overspringshandlinger:

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen ”Fjendebillederne” Finansloven  Satspuljen ”Aktiviteten”  Støttecentret Udviklingshæmmede  Psykisk sårbare Blinde og svagtseende  Psykisk sårbare Fysiske vanskeligheder  Psykisk sårbare Erhvervet hjerneskade  Psykisk sårbare …I finder let flere. ;-) Kunne vi bare bygge bro

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen ”Fjendebillederne” Hvem og hvad er vi op imod? Manglende fokus i toppen => Ingen top-down- model Derfor skal vi bruge et eller flere af disse cowboy-tricks: –Buttom-up –Pædagogisk professionalisme –Lobbyisme –”Græsrodsbevægelse” og discipliner fra systemisk tænkning –”I kan ikke slå os ihjel” –De skal møde ”muren” eller ”Knytnæven mod øst”, skal de. ;-)

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Bag fjendens linier? Ingen top-down-model medfører: Manglende fokus: Ministerier Styrelser Regioner Kommuner Specialunderviserverden Pleje- og behandlerverden Almenheden

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen ”Indsatsstyrken” Pædagogisk professionalisme: Målsættende (Krav, kriterier og vilkår) Styrende Dokumenterende Systemisk tilgang: - helheder - relationer - sammenhænge ”Muren” – ”Knytnæven mod øst” Stålsat vedholdenhed

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen ”Indsatsstyrken” Hvem kan og bør udøve pædagogisk professionalisme: Alle faggrupper og befolkningsgrupper med en mening om og holdning til de kognitive vanskeligheder! ALTSÅ: pleje- og behandlerpersonale, pædagoger, specialundervisere, lærere, jobcentermedarbejdere, pårørende og mange andre.

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen ”Indsatsstyrken” Hvordan løser vi opgaven? Pædagogisk professionalisme skal uopfordret invadere: Pleje- og behandlerverden Jobcentrene Styrelser og ministerier …og hvor ellers vi finder det relevant!

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen ”Isenkrammet - værktøjet” Hvad kan støtte i kompensationen? Pædagogikken – professionelle og pårørende Hjælpemidlerne Lavteknologiske Tavler, skemaer, alarmure osv. Dedikerede hjælpemidler Stand-alone Mobilplanforalle

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen ”Isenkrammet” Hjælpemidlerne IT-hjælpemidlerne: Se eksempler på IT-hjælpemidler på Lev Lettere Lev Lettere De lavteknologiske: Ugeplanen på køleskabet Indkøbsseddel Vækkeuret/æguret Dagbogen Kommunikative hjælpemidler i papirform Gule sedler overalt ;-)

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen

Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen Og nu over til Mobilplanforalle Når forandringernes vinde blæser kryber nogen i læ – jeg bygger vindmølle.