”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
NORDVAND Får vi en vej igen?
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
[indsæt selv arbejdspladsnavn og dato]
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Energi-effektivisering
Skal forbrugernes adfærd eller luftfartens regulering ændres? Jacob Sørensen, NOAH Bæredygtighed DGI-byen, 23. november 2011.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Maritim Miljøstyring HVAD ER MILJØSTYRING (ISO 14001) ?
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
Intro – små anlæg Klassificering af energibesparelser
PengeSpillet.
Energi- & Vandværkstedet
FOKUS! På vores udvikling.
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Borgernes barrierer for brug af IT
Indsamlingsmetoder.
Nørrebros erfaringer med aktiviteter i et heterogent kvarter Børnearbejdet i Nørrebro Taekwondoklub.
Arbejdspladsudvikling
InnoCamp Design af fremtidens selvforsynende Smarthouses Jonas Rasmussen & Anne B. Holm Innovationscenter, DONG Energy A/S.
”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted Denne præsentation er tiltænkt initiativtagere.
Vi gennemførte en række interview ifm
29. september 2008 Jasper Hedegaard Bojsen Teknologidirektør Microsoft Danmark Grøn IT.
Danmarks første CO 2 neutrale skole Projektudkast #4, februar 2009.
Velkommen 8C Velkommen 8C Håber I har haft det godt- Håber I har haft det godt- Det har jeg, som I får at se...
VE-anlæg Introduktion.
ESCO Energy Service COmpany
Analyse- og udviklingsmodel
ØBRO FRI 2020 Kick-off visionsworkshop for ansatte
Hvor der er fokus på klimaet.
Ledelse af frivillige i det kirkelige arbejde v. Dorte Kappelgaard Roskilde d. 5. september 2011.
Effekt og energi De fossile brændsler kul, olie og gas udgør hovedparten af det danske energiforbrug Vedvarende energi udgør 18 % Selvforsyningsgrad toppede.
Energioptimering af boliger
Energibesparelser i offentlige bygninger
Stress og ledelse.
Frederikshavn Boligforening ”en hjertevarm og glad bolig, åben mod verden, og ikke helt firkantet”.
Projektlederens rolle(r)
En ambition for skolerne i Hillerød SB formændene i Hillerød Materiale fra mødet
Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse fra hospital
Facilitatorordningen: - Hvordan kan du bedst muligt udvikle kronikeromsorgen i din klinik? Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen.
Klostermarksskolen Strategi og visioner Visionsseminar 2008: 1)Værdianalyse 2)Visioner 3)6 Fokusområder 4) Prioritering 5) Arbejdsplaner Bestyrelsens.
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
KAB’s erfaringer med boligløse unge Konference på Kofoeds Skole den 3. november 2009 Jesper Nygård Administrerende direktør KAB.
Hvad vej skal vi?. Unge Med Anden Etnisk Baggrund End Dansk UMAEBED.
Boligsocialt arbejde hos Boligkontoret Danmarks medlemmer Et kig på de største udfordringer Katja Lindblad, udviklingschef
Kapittel 9 Klima forandringer. Klimaet forandre sig  Drivhusgas forbruget stiger næsten i alle lande  I udviklningslandene stiger co2 udslippet især.
Folkeskolereformen – Hvordan udnytter I mulighederne?
Blank Light grey NCC, Teknik 1 Definition på ESCO Energy Service Company ESCO - en forretningsmodel, hvor forbedringer og investeringer i ejendommen.
KREDSEN I CENTRUM Ambitioner. HØJE OG SYNLIGE AMBITIONER Hvad er godt FDF hos os? FDF skal være sjovt – både for børn og voksne Ambitioner tager ofte.
Elsam og fremtidens danske energiforsyning Fremtidens energiforsyning 22. februar 2005 Adm. direktør Peter Høstgaard-Jensen Elsam A/S.
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
Oplæg på workshop om teknologisk udvikling Procesindustriens årsmøde d. 26. marts 2006 Susanne Kuehn Hvordan møder en energitung virksomhed samfundets.
Projekt It for alle Projektets deltagere: Hanne Bjørn, Roskilde Bibliotekerne Susanne Kierkegaard, Roskilde Bibliotekerne Kirsten Syska, Roskilde Bibliotekerne.
Udledninger og råderum
Muligheder ved energirenovering af feriehuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut (SBI)/ Aalborg Universitet Energioptimering af feriehuse.
Natur i forandring Prøveeksamen.
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Regnvandshåndtering i dit område
Kære forældre i de nye 0.-klasser! Velkommen til skolen til jer og jeres børn. Velkommen til en snak om samarbejde.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
3-timersmøderne 2016 Initiativ * Konkrete uddannelsesinitiativer + dialog * Konkrete uddannelsesinitiativ er + dialog Årlig rapport 3-timersmødet Vision.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Janus Hendrichsen Energitjenesten København
3-timersmødet 2017.
SUF - gevinstrealisering
KLIMASPIL AARHUS Præsenter programmet:
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
3-timersmødet 2017.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Overordnet beskrivelse af initiativ Verdensmål-nummer
Præsentationens transcript:

”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted

AB SØPASSAGEN 90 lejligheder på Østerbro i København Ældre ejendom (fra 1910) Beslutning om at opnå CO 2 -neutralitet fordi: 1)Bygninger udgør 40 % af den samlede CO 2 -udledning 2)AB Søpassagen ville vise, at almindelige mennesker kan gøre en reel forskel 3)Foreningen syntes, at det ville være godt at være blandt dem, der tager fat på en af vor tids største udfordringer.

Det synes vi er inspirerende. Denne præsentation lægger op til, at vi skal starte en lignende indsats, som den AB Søpassagen startede. ’Model Søpassagen’ er i den forbindelse inspirerende at se nærmere på:

Mennesker Teknik CO 2 -kvoter En effektiv tilgang i 3 dele: MODEL SØPASSAGEN Læs mere på:

Mennesker Den menneskelige side af Model Søpassagen handler om at være i dialog med beboerne, og om at skabe tilhørsforhold og motivation i foreningen. På den måde kan miljøinitiativet få den største effekt. MODEL SØPASSAGEN

Teknik Den tekniske del af Model Søpassagen handler om energirenovering. Hvilke tekniske forbedringer kan nedbringe energiforbruget og CO 2 -udledningen mest muligt. MODEL SØPASSAGEN

CO 2 -kvoter For at kompensere for det resterende energiforbrug er kvotekøb en nødvendig del af Model Søpassagen. Kvoterne kan købes hos Danmarks Naturfredningsforening. MODEL SØPASSAGEN

1 2 3 Få forankret miljøprojektet i bestyrelsen og i foreningen Indsamle viden om det nuværende forbrug og mulighederne for at ændre det Blive enige om en langsigtet vision med klare mål Have det sjovt undervejs og huske at fejre de mål, man når Formulere en kortsigtet handlingsplan VIGTIGE TRIN FOR EN GOD PROCES 5 Læs mere på:

Vores vision Et bud på INDSÆT FORENINGSNAVN (+S) HER vision: ”INDSÆT BUD PÅ JERES FORENINGS VISION HER”

Men hvad betyder det for os beboere? - Lad os tage et kig ind hos AB Søpassagen

”Det er spændende at få øjnene op for hvad man kan gøre som enkeltperson, men også hvad man kan opnå som forening”. - Karen fra AB Søpassagen PÅ BESØG I AB SØPASSAGEN

”Jeg tænker over, om det har en effekt. Jeg håber det virkelig. Kloden går jo sin gang, og jeg tænker også på det, fordi jeg har børn. De skal jo være her, når jeg selv er væk en dag.” - Jonas fra AB Søpassagen

PÅ BESØG I AB SØPASSAGEN ”Vi har altid syntes, at vi har været opmærksomme, men der var alligevel nogle steder, vi kunne skære. Og så er det hele blevet rutine nu.” - Frederik fra AB Søpassagen

VANEÆNDRINGS- INITIATIVER, VI KUNNE OVERVEJE: Personlige handlingsplaner og målsætninger Nærværende kommunikation fra styregruppe til beboerne Besøg fra klimakonsulenter (fra KlimaKbh) Elsparekonkurrence Afgifter på tørretumblere

Solpaneler på taget Termoruder i alle trappeopgange Eftersyn af tætningslister Udskiftning af alle pærer til sparepærer Bevægelsesmålere i trappeopgange Nye lavskyltoiletter + nye vandhaner Eftersyn af tørresnore og tørrelofter Trykstyret el-pumpe til centralvarme Nye overdækkede tørrestativer Regnvands-genbrugsanlæg EKSEMPLER PÅ TEKNISKE INDSATSER, VI KUNNE OVERVEJE:

Der mulighed for tilskud. Det er ikke sikkert vi kan få det samme som AB Søpassagen, men her kommer eksempler på, at det kan lade sig gøre at få støtte. TILSKUDSMULIGHEDER

København Kommunes byfornyelsespulje gav AB Søpassagen 1,5 mil. kr. til solceller. Østerbro Lokaludvalg og Skov- og Naturstyrelsen gav AB Søpassagen kr. i tilskud til formidlingsaktiviteter. ”EFP-projektet” Solenergi i Energirammen gav AB Søpassagen kr. i tilskud til solceller. KBH Energi gav AB Søpassagen kr. til regnvandsopsamling. EKSEMPLER PÅ TILSKUD

Tiltag kr. / md (50 kvm) kr. / md (100 kvm) 9 tagvindmøller 4998 Solcelleanlæg 3672 Regnvandsopsamling 2244 Regnvandsfaskine Toiletter 1020 Andre udgifter 4794 Sum SØPASSAGENS FINANSIERINGSMODEL - EFTER TILSKUD:

Spørgsmål ?

Tak! Se mere på: og