Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

KLIMASPIL AARHUS Præsenter programmet:

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "KLIMASPIL AARHUS Præsenter programmet:"— Præsentationens transcript:

1 KLIMASPIL AARHUS Præsenter programmet:
Spil om klimaet i Aarhus, hvor I skal beslutte, hvad I synes er vigtigst at gøre Oplæg om klima og hvad Aarhus gør ved det (ca. 20 min) Herefter skal I deles i grupper. I grupper skal I ved hjælp af nogle klimaspillekort træffe nogle beslutninger. I skal forsøge at fjerne så meget af CO2 udledningen som muligt. Der skal regnes på jeres forslag og til sidst skal vi diskutere de forskellige løsninger.

2 Formålet med dette slide er, at vise, at Aarhus på verdensplan er langt fremme i målet om at reducere udledningen af drivhusgasser.

3 Formålet med dette slide er at vise den historiske udvikling af udledningen af CO2 og hvor langt vi er nået. Aarhus Kommune har haft klimaplaner siden 2009 og i 2010 kom der også en klimavarmeplan. I de første klimaplaner blev: CO2-udledningen i Aarhus målt og opgjort Kommunen lavede partnerskaber med erhvervslivet Det blev besluttet, at fjernvarmen skulle omlægges til grøn fjernvarme, at kommunens bygninger skulle energirenoveres, etablering af letbanen etape 1 mv. CO2-udledningen i Aarhus falder i årene 2008 – Det er CO2 udledningen fra el, der har størst betydning for faldet i perioden 2008 – 2015 (vindmøllestrøm mv.). Trafikken og fjernvarme er fortsat væsentlige kilder til CO2 udledningen. Først i perioden 2015 mod 2020 scenariet sker der for alvor noget med fjernvarmen. 2020 scenariet er det CO2 udledningsniveau vi forventer at nå med de initiativer, der allerede er i gang og gennemført (grøn fjernvarme, energirenoveringer af bygninger, letbane mv.) Hidtil har der været en udledning på omkring tons CO2 om året fra produktion af fjernvarme, og det falder med 75% fra Det skyldes at varmeforsyningen er omlagt fra kul til biomasse. Studstrupværket brænder nu træpiller og et biomassefyrede kraftvarmeværk på AffaldsCenter i Lisbjerg brænder halm. Da fjernvarmen produceres på kraftvarmeanlæg, hvor der også produceres el, vil endnu mere el i Aarhus blive grønt frem mod 2020.( Animationen af forbrændingsanlægget på kan anvendes til at forklare et kraftvarmeanlæg – vær dog opmærksom på, at det er affald, der her er brændslet.) Det vil således være trafikken, der er væsentligste bidragsyder til CO2 udledning, når vi når til 2020. Indenfor trafik kan kommunen kun bestemme over kommunens biler samt træffe beslutninger om offentlig transport. I og virksomheder træffer selv jeres valg af biler eller transportvaner. Men hvordan når Aarhus fra 2020 scenariet til visionen om at være CO2 neutral i 2030 – dvs en udledning på nul?! Kommunen kan ikke klare dette alene – virksomheder og jer/borgere skal også hjælpe til.

4 Formålet med dette slide er med fotos at vise omstillingen til grøn fjernvarme, som er sket i oktober 2016 (træpiller på Studstrupværket) og april 2016 (halm og anden biomasse på kraftvarmeanlæg i Lisbjerg ved siden af forbrændingsanlægget). Det fossile brændsel kul er udfaset i vores energiproduktion og vi nu er ovre på grønne brændsler som halm og træpiller samt vedvarende energi som vindmøller og solceller. Desuden er det vigtigt at pointere, at det er byrådet, der har truffet beslutninger om dette blandt andet via klimaplaner. Hvis man blander sig i debatter, er politisk aktiv, stemmer etc. kan I være med til at forme nye planer.

5 Klimaplan 2016, som er vedtaget i byrådet, kræver:
Højere grad af inddragelse af borgere, da en del af den resterende CO2-udledning kommer fra kilder, hvor kommunen ikke har direkte indflydelse. Borgere og erhvervsliv skal træffe aktive valg og være med til at drive omstillingen Xx skim klimaplanen…..

6 SPILLET I skal beslutte, hvordan Aarhus kommer i mål med ambitionen om at være CO2-neutral i 2030. Klimatiltagene kan sættes i gang af: EU Staten Kommunen Virksomheder Borger …eller i et samarbejde imellem disse. Der er mange, der kan træffe beslutninger om klimaet og hvad vi kan gøre for at begrænse CO2 udledningen. I spillet er der klimaspillekort, hvor der kan træffes politiske beslutninger (f.eks. Betaling for at køre i byen, dyrere parkering, mere letbane, flere vindmøller mv.), der er klimaspillekort, der går på vores eget valg, f.eks. at cykle mere, udskifte til LED pærer etc.

7 SPILLET Klassen inddeles i 7 grupper. Klimaspillekortene beskriver tiltag indenfor energi, transport, bygninger og industri. Hver gruppe skal vælge de 7 kort ud af 16 mulige, som I mener vil give den største CO2-reduktion. I har 20 minutter til opgaven. Der er 16 kort i alt. Forklar et kort. På forsiden er der beskrevet hvad man kan vælge – f.eks. Nemt at tage cyklen. På bagsiden er kortet uddybet med flere informationer, hvis de har brug for flere oplysninger i deres diskussioner. Det er en god idé, at gruppen lægger alle kort på bordet og læser op, så de efterfølgende kan diskutere og udvælge kort. Gruppen kan evt. også argumentere for at fravælge nogle kort, som de tror giver stor CO2 reduktion, hvis de ikke mener tiltaget er fornuftigt af andre årsager (betaling i trafikken etc.)

8 Nogle af klimaspillekortene giver mulighed for at vælger mere vedvarende energi produktion i form af solceller og vindmøller

9 Nogle af klimakortene handler om transport
Nogle af klimakortene handler om transport. Forklar, at el-biler, letbane og el-busser kører på el, der er produceret ved vindenergi eller på et kraftvarmeværk, hvor restvarmen bruges til fjernvarme. Kraftvarmeværket udnytter energien meget bedre end f.eks. en benzinbil. El-cykler er også smarte i stedet for en bil. Og offentlig transport er smart fordi der er mange i samme transportmiddel og derfor mindre energiforbrug pr. kørt km pr. person.

10 Politikerne kan også vælge at styre mængden af biler i byen ved højere p-afgifter eller betaling for at køre i byen.

11 En anden mulighed for at spare CO2 er at udnytte teknologi – f. eks
En anden mulighed for at spare CO2 er at udnytte teknologi – f.eks. LED pærer med mindre strømforbrug eller intelligente huse, hvor noget af energiforbruget starter om natten (vaskemaskine, opvaskemaskine mv.) hvor samfundet ikke bruger så meget el – og det derfor er i overskud.

12 RESULTATKORT Dette slides skal først vises, når eleverne har udvalgt deres kort. De klimaspillekort som ikke vælges skal lægges tilbage i kuverten. Herefter får gruppen udleveret et resultatkort, som de skal beregne deres reduktion i CO2 ud fra deres valgte klimaspillekort. I kan printe et beregningsark fra hjemmesiden


Download ppt "KLIMASPIL AARHUS Præsenter programmet:"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google