Overvejelser om institutionsstrukturen i Region Midtjylland Styrelseschef Lars Mortensen Institutionsstyrelsen, Undervisningsministeriet.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Udkast til rammeaftale på det specialiserede socialområde for Specialkonsulent, Hilde E. Thun Holst Politiske visioner Faglig udviklingsstrategi.
Advertisements

Uddannelsesvalg i 8. klasse. Dagsorden  Formål:  Formålet for de næste to lektioner er, at vi kigger på, om det, I tror om jeres klassekammerater, påvirker.
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Bo Ravn Temadag 26. januar 2006 Holstebro Kommune Unge uden uddannelse i centrum.
Temadag 7. juni 2006 Struer Kommune
Møde med KKR den 28. august 2012 Oplæg v/ Johannes Flensted-Jensen & Harald Mikkelsen.
Formål at videreudvikle Silkeborg som en attraktiv uddannelsesby med fremtrædende uddannelsesinstitutioner, der sikrer erhvervsliv og offentlige institutioner.
Talentvejen, hvad? Før start på ungdomsuddannelsen – prioritere brobygning og introforløb endnu højere. Styrket samarbejde med UU og folkeskole. Undervejs.
Nyt fra Institutionsstyrelsen Gymnasieskolernes Inspektorforening Årsmøde, Nyborg Strand februar 2009.
Ud af skolen – og hva’ så? UU Ringkøbing Fjord
De unges vandring i uddannelsessystemet – uddannelsesmønstre i Region Midtjylland og betydningen af geografi og social baggrund Handels- og Ingeniørhøjskolen.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Øget overgangsfrekvens til de videregående uddannelser
Perspektiver på voksen- og efteruddannelsesområdet
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Forventninger til professionshøjskolerne Oplæg for University College Sjælland v/ Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Visioner for bedre uddannelser og samarbejde 26. marts 2007 Skoleleder Søren Clausen.
”Styrkelse af overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse” Garantiskolen i Silkeborg Scandic den 28. oktober 2013.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Regeringens globaliseringsudspil
Landsorganisationen i Danmark LO-fagbevægelsens synspunkt på en styrket indsats i forhold til efter- og videreuddannelse af voksne Oplæg på opstartskonference.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Præsentation af hhx-projekt: ”Læringsmiljø på hhx kvaliteter og udfordringer”. CeFU bestyrelsesmøde, 11. november 2008 Ved forskningsassistent Arnt Louw.
Oplæg fra EPOS på Augustseminar 2014 Nyborg 15. august
Hvor bevæger det danske erhvervsuddannelsessystem sig hen? Oktober 2013.
Oversigt over mulighederne efter 9. klasse
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
UU Ringkøbing Fjord Ungdommens Uddannelsesvejledning
Erhvervsakademiloven VISION: Udvikling af KVU og VVU Stærke KVU-miljøer med Faglig tyngde Forankring af ansvar, herunder for økonomi Ledelsesmæssig kapacitet.
Udvikling af model for ressourceregnskaber Oplæg for Rådet for de Gymnasiale Uddannelser den 5. marts 2007.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Praktikcentre og Elevplan Elevplankonference 23. og 24. september 2013 Gert Nielsen Undervisningsministeriet.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Uddannelsesudfordringer efter globaliseringsrapporten og velfærdsforliget Paneldrøftelse i Danmarks Vejlederforening d. 30. januar 2007 v/ Per B. Christensen,
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Kvalitetsmål i uddannelsessektoren
Reform af erhvervsuddannelserne - de største nyheder og udfordringer for FOA LUPA-møde marts
1 Strukturreformens konsekvenser for kompetenceudvikling i Region Midtjylland Tinghallen 21. september 2006 Bent Hansen.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Netværk Nordjylland - erhvervsrettet uddannelse AMU Nordjylland Erhvervsskolerne Aars EUC Nord EUC Nordvest Frederikshavn Handelsskole Handelsskolen Minerva.
Lars Kunov Direktør Danske Erhvervsskoler Udfordringerne for erhvervsskolerne.
Virksomhedernes vurderinger af AMU- udbuddet - Status i 2011 og udviklingen siden 2007 Oplæg for VEU-Rådet onsdag den 22. juni 2011 ved områdechef Tue.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
SKI – Indkøbs ABC Hvorfor stå alene, når der findes fællesskaber?
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
LUU konference d. 20. oktober 2009 Oplæg v. Gitte Vind, formand for EPOS Samarbejdet mellem EPOS og de lokale uddannelsesudvalg.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord.
Vejlederkonference Randers Tirsdag den Voksenvejledning.
At møde fremtidens behov Den moderne brancheskole skal kunne: Møde udfordringer og krav i en foranderlig verden  Udnytte potentialer og ressourcer i forandringerne.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
Forslag og konsekvens1 Velkommen til Konferencen Forslag og konsekvens.
Forældremøde i 9. klasse
Brancheskolernes forandringsproces
Merkantil EUX Muligheder og udfordringer for det studiekompetencegivende forløb Titeldias EUX merkantil.
Årsmøde
Tilmelding til uddannelse 2018
Agnete Gersing Departementschef Uddannelses- og Forskningsministeriet
Tilmelding til uddannelse 2019
Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser til Fremtiden
Årsmøde
Præsentationens transcript:

Overvejelser om institutionsstrukturen i Region Midtjylland Styrelseschef Lars Mortensen Institutionsstyrelsen, Undervisningsministeriet

Disposition De uddannelses- og institutionspolitiske målsætninger Styringen af udbud og institutionsstruktur Den nuværende institutionsstruktur Overvejelser på baggrund af blandt andet ”De unges vandring i uddannelsessystemet”

Uddannelsespolitiske målsætninger 95% af en ungdomsårgang i 2015 skal gennemføre en ungdomsuddannelse 50 % af en ungdomsårgang i 2015 skal have en videregående uddannelse Høj faglig kvalitet Geografisk tilgængelighed til et bredt og varieret uddannelsesudbud Udviklingsorienterede og effektive uddannelsesinstitutioner

Mål for de seneste års institutionsstrukturreformer At skabe Fagligt brede, økonomisk bæredygtige og regionalt forankrede uddannelsesinstitutioner Institutioner, der fungerer som videncentre i samspil med bruger- og aftagersiden at levere relevante uddannelsesudbud af høj kvalitet og deltage i udvikling af professioner og erhvervsliv Institutioner som gennem samarbejde og arbejdsdeling opbygger fagligt stærke miljøer Institutioner med kompetente ledelser og effektive administrative og økonomiske systemer er i stand til at formulere, implementere og realisere visioner og målsætninger

Styringsredskaber Central godkendelse af oprettelse, sammenlægning og nedlæggelse af institutioner Økonomiske incitamenter, herunder via grundtilskud Dimensionering af uddannelserne og regler om optag Udbudsstyring af uddannelserne

Udbudsstyring 1 Udbudsstyringen skal sikre Bæredygtige og faglige miljøer Hensigtsmæssig geografisk uddannelsesdækning i forhold til uddannelsernes målgrupper At alle unge som udgangspunkt kan starte på en ungdomsuddannelse uden at være tvunget til at flytte hjemmefra. På erhvervsuddannelserne: dog en del hovedforløb af specialiseret karakter, der kun udbydes få steder i landet,

Udbudsstyring 2 Geografisk uddannelsesdækning Ungdomsuddannelserne udbydes - ligeværdigt - lokalt med størst mulig lokal og regional uddannelsesdækning. Der er attraktive videregående uddannelsesmuligheder for unge i alle regioner Der er relevante uddannelsesmiljøer i hver region til at understøtte den regionale erhvervsudvikling Efter- og videreuddannelse forankres regionalt i sammenhæng med grunduddannelserne – og understøtte virksomhedernes kompetenceudvikling

Ændringer i institutionsstrukturen Institutionsstrukturen er historisk betinget Ministeriet har godkendt en række uddannelser, udbud og uddannelsesinstitutioner. Ændringer i institutionsstrukturen sker ved, at bestyrelser træffer beslutninger –evt. med ministeriel godkendelse om institutionens udbud af uddannelser, sammenlægninger med andre institutioner m.v. nedlæggelse af lokale uddannelsessteder.

Ændringer i institutionsstrukturen De unges valg af uddannelse og uddannelsesinstitution har afgørende betydning Ingen søgning – ingen uddannelse – ingen institution. Taxameterstyringen indebærer, at ressourcerne allokeres hen til de institutioner og uddannelser, hvor der er søgning og aktivitet.

Htx

Hhx og htx

Stx, hf, hhx og htx

EUD (inkl. SOSU og landbrugsskoler)

EUD og gymnasiale udbud

KVU

MVU

LVU

Alle videregående uddannelser

Rapportens konklusioner 1 Overgang til ungdomsuddannelse Forskelle i uddannelsesmønstret inden for regionen, men overordnet adskiller uddannelsesmønstret i regionen sig ikke fra det, der ses på landsplan Ikke nævneværdige forskelle i overgangen fra grundskole til gymnasial uddannelse blandt unge fra kommuner med centerbyer, universitetsnære kommuner og øvrige kommuner

Rapportens konklusioner 2 Efter endt ungdomsuddannelse Efter afsluttet ungdomsuddannelse er der store forskelle i valg af uddannelse, også når der tages højde for de unges forældrebaggrund Forholdsvist mange vælger at påbegynde EUD efter gymnasial uddannelse Flere i universitetsnære kommuner vælger LVU Flere i kommuner med centerbyer og øvrige kommuner vælger MVU

Udfordringer i forhold til institutionsstrukturen jf. rapporten Ungdomsuddannelser Unges valg og gennemførelse afhænger af mange faktorer (forældrebaggrund, kultur, valgmuligheder m.v.) Tilgængelighed er én faktor og kan sikres på flere måder: Spredning af udbuddet på flere uddannelsessteder Samarbejde mellem uddannelser og uddannelsesinstitutioner it busruter

Udfordringer i forhold til institutionsstrukturen jf. rapporten Videregående uddannelser Den regionale forsyningsforpligtelse må vurderes i forhold til Den regionale udvikling De unges vandring i uddannelsessystemet Men der må også tages hensyn til Faglige miljøs størrelse Den demografiske udvikling Studiemiljøets størrelse/faciliteter

Udfordringer i forhold til institutionsstrukturen jf. rapporten

15-24-årige i 2018

Uddannelsesinstitutioner i udkantsområder Der bliver færre unge i en række områder: Lemvig, Norddjurs og Ringkjøbing-Skjern kommuner Færre unge betyder faldende søgning og aktivitet. Risiko for, at der kan opstå problemer som følge af aktivitetsfald Færre valgmuligheder Dårligere kvalitet Dårligere økonomi

Den videre udvikling af institutionsstrukturen Ungdomsuddannelsesområdet Leder- og bestyrelsesforeninger og ministeriet er gået i gang med at analysere, hvordan institutionsstrukturen bedst muligt kan understøtte de uddannelsespolitiske målsætninger, herunder også i udkantsområderne. Åben, dialog og analysebaseret proces, hvor leder- og især bestyrelsesforeningerne er ejere.

Den videre udvikling af institutionsstrukturen Videregående uddannelsesområde Professionshøjskoler og erhvervsakademier er forsøg på at styrke det regionale uddannelsestilbud Hver institution må overveje, hvorledes den regionale forsyningsforpligtelse sikres – samtidig med at der er fagligt bæredygtige uddannelsesmiljøer Hver institution må overveje, hvilke uddannelsesmæssige behov der er i ”forsyningsområdet ” Evaluering i 2013.