En dansk vækstsucces 1880-1914 (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Imperialisme
Advertisements

Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer DANMARK I GLOBAL KONKURRENCE Fakta og myter om produktiviteten.
Dansk landbrug: For ca. 200 år siden boede de fleste af den danske befolkning ud på landet. De drev landbrug med det formål at skaffe mad til familiens.
Imperialismens epoke Kolonialisering
Kompetencerådets udfordringer 2009 Kompetencerådsmøde den 27. februar 2009 v./ Merete Giehm-Reese.
Udviklingstendenser i dansk byggeri – kan vi inspireres fra udlandet?
Det Internationale Område
Industrielle revolution
Produktivitetsudviklingen: Maler Dybbøl mølle...? Carl-Johan Dalgaard AE’s årsmøde 7.9, 2012.
Dansk Vækst: Fortid, Nutid, Fremtid ATV Carl-Johan Dalgaard.
The spatial division of talent in city regions: Location dynamics of business services in Copenhagen Af Høgni Kalsø Hansen & Lars Winther.
Dansk økonomi anno Den danske vækstproces: er der puls? Carl-Johan Dalgaard Skandia investForum
mulige reformstrategier
Hvorfor økonomisk krise i Europa? og hvordan kommer vi videre? Jesper Jespersen, Roskilde Universitet, tirsdag, den 10. september 2013.
Sidste nyt Fløjkrigen i ECB toner tydeligere og tydeligere frem. Senest har de to medlemmer George Provopoulos og Athanasios Orphanides talt varmt for.
Oplæg af Mads Lundby Hansen Cheføkonom CEPOS. Regeringens globaliseringsstrategi: Danmark skal være et førende vidensamfund Men hvordan er det med incitamentet.
Infrastruktur som en vækstdriver for Danmark Københavns Lufthavne 9. marts 2011 Kan transportinfrastruktur skabe vækst? Niels Buus Kristensen 1.
Samfundsøkonomi-5 Uge 13.
Afløsningsopgave 2.
Samfundsøkonomi 13 Uge 22.
Fremtidens arbejdsmarked i Århus om 5-10 år Oplæg v/Palle Christiansen d. 19. maj 2010 Regionsdirektør, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Danmarks relative produktivitetsudvikling
Varemarkedet Blanchard kapitel 3 Del 3 Regneeksempel
Økonomien i et internationalt perspektiv
De første private finansielle institutioner Sparekasserne bliver også lånekasser fra 1840’erne Fra 1850 dannes kreditforeninger. Foreninger ejet af låntagere.
Infrastruktur, erhverv og vækst i hovedstadsregionen Den Sorte Diamant 23. maj 2011 Investeringer i infrastruktur i Hovedstadsregionen og Øresundsregionen.
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
DIIS ∙ DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES Udvikling, bistand og forretning Lars Engberg-Pedersen 6. november 2009.
NIGERIA.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Første Verdenskrigs følger i det neutrale Danmark Bemærk nogle generelle fænomer for større konflikter/krige: Ressourcer i form af arbejdskraft og kapital.
IS/LM Y Rente LM IS Modellen viser hvorledes ligevægten på henholdsvis varemarkedet og pengemarkedet kan illustreres i én model. Hvor IS og LM skærer hinanden.
Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem.
Dansk økonomisk politik under et nyt internationalt regime efter 1973
Makro-1 uge 9 Præsentation Undervisningsform Pauser hvornår hvor mange
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Langtidsprognoser for landbrugsvarer Cheføkonom Torben Wiborg Afdeling for Virksomhedsledelse.
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Industrialisering & systemskifte
Tværfagligt projekt mellem fysik og historie. Af: Henriette, Pi og Pernille Der er uenighed blandt historikere om hvornår industrialiseringen i England.
Social kapital som internationalt konkurrenceparameter – den danske model på virksomhedsplan FAOS-seminar 19. maj 2008 FAOS Sociologisk Institut Københavns.
Introduktion til Den Kolde Krig
Velfærdsstatens udfordringer

Danmark i den internationale økonomi efter 1957 Som vi så i artiklen om 1920’erne var og er dansk økonomi stærkt påvirket af de internationale konjunkturer.
Krise i 1930’erne. Den internationale baggrund Flere elementer, jf. senere i den internationale del: Udviklingen i råvarepriserne efter 1920 Krisen i amerikansk.
Væksten I byerhvervene Danmarks industrialisering Væksten accelererer i den nye industri og i landbruget. Handel og transport mv. øger BFI-andelen.
Gdr. cand oecon agro. Simon Simonsen
Økonomisk globalisering
Dansk økonomi under besættelsen
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Globalisering, side
Afslutningen om reformperioden fra 1780’erne og dens følger En privatisering af den tidligere fælles jord – incitament til at forbedre og bevare ressourcen.
Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af.
En dårlig start på “guldalderen” perioden
Beskæftigelsespolitiske udfordringer på kort og på lang sigt -Oplæg v. Peter Graversen.
Erhvervsgeografi og Globalisering Om arbejdsdeling mellem hovederhvervene og international arbejdsdeling Af Otto Erhvervsfordeling i alle lande Erhvervsfordeling.
Udviklingen på arbejdsmarkedet – med særlig fokus på de unge v/ Palle Christiansen, regionsdirektør BR Midtjylland.
Landbruget for godt 100 år siden. Landbruget krævede meget arbejdskraft. De fleste maskiner, vi kender fra landbruget i dag, var endnu ikke opfundet.
Danmark i en global verden Dansk Industri 28.okt. 15 Danmark i en global verden Seniorchefkonsulent Allan Sørensen.
Aktuelt billede af arbejdsmarkedet v. Karl Schmidt, direktør, Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Fødevareøkonomisk Institut, 2007 Fremtidens vindere Teknologi, viden og vækst Søren E. Frandsen Fødevareøkonomisk Institut.
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
3. Virksomheden i en markedsøkonomi
En verdensøkonomi i opbrud?
Frankrigs Europapolitik under Hollande – holder den fransk-tyske akse?
Energierhvervsanalyse
Vindmølleindustriens udfordringer
Energierhvervsanalyse
Erhvervsgeografi og Globalisering
Erhvervsgeografi og Globalisering
Præsentationens transcript:

En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste lektion om byerhverv og specielt industri Men landbruget beskæftigede stadig ca 52 pct af arbejdsstyrken og stod for 50 pct af BFI i 1870 jf. figuren næste side. Bemærk kun et lille ‘productivity gap’ fra start. Industri i moderne forstand stod endnu kun for lidt over 4 pct. af BFI i 1870, håndværk for 15 pct., handel, transport mv. for 27 pct.

Fokus på landbrugets udvikling Bemærk en økonomi der både havde et relativt højt BFI pr. capita og en stor del af arbejdsstyrken i landbrug. Det var ikke det sædvanlige i Europa. Landbrugets rolle i 1800 tallets økonomiske udvikling ses ofte som den sektor, der skal bane vej for udviklingen af moderne industri gennem at - afgive arbejdskraft - afgive kapital gennem opsparing eller beskatning - indtjene valuta til gavn for nødvendig import - være et marked for den nye indenlandske industri, der ikke var konkurrencedygtig på andre markeder

Men i Danmark forblev landbruget en stor sektor ganske længe… Bemærk særligt landbrugets reaktion på den relative prisudvikling, som følge af invasionen af billigt korn fra USA og Østeuropa. Animalske varer (smør, bacon etc.) faldt mindre i pris, pga deres højere indkomstelasticitet og pga den mindre oversøiske konkurrence (først køleskibe fra 1890’erne)

Landmændene udnyttede den relative prisudvikling til at importere mere foder og producere flere animalske varer. Danmark går fra nettoeksport til nettoimport af korn Ingen krav om told på landbrugsvarer her I landet (modsat i bl.a. Frankrig og Tyskland). Stor fordel at verdens stærkest voksende marked for fødevarer, UK, lå åbent for os, se den stigende eksportvote i den følgende graf. Et godt eksempel på voksende international arbejdsdeling.

Produktionsfaktorer og vækst i landbruget Relativt megen jord pr. arbejder i landbruget som udgangspunkt Tidlig udvikling af institutionskredit: sparekasser og kreditforeninger kanaliserer opsparingen Human kapital: undervisningspligt, højskoler, landbrugsskoler, foredrag i foreninger, konsulenter Gunstige institutioner! Retsvæsenet, de grundlæggende friheder som ytringsfriheden og foreningsfriheden fra 1849

Specielt om landbrugets arbejdskraft En periode med høj befolkningsvækst, den demografiske transition Nogen udvandring men dog mindre end fra de fleste andre europæiske lande Vandringer fra land til by fra 1870’erne Alligevel, og trods udviklingen i den relative indkomst, jf. de to følgende grafer, næsten konstant antal arbejdere i landbruget. Bemærk jordlovgivingens mulige rolle.

Andelsorganisering i forarbejdningsindustrien Startede med mejerier fra 1882, tyve år senere var ejerne af 80 pct. af landets køer medlem Baggrund i en ny teknologi, den damptrukne centrifuge der effektivt kunne skumme fløde af transporteret mælk, dv. små producenter kunne udnytte skalafordele Mulige fordele fremfor privat ejerskab, bl.a. undgå hold- up situationer Samtidig vidensformidling bl.a. om helårsproduktion

Kilderne til de vedlagte grafer er Sv. Aage Hansen: Økonomisk vækst i Danmark. Kbh Niels Kærgård: Økonomisk vækst. En økonometrisk analyse. Kbh Ole Bus Henriksen og Anders Ølgaard, Danmarks udenrigshandel Kbh. 1960