Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Overordnet målsætning:
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej Jeg hedder Rando og er fra kennel Scharmark. Jeg er født den 19. maj 2007, og de første 3 uger af mit liv.
Videregående pc-vejledning
Danske dyr Dette er en oversigt over de største danske dyr.
Game Maker 7. Sådan ser Game Maker ud når det startes op.
Vejret Vandet i luften.
Klima.
Danmarks geologiske historie
Globale økosystemer.
Landskabet fra rindende vand: Ådalen (flodsletten)
Danmarks landskab På kort og billeder - En powerpoint-øvelse
Isen, vandet og vinden formede Danmark
Sofies dejlige dag.
Hald sø Natur og historie.
Klimaforandringer.
Mia bliver væk Serpil og Aishe Her er historien om Mia.
Der var engang en dreng ved navn Vincent Han var en dreng der altid elskede at lege og have det sjovt. Men hans land var døjet med borgerkrig. Med livet.
Vand En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske
Det er ganske vist… (Klik for at komme videre). Der var engang en model… •E•En dag hun gik på podiet, tabte hun et hår •”•”Jo, flere jeg taber, desto.
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
Lektion 11 – Brug af GPS navigator, waypoints
...Slap af... HJGHK. Hvis du er rigtig træt af af den daglige stress som du skal til at gå igennem..
Har klimaet ændret sig?. Har klimaet ændret sig? Jordens temperatur er steget: Temperaturstigning fra slutningen af 1800-tallet til 2005: 0,75 °C Temperaturstigning.
Videreudvikling af ide 2&2
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Drivhuseffekten og Jordens klima.
Et billede af Flyndersø
Istidslandskabet 1.Randmoræne 2.Bundmoræne 3.Dødislandskab
Nordsjællands landskab
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
Regnskoven.
Mit første spil Extreme Racing. Som det første, da jeg havde fået ideen til at lave et bilspil, lavede jeg bilen Jeg startede med at lave en rød kasse.
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk
Jeopardy Istids-landskaber Verdens flag Island
Kommenterede figurer og tabeller
Landskabsdannende faktor: Vind
Pas på vores JORD! Vind og vindhastigheder Greenpeace Råd
Dødishullerne ved flyndersø
VAN GOGH og Morten D. Det største Det mindste Det stærkeste Det værste Det bedste Det dummeste Det klogeste Det koldeste Det varmeste Det første Det næste.
Danmarks vindkort.
Istidslandskabet og dødishuller ved Flyndersø
Moses 3. del.
Danmarks vindkort.
Jeopardy Tidszoner Jorden Vejret Jorden m.m.
I dag er det sidste skoledag - hurra, hurra, hurra!
Natur og historie. Hald Sø og Dollerup Bakker Et af Danmarks mest kendte naturområder Flotte landskaber Spændende historie Et rent og uspoleret miljø.
Livet er dejligt! Det består af en masse små dejlige øjeblikke...
Istidslandskabet og dødishuller.
Hald sø Natur og historie.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Adam Oehlenschläger ( ).
Jellingestenen.
Landbruget for godt 100 år siden. Landbruget krævede meget arbejdskraft. De fleste maskiner, vi kender fra landbruget i dag, var endnu ikke opfundet.
(Natur)Historien om Hanstholmknuden og omegn. Eller: ca. 300 millioner år på 50 minutter.
Landskabsdannelsen i Thy Syd for linien: Isen Havet Vinden mennesket Nord for linien: Undergrundens bevægelser Isen Havet Vinden mennesket Med udgangspunkt.
Gejsere Et geotermisk fænomen. Gejsere En gejser eller springkilde er en speciel form for varm kilde, som periodisk kommer i udbrud og sender en søjle.
Få mig til at føle mig som en kvinde Et moderne eventyr.
Rystesammentur for alle 7 klasser
Brikker til litteraturhistorien
Linedanser Per Krøis Kjærsgaard
Byggetilladelse - Pippi Langstrømpe
Jordens historie Fra big bang til nu.
Klima under forandring
Danmark på overfladen Hvad har formet de danske landskaber?
Landskabsdannelse - natur og kultur
Linedanser Per Krøis Kjærsgaard
Basis Økologi.
- Projekt om sygehusportører
Præsentationens transcript:

Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område. Dødishullerne. Danmarks største hedesø er Flyndersø. Omkring hedearelerne findes de såkaldte dødishuller. Hullerne er både store og små med eller uden vand. Hullerne har fået deres navn p.ga den specielle måde, de er dannet på. I slutningen af sidste istid for små 15.000 år siden, begyndte det at smelte. Den efterlod klumper af is omkring det område, hvor Hjerl Hede og Flyndersø ligger i dag. Resterne af Hjerl Hede er smeltevandssletten, og Flyndersø er dannet i hullerne efter en række isklumper, der har ligget som perler på en snor. Smeltevandssletterne på den sandede jord kunne ikke tåle den voldsomme udnyttelse. Heden bredte sig efterhånden over landskabet. Mange andre steder i landet skete det også, at der engang var næsten 40% af Jylland som, var dækket af hede. Omkring området på Hjerl Hede og Flyndersø lå, som store heder indtil begyndelsen af 1860’erne, hvor genopdyrkningen af heden tog fart. Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område. Klik på kortet for stor version.

Istidslandskabet Den sidste og nuværende periode i jordens historie kaldes kvartærtiden og påbegyndtes for omkring 2,5 mioPeriodens nuværende afsnit betegnes Holocæn og er en interglacial periode der afløste Weichsel-istiden for ca. 15.000 år siden. Kvartærperiodens første og længste epoke betegnes Pleistocæn.  I denne periode var Danmark og det øvrige Nordeuropa samt dele af Nordamerika dækket af kontinentale isskjolde (i alt 4 gange). Glacialtiderne har i denne periode været afløst af interglacialtider hvor klimaet til tider var mildere end i dag. Der har i alt været 6 istider og heraf er det Saale og Weichsel, som har betydet mest for udformningen af det danske landskab. Saale dækkede hele Danmark, mens Weichsel i sit sidste fremstød aldrig nåede at dække Vestjylland.  Isranden forløb fra Bovbjerg ved den jyske vestkyst mod øst til egnen omkring Viborg og derfra mod syd ned igennem Jylland. Skillelinien betegnes hovedopholdslinien og afgrænser to meget forskellige landskabstyper. Periodens nuværende afsnit betegnes Holocæn og er en interglacial periode der afløste Weichsel-istiden for ca. 15.000 år siden. Kvartærperiodens første og længste epoke betegnes Pleistocæn.  I denne periode var Danmark og det øvrige Nordeuropa samt dele af Nordamerika dækket af kontinentale isskjolde (i alt 4 gange). Glacialtiderne har i denne periode været afløst af interglacialtider hvor klimaet til tider var mildere end i dag. Der har i alt været 6 istider og heraf er det Saale og Weichsel, som har betydet mest for udformningen af det danske landskab. Saale dækkede hele Danmark, mens Weichsel i sit sidste fremstød aldrig nåede at dække Vestjylland.  Isranden forløb fra Bovbjerg ved den jyske vestkyst mod øst til egnen omkring Viborg og derfra mod syd ned igennem Jylland. Skillelinien betegnes hovedopholdslinien og afgrænser to meget forskellige landskabstyper.

Lavet af Amina & Sara  Det er noget om Flyndersø, istidslandskabet og dødishuller :D Det var en rigtig god og spændende tur til Flyndersø