Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Klima.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Klima."— Præsentationens transcript:

1 Klima

2 Klimazoner Klimaet er vejret over en lang periode (30 år). Klima er altså et gennemsnit af temperatur, vind, skydække, nedbør og tryk over de sidste 30 år. Vejret derimod er det vi oplever lige nu og her.

3 Polart klima Kendetegnende for polart klima er, at det ikke bliver varmere end 10 grader. Selv ikke i de varmeste måneder. De polare områder er placeret omkring nordpolen og sydpolen. Store dele af områderne er dækket af is og sne hele året. Planterne er lave og der er ikke mange forskellige arter. Der vokser ikke træer. Dyrene er beskyttet mod kulden ved f.eks. et tykt spæklag eller kraftig pels. Der bor ikke mange mennesker, og de der bor der er afhængige af at have boliger der kan holde kulden ude. En stor del af befolkningen lever af fangst og fiskeri.

4 Tempereret klima Kendetegnende for tempereret klima er, at den varmeste måned er over 10 grader, og den koldeste måned er under 5 grader. Danmark har tempereret klima. Der er store skovområder (nåle- og løvskov). Jorden dyrkes med bl.a. korn, kartofler og roer, og der holdes køer, svin og får.

5 Tempereret kyst- og fastlandsklima
Tempereret kystklima: I lande med store kystområder i det tempererede klima er det køligt om sommeren, fordi vandet bliver varmet langsommere op end jorden. Om vinteren holder vandet bedre på varmen end jorden og det bliver ikke så koldt. Er der under 18 graders forskel på varmeste og koldeste måned er der tale om kystklima. Tempereret fastlandsklima: I lande der ligger langt fra kysterne, er der varmt om sommeren og koldt om vinteren. Er der mere end 18 grader mellem den varmeste og koldeste måned, taler vi om fastlandsklima.

6 Golfstrømmen Generelt er der meget mildt i Nordeuropa, det skyldes golfstrømmen, der fører varmt vand fra den Mexikanske Golf og hertil.

7 Subtropisk klima Kendetegnende for det subtropiske område er, at temperaturen ikke når under 5 grader i den koldeste måned. Vinteren er mild og mange steder med en del regn. Sommeren er ofte meget varm og tør. Nedbørsmængden er afgørende for hvilken bevoksning der findes. I områder med regn er der skov og krat, i områder næsten uden regn er der busk-/græssteppe eller ørken. Der dyrkes bl.a. vindruer, bomuld, oliven og appelsiner, og man har dyrehold med køer, svin, får og geder.

8 Tropisk klima Tropisk klima er kendetegnet ved at den koldeste måned ikke er under 15 grader. Omkring ækvator ligger et bælte af lavtryk. Det giver dagligt nedbør fra middag til ud på eftermiddagen, ofte ledsaget af lyn og torden. Bevoksningen er regnskov, men nord og syd for regnskoven er året delt ind i regntid og ’tørtid’, her er der savanne, græssteppe eller ligefrem ørken. Fældningen af regnskoven for at sælge træet, og gøre plads til landbrug giver ofte jord af dårlig kvalitet. Samtidig giver det et tørrere klima, da træerne er med til at holde fugtigheden oppe. Flere steder holdes der så mange dyr, at det der engang var savanne nu er ørken. En stor del af verdens fattige områder ligger i den tropiske zone.

9 Monsunen Store områder omkring ækvator er præget af monsunregn, specielt Indien og Sydøstasien. Om sommeren skabes lavtryk inde over land, på grund af kraftig opvarmning af jorden. Det trækker fugtig luft ind fra havet, og dette giver regn. Om vinteren er havet varmere end landjorden, dermed skabes der lavtryk ude over vandet, og tør luft blæser ud mod havet.

10 Monsunen

11 El Niño


Download ppt "Klima."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google