Arbejdsmiljøcertificering – mennesker og systemer i balance

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fortolkning af AMO reformen
Advertisements

Psykisk arbejdsmiljø.
Informationsmøder om rengøring
Amu-faglærere Vingstedcentret 21. juni 2011
Arbejdsmiljø mellem sidevogn og mainstream
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
Sæt stress på dagsordenen i SU - og i hverdagens arbejdsliv
Projekt 5 i 12 Laboratorium 9: 26. februar 2013 ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag” ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag”
Trin 1: Fællesmøder og høringsrunder Vigtigheden af at etablere mødet, for det finder ikke sted af sig selv. Vi tror vi ved hvad hinanden går og laver,
Fra regulering til engagement i arbejdsmiljøet
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
Arbejdspladsudvikling
Nybyggeri og arbejdsmiljø
Arbejdsmiljøcertificering
DUA seminar den 5. oktober 2010
Sundhed på arbejdspladsen
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Peter Hasle Hvordan kan man internt arbejde med at udvikle arbejdsmiljøledelsessystemet og overkomme begrænsningerne.
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 Seminar 7 – Opfølgning og evaluering Statusmålinger Fremdrift Svedan:
Hans Jørgen Limborg & Hans Hvenegaard
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Arbejdsmiljøledelse og Systematik
Workshop om trivselsmålinger SSID – årskonference Rita Jensen Personalestyrelse 29. April 2009.
Forebyg arbejdsulykker - to værktøjer til den grafiske branche
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
Det Sociale Kapitel
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 ARBEJDSMILJØLEDELSE OHSAS Seminar 1 Arbejdsmiljøledelse OHSAS
Arbejdsmiljøledelse – hvad er det? Oktober Formål Arbejde målrettet og systematisk på at sikre medarbejdernes sundhed, trivsel og arbejdsglæde.
Sikkerhedsrepræsentantens arbejde set med 3Fs øjne
Certificeret arbejdsmiljøledelse i et læringsperspektiv Cerva Lise Granerud, juni 2010 Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
FORMÅL MED TUPVAK – OG KONKRETE EFFEKTMÅL Projektets hovedformål er følgende: 1.Formulering og forankring af en styrket strategisk prioritering af IKV-indsatsen.
Arbejdsmiljøet skabes hver dag i relationen og dialogen – det skal arbejdsmiljøarbejdet i Faxe Kommune afspejle Sikkerhedsleder/arbejdsmiljøkonsulent.
DSKB’s Generalforsamling Vision og strategi 24. Maj 2011.
Hvordan virker certificering som arbejdsmiljøregulering? Robson Sø Rocha, PhD Assistant Professor Copenhagen Business School.
Green Network BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR SEMINAR 1 Seminar 2Tirsdag 8. marts Seminar 3Onsdag 6. april.
Fremtidens arbejdsmiljø 2020
KVIK Kvalitet og evaluering Centre selvevaulerer Dec. inst. i gang Centre forbedrer Øget fokus på resultater og dokumentation Centre selvevaulerer.
Projekt Seniorordning Sundhedsforvaltningen Københavns Kommune
Status for arbejdet med KVIK Tal og fakta Hvad viser evalueringen af KVIK projektet og hvad siger I selv om arbejdet med KVIK? Hvad kan vi så lære af det?
Odense Kommune 2007 v. Jørgen Clausen, Stadsdirektør
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Ny arbejdsmiljøreform Hvad kontrollerer Arbejdstilsynet?
Arbejdsmiljø Stress Hvad mangler? Stresspolitik / retningslinier for forebyggelse, identificering og håndtering af stress Værktøjskasse Igangsætning af.
Hvad er en APV og en arbejdspladsbrugsanvisning?
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Seminar 6 – Arbejdsmiljøledelse
Seminar 1 Arbejdsmiljøledelse og lovgivningen
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Vision og Strategi for Forslag Vision og Strategi for Vision og indsatser i strategi.
1 Screening, tilpasset tilsyn, rådgivning og smiley-ordning fra 1. april 2007 Indlæg ved temamøde hos Miljøforum Fyn den 8. maj 2007.
Landsorganisationen i Danmark Det nye arbejdsmiljøsamarbejde.
1 Temamøde om Social Ulighed i Sundhed Erfaringer med at sætte social ulighed i sundhed (SUS) på dagsordenen i Københavns Kommune Disposition: - Begreber.
Intern audit af psykisk arbejdsmiljø i certificerede arbejdsmiljøledelsessystemer CAVI-referencegruppemøde 9. marts 2016 Anne Helbo Jespersen.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Velkommen til undervisning af arbejdsmiljøgrupper
KONCERNSERVICE STRATEGI 2020
Mere MOST - mindre fravær
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Tag snakken – bryd vanerne
Arbejdsmiljøledelse Status på Kronesmileyordningen og samarbejdet mellem AT og de certificerende organer 28. januar 2019 Kåre Appel Weng Sales and Marketing.
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
APV - Arbejdspladsvurdering
Præsentationens transcript:

Arbejdsmiljøcertificering – mennesker og systemer i balance Arbejdsmiljøkonferencen 2006

Præsentation Arbejdsmiljøchef i Kolding kommune cand. tehn. soc. Arbejdsmiljøtjenesten Intern stabfunktion som rådgiver og vejleder MED- og sikkerhedsorganisationen om alle aspekter af arbejdsmiljøet og sundhedsfremme Ressourcer 3 ansatte; cand. tehn. soc. , ergoterapeut og arbejdspsykolog Ansvar At arbejdsmiljøarbejdet fungerer i Kolding Kommune

Opgave Skriv dine 3 væsentligste indvendinger/bekymringer og omkring arbejdsmiljøcertificering Bekymring/indvending 1 Bekymring/indvending 2 Bekymring/indvending 3

Kolding Kommune 63.000 borgere og 4500 fuldtidsansatte, (1. jan. 2007: 84.000 borgere) 200 sikkerhedsgrupper MED-organisation 20 år med samme borgmester (A) Kongedømme 6 forvaltningsgrene som fysisk er placeret rundt i byen højt til loftet Mange manualer og nedskrevet procedurer man vil gerne være de bedste, kan man ikke det så er det vigtigste at være bedre end Vejle

Mit indlæg Overblik over proces og ressourcer Formål med certificeringen Meningsfuldhed for den enkelte institution Udvælgelse af indsatsområder Placering af overliggeren…. Synlig og tydelig kommunikation Top-tuning af eksisterende materialer Forankring i MED-organisationen

Overblik over proces og ressourcer Gab analyse 2 dages arbejdsmiljøkonference for Hovedudvalget Oplæg om certificering Oplæg om sundhedsordning/undersøgelse Arbejdsmiljøtjeneste 2 fuldtidsansatte arbejdsgruppe med rep. fra hver forvaltning + central direktør Projektplan og tidsplan Konsulent tilknyttet

Officielle formål forbedre styringsmaterialet og højne sikkerhedskulturen, styrke og effektivisere MED-organisationens arbejdsmiljøarbejde, skabe bedre overblik og dermed blive bedre til at målrette arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøinvesteringer, synliggøre kommunens indsats på arbejdsmiljøområdet i forhold til at tiltrække og fastholde god arbejdskraft, forberede sig i forhold til den nye arbejdsmiljøreform med bl.a. nye regler omkring BST rådgivning og Arbejdstilsynets kontrol.

Hvad ville vi ellers? I Skabe mening for det enkelte arbejdssted eller institution Skabe sammenhæng og gennemslagskraft (indsatsområderne) Lægge overliggeren så tæt på bekendtgørelsens krav så mulig Sørge for synlig kommunikation af al det rigtige gode arbejdsmiljøarbejde som foregår på vores arbejdssteder

Hvad ville vi ellers II? Top-tune det arbejde som vi gjorde i forvejen Gør dokumentationen overkommelig og få systematikken i centrum En synlig arbejdsmiljøtjeneste med direkte vejledning på arbejdsstederne Anvende og bygge videre på de manualer, procedurer, redskaber m.m. som vi havde i forvejen Etablere et system som forankres i MED-organisationen

5 veje - udvælgelse af indsatsområder Nedbringelse af støj Forbedring af det psykiske arbejdsmiljø (stress, samarbejde og konflikter) Nedbringelse af tunge løft og dårlige arbejdsstillinger Nedbringelse af arbejdsulykker Nedbringelse af sygefravær

Meningsfuldhed og balance Mennesker og systemer i balance Balancen skal holdes således, at det giver mening på arbejdsstederne. Det er vigtig, at det er de væsentlige forhold, som er i fokus og ikke småtingene. Det psykiske arbejdsmiljø opleves langt de fleste steder som det væsentligste …..hvordan auditeres dette? Opgaven må ikke forsvinde intern auditor skal være faglige kompetente og være den der binder det sammen Intern/ekstern audit skal skabe motivation/læring og ikke modstand

Placering af overliggeren….

Placering af overligger…. Overhold loven Lav APV Lav 2 runderinger pr. år Følg op på ulykker Registér nær-ved-ulykker

Placering af overligger…. Nu skal den flyttes, men med små trin Løbende forbedringer

Gode råd I Benyt og udnyt APV-redskabet Til MED-udvalgene - planlæg, led, koordinér arbejdsmiljøindsatsen. Se på muligheder i stedet for begrænsninger Pluk de lavt hængende frugter Løft ind i mellem blikket – arbejder vi med det væsentlige eller kan vi ikke se skoven for bar træer?

Gode råd II Hjælp hinanden Udnyt at der i flere tilfælde er sammenhæng mellem borgerydelser og arbejdsmiljøarbejdet Skriv ned

Endnu et råd Lav så lidt som muligt men så meget som nødvendigt

Medie/info strategi før-under-efter Internt centrale personer intranet nyhedsbreve møder skriftligt materiale synlig certifikat personaleblad arbejdsmiljø- og sundhedspris arbejdsmiljøkonference Arbejdsmiljøredegørelse audit

Medie/info strategi før-under-efter Eksternt lokal presse fagblade tag ud og pral arbejdsmiljøredegørelse

Top-tuning af eksisterende…. Manualer Sammenhæng med andre områder Beredskab Indkøb Bygningsgennemgang Ombygning/renovering Lokale procedurer/retningslinier

Lede, planlægge og koordinere MED-organisationen Lede, planlægge og koordinere

MED-organisationen o        Sikre at indsatsen for bedre arbejdsmiljø og sundhed bliver sat på dagsordenen og bliver prioriteret højt i hverdagen. o        Lægge konkrete handlingsplaner for, hvordan MED-udvalget kan bidrage aktivt til, at målene for trivsel og sundhed bliver nået på deres område – og følge op på, om planerne bliver gennemført. o        Sikre de nødvendige ressourcer, så problemerne kan løses. o        Tage initiativ til at problemer og opgaver bliver taget op på det ledelsesniveau, hvor der er kompetence til at løse dem.

Nye opgaver og begreber Sikkerhedsrunderinger Interne audit Ekstern audit Nær-ved-ulykker Arbejdspladsbrugsanvisninger Stigeeftersyn Dobbeltisoleret håndværktøj Eftersyn af slangevindere

MED-organisationen højere grad end tidligere arbejder MED systematisk, målrettet og effektiv med arbejdsmiljø. sikkerhedsgrupper er blevet klar over deres opgave og rolle Mange ledere har opdaget, at de ikke kan undvære en sikkerhedsrepræsentant.

Fremtiden Certificering af Ny Kolding Processen Nye indsatsområder evaluering LEAN Sundhedsordning Elektronisk APV Fastlægges mål og målsætninger i forhold til det rummelige arbejdsmarked udvikle et balanceret arbejdsmiljøledelsessystem hvor det psykiske arbejdsmiljø og sundhedsfremme har en central placering

Har/er det været det hele værd? JA

Fordi…….. Sikkerhedsrepræsentanterne har en veldefineret rolle og opgave APV-redskabet, nær-ved-ulykker, grundigere analyse af allerede skete ulykker sikkerhedsrundering Vejen er vist AMTJ kommer systematisk ud på alle arbejdssteder skabt en fælles ånd og fælles begrebsverden vedrørende arbejdsmiljø Arbejdsmiljøarbejdet er blevet mere synlig både på den enkelte arbejdsplads og udadtil, både mellem vores forvaltninger og i forhold til borgere og potentielle kolleger.

Har vi fået et bedre arbejdsmiljø? Nej…..

men det kommer…. Når der arbejdes vedvarende og systematisk så vi opnår løbende forbedringer. Når overliggeren flyttes en tak op. Når arbejdsmiljøcertificering ikke længere er et projekt, men en måde at arbejde på. Når der arbejdes med de væsentligste forhold (at vi evner at stige op i helikopteren, løfte blikket og se væsentligheder og foretager prioriteringer)

Men det kommer…. Hvis vi sørger for, at det ikke blot ender som endnu en festtale, men at der reelt skabes et bedre arbejdsmiljø både fysik og psykisk for alle ansatte i Kolding Kommune Overordnede MED-org. i langt højere grad iværksætter initiativer der understøtter opfyldelse af målene for de 5 indsatsområder Overordnede MED-org. måler og følger op på sine arbejdsmiljøhandlingsplaner med vægt på de 5 indsatsområder At det tilvejebragte overblik over arbejdsmiljøudfordringerne i langt højere grad anvendes i prioriteringer i forbindelse med arbejdets tilrettelæggelse og i budgetlægningen på alle niveauer