Folkeviser Folkeviser siger vi når vi taler om middelalderlige sangtekster. Man kunne tro at det så er folkets egne viser – folkelige viser. Men sådan.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Oplysningstiden.
Advertisements

Med særligt henblik på Ludvig Holberg
At analysere noget: “Opløsning af noget i dets bestandele.
Roskilde Tekniske Skole
Af Pelle, Jesper, Joachim, Katrine B og Susan
Fra Guldalder og Romantik til Det moderne gennembrud
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Cv. Jørgensen Abonnenten
Munke og kloster.
Area-konvent 2013 ”FRED I VORE HJERTER” af DG Mona Østergaard Klit.
Nichlas Christensen Afsætning. * Det er et kortvarigt produkt, da det er en daglig vare, og er en energi drik.
Velkommen.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Psykologi Hvad er psykologi? Hvem bruger psykologi?
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Det moderne gennembrud
Koordinatsystemet Y-aksen 2. aksen X-aksen 1. aksen.
At analysere noget: “Opløsning af noget i dets bestandele.
Samfundslære: Styreformer
Den klassiske novelle og den moderne novelle
En hest, der kan flyve. Ure, der smelter, og mærkelige væsener, som ligner noget fra en drøm. De surrealistiske kunstnere malede det, de fandt i deres.
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
High fantasy Den mest udbredte og almindelige form for fantasy, på dansk også kaldet episk fantasy. Magi, mytologiske væsner, andre racer og stort verdensbillede.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Middelalder DK:
Jeopardy Genre Sagprosa Eventyr Lyrik / folkeviser
Middelalder Stratego.
Kildekritik Niveau 1 for folkeskolens afgangsklasser.
Af Tobias Lund, Line, Omid og Tobias Funder
Eventyrforløb 8.a½ Præsentation af forløb Gennemgang af genretræk
Overblik over renæssancen og barokken
Kildekritik Historie.
Erik Skammelsøn.
Kort om 80’er modernismen.
Gaudí, kirken, kunsten og kulturen
Henrik Pontoppidan (1857 – 1943).
Henrik Pontoppidan (1857 – 1943).
Karen Blixen
Reformation.
Adam Oehlenschläger ( ).
Hans liv Aristoteles var en græsk filosof. Sammen med Platon regnes for den, der har haft størst indflydelse på den vestlig verdensdel tanker. Han blev.
Galileo Galilei Fysiker..
HERMAN BANG. HERMAN BANG BLEV FØDT DEN 20. APRIL 1857 OG DØDE DEN 29. JANUAR HERMAN BANG VAR EN DANSK KRITIKER, FORFATTER OG JOURNALIST. ALLEREDE.
TYCHO BRAHE HUSK AT SKRUE HELT OP FOR LYDEN FAKTA OM BRAHES LIV LIV NÆSE DØD.
Herman Bang.
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
TYCHO BRAHE HUSK AT SKRUE HELT OP FOR LYDEN FAKTA OM BRAHES LIV LIV NÆSE DØD.
TYCHO BRAHE HUSK AT SKRUE HELT OP FOR LYDEN FAKTA OM BRAHES LIV LIV NÆSE DØD.
Reformation.
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
595 – Din rigssag, Jesus, være skal 1, S1 Din rigssag, Jesus, være skal min største herlighed. Tak, at jeg også fik dit kald til her at være med! Uværdig.
477 – Der går gennem verden en hinkende dans 1, S1 Der går gennem verden en hinkende dans om guldkalvens glitrende flanker, og de, der beruser sig blindt.
491 – Kirken den er et gammelt hus, 1, S1 Kirken den er et gammelt hus, står, om end tårnene falde! Tårne fuldmange sank i grus, klokker end kime og kalde,
Jesus Kristus indvarsler Guds rige her i verden
Tema: Stærke stemmer fra 70'erne
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
LEGO – BuildToExpress 1. Hvem er du? Byg
591 – Se en ild, der flammer stort, 1, S1
Brikker til litteraturhistorien
Livets Ord April 2018.
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Skal alt blive tavshed Skal alt blive tavshed, 2. Skal ansigtet stivne
Fortæl din livshistorie så andre lytter
Fra anledning til udvikling
Præsentationens transcript:

Folkeviser Folkeviser siger vi når vi taler om middelalderlige sangtekster. Man kunne tro at det så er folkets egne viser – folkelige viser. Men sådan er det ikke!

Hvor og hvornår? Folkevisen stammer fra Frankrig og kommer til Danmark ca. 1200. Man daterer folkeviserne til den periode vi kalder middelalder (I DK ca. 1000-1500)

Brug Viserne er skrevet til dansebrug, kædedans. Forsangeren kan evt. indlede med en stevstamme (indledningsvers) og anslå omkvædet, dansens deltagere falder da ind på omkvædet.

Dansefrise – Kalkmaleri fra Ørslev Kloster 1325.

Miljø Miljøet er middelalderens adel, ridderen og borgfruens miljø. - feudalt slægtssamfund - stærkt normstyret, - individ underlagt slægtens interesse - storbonde og herremænd - "fødselsadeligt" miljø

Forfatter ??? Alle folkeviser er anonyme, men digterne har højst sandsynligt tilhørt adelige kredse. Digterne har med stor sandsynlighed ”lånt” af hinandens viser, og dermed blandet det hele sammen til helt nye viser. Dette samt den mundtlige overlevering – har gjort det til en umulig opgave at finde den enkelte vises ur-form. Derfor findes der mange varianter af den enkelte vise.

Overlevering De første nedskrivninger fandt sted i 1500-tallet (renæssancen) da det blev mode blandt adelsfolk at lave poesibøger. Første trykte udgave 1591 ved Anders Sørensen Vedel

Visernes senere skæbne Folkevisegenren går af mode i 1600-tallet, og først sent i 1700-tallet begyndte man igen at interessere sig for viserne. De blev faktisk så populære at 1800-tallets digtere (de romantiske) selv digtede folkeviseefterligninger. Navnet ”folkevise” stammer fra Romantikken, hvor man mente, at viserne var et produkt af folket.

Fremstillingsform Episk – fortællende handling (krydret med dramatiske begivenheder) Lyrisk omkvæd – fastsætter stemmningen

De vigtigste typer folkeviser TRYLLEVISER: omhandler menneskers forhold til overnaturlige magter, og deres indgriben i menneskets skæbne. RIDDERVISER: omhandler adelens liv, f.eks. Familiefejder og kærlighedskonflikter. ”Realistiske”: Der sker ikke noget i ridderviserne, som ikke kunne være foregået i den kendte fysiske verden.

Og til slut… HUSK: Folkeviserne er en måde at diskutere tilværelsen på. Det er netop brud på normaltilværelsen der ofte beskrives.