Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Den klassiske novelle og den moderne novelle

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Den klassiske novelle og den moderne novelle"— Præsentationens transcript:

1 Den klassiske novelle og den moderne novelle
Novellegenren Den klassiske novelle og den moderne novelle

2 Den klassiske novelle Goethe gør sig nogle eksplicitte genreovervejelser i forhold til novellen: Vi kalder den Novellen; for hvad er en novelle andet end en indtruffet, uhørt begivenhed. Novellen karakteriseres her som en beskrivelse af en uventet begivenhed, som skaber en ’ny orden’ i det beskrevne miljø, og denne hændelse skal være ny og enestående for læseren.

3 Den klassiske novelle Der opbygges et velkendt miljø
En uventet begivenhed, som nedbryder det kendte og stabile, indtræffer En ny verdensopfattelse opbygges Den uventede hændelse skal føre til refleksion og udvikling Personer: Novellens personer er ofte mere typer end særegne individer. Vi får ikke mere at vide om dem, end hvad der er nødvendigt for handlingen. Komposition: Novellen er ofte stramt opbygget og består af en begyndelse, en midte og en afslutning.

4 Den klassiske novelle Det er koncentrationen om begivenheden, det udefrakommende, der bestemmer formen. Forløbet, som begivenheden er omdrejningspunktet for, er ofte afsluttet når det fortælles, dvs. at stoffet er ordnet og tolket i novellen: Fortælleren har overblik over det han fortæller. Pointe: Novellen indeholder ofte en pointe. Når den er faldet er historien slut.

5 Den moderne novelle Der er ikke tale om en afgørende og usædvanlig begivenhed, der bryder med det velkendte, men om dagligdags hændelser og små forskydninger i hverdagen. Novellerne falder ikke inden for en kompositionsform med en klar begyndelse, midte og slutning, og der gives ikke i alle historier et klart overblik fra en tydelig fortæller -> Starter in medias res og har ofte en mere løs komposition end den klassiske novelle

6 Den moderne novelle Ofte vil novellen vise (showing) i stedet for at forklare og give indsigt (telling) Ofte er fortællingen uden en pointe og kan ende fuldstændig åbent og uafklaret Alt det, som ligger under tekstoverfladen, illustreres, og det uudsagte impliceres Læserrollen aktiveres, og der efterlades en masse ’tomme pladser’, udeladelser og reduktioner, pauser, usagtheder og antydninger til læserens bearbejdning *****


Download ppt "Den klassiske novelle og den moderne novelle"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google