Naturvidenskabeligt Grundforløb

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tvivl om naturalistisk metodologi
Advertisements

Natur og science i børnehøjde.
Hvad skaber det hele menneske? (Fælles mindmap på tavlen)
Handler om naturvidenskab
Videnskabsteori & metode
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG
Vejret Vandet i luften.
Klima.
Scientific Investigation
Fig p669.
Kategori Religion Naturfilosofi Filosofi Naturvidenskab
Natur og naturfaglige fænomener – en undersøgende tilgang
Science Class Juelsminde Skole
Organisering af NV 2005 •Arbejdsgruppe nedsat efteråret 2004 •Arbejdsgruppen skal –udarbejde oplæg til organisering af NV –lave forslag til indhold af.
Almen studieforberedelse
Vand Problemformulering: Hvordan opfører vand sig?
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Videnskabsteori og faglige metoder
Almen sTudieforberedelse - AT
Videnskabsteori i geografi/naturgeografi i gymnasiet/HF
Økologi.
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Konference om Almen Studieforberedelse
Økonometri 1: Specifikation og dataproblemer1 Økonometri 1 Specifikation, og dataproblemer 4. november 2005.
AT8 3a 2010.
Inquiry Based Science Education - IBSE
Fra sanseindtryk til fagudtryk
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Videnskabsteori & metode
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Fagdidaktisk kursus i biologi
2.møde, 1. Time forskning - projektarbejde
Biologi i AT.
Naturvidenskab: ”Illustreret Videnskab” nr. 18 / 2007
Regnskoven i Sydamerika
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG Eksperimenter.
Hvordan skabes samfundsfaglig viden?
MEDIER OG KOMMUNIKATION, F2004 Medie- og kommunikations- videnskabelige metoder 27/
Bioetiske overvejelser - GMO
Videnskabsteori & metode
Økonometri 1: Specifikation og dataproblemer1 Økonometri 1 Specifikation, og dataproblemer 9. november 2004.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Erfaringer fra næsten 2 år med 2.w, NAG
Galileo Galilei Fysiker..
Engelsk matematiker, fysiker og astronom
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 10. MARTS 2016 BIG BANG 2016 LEKTOR EMERITA HELENE SØRENSEN AARHUS UNIVERSITET AU HVAD KAN PISA BRUGES.
GANSKE KORT OM KOSMOLOGIENS UDVIKLING FØR 1920: HELE UNIVERSET FORMODES AT VÆRE NOGENLUNDE AF SAMME STØRRELSE SOM MÆLKEVEJEN OMKRING 30,000 LYSÅR.
Samarbejde mellem matematik og samfundsfag. Disposition Indledning Hvorfor skal vi bruge 2 i samfundsfag? Hvordan kan matematikken bruges? Eksempel. Oplæg.
Synopsen skal indeholde titel på emnet og angivelse af fagkombination problemformulering præsentation af de underspørgsmål, der er arbejdet med diskussion.
Kosmologiens Historie. Begreberne Kosmologi – er læren om universet og dets udvikling Astronomi – er læren om himmellegemerne (primært Solsystemet) Astrologi.
TEMA 4 Inspiration & Feedback: Idéen ud i virkeligheden
Sol, Måne og stjerner Tatiana Knudsen.
Naturvidenskabeligt grundforløb på Gladsaxe Gymnasium
Naturvidenskabelig metode
Den naturvidenskabelige metode
Videnskabeligt projekt
Oplæg d. 8/ Egaa Gymnasium
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Tvivl om naturalistisk metodologi Uge 38
Skriftlighed i nv Skriftlighed i nv Aalborghus Gymnasium.
Naturfag.
1. Trin – Problemstilling
Naturvidenskabelig metode
Hvem skabte stjernerne 1
ATG Almen Studieforberedelse Grundforløb
Synopsen skal indeholde
Titel på videnskabeligt projekt
Bevidsthed Naturens trappestige
Præsentationens transcript:

Naturvidenskabeligt Grundforløb Er et samarbejde mellem de naturvidenskabelige fag fysik, kemi naturgeografi og biologi, der har meget til fælles: Søge erkendelse og viden om naturen Observerer, undersøger eller laver eksperimenter Forsøger at nærme sig den endegyldige sandhed om naturen Indsamler informationer og data Beskriver fænomenerne objektivt (ideal) Benytter matematiske modeller.

Før 1500-tallet Så på stjerner, indsamlede sten og planter Observerede dyrs adfærd og anatomi på jagt Udviklede jagtredskaber Opstillede teorier om naturen og dens bestanddele – nogle rigtige og nogle forkerte Middelalderen var præget af et religiøst verdensbillede, hvor naturen blev anset for at være skabt af Gud.

Renæssancen Naturen var noget der kunne udforskes Opfindelse af mange apparater fx: termometret, barometret, mikroskopet, teleskopet Galileo Galilei (1564-1642) Galileis teleskop kunne forstørre 30 gange!

Galilei byggede et teleskop i 1609 og observerede bjerge på Månen og Jupiters fire største måner.

Naturvidenskabelig metode Det kontrollerede eksperiment Er lys en forudsætning for at planter kan vokse? Eksperiment: En bakke karse sættes i mørke, mens en anden bakke sættes i lys. Karsen der stod i mørke visner. Konklusion: Ja, lys er en forudsætning. Hvad med temperatur, vand og luft?

Naturvidenskabelig metode Kvalitativt og kvantitativt Kvalitativt: Man får viden om en kvalitet eller egenskab. Hvilken lysmængde giver den største vækst? Dette spørgsmål kan kun besvares efter et kvantitativt eksperiment. Kvantitativt: Når man kan sætte tal på.

Hvordan beviser man en teori om, at kontinenterne har vandret?

Hypotese, teori og naturlov Hypotese: Foreløbig teori, et kvalificeret gæt. Teori: En hypotese, der er blevet bekræftet igen og igen ved gentagne eksperimenter. Eks.: Evolutionsteorien. Naturlov: En teori der er særlig holdbar og derfor anerkendes af alle. Eks.: Tyngdeloven anerkendes af alle

Naturvidenskabelig metode Potteplanter står ofte i vindueskarmen hvor der er lyst Problemstilling: Har planter brug for lys for at vokse? Hypotese: Planter har brug for lys for at vokse Eksperiment: Placer planter af samme art og størrelse i hhv. lys og mørke i et antal dage. Temperatur, vandmængde mm. holdes konstant. Kun planterne i lys voksede. Forsøgs-planterne afhængige af lys. Fejlkilde: Temperatur ikke ens i lys og mørke… Konklusion: Hypotesen bekræftet og vi antager den gælder for alle planter. Observation Formulering af problemstilling Opstilling af hypotese Eksperimentel afprøvning Diskussion Konklusion

Eksperiment og forsøg Eksperimentelt arbejde: Arbejde selvstændigt med et originalt problem. Forsøg: Afprøvning af den naturvidenskabelige arbejdsmetode. Teorien bag forsøget er velkendt og velafprøvet. Forsøgene øger forståelsen af bøgernes teorier, men naturvidenskabelig forskning er mere spændende i virkeligheden! Man kan sige, at et kontrolleret eksperiment er lidt ’unaturligt’, da det kun handler om en velafgrænset del af naturen og de forskellige måleapparater reducerer det observerede til nogle tal.

Observationer og undersøgelser: Når man indsamler data uden at ændre det system man undersøger. Observationer der systematiseres kan bruges i videnskaben. Eksempler: Tællinger af fugle (viden om antal, adfærd, flyveruter…) Befolkningen (rygevaner, sukkersyge…) Man bruger ofte spørgeskemaer til undersøgelse af mennesker.

Eksperimentelt arbejde Laboratorium: Kontrollerede eksperimenter Naturen: Felteksperimenter, feltforsøg (kan ikke kontrollere variationen i lys, temperatur, vind, nedbør mm.) Variationer i forhold der ikke måles eller kontrolleres kan påvirke resultaterne, som derved kan blive usikre. Men målinger i naturen kan også i højere grad afspejle forholdene i den virkelige natur.

Modeller Modeller spiller en central rolle når man skal forstå og beskrive naturvidenskabelig teori.

Samfundsudvikling og bæredygtighed Naturvidenskabelig tankegang og metode ligger til grund for mange aktuelle problemstillinger Naturvidenskab er vigtig fordi udviklingen i høj grad sker gennem naturvidenskabeligt Baserede teknologiske opfindelser. Hvem skal sikre at det sker bæredygtigt?