Skifergas - Hvad mener DN

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Pejledata i det offentlige Danmark - Hvem er aktørerne?
Advertisements

Energiforbrug og energikilder såsom Olie, Gas
Olie- og naturgasdannelse
Hvordan hænger det egentlig sammen?
En lille historie om VAND
Er der SKIFERGAS I DANMARK? Efterforskningsprogram
- Nordens reneste energiforsyning
Bly i drikkevandet I 2011 var embedslægen involveret i en sag i Tønder om bly i drikkevandet Embedslægen kontaktede bl.a. Sønderborg Kommune – havde.
InnoCamp Design af fremtidens selvforsynende Smarthouses Jonas Rasmussen & Anne B. Holm Innovationscenter, DONG Energy A/S.
Kilde: nwf Dette power point kan fint supplere læsningen af side i elevbogens kapitel 2: Fra miljøsynder til eftertragtet råstof Undervejs.
Skifergas – et attraktivt CO2-venligt alternativ til kul Herunder uddrag af rapporterne: ”Skifergas - Fakta om miljøbekymringerne” (Den Internationale.
Skifergas Danmarks Naturfredningsforening Sine Beuse Fauerby
DONG Energy 85/15 Jakob Askou Bøss Vice President DONG Energy
Landbrug og fødevarer Vand Klima Global opvarmning Landbrug i DK og EU
ENERGI- OG MILJØCENTRET VI BESØGTE ENERGI- OG MILJØCENTRET ODENSE.
1.Projektopgave i natur og teknik
Hvordan opstår en tsunami?
Luft- og vand varmepumpe
Energioptimering af boliger
Fordele og ulemper ved fossile og alternative energikilder
Karl sperling Høje taastrup kommune going green kommunale aktører i strategisk energiplanlægning partnermøde 27. juni 2014 Karl sperling.
Energiforbrug og energikilder såsom Olie, Gas
1 Drivhuseffekten Lys kan opfattes som bølger
Danmarks Naturfredningsforening Velkommen til årsmøde.
Energi 4 Klimaændringer Naturlige variationer Menneskets bidrag
Dannelse af fossile energikilder
Regionens rolle og samspil med kommunerne Jord-ERFA-Midt
Indlæg på Gudenåkonferencen på "Værket" den 9. maj 2008 ”Punktkilderne – Indsats og forventninger” Nels Markussen Natur- og Vandchef Miljø- og Teknik Randers.
Potentialevurdering.
Miniøvelse Markér jordvand og grundvand. Markér grundvandsspejlet.
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Affald til jordbrugsformål. Hvorfor fører vi tilsyn? ?
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
Erfaringer i forbindelse med masseanmeldelser
Pas på vores JORD! Vind og vindhastigheder Greenpeace Råd
Status og perspektiver for energiforsyningen i Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen 1Strategisk Energiplan Fredericia - Erhvervsforeningen 12. november.
Klimanetværkstræf 2. oktober 2010 Sine Beuse Fauerby Klima og energipolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening.
Forslag Energi 2020 – Lemvig Kommune % VE i 2020
EU-regler og regulering af jord i råstofgrave Møde i ATV Jord og Grundvand, 25. november 2009.
14. januar 2015 Havneterminalen Skanseodde Orienteringsmøde 14. januar 2015 Områdechef Karsten Baisgaard.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
EU’s klimapolitik. Dagens program 1.EU og de internationale forpligtelser 2.Handel med CO2-kvoter 3.Aktører 4.Energi 5.Overordnede spørgsmål.
Energiraffinaderiet - rygraden i fremtidens energisystem IDA den 12. juni 2006 Flemming Nissen Udviklingschef i Elsam.
Virksomheder i Danmark Materialer og/eller ferskvand indgår i virksomheden Ændringer i regulering kan direkte påvirke virksomhedens mulighed for at agere.
Naturhensyn - genopretning Tanker fra en kommune Anja A. Hansen Naturmedarbejder, Lyngby-Taarbæk Kommune.
Planlægning af bæredygtig råstofforsyning Et fokus på globale miljøpåvirkninger Morten Bidstrup PhD, DCEA 1.
Plantekongres 2006 Niels K. Kirketerp. De vigtigste miljøeffekter - som følge af landbruget Grundvand:Nitrat Søer, fjorde og have:Kvælstof og fosfor Den.
Råstofindvinding under grundvandsspejlet –
Introduktion tirsdag den Per Christensen Lektor Vismand.
1 Lokale sager Aalborg den 5. november Fakta om sager afgørelser pr år til gennemsyn DN klager over Primært Naturbeskyttelsesloven.
Vandindvinding til køle/varme projekter mv. Sikring mod forureningsspredning 2. Oktober 2014 – Kim Sørensen.
Jordvarme og grundvandsbeskyttelse – et spørgsmål om plads….
Nyregistrering og forespørgselsordning v. Rikke Rørby Graversen.
Vindmølleenergi.
Billund, 5. oktober 2015 Søren Kolind Hvid Planter & Miljø
Skifergas i Nordjylland
Kulfiltre i praksis Hvorfor, hvordan og hvor længe, illustrerede ved Bagsværd Vandværk Bo Lindhardt, Chef for Vand, Nordvand (Novafos efter 1.7)
Individuel deklaration 2016
KLIMASPIL AARHUS Præsenter programmet:
Midlertidige opholdssteder til flygtninge
Responsible Energy 2016 John Nordbo WWF Verdensnaturfonden 1.
Om energiomdannelser, energikilder og energibehov
Generel deklaration 2017 Firma logo
Om forurening, produktion, forbrug og genbrug
Island introduktion til geografidelen
Individuel deklaration 2017
VVM – Klimatilpasning af Stenløse By
Individuel deklaration 2018
Generel deklaration 2018 Firma logo
Status for Karise Haveaffaldsplads - og pesticid¹-problemstillingen
Præsentationens transcript:

Skifergas - Hvad mener DN

Hvad er skifergas? Naturgas der indvindes fra sort skifer af typen alun skifer, ofte i stor dybde. Altså en fossil energikilde ligesom kul, olie og anden naturgas.

Metoden En blanding af vand, salt og kemikalier pumpes ned i undergrunden, så de naturlige fraktioner i skiferen revner og gassen pumpes ud. Hydraulisk frakturering Gassen findes mellem skiferlagene og udvindes gennem en metode, der hedder frakturering, dvs. at en blanding af vand, salt og kemikalier pumpes ned i undergrunden, så de naturlige fraktioner i skiferen revner, og gassen kan pumpes ud. Frakturering medfører at store mængder væske bliver pumpet ned i undergrunden og efterfølgende bliver pumpet op igen. Vandet skal efterfølgende køres til rensning pga. højt indhold af kemikalier Det er samme metode som anvendes ved indvinding af naturgas i Nordsøen – Der skal man dog ikke pumpe igennem grundvandet.

Status Fase 1: prøveboring Der skal bores efter skifergas to steder i Danmark i henholdsvis Nordsjælland og Nordjylland. Nordjylland er længst fremme, fordi der er et godt datagrundlag med seismiske data at bygge videre på. I Nordsjælland skal man først til at få seismisk data på plads. Dvs. der går endnu et par år, før man er klar til prøveboringer i Nordsjælland. I Nordjylland er man så småt ved at være klar til fase 1, den første prøveboring, dvs. at bore ned og tage nogle prøver op af skiferen. Den skal analyseres med henblik på at identificere kvaliteten og omfanget af gas. Det er først i fase 2, at man benytter sig af metoden til hydraulisk fraturering. Fase 1: prøveboring Fase 2: indvinding af skifergas, hydraulisk frakturering

arealforbrug

arealforbrug infrastruktur

3 gode grunde til at forbyde skifergasudvinding: Den globale opvarmning Forurening af grundvandet landskabsødelæggelser

Indvinding af skifergas er problematisk fordi: Lokalt perspektiv Indvinding af skifergas er problematisk fordi: Usikkerhederne omkring forurening af drikkevand Stort vandforbrug Kemikalieforbrug Forurening af vand, så det skal køres til rensning efter brug Uranholdig skifer Risiko for små jordskælv Iflg. Klima- og Energiministeriet 25-75 husstandes årlige forbrug – pr fracking (ca. 10.000 m3) Behov for kraftig infrastruktur til transport af materiel, returvand, kemikalier m.v. Stort arealforbrug, landskabelige ødelæggelser Jordskælvsfare? Uranholdigt skifer

Indvinding af skifergas er problematisk fordi: Nationalt perspektiv Indvinding af skifergas er problematisk fordi: Skifergas er et fossilt brændsel, som vi i Danmark ønsker at udfase Der skal ikke bruges yderligere ressourcer på indvinding af fossile brændsler Sender flere billige fossile brændsler ud på marked Udhuler incitamenter til fortsat investering i vedvarende energiteknologier Usikkerheder omkring skifergassen klimaeffekt (udledning af methan)

Kommunens rolle Frederikshavn skal give en række tilladelser Fase 1: screening af dybdeboringen efter VVM-reglerne Landzonetilladelse Byggetilladelse Tilladelse til vandindvindingsboringer Tilladelse til udledning af overfladevand til vandløb Dispensation efter naturbeskyttelsesloven ved udledning af overfladevand til vandløb Tilladelse til opstilling af dieseltanke Tilladelse til ændringer af vejforløb (øget bredde, ændringer af kurver mv.) Skiltetilladelse Anvisning til bortskaffelse af affald og spildevand evt. gravetilladelse Fase 2: VVM-redegørelse og tilladelse Energiselskabet Total kan ikke udnytte sine licenser til at lave prøveboringer efter skifergas med mindre de opfylder kravene i anden lovgivning , i dette tilfælde skal meget forskellig lovgivning i spil og kommunen skal give en række tilladelser, før energiselskabet kan gå i gang.

Hvad gør DN Støtter op om den lokale underskriftsindsamling Skrive og sende åbent brev til byrådet i forbindelse med drøftelse og beslutninger i byrådet. Orientere lokale medier Orientere Folketingspolitikerne valgt i området om sagen med kopi af brev sendt til byrådet. Fokus og evt. klage over kommunens afgørelser og tilladelser Deltagelse i og medarrangør af lokale debatmøder Inddrage nationale medier i sagen

¾ af de kendte fossile energireserver skal blive i jorden, hvis den globale opvarmning skal holdes under 2 grader