BØRNEMAD 2010 Udfordringen, fordringen og det københavnske koncept Københavns Madhus 2009 Anne-Birgitte Agger.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
[indsæt selv arbejdspladsnavn og dato]
Set i forældreperspektiv
Hvordan kan vi som forældre bidrage til at børnene bliver mere sunde og får mere bevægelse i hverdagen?  Hvis muligt skal Børnene gå/cykle i skole også.
Electrolux Marketing koordinator, web Michael Skrydstrup HR Konsulent Anne Mette Hildebrand Udvælg en elev, der skal sige til, når der er gået 5, 10 og.
Udfordringer i uddannelsessystemet Oplæg – SFU Sommerlejr 2010 v. Frederik Gjørup Nielsen.
Hvad er korruption? En kort introduktion
Afbureaukratisering Alle taler om det – ingen gør noget ved det.
Hvordan kan man arbejde meningsfuldhed i forandringsprocesser?
Arendalkonferancen Arendal 21.juni 2011
EAT - sund mad med mere.
Arbejdspladsudvikling
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
Handicaporganisationernes Hus
Vi gennemførte en række interview ifm
MADKULTUR OG MÅLTIDER I ISHØJ KOMMUNE.
Forældremøde X årgang.
14. maj 2013 Projektet - Imageskabende Udearealer Hvorfor er projektet relevant i AlmenNet regi? Hvad er status på projektet? Hvordan ser outputtet ud.
1 Administrativt samarbejde – hvordan kan det lykkes? Hvilke overvejelser skal der gøres i såvel det politiske som i det administrative felt? Hvilke strategier.
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
Resultater 2010 Strategi for fremtiden Repræsentantskabsmøde, Københavns Madhus, april 2011 Rasmus Kjeldahl.
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende?
Fra idé til virkelighed Den innovative Skole 2007 I V Æ R K S Æ T T E R.
Marianne Mollerup KBH Madhus
VISIONEN FRA DET NY NORDISKE KØKKEN
Måltidet – lyst og fællesskab
Nem planlægning af børnemad
Talentinternat modul 3..
Chefanalytiker, Oxford Research
Forældreuddannelse? Oplæg til Skolerådsmøde 30. marts 2004.
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Børnemad madvalget Ideer til temaer til drøftelse ifm. valg af frokostordning September 2010 Kære ledere/ forældrebestyrelser I dette powerpointshow er.
Mad, Måltider og Pædagogik
O-service - Nye muligheder Alle slags arrangementer ind. Bedre visning og sortering af kalender. Tilmelding af ikke-DOF medlemmer. Betalingsmetoder og.
Den nødvendige opdragelse i en børnefamilie
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd.
Introduktion til Microsoft CRM Christian Cletus Bjørn Eilertsen.
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Glade Dage Undervisningscase i Entrepreneurship Faglig klipper/redaktør: Jesper Piihl Videoproduktion: Govisual Finansieret af:
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Forældre som ressource i skolen. Konceptet tager udgangspunkt i:  At forældre er en ressource  At skabe forældre og netværksdannelse  Fælles holdninger.
Barrierer i og for forbedringsprojekter Udenom, indenom, henover eller igennem barriererne Hvilken vej vil du? 12. oktober C2E netværk.
Guldet i nabolaget – om læring og fællesskab i lokalsamfundet Børne- og Kulturchefforeningen.
Velkommen. Repræsentantskabsmøde, Københavns Madhus, April 2011.
Klik for at redigere i masteren Klik for at redigere teksttypografierne i masteren –Andet niveau Tredje niveau.
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Velkommen til topmøde for ledere og mellemledere i Ældreområdet 18. og 19. Marts 2015 Ved ældrechef Lilian Jørgensen.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Godmorgen - og velkommen til alle de nye. Kulhuse-sangen Melodi: I en kælder sort som kul Nu vi samlet er igen og et år er gået Karlslunde vi sidst tog.
Mad og sundhed på Flakkebjerg Efterskole 142 elever 6 linier à 2 hold 9-12 elever pr hold 2 køkkenuger pr. år.
Det gode forældresamarbejde FOA vuggestuekonference Dorthe Boe Danbjørg, Næstformand Forældrenes Landsforening Det gode forældresamarbejde OrganisatoriskUformeltFormelt.
En plan for fremtiden Hvad vil vi være kendte for i fremtiden? Hvad skal vi gøre anderledes end i dag? Hvad er vi oppe imod?
TR/ledermøde Nørrebrohallen 25. september ’09. Faktaark København AnlægDrift Fordeling af midler i Budget 2010 – efter udvalg.
Økologi og økonomi i uddannelsesinstitutionerne s kantiner Hvad tænker skolernes ledelse?
Alternative Energi i alternative samfund
Sælg mere, og finansier din virksomhed. Med statsgaranti.
Velkommen til undervisning af arbejdsmiljøgrupper
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
MADlejr er en lejrskole for 6. og 7
MADlejr er en lejrskole for 6. og 7
Fundraising i Propa Inspiration til en fremtid med flere indtægter til projekter og aktiviteter I udgaven af Propa Nyt vil.
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Hvordan vil vi samarbejde fremover?
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Præsentationens transcript:

BØRNEMAD 2010 Udfordringen, fordringen og det københavnske koncept Københavns Madhus 2009 Anne-Birgitte Agger

Madpakken har gjort sin pligt – madpakken kan gå Folketingets beslutning om at afskaffe forældrenes madpakker er mere end velkommen. En fantastisk mulighed for madkultur og folkesundhed, hvis alle børn i landets daginstitutioner fremover kan få dejlige måltider. Sammen.

Debat: Madkulturen og madpakkerne Bekymring for om madkulturen, kunsten og glæden ved at lave mad dør med madpakken. Men bekymringen bør ikke have så meget med madpakken at gøre. Madpakken er død, den har været det i årtier - og lige dele magtesløshed, underlødighed og tankeløshed har udfyldt tomrummet. Det er der vi er.

Hvad skal afløse madpakken? Spørgsmålet er om madpakken bliver afløst af noget, der er bedre og anderledes? Det drejer sig ikke om at spise børnene af, – men om, at de bliver sundere, stærkere, gladere og klogere. Det bliver de ikke af en madkultur, som for længst er død, men ved at udvikle en ny.

Utilstrækkelig financiering Regeringens lov giver ikke særligt gode muligheder for at skabe fremtidssikret og kvalificerede løsninger: - Loven giver begrænsede muligheder for forældrefinanciering ( max 15 kr. eller 5 procent taksstigning) -Der er ikke socialudligning (DUT-komensation) -Der er et gældende anlægsstop Kort sagt barnemaden indføres ved lov – men finansieringen bag loven er utilstrækkelig til at skabe gode madordninger.

Debat: Man får den mad, man vil betale for. Det er op til landets kommuner at skaffe midlerne til de nye madordninger. Det billigste og nemmeste er at vælge madfabrikkernes tilbud om færdigmad. Det er for fattigt og uacceptabelt, og hvis madpakkerne blot skal erstattes af dårligere offentlige tilbud, så er det selvfølgelig bedre at frede madpakkerne.

BARNEMADEN – et valg To veje at gå: • Tænke småt: Nøjes med den nemme løsning – eller råbe ”flymaden kommer” lige til den lander foran institutionens dør. • Tænke stort: Insistere på et alternativ - måltider designet til børnene. Måltider som allerhelst bliver lavet i nærheden af dem.

Madkultur med ny standard for mad og måltider. Vores børn har ikke kun brug for mad. Den opvoksende generation er ved at æde sig i ihjel. Husmoderen er på tredje generation blevet væk i storbyen. Vi har ikke selv en praktisk anelse om, hvordan vores mad bliver til, og ingen sikker fornemmelse af, hvad der er sundt Perspektivet er skræmmende.

Løsningen på den flade tallerken Daginstitutioner er oplagte steder at skabe nye madvaner, maddannelse og forhåbentlig en ny madkultur. Hvis vi satser på det og finder de ressourcer, der skal til: Køkkener med friske råvarer, madduft, madmødre og plads til at være med - og hvor det offentlige spiserum bliver stedet for en samfundsmæssig nødvendig maddannelse.

Man får den mad, man vil betale for Det er dermed op til landets kommuner at skaffe midlerne til de nye madordninger. Spørgsmålet er om de kan og vil det? Det er for fattigt og uacceptabelt, og hvis madpakkerne blot skal erstattes af dårligere offentlige tilbud, så er det selvfølgelig bedre at frede madpakkerne. Forhåbentlig finder vi en vej i København.

Lokalmad har første prioritet Den bedste løsning er mad produceret lokalt i den enkelte institution, med eget køkken, egen madmor, børn der laver og spiser maden… København vil ikke lukke eksisterende køkkener, og vi vil meget gerne åbne flere. Men det er langt fra en realistisk mulighed alle steder

Et fælles projekt Vi skal knække koden så de københavnske børnehavebørn kan få ordentlig barnemad. Det kræver: • Ihærdighed • Samarbejde • Opfindsomhed • Penge Og det er ikke uproblematisk

Kampen om børnemaden i 2009: Målet er en københavnermodel der trodser lovens minimaltænkning: -Det kommende tilbud skal være langt bedre end madpakkerne og mere attraktiv for forældrene. -Der skal ikke ske nedskæringer p.g.a. maden. Hverken af andre madtilbud eller andet i institutionernes nuværende virke. -Så mange steder som muligt skal maden laves lokalt. -Centrale madløsninger skal leve op til klare kvalitetskrav og gerne være i flere udgaver med flere leverandører. -Der skal laves en plan og et budget for hvordan flere i fremtiden kan få lokalproduceret mad.

Krav til børnemaden -Sund (leve op til ernæringsanbefalingerne) -Økologisk (mindst 75 procent) -Kulinarisk attraktiv -Kulturskabende og maddannende -Organsatorisk bæredygtig Med en økonomi der passer til kravene.

Flere modeller -Lokalproduceret mad hvor råvarerne leveres af grossisterne, måske også som koncept med opskrifter og menuer. -Delvist lokalproduceret mad, hvor en komponentløsning leveres af grossister, med opskrifter og menuer. -Færdigproduceret mad kommer til institutionerne, enten som kølemad eller som varmholdig. -Turmad eller koldmad til steder uden køkken og til institutioner i skoven.

Finansierings muligheder? Tre muligheder: • Fuld bespisning af alle børn. Takststigning både for bh- og vg-børn. Overføre midler til BH. • Fuld bespisning af vg-børnene. Kun frokost til BH-børnene. Kun taksstigning i BH – nedskæring af anden madtilbud i BH • Kun frokost

Behov for dialog og beslutning Vi er i tidsnød – men insisterer på debat. Løsningen bliver et kompromis - Kunsten er -At vurdere hvilken beslutning der vil have størst opbakning. -At blive klogere – men ikke blive handlingslammet -At finde egne veje – men også de fælles.

Et samarbejdsprojekt Projektet kræver mange involverede – og samarbejde: • Børne- og Ungdomsforvaltningen • Københavns Madhus • Daginstitutionerne • De faglige organisationer • Nytænkende kvalitetsbevidste leverandører • Integrationsprojekter • Jobcentre

Madmødre og fædre er konkrete Vi taler om ca 400 institutioner, der huser de børnehavebørn. Hvis de skal have hver sin nye køkkenfaglige medarbejder vil arbejdskraften blive en stor udfordring. Realistisk kan vi skulle finde nye mad- medarbejdere inden Findes de? Og hvordan finder vi dem?

De gode leverandørløsninger kommer ikke af sig selv. Projektet skal være markedsskabende. Der er behov for, at vi bliver gode og krævende ”kunder” Samarbejde og dialog er nødvendigt. -Vi skal være klar til at stille krav. -Men også være klar på at stille dem til os selv Hvad vil vi gerne? Hvad vil/kan leverandørerne.

Mad kræver værter De nye måltider giver nye pædagogiske muligheder: -Livsglad madkultur kan berige institutionernes liv, men det sker ikke af sig selv. -Sunde børn fungerer bedre, men ermæringsansvaret er voksen omsorg og en ny opgave -De voksne skal spise for og være værter -Maden kan gøres til en del af pædagogikken men det kræver uddannelse og udvikling.

Hvad skal København finde svar på: -Hvad er de økonomiske ressourcer, hvad må maden koste? Hvad kan I gøre det for? -Hvor mange steder og børn har brug for hvad? -Hvilke faciliteter og bemanding kræver de forskellige modeller. -Hvilke krav vil der blive stillet til leverandørerne og til maden? -Hvilken produkt- eller konceptudvikling er der brug for – hvem foretager den? - Hvilke samarbejder er nødvendige ?.

Dagen er blot en start -Stil spørgsmål og krav -Snak med hinanden -Kom med forslag -Tænk på tværs og gerne skævt