Alveisme Alevi-bektashisme.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Advertisements

At have øje for alle tanker om børn og palliation 15. november 2013
Livets Ord April 2013 «Vær ikke vrantne mod hverandre, brødre!» (Jak 5, 9).
Livets Ord Februar 2013 «Vi ved, at vi er gået over fra døden til livet; for vi elsker brødrene» (1 Joh 3,14).
Lav din egen ikon MM Anne Mette Gundesen / Hvad skal jeg sige? 2014.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Religion og politik i Tyrkiet
Johannesevangeliet kap 15,1-11.
Marmorkirken Symboler II
Kulturmøder Islam – Kristendom
Vi er en menighed, som giver evangeliet videre, med det mål at mennesker bliver efterfølgere af Jesus. (Mt. 28:18-20) - Det betyder, at vi i menigheden.
Livets Ord April 2012.
Loven om skilsmisse Matt 5,31-32
Børn og sorg - og sprældøde døde
Menneskets fald og genoprejsning
BP – dit og mit frihedsbrev. Muligt at leve et liv i frihed – pga
Livets Ord Livets Ord Juni 2012 Juni 2012 Arbejd ikke for den mad, som er forgængelig, men for den mad som varer til evigt liv, den som menneskesønnen.
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Skabelsen Da Gud i sin kærlighed havde skabt manden og kvinden – betragtede han sit værk , og sagde:
Tabuer Hvad gør de ved os? Hvad gør vi ved dem?
AF: SIGURD, LOUISE OG QVIST
HISTORIEN OM DE 4 LYS.
Livets Ord September 2009.
Ungdomsvelsignelse Søndag d. 24. marts Evangeliet i en nøddeskal Joh 3,16 For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver,
Den, der tror, har evigt liv Det evige liv i Johannes-evangeliet
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
Introduktion til Kongen og hans Rige
Jørgen Haagen & John Andersson UCSJ
Charlotte, Patricia, Ricka og Mads H.
Bjergprædikenen (13) Loven om rene motiver (a) Matt 6,1-18.
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Alevisme.
High fantasy Den mest udbredte og almindelige form for fantasy, på dansk også kaldet episk fantasy. Magi, mytologiske væsner, andre racer og stort verdensbillede.
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Virker vi sammen? - Regionalsamlinger, februar 2011.
Islam – introduktion: Hvilke retninger – hvor?
Lidelsens problem (teodicé)
Forklaringer på livets skabelse
Religion og Politik i Tyrkiet
Den vidunderlige Gud Lektion 1: Den vidunderlige treenige Gud
Samson Og Dalila.
Ipk-model.2 idé Ideen med at modellere en interpersonel kommunikationssituation – set med videnskabsteoretiske øjne er at vise og give overblik over :
Religion og politik Laurits, Jonathan, Gustav, Oskar og Frederik PK.
Romerbrevet v. Rolf W. Jørgensen. 7 følger af retfærdiggørelsen jf. Rom 5,1-11 1) Fred med Gud v.1 2) Adgang til Gud v.2a 3) Håb om herlighed v.2b 4)
Vildledningssager – Oprindelse Undersøgelse om ”Vurdering af vildledningssager” Gennemført af CEM Institute – Voxmeter for Fødevarestyrelsen.
Når Helligånden taler Lektion 1: Helligånden taler gennem Bibelens forfattere Lektion 2: Helligånden taler gennem nulevende mennesker.
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
HANS CHRISTIAN ØRSTED Lavet af: Emil og Astrid. FAKTA OM H.C ØRSTEDS LIV Hans Christian Ørsted han vidste ikke hvad han skulle bruge sit elektromagnetismen.
Lavet af: Emil og Astrid
Livets Ord November 2015 ‘At de alle må være ét’ (Joh 17, 21). Kommentar af P. Fabio Ciardi OMI.
Guds kærlighed er stærke, milde hænder 1, S1 Guds kærlighed er stærke, milde hænder, som dækker dig med miskundhed og fred. Guds kærlighed dig ud i livet.
De ti bud Jeg er Herren din Gud. De første bud Gud talte alle disse ord: »Jeg er Herren din Gud, som førte dig ud af Egypten, af trællehuset. Du må ikke.
D E FEM STORE RELIGIONENE Gruppe 3. H INDUISMEN Den eldste av de store religionene Over 3500 år gammel Hellig skrift: Erigveda + andre Guder: Brahma (skaper)
Tegnene, der følger med Ap.G. 2,37 – 3,11 Nicolaifællesskabet d. 20/
Eksistentielle spørgsmål udspringer af eksistentielle behov
Islam Sarah og kristian.
Kun på grund af Din nåde 1, S1
ISLAM Ritualer i Islam.
Gud er lys, og der er intet mørke i ham 1. Joh. 1.5
At forholde sig til sin muslimske næste i en terror tid
De fem søjler Islam.
234_Jesus han er syndres ven 1, S1
Gal. 4:4-7 Men da tidens fylde kom, sendte Gud sin søn, født af en kvinde, født under loven, for at han skulle løskøbe dem, der var under loven, for at.
De fem søjler Islam.
FRIHED FOR ALLE I TRO OG TALE 2
Mark. 10:17-22 Og da Jesus gik ud på vejen, kom der én løbende og faldt på knæ for ham og spurgte: »Gode Mester, hvad skal jeg gøre for at arve.
Uberørt af byens travlhed
Den religiøse dimension
Præsentationens transcript:

Alveisme Alevi-bektashisme

Hovedtræk i Alevisme Blanding af grene af islam Mennesket er i centrum Universet og gud er en enhed To retninger – i dag én Afviger fra islam

Udbredelse Tyrkere, kurdere og zazaer Kemal Atatürk Trods modgangen er tilslutningen stigende til trosretningen

Guds- og menneskeopfattelse Der er ikke en typisk dualistisk opfattelse; Gud har skabt alt af sin flamme og er emmanent i verden. Minder på dette punkt om en naturreligion. Da universet og Gud er en enhed, kan det det perfekte menneske og beskrives som Guddommelig. ”Jeg er HAK” – Jeg (mennesket) er gud, retfærdighed, sandhed og virkelighed. Ordet ”Alevi” betegner evighedsflammen som universet er skabt og består af. Allah, Muhammed og Ali betegnes alle som del af den samme Gud – mennesket er altså Gud, og Gud ses således ikke med frygt men med kærlighed. Evolution indgår og er accepteret i Alevismen; Gennem denne udvikling kan det perfekte menneske opstå fra plante- og dyreriget. Gud hverken straffer eller belønner; ”den” er derimod selv en del af universets livscyklus. Når man dør bliver man forenet med sin oprindelse, den evige væren. Bliver en del af verdensånden.

Ritualer og levemåde To ritualer Trosudøvelsen Ægteskab, vielser og bryllup

Hvem kan blive en alevi? Tidligere blev man gud alevit ved at blive født i ind i en alevistisk familie. I dag kan alle blive medlem; dog ikke mordere. Har man tidligere syndet kan man blive afvist til man har vist sig egnet.

Alevismens historie Alevismen under Osmannerriget Landsbyer, ikke anderkendt, ingen rettigheder, skjulte deres religiøse identitet Under den tyrkiske republik Kemal Atatürk, sekularisme, flerpartisystem, CHP, AKP

Alevisme vs. Sunni/shia-islam For at blive det perfekte menneske er deres Gudstro centreret om at forene sig med gud og omverdenen ved at føle kærlighed og være et godt menneske Afviger fra mange islamiske grundprincipper og reglementer; Ingen forbehold overfor alkohol og svinekød. Følger ikke de fem søjler Alevitterne føler sig ikke bundet til at skulle følge overfladiske handlemåder og ritualer i hverdagen, som det ses i de traditionelle muslimske trosretninger. Hverken paradis eller helvede optræder i Alevismens trosretning. Grundet disse radikale anderledes meninger har Alismen aldrig været anderkendt af de resterende muslimske trosretninger.