Udviklingstendenser i sexsygdomme og aborter

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
“Forlægget ved den mundtlige prøve er eksaminandens synopsis, som er udarbejdet på baggrund af et problemområde, der er fundet egnet af læreren som eksaminationsgrundlag.
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Om et øjeblik kommer du ind i en magisk verden....
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
National forebyggelse af seksuelt overførbare infektioner og uønskede graviditeter Udfordringer og rammer Jan Fouchard, Afdelingslæge, Ph D Center for.
Det svære liv i en sportstaske
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Hvad gør livet værdifuldt?
Hvad gør livet så værdifuldt?
Børnerådet Danske børns trivsel Lisbeth Zornig Andersen
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Uddannede færingers tilpasning til arbejdsmarkedet og erfaringer med studieophold i udlandet En spørgeskemaundersøgelse blandt færdiguddannede
Borgernes barrierer for brug af IT
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Net Profitability Guidelines
Glad, Tryg og Fri Kurser i psykisk selvforsvar for piger år.
Børn og sorg - og sprældøde døde
Måske er I bedste venner i et år,
Elevernes digitale dannelse
Om et øjeblik kommer du ind i en magisk verden....
Korsør, 20. november 2010Udviklingskonference 2010 VELKOMMEN.
Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September
Hvordan handler jeg ved æresrelaterede konflikter v. Susanne Willaume Fabricius Projektleder LOKK.
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Danmarks passion og stolthed Strategi for Økologisk Landsforenings Kommunikationsteam
Hvad gør livet så værdifuldt?
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Hold fast, hold ud eller hold igen
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Relationer – børn og voksne
- En rigtig god idé! Bevægelse i hverdagen på Høje Gladsaxe skole
Sex & Samfunds årlige seksualundervisningskampagne Uge Sex.
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Nye mad- og bevægelsesvaner i klassen
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Spredning af infektion
Noemi Katznelson, Tendenser der modarbejder 95 pct. målsætningen og fører til øget polarisering Forventningseksplosion – alt skal være godt.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
TEMA-EVENT OM KØN, KROP OG KOMPETENCER KØBENHAVNS UNIVERSITET 17/11/2010 Uniformerede mænd og maskuliniteter.
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Skovengen Skovengen.
SSP- hvad er det? Skolerne Socialforvaltningen / Fam.afd. Politiet
Survey Organisering og styregruppehåndtering. Spørgsmål 1 62,5 % mener de har stor indflydelse på tilpasning af egen projektorganisation! Hvis projektorganisationen.
Børns omsorgssituation og trivsel
HUSK BILLEDE Foredragsaftnens tema
Forstærkningssystemer i institutionsarbejdet V/ Sine Møller Psykolog og faglig leder af Kvalitetssikringsteam MultifunC.
Informations- kampagne om unødvendig kemi. Formål med mødet  Orientere om  Kampagnens baggrund  Målgruppe  Ønsker til form  Budskaber  Formalia.
Etniske minoriteter og reproduktiv sundhed Oplysningsindsats til forebyggelse af uønsket graviditet og hiv/aids blandt indvandrere og flygtninge 2003-
Overskrift Max 1 linje Resultater fra ny evaluering Lars Olsen og Nikolaj Borup Rasmussen Har Sikker Trafik LIVE effekt?
Uddannede færingers tilpasning til arbejdsmarkedet og erfaringer med studieophold i udlandet En spørgeskemaundersøgelse blandt færdiguddannede
Forældredialog om alkohol
Disposition Præsentation af emne Mobning
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
National Konference for Seksuel Sundhed 31. oktober - 1. november 2011 ”Det er vigtigt med seksualundervisning til alle unge” En kortlægning af behov og.
brugerinddragelse i Danmark
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Læreren som læringsleder
QUIZ En quiz er en sjov og anderledes måde at lære om nye emner. Hvis I deler de unge op i hold, er der et ekstra konkurrence-element - hvem ved mest om.
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Undersøgelse af unges sexvaner
UNDERSØGELSE VEDRØRENDE UNGES BRUG AF KONDOM
Prævention Slide om prævention slettes, hvis ikke klassen selv har vist interesse, da meget få endnu er nået til deres seksuelle debut, jf. AdamogEva.dk’s.
Unge & Rygning: Forældres rolle
Præsentationens transcript:

Udviklingstendenser i sexsygdomme og aborter National Konference om Seksuel Sundhed i Danmark Nyborg Strand 31. oktober – 1. november 2011 Anne Rygaard Hjorthøj, Enhed for Sunde Rammer, Sundhedsstyrelsen

SOI erhvervet i Danmark 1994 - 2008 Nydiagnostiserede! Stabilt med enkelte udbrud. Syfilis/gonoré så godt som udryddet i forbindelse med de store hiv kampagner i 80´erne. Gonoré er primært et problem blandt MSM (på nær udbrud i Nordjylland blandt unge). Klamydia på en helt anden skala. Som vi skal se så er det primært unge der smittes. Hiv ligger nogenlunde stabilt over årene, og er primært MSM, indvandrere og IDU.

Klamydia

Diagnosticerede tilfælde af klamydia 1994-2010 NB Knækket med 2500. Faldet større end nedgang i tests. Kunne skyldes, at vi har testet lidt færre, men lad os håbe det afspejler et reelt fald. Vi må følge over tid, for at se om det er en tendens. Ved ikke om decideret faldet, men i hvert fald stabil. Mørketal: skønnet 20.000 årligt. Særligt blandt mænd pga. testkultur og flere asymptomatiske. Kilde: Statens Serum Institut

Diagnosticeret antal klamydia tilfælde blandt unge 2010 fordelt på kommuner Totalt antal. Antalsmæssigt findes flest i de store byer med mange unge uddannelsessøgende.

Incidens - klamydia Her ses, at langt færre mænd end kvinder bliver diagnosticeret – ikke smittet. Sig noget om forskel i testvaner. Toppunktet for kvinder 18-19 år og et par år mere for mænd. Toppunkt forskudt mod yngre over tid. Gennemsnitlig debut alder er ca. 16. Smittes altså hurtigt efter debut. Faldet i 2010 gælder de UNGE

Klamydia incidens pr 1.000 unge fordelt på kommuner 2010 Rammer overalt. Intet klart mønster – kan bruges af den enkelte kommune – benchmarking. Øjebliks billede – første år. Næste år spændende pga. tendenser.

Gonoré

Antal registrerede tilfælde af gonoré 2003-2010 Mere klar stigning for syfilis – uden knæk! Men især et problem for MSM – ikke den generelle befolkning. En del erhvervet i udlandet. Kilde: Statens Serum Institut

HIV

Anmeldte tilfælde af hiv fordelt på smittemåde 1999-2008 Lignende udvikling for 2009 og 10. Udviklingen meget stabil (hvad er udviklingen?). Hvor er de nye tal? Formodet mørketal 1000. Positiv da storbyer omkring os oplever stigning. Har fat i det rigtige ift hiv.

Kondylomer

Antal personer der har modtaget behandling for kondylomer Også knæk – fald 2000 personer. Tendens til mest fald for unge under 30 (dog ikke meget). Sjovt at flere mænd. Bemærk hvor stort tallet er ca 24000 behandlinger på et år. Behandlinger: ambulante behandlinger + udskrevet medicin. 2/3 under 30 og 1/3 over 30. Anden profil end klamydia. Dog jo mere langvarige behandlinger, og længere latens tid (kan således godt være smittet i ”de unge år”). Kilde: Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen

Aborter

Abortkvotient per 1.000 kvinde Knækket kurve: Fald blandt de helt unge! Stabil for hele gruppen. Halvering siden 1975. lille stigning blandt de ældre. Unge jo dog lille gruppe, og ikke alle er seksuelt aktive.

Fødselskvotient per 1.000 15 – 19 årige Ikke fordi man vælger at føde børnene i stedet. Reelt fald i (uønskede) undfangelser. Meget lavt sammenlignet med andre lande.

Brug af prævention

Brug af P-piller Pointe? Og er det salg?

Salg af P-ring Meget lavt sammenlignet med p piller.

Salg af nødprævention Knæk?

Seksualadfærd (Ung 2006) Cirka 90% bruger prævention (kondom) ved deres seksuelle debut. Den seksuelle debutalder ligger stabilt på hhv. 16 og 16,5 år for piger og drenge. Cirka 60% bruger altid prævention ved ny partner. Cirka 90% af unge som ikke konsekvent benytter prævention, mener ikke de har en risiko for uønsket graviditet. Og 90% af dem mener at de ved nok om prævention og seksualitet.

Opsamling Positive tendenser blandt unge: færre smittede, færre uønskede graviditeter. Stadig højt niveau af klamydia og kondylomer. Hiv og gonoré stabile på lavt niveau, med fokus på enkelte risikogrupper. Højt p pille brug – fortsat brug for fokus på kondombrug. Aborter: husk fokus på nye præventionsmidler HUSK: vi har kommunetal for klamydia og aborter.

Indsatser blandt unge – hvad er vi oppe mod? Vigtig med fortsat fokus for at fastholde de positive tendenser.

Risikoopfattelse (2011 survey) 52% angiver at de altid bruger kondom ved ny partner, 27% gør det af og til. 70% vurderer at deres risiko for at blive smittet med en sexsygdom er lille eller meget lille. 68% af de der sjældent, aldrig eller af og til bruger kondom ved ny partner, vurderer deres risiko for at blive smittet med en sexsygdom som være lille eller meget lille (2010 tal). Lidt om survey.

Risikoopfattelse (2011 survey) 75 % undervurderer udbredelsen af sexsygdomme blandt deres venner Realiteten er at 1 ud af 4 har haft.

Holdning/tilgang til sexsygdomme ”Jeg er mest bange for klamydia og HIV. Klamydia er den hyppigste, der er størst risiko. Den kan gøre dig steril. Herpes kommer du heller ikke af med igen, det går aldrig væk. HIV er ikke så udbredt herhjemme, men det er et spøgelse.” [Pige] ” Jeg tænker kun på graviditet. Klamydia og sygdomme? Det er så langt væk fra min hverdag, det er noget man har i Afrika. Men jeg vil altså helst ikke have et barn lige nu.” [Dreng] R: ”Herpes kommer i udbrud, og det er forskelligt, hvor hårdt man kan få det.” R: ”Jeg tænkte ikke på herpes som en sexsygdom, det har jeg lige fundet ud af nu.” R: ”Jeg ved ikke, hvad det gør.” R: ”Det er ligesom forkølelsessår. Jeg kender ikke symptomerne.” [Drenge] ” Når man kender personerne, regner man altså bare ikke med det, og det meste kan kureres i dag. Det er lidt det samme med aborten, det kan jo fjernes. Det er lidt ligesom AIDS, man dør jo ikke lige med det samme, man får det. [Dreng] ”Jeg har prøvet at min ekskæreste ringede og sagde at hun var gravid, men det var hun så ikke. Pigen kan vælge at sige, at hun vil beholde barnet, og så kan du ikke gøre noget. Jeg vil selv kunne styre tingene!” [Dreng]

Grundlæggende holdninger (forståelse) Pigerne fortæller, at de oplever, at drengene er mere ligeglade med kønssygdomme og konsekvenser af kønssygdomme end de selv (pigerne) er Det er også et stærkt indtryk fra undersøgelsen, at drengene er en meget sværere målgruppe at overbevise om de ”grundlæggende holdninger” end pigerne Nogle af drengenes forhold til kønssygdomme og brug af kondom kan bedst beskrives som væsentlig mere afslappet Dog er der også drenge, som har stærke grundlæggende holdninger

Grundlæggende holdninger 98% synes at der er dårlig stil eller meget dårlig stil at smitte andre med sexsygdomme – ligeså dårlig stil som at være utro, eller at stjæle en cykel på vej hjem. 83% synes det er dårlig stil eller meget dårlig stil at undlade at bruge kondom første gang man er sammen med en anden.

Udfordringen i kommunikationen Ikke én sygdom der er problemet – stor udbredelse af mange sygdomme Har generelt god viden om sexsygdomme og beskyttelse Seksual-adfærden er problematisk – manglende brug af kondom Risiko for at få en sexsygdom vurderes urealistisk lavt, hvorfor brug af kondom synes unødvendigt. (+ evt. risiko ved smitte) Pigerne er en vigtig indgangsvinkel – de har magten til at insistere og forståelsen for risiko ved sexsygdomme.

Eksempel på oplysning: Kun med kondom kampagne

Materialer i KMK 11 Inspirationskatalog Plakater på uddannelsessteder, mv Kondomer på diskoteker, skoler mv. Flyers Skrabelodder Pjecer Drikkedunke

Medier i KMK 11 TV-spot (spot og sponsor) Biografspot Outdoor-reklamer Indoor-reklamer Flush-ads Reklamer og redaktionel omtale i magasiner. Banner-reklamer mv. Facebook QR-koder (Scanne) Augmented reality