Fødevarekontrol i Danmark 2011 Forbrugeroplysning vedrørende Fisk iht Forordning 1224/2009 og gennemførselsbestemmelser 404/2011
Kontor for Kontrolstyring Per R. Hansen Kontor for Kontrolstyring Fødevarestyrelsen
Indhold af præsentation OM artikel 58 (Sporbarhed og forbrugeroplysninger) i forordning 1224/2009 kontrol af sporbarhed iht. Forordning 1224/2009 kontrol af forbrugeroplysning iht. forordning
Set med Fødevarestyrelsens øjne Artikel 58 i grundforordningen omhandler både særlige sporbarhedsoplysninger (oplysninger om partier) og forbrugeroplysninger Artikel 58 i grundforordning er opdelt I to artikler i gennemførselsbestemmelserne Artikel 66 og 67 om sporbarhed Artikel 68 om forbrugeroplysninger Også højere dyresundhed og størredyrevelfærd på veterinærområdet
EFTER FØRSTE SALG Sporbarhed Snitfladen til Fiskeridirektoratet Engrosvirksomheder (forarbejningsvirksomheder) inkl. lagre Detailvirksomheder (primært fiskehandlere, restauranter, supermarkeder m.m.)
Kontrolrapport – efter første salg Bilag til gennemførselsbestemmelserne Bilag XXVII MODUL 4 Fødevarestyrelsen kan anvende de sædvanlige kontrolrapporter (NB! ikke offentliggørelse - side 2)
Kontrollen tilrettelæggelse Efter risiko og behov Enten stikprøvevis ved ordinær kontrol eller ved kontrolkampagne Allerede nu kontrolleres sporbarhed i fødevarevirksomheder
Hvor skal kontrolleres i virksomhederne? Sporbarhed og forbrugeroplysninger art. 58 Sporbarhed: Hele kæden tilbage Forbrugeroplysninger (mærkning) 2065/2001: fangstområde, produktionsmetode og videnskabeligt navn samt ”optøet” Elite virksomhed, hvis der ikke har været anmærkninger på de sidste 4 kontrolrapporter og ingen anmærkninger indenfor de sidste 12 måneder.
Kontrol resultater - smileyer 1 Ingen anmærkning 2 Indskærpelse 3 Forbud/sanktioner påbud 4 Bøde, politianmeldelse eller inddragelse af næringsbrev
Elite Smiley
Fødevareforordningen 178/2002 Ansvar (artikel 17) Sporbarhed (artikel 18) Tilbagetrækning (artikel 19) Sporbarhed: hvem er der leveret varer til og hvor kommer varerne fra altså ”produkt-kunde”-princippet. Eneste undtagelse er til den endelige forbruger (detailvirksomhed)
Sporbarhed Kravet om sporbarhed dækker alle fødevarevirksomheder Der skal kunne leveres oplysninger et led frem og et tilbage Fødevarevirksomheder skal altså have procedure og dokumentation. Intern sporbarhed = black box
Tilbagetrækning Sporbarhed er nødvendigt for at kunne gennemføre målrettet og effektiv tilbagekaldelse af sundhedskadelige eller risikobehæftede fødevarer og til at informere forbrugere og myndigheder Fødevarestyrelsen har lavet et særligt såkaldt mikrosite om tilbagetrækning.
Sporbarhed Hidtil fødevareforordning 178/2002 (vejledning til visse artikler i 2004 og 2010) Artikel 18 sporbarhed ændres (mere specifik karakterisering af parti fx. lot.nr., mht. dato etc.. Mere specifik fra 1. juli 2012
Konklusion Ikke så meget nyt Kontrol i forbindelse med kontrol af ”almindelig sporbarhed” <engros 1/år og detail 1/3år> Værste hurdle er den ”baglæns” dokumentation af sporbarhed! Det bliver op til virksomhederne at dokumenterer sporbarhed baglæns i systemet.
Tak for opmærksomheden