Børn, søvn og indlæring.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Hvordan kan man arbejde målrettet med inklusion?
Tre klare mål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan –Mindst 80 pct. af eleverne skal være gode til at læse og regne.
Børns behov for søvn & trivsel
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
Det svære liv i en sportstaske
Du skal vide nogen om blodtrykket, fordi det fortæller noget om hvordan dit hjerte har det. HUSK - at hjertet ikke er til at undvære ligesom bilen.
Læringsstile og lektier
Seksuelle overgreb mod børn i Danmark
Krudtuglerne Krudtuglerne består af førskolebørn, dvs. de børn som skal i skole næste år. Personalet består af 1 pædagog og 1 medhjælper, i hverdagen er.
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Idræt - også for sindslidende
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
God trivsel = God læring
Netværksgrupper for 7.–9. kl. i UU Skive •Den politiske målsætning er at 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. •De unges muligheder.
Idrætsskole fra 1. august 2008
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
Hej. Jeg hedder XXXX og er frivillig i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Jeg er her for at fortælle jer om solarier og kræft i huden, så.
Pigerne er blevet udfordret!! Susanne, med det nyeste forår’s tøj fra butikken. Tina har sat pigernes hår. Charlotte har lagt make up.
Dias 1 – kostkompasset udfoldet for rådet om fysisk aktivitet
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
Alt du skal vide i ét oplæg!
av Lajla Ellingsen og Mari By Rise Adresseavisen
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
Husk at slå lyden til, hvis du vil have præsentationen læst op.
Session 13: Advarselssignaler på depression og blandingstilstand Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Hanne og Marianne siger tak for et par gode uger. Vi glæder os til resten af året sammen med jer! Opstartsugerne på Sønderholm Skole På de følgende sider.
Session 14: Struktur og risikosituationer Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Mestring af ADHD som voksen.
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Projekt for de kommende skolebørn i Sabro Dagtilbud
Spørgsmål: 1 Hvad er en knallertansvarsforsikring? Svarmuligheder: Ja
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
INDSKRIVNINGSMØDE.
Velkommen til Lægedage
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
A. SØDE, SJOVE, PÆDAGOGER B. SKOLE, SOCIALFORVALTNING, POLITI C. SUPER, SEJT, POLITI.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Når glæden går i baglås Fødselsdepression
Globaliseringsredegørelse 21.mar. 11 Globaliseringsredegørelsen 2011 Grafer fra temakapitlet Eksporten som drivkraft for vækst og velstand.
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende
Mestringsstrategier Hvad kan jeg selv gøre?
Symptomer Kernesymptomer: Dårligt humør, nedtrykt og trist
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Unipolar depression – Patienter og pårørende 4 og 5
BØRN OG SØVN.
Søskende, søvn, kost og motion Psykoedukation Forældre til børn og unge med angst og depressive tilstande.
Patientundervisning 6. Session Unipolar depression Håndtering af kognitive vanskeligheder.
Søvn og drømme Navn: Juliane Sørensen 8.v Fordybelsesdag 8.-9 september 2016.
Unge og overvægt.
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
Pleje og observation af den konfuse og udadreagerende patient
Guide til flygtningeforældre i asylfasen
Fakta om spæd-og småbørns søvn
Gode toiletter - Betyder det noget for sundheden?
Præsentationens transcript:

Børn, søvn og indlæring

Søn ville ikke i seng En 18-årig mand og hans mor diskuterede i nat så højlydt, at deres underbo i Fjordsgade i Horsens tilkaldte politiet. ”Vi blev tilkaldt til husspektakler. Anmelderen fortalte, at der var slåskamp ved overboen. Men da patruljen nåede frem, viste det sig, at det bare handlede om en mor, der diskuterede sengetider med sin 18-årige søn”, fortæller vagtchefen ved Sydøstjyllands Politi. Politiet bad moderen og sønnen om at dæmpe sig. Horsens Folkeblad tirsdag d. 28.09.10

Hvad er problemet/udfordringen? 95% skal have en ungdomsuddannelse Børnene skal bevare lysten til at lære, og de SKAL LÆRE MERE Mandagsbørn de fleste ugedage Stigende udgifter til specialundervisning i skolerne Stigende antal børn med ADHD Kan en del af forklaringen findes i familiens og børnenes livsstil? Livsstilfaktorer: søvn, kost, motion

Søvnens betydning Restitution Generel trivsel Udskillelse af væksthormon Fysiologisk nødvendighed for alle levende væsener Søvnen påvirker indlæringen Hvis man den ene dag indlærer noget nyt og derefter sover for lidt om natten, så er den følgende dags indlæring dramatisk forringet Om natten flyttes oplevelser og indlæring fra arbejdshukommelsen til langtidshukommelsen

Mangel på søvn Påvirker: Immunforsvar Humør Koncentrationsevne Indlæring Medvirkende forklaring på: Tristhed Depression Urolig adfærd Lavt selvværd Kan have negativ indvirkning på hjernens udvikling Øger børns og voksnes risiko for fedme (påvirker appetitregulerende hormoner)

Søvnstadier Først føler man sig søvnig Stadium 1: Døs Stadium 2: Let søvn (vækkes af høje lyde) Stadium 3: Dyb søvn (deltasøvn – væksthormonproduktion) Stadium 4: REM – fasen REM: Rapid Eye Movement (drømmesøvn, betydning for indlæring, hukommelse og hjernens udvikling) En søvncyklus varer 1,5 – 2 timer og gentages 3 – 5 gang Vi vågner 20 – 30 gange pr. nat (10-20 sek.)

Søvnrytme

Børns søvnbehov

Forsøg med skolebørn, søvn og indlæring Indslag fra ”Ha det godt” d. 9. februar 2010 Varer 5 min.

Hvor meget sover elever i 4. klasse på Bankagerskolen? 22 elever (11 år) 9,3 timer i gennemsnit Ca. 1 time for lidt 22 har fjernsyn på værelset 16 har DVD/video 4 har stationær som computer 16 har bærbar computer 19 har spillemaskine (f.eks. Nintendo) 22 har mobiltelefon

Hvor meget sover elever i 6. klasse på Bankagerskolen? 24 elever (13 år) 8,5 timer i gennemsnit Ca. 1,5 time for lidt 21 har fjernsyn på værelset (6 så fjernsyn efter de var gået i seng) 17 har DVD/video (1) 12 har stationær som computer (1) 12 har bærbar computer (1) 20 har spillemaskine (f.eks. Nintendo) 23 har mobiltelefon (7)

Hvor meget sover elever i 9. klasse på Bankagerskolen? 15 elever (16 år) 7,4 timer i gennemsnit Ca. 1,5 time for lidt 14 har fjernsyn på værelset (14 så fjernsyn efter de var gået i seng) 13 har DVD/video (2) 4 har stationær som computer (1) 14 har bærbar computer (4) 10 har spillemaskine (f.eks. Nintendo) (2) 15 har mobiltelefon (12)

Tegn på for lidt søvn kan være, at barnet Ofte er pirreligt Er rastløst Har uro i kroppen Ofte har hovedpine eller mavepine Let bliver forkølet Har dårlig appetit Ikke kan koncentrere sig Let bliver uvenner med kammeraterne Forskningsprojekt på Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling i Esbjerg

Gode råd til sengelægning Tiden før sengelægningen skal bruges til at falde ned i tempo. Læs f.eks. en historie for barnet Undgå at barnet ser tv den sidste time, før det skal sove Hold fast i samme sengetider – og fortæl dit barn ½ time før, at det snart er sengetid Lad barnet selv bestemme om det vil have pyjamas på – og hvilken. Samt om der skal bamser el. lign. med i seng Faste sengeritualer skaber tryghed hos barnet Stille, beroligende musik kan hos nogle virke afslappende Skru ned for fjernsyn og radio i stuen, og dæmp aktivitetsniveauet i hjemmet, så barnet ikke tror, at det går glip af en kæmpefest inde i stuen. Vibeke Manniche

Gode råd Fysisk aktivitet er sundt og øger søvnbehovet Tommelfingerregel: Er barnet let at vække om morgenen, så har det sovet tilstrækkeligt Check i børnehave eller skole om barnet er frisk og udhvilet Tal dagens oplevelser igennem, fortæl også om dine egne (positive) oplevelser (bland ikke barnet ind i voksenproblemer) Sørg for at barnets behov for tryghed og kontakt er dækket

Gode råd ang. TV, mobiltelefon mv. Mobiltelefonen på lydløs når man spiser og slukket efter sengetid Lad ikke barnet tage computer og spillemaskiner med i seng Nogle børn falder godt i søvn med TV Ikke uhyggelige film før sovetid Hvis barnet er træt om morgenen, så forbyd TV efter sengetid – gælder også i 9. klasse.

Pæne piger, dumme drenge Fælles foredrag børnehaver og skole med Anne-E. Knudsen, lektor, konsulent og foredragsholder Mandag d. 24. januar 2011 ca. kl. 19.00 her i kantinen.