Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fakta om spæd-og småbørns søvn

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fakta om spæd-og småbørns søvn"— Præsentationens transcript:

1 Fakta om spæd-og småbørns søvn
Børn skal sove ad libitum

2 Børn og søvn

3 Børn og søvn Forestil Jer….. Mærk efter…..
Luk øjnene og husk hvordan I har det når I er i søvnunderskud….. Luk øjnene og husk hvordan I har det når I er helt udhvilede…..

4 Trætte børn Veludhvilede børn

5 Livet ændrer sig, når vi får børn.
Børn og søvn Livet ændrer sig, når vi får børn.

6 Børn og søvn Søvneksperter vil frede middagsluren i dagpasningen og have de små børns søvn på dagsordenen til forældremøder. En ny pjece til forældrene skal hjælpe sundere søvnmønster på vej. At vække små børn, der sover til middag, er en uskik, der burde forbydes. I hvert fald hvis det stod til de to søvneksperter og foredragsholdere, forksningssygeplejerske, stud.med. Marian Petersen og specialist i søvnmedicin, overlæge dr.med. Søren Berg, fra Nordens førende søvnklinik ScanSleep.

7 Børn og søvn Danske børn sover generelt for lidt og for uroligt og udvikler sig derfor ikke som de skal, for søvnen retter op på dagens ubalancer og er helt afgørende for blandt andet hukommelsen, vores generelle trivsel og hormonproduktion. For lidt søvn svækker såvel immunforsvar, vækst og sårheling som børnenes indlæring, psyke og vægtregulering. Små børn søvnbehov varierer, så ideelt set skal de små have lov til at sove middagslur, til de vågner af sig selv, holder eksperterne på.

8 Børn og søvn. Ingen tvivl om, at forældre der forlanger at få deres børn vækket efter en time eller halvanden, reagerer i god tro. De regner med, at det gør indsovningen om aftenen lettere for barnet, men de opnår det stikmodsatte, siger eksperterne. En afbrudt middagslur kan ødelægge hele eftermiddagen og gøre et barn så overtræt og uroligt, at det næsten bliver umuligt at falde i søvn, forklarer Marian Petersen..

9 Børn og søvn. Hvis forældrene kommer igennem med deres krav om at pædagogerne skal vække børnene, lægger de uforvarende grunden til et usundt søvnmønster. Hvis de derimod forstår, at barnet ikke kan sove på forskud og netop har brug for ro og god tid til at nå igennem de forskellige søvnfaser, går far og mor generelt topmotiverede til opgaven at skabe nye, rolige søvnritualer, erfarer eksperterne. Pædagoger kan imidlertid godt løbe ind i en mur af skepsis, når emnet er børns søvn i institutionen.

10 Børn og søvn. Disse eksperter har lavet en pjece og vil med den forsøge at tage brodden af myten om, at ”personalet bare vil lade børnene sove så de kan få længere pauser”. Marian Petersen lægger på den anden side ikke skjul på at institutionens arbejdsmiljø også vil have godt af, at børnene får middagslur ad libitum. ”Udsovede børn har større overskud, skaber færre konflikter og er mere selvhjulpne. Fokus er børnenes behov, understreger hun.

11 Hvorfor er det så vigtigt at børn ikke vækkes?
Børn og søvn Hvorfor er det så vigtigt at børn ikke vækkes?

12 Fakta Børn producerer store mængder af væksthormoner, mens de befinder sig i de dybeste søvnstadier. Dårlig søvn forhindrer dem ikke bare i at vokse, men også i at hele sår og genopbygge kroppens celler. Langtidshukommelsen virker først for alvor under søvn. På scanninger kan man se, hvordan hjernen rydder op i dagens indtryk og sørger for at det vigtigste hænger ved. Børn der sover for lidt, lærer og forstår med andre ord mindre, end børn der får tilstrækkelig søvn. Det samme gælder voksne.

13 Fakta En god søvn består af flere søvnstadier, der skal følge hinanden i en bestemt rækkefælge og være tilstrækkeligt lange for at ”virke”. Det er derfor usundt at blive vækket.

14 Fakta Børn der får lov til at sove middagslur til de selv vågner- friske og veludhvilede- sover også bedre om natten. At sove er en kunst, man skal lære i barndommen. Et roligt godnat ritual med nærhed og tryghed er en gave for livet. Alle børn- og voksne- vågner fire-fem gange hver nat, uden altid selv at opdage det. Det er helt normalt. Lær barnet at finde roen i sig selv, undgå helst at tale med barnet om natten.

15 Børn og søvn På baggrund af denne evidensbaserede viden, vækker vi ikke børn i Kometen. Som hovedregel. Har vi et barn der nærmer sig børnehavealderen, og som får en god nats søvn på timer, bruger vi vores sunde fornuft, i samarbejde med Jer forældre. Mange vuggestuer i landet har nu afskaffet oplysninger om hvornår børnene sover i institutionen. Hvorfor?

16 Børn og søvn Her i Kometen, vil vi gerne bibeholde den åbenhed og service det er for Jer forældre at få oplyst hvordan jeres barn har sovet i Kometen. Opfordring: Når I ser at Jeres barn har sovet dejligt længe i Kometen, vil vi opfordre Jer til at sige til Jeres barn: ”Hvor er det dejligt at du har sovet så godt i dag”. Og forvent at barnet selvfølgelig putter sig veltilpas og træt til aften/natten.

17 Børn og søvn Personalet i Kometen har stor viden og erfaring med børn og søvn. Derfor er det op til dem, ud fra kendskab til Jeres barn, at tolke og vurdere om Jeres barn trænger til at sove. Jeg har en klar forventning til jer forældre om at I har tiltro til at personalet fint er i stand til at vurdere dette.

18 Fakta Børn på 3-12 måneder bør sove 11-16 timer i døgnet
Børn på 1-3 år bør sove timer i døgnet Børn på 3-5 år bør sove timer i døgnet


Download ppt "Fakta om spæd-og småbørns søvn"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google