Børn og sorg - og sprældøde døde

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Læselyst Et læsetiltag på mellemtrinnet på Randersgades Skole, hvor eleverne læser 20 min. hver dag over en periode på to måneder. Randersgades Skole Randersgade.
Advertisements

PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Skolebladet Interview med Jakob J- Afstemning- Interview med Rose-Elevernes mening om skolen- Landsbyhuset-Vitser-Gåder-Tegning.
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Les meilleures photos de
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Momenter i livet   Der er øjeblikke i livet hvor du savner nogen så meget at du bare ønsker at tage dem ud af dine drømme og kramme dem rigtigt!
En fejl ved kvinder. Da Gud skabte kvinden, var han kommet til sin sjete dag med overarbejdstid. En engel dukkede op og sagde: “Hvorfor bruger du så lang.
At bruge disse to ord rigtigt
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
GRAFISK FORTÆLLING 1.
Nonne historie.
Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Den der discipler … arbejder så meget på, at få de åndelige babyer til at vokse ____________________ ____ At han glemmer, at de først må______________.
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Det svære liv i en sportstaske
Afrejsebriefing 2013 Mødet med det fremmede
Da Gud skabte kvinden, var han kommet til den 6. dag med overarbejde.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Den urolige chef kigger på uret,
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Livets tog.
Sofies dejlige dag.
Pigerne er blevet udfordret!! Susanne, med det nyeste forår’s tøj fra butikken. Tina har sat pigernes hår. Charlotte har lagt make up.
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Identitet – hvem er jeg ?.
The Sims2 Double Deluxe + Sims 2 Pets
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
Tradition og Fornyelse
Skabelsen Da Gud i sin kærlighed havde skabt manden og kvinden – betragtede han sit værk , og sagde:
”Kaldet til kærlighed”
Tabuer Hvad gør de ved os? Hvad gør vi ved dem?
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
”Men ved Jesu kors”.. Joh.19:25 Hvem blev ved Jesu kors?
De uanstændige Af Leif Panduro Kapitel 1.
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
At vente på Guds time.
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Kapitel 6 – nogle citater og overvejelser.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
V/ Morten Hørning Jensen. Udsagn, der støder Matt 10,34f Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred,
Hold fast, hold ud eller hold igen
HISTORIEN OM DEN SØDE TAND OG DEN RÅ BØRSTE
Fristelse Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst.
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
Vejlederens kommunikation
»En mand havde to sønner
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
LANDSBYHAVEN OG KORNING SKOLE
Chefen ser fortvivlet på sit ur og opdager at hans underordnede ikke er kommet til tiden for at holde et meget vigtigt seminar på en konference som netop.
Historien om de gode venner.
Fredes 60 års fødselsdag En hyldest fra dine børn.
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
Moses del 1. Barnet i Sivkurven
HJÆLP TIL FAMILIER Lavet af: Sofie, Daniel G, Amr, Sophia.
Sammenligningsspejle
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Mit liv - nu med DAT MIT LIV - nu med DAT.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Præsentationens transcript:

Børn og sorg - og sprældøde døde Psykolog Rikke Høgsted rikkehoegsted@hotmail.com

En narrativ tilgang betyder: At man deler historier om livet og døden – hvordan lever og dør vi? At man holder historierne om slægten i live At bringe det bedste fra fortiden ind i fremtiden At få kærligheden til fortsat at leve og vokse At inviterer til andre historier end kun de tragiske Tilgangen bygger grundlæggende på antagelsen om, at vi hverken glemmer eller vil glemmes!

Traditionelle antagelser om sorg: Den fysiske død er den afgørende og døden er endegyldig Sorgen bliver lettere, hvis man på dødslejet får sagt farvel til den døende Sorg handler om at komme overens med realiteterne og får givet slip på den døde og sagt ”farvel”

Re-membering Relationer dør ikke, når personer dør Mange mennesker bliver ved med at tale med deres døde Sorg handler altid om en relation mellem mindst 2 mennesker, så sorg skal derfor ikke ses som en individuel proces

Om historier ”A story told aloud… is of couse more than a text. It is an event. When it is done properly, the listener is more than a mere passive receiver or validator, he is changed.” Fra Barbara Myerhoffs ”Telling One´s Story”, Center Magazine 8,2 (1980) p. 27

Re-membering i praksis Tænk på en afdød patient/klient, som du har haft et rigtig godt samarbejde med og som vil anerkende, at du har valgt denne workshop Introducer personen for din sidemand: Hvordan og hvornår lærte du personen at kende? Fortæl lidt om jeres relation Hvilken side ved personen værdsatte du særligt? Hvilken side ved dig værdsatte han eller hun særligt? Hvad vil du kalde den side? Hvem i dit private liv vil nikke genkendende til den side af dig? Når den person kan genkende den side af dig, hvad har vedkommende så en gang oplevet dig sige eller gøre? Hvordan vil du kunne skabe endnu mere plads til den side af dig på dit arbejde?

www.tilmindeom.dk "Det gode ved mindebogen er, at nu står mindet om min mor i denne her bog, og så behøver jeg ikke have det hele inde i hovedet" (Pige på 12 år, som har mistet sin mor)

At tegne et levende, smuk og sjovt billede af den, man har mistet "Det bedste ved bogen er, at der er nogle, der spørger. Bare det, at der er nogle, der spørger!" (Dreng på 10 år, som har mistet sin far) "Jeg havde faktisk ikke lige tænkt over hans livret før. Det var and!” (Pige på 12 år, som har mistet sin far)

At bruge den døde som en form for rollemodel ”Ja, hvad ville far mon have sagt i den og den situation ... det var rart at tænke på. Og rart at få talt med mit barn om” (Mor til 6 årig pige, som har mistet sin far) ”Min mor var stolt af, at jeg er kærlig og glad af natur. Og at jeg er sød overfor min lillebror. Det tænker jeg på nogle gange, når jeg synes, han er mest træls. Han har jo også mistet sin mor. Og han nåede slet ikke at lære hende så godt at kende, som jeg. Så jeg husker også at fortælle ham om hende” (Pige på 15 år, som har mistet sin mor)

At hjælpe andre med at hjælpe én "Vi har taget en kopi af siden om barndommen og bedt familien om at skrive noget, for det var jo dem, der kendte vores far som barn... Ja, og vi glæder os sådan til at få kopierne tilbage” (Mor og datter, som har mistet deres mand og far)

"Jeg synes nogle gange, det har været svært at holde kontakten med min søns mormor og morfar, fordi hans mor og jeg havde været skilt i nogle år, før hun blev syg og døde. Samtidig viste jeg godt, at det var vigtigt for min søn at have tæt kontakt med andre, som også sørgede over hans mors død, så han ikke blev alene med sorgen. Med spørgsmålene i mindebogen blev det f.eks. lettere for os at ringe til mormor og morfar og tale med dem, for nu havde vi noget at tale om!” (Far til en søn på 8 år, som har mistet sin mor)

At lave en bog om for længst døde mennesker "Min mor døde længe før mine drenge blev født, så de nåede aldrig at opleve hende. Ved at lave mindebogen om hende i "børnehøjde" kan de lige fra starten høre historier om mormor og lære hende at kende... hun har betydet så uendelig meget for mig!" (Mor til to drenge, hvis mormor er død)

At forberede sit barn eller barnebarn på at skulle miste én ” Det var flere gange rigtig svært for min nu afdøde mand at lave mindebogen sammen med børnene. De både græd og grinte undervejs. Men hold da op, hvor er den bog vigtig for os nu, og de har haft den med i børnehaven og i skolen for at vise kammeraterne den. Her hjemme tager vi bogen frem, når vi savner far og børnene elsker at få læst op af den. Specielt brevene, hvor han fortæller dem, hvor meget han elsker dem" (Mor til en pige på 5 år og en dreng på 9 år, som har mistet deres far)

Afsluttende refleksioner Tænk en stund over denne workshop: Hvad har du særligt hæftet dig ved eller fundet specielt interessant? Hvad tror du, du på sigt vil huske workshoppen for?