Jørgen Birk Mortensen Samfundsøkonomiske perspektiver på energiinvesteringer i byggeri og renoveringer. Oplæg ved Gate21 konference den 31. august 2010.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
FASE 2: DEMONSTRATION OG EVALUERING AF SAMSPIL OG FORDELE VED BYGNINGER, DER ER FORBUNDET TIL FJERNVARMENETTET OG PRODUCERER VEDVARENDE ENERGI 1) Fleksible.
Advertisements

Afgifter på energi i erhverv. Otto Brøns-Petersen
Fremtidens energiplanlægning
InnoCamp Design af fremtidens selvforsynende Smarthouses Jonas Rasmussen & Anne B. Holm Innovationscenter, DONG Energy A/S.
Økonomiske styringsmidler i forhold til regulering af landbrugets tab af fosfor og kvælstof Konference om slutevaluering af Vandmiljøplan II og det faglige.
CO2-reduktioner gennem energibesparelser i erhvervslivet Christian Stege, Energistyrelsen IDA Energi den 26. januar 2010.
Kredsweekendkonference Dato: 26. og 27. oktober 2012 i 8
NORDHAVN ENERGIPARTNERSKAB
Målsætninger på klima- og energiområdet
Klima og bæredygtighed
Klimapolitik: Kommer den bilbranchen ved?
Energioptimering af boliger
Energibesparelser i offentlige bygninger
Den fremtidige folkeskolestruktur  Et inspirationsoplæg KANUKOKA-seminar:Samarbejde på børn- og ungeområdet 1.
Møde i Danmarks Vækstråd den 1. juni 2007
Roadmap for Fjernvarme Fjernvarmens Hus den 20. juni 2011
Kursus i analyse af projekter med ren energi Analyse af udledning af drivhusgas med RETScreen ® software © Minister for naturlige ressourcer Canada 2001.
Procesindustrien - Klimakommissionen og teknologiudvikling Hans Jürgen Stehr sekretariatschef.
Klimaændringer og udledning af drivhusgasser
Østjysk rapport om udligning og tilskud Seminar om udligning den 26. April 2010 Job og Økonomidirektør Asbjørn Friis Jensen, Favrskov.
Velkommen til Roskilde Universitet.
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
AffaldPlus & Klimaet Oplæg ved AffaldPlus’ bidrag til Klimafestivallen 30. september 2012 ”Mere genbrug - mindre skybrud!” ”Mere genbrug - mindre skybrud!”
Kapittel 9 Klima forandringer. Klimaet forandre sig  Drivhusgas forbruget stiger næsten i alle lande  I udviklningslandene stiger co2 udslippet især.
Klimaplan 2025 Favrskov Kommune
Energieffektivitet af bygninger og bygningskomponenter
Konference om Grøn Transport DI – den 25. november 2009 CO 2 -tiltag her og nu Center for Grøn Transport v/direktør Henning Christiansen, Færdselsstyrelsen.
Omkostningseffektiv klimapolitik - nogle hovedprincipper Jørgen Elmeskov OECD.
Energibesparelser i sommerhuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut / Aalborg Universitet Inlæg klimamessen i Gribskov kommune 5. maj 2012.
DI's syn på forslag til beslutning om national byrdefordeling for sektorer uden for ETS.
Udlejningsejendommenes energiforbrug 9. november 2009 Hvordan kan klimaskærmen optimeres? Lars D. Christoffersen
Mindre CO 2 fra transporten Et V-oplæg om reduktion af CO 2 udledningen fra transport – med omtanke.
VE til procesordningen Hjallerup Fjernvarme Temadag 11. december 2014
Forslag Energi 2020 – Lemvig Kommune % VE i 2020
Oplæg på workshop om teknologisk udvikling Procesindustriens årsmøde d. 26. marts 2006 Susanne Kuehn Hvordan møder en energitung virksomhed samfundets.
MULIGHEDER FOR ENERGIEFFEKTIVISERING I BYGNINGER BYGGERIET PÅ DEN ENERGIPOLITISKE DAGSORDEN ENERGIKONFERENCE I LANDSTINGSSALEN PÅ CHRISTIANSBORG ONSDAG.
Baggrunden for en ny international aftale EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaforandringerne.
EU’s klimapolitik. Dagens program 1.EU og de internationale forpligtelser 2.Handel med CO2-kvoter 3.Aktører 4.Energi 5.Overordnede spørgsmål.
EU’s mål På vej mod en fremtid med større forsyningssikkerhed.
Tværfaglig undervisning
Morgendagens varmeforsyning – samspil og fleksibilitet i energisystemet. Transform2012, Dag 1 Breakout session på Aalborg Universitet København 21. November.
Hvad gør EU for klimaet? Jeppe Gents Europa-Kommissionen,
Muligheder ved energirenovering af feriehuse Ole Michael Jensen Statens Byggeforskninginstitut (SBI)/ Aalborg Universitet Energioptimering af feriehuse.
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Temamøde 3: Energirigtig adfærd, energieffektive indkøb og bygninger
Sådan reduceres udledningen af drivhusgasser fra landbruget
Kan landbruget reducere udledningen af drivhusgasser?
Morgendagens varmeforsyning samspil og fleksibilitet i energisystemet TRANSFORM konference den 21. november 2012 Lars Gullev Direktør, VEKS.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit MEP Dan Jørgensen February 2010 EU og klimaet – Quo vadis? DIIS
Regeringens politik med hensyn til biobrændstoffer i transportsektoren Den 11. januar 2006 Kontorchef Claus Andersen, Energistyrelsen.
Klimaforandringer.
Energi i planlægningen Per Sieverts Nielsen Kursus I By og trafikplanlægning 9. Juni 2015.
HVAD KOSTER DET AT BLIVE ”FOSSILFRI”? Fjernvarmeindustriens årsmøde Gram Slot 10. september 2015 v/ Otto Brøns-Petersen, CEPOS.
Danfoss ligningen og dilemmakort CO 2 Emissions = GNP/Population Population  Energy/GNP CO 2 /Energy  
Virkemidler til yderligere fremme af energirenovering af bygninger Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Energirenovering af bygninger: Win-win for alle.
1. KBH Udfordringen »Fra 0 % til 100 % på 15 år »Fra 0 % til 20 % på 5 år »Fra 20 % til 100 % på 10 år »Fokus på de smarte og væsentligste energi-
Danmark er mere afhængig af omverden end omverden er af Danmark Energiens Topmøde 2014 Charlotte Søndergren Dansk Energi.
Energirigtig bygningsrenovering – hvad venter vi på? Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Indledning til seminar den afholdt af Det Økologiske.
AFGIFTSPOLITIKKENS UDFORDRINGER PÅ ENERGIOMRÅDET CEPOS Vækstkonference Industriens Hus, 10. december 2015 v/ Otto Brøns-Petersen, CEPOS.
Gas i transport: element i roadmap for en fossilfri transportsektor inden 2050 Temamøde om gas i transport, 9. oktober 2013 v/ Tine Lund Jensen, kontorchef,
Energipolitik – vækst og klima
Afgifter og grøn omstilling Indlæg på CEPOS Vækstkonference 2017 Peter Birch Sørensen Københavns Universitet og Klimarådet.
Figurer til “Det oppustede CO2-kvotesystem
Energibesparelser ved indregulering af varmeforsyningen
KLIMASPIL AARHUS Præsenter programmet:
- Kan dynamisk landbrug og Grøn Vækst gå hånd i hånd?
Klimapolitik: Kommer den bilbranchen ved?
CO2-tiltag her og nu En Grøn Trans- portpolitik
Brugernes praksis – betyder det noget for indeklimaet?
Figur 1: Den tidsmæssige rækkevidde af regulering med særlig betydning for BF19s “Frozen Policy” scenarie. Lyse områder afspejler tiltag, der er en del.
Præsentationens transcript:

Jørgen Birk Mortensen Samfundsøkonomiske perspektiver på energiinvesteringer i byggeri og renoveringer. Oplæg ved Gate21 konference den 31. august 2010

Økonomiske bidrag til tilrettelæggelsen af klimapolitikken. Usikkerheden omkring den fremtidige klimapolitik. Rammebetingelser for energiinvesteringer i byggeri og renoveringer. Svagheder ved Kyoto-protokollen, samt ved EU’s og Danmarks implementering. Eventuelt: Nye virkemidler i klimapolitikken og samspil mellem disse.

Global gevinst ved international aftale. Kan man lave en aftale, således at alle deltagende lande opnår en nettofordel? Selv om et land opnår en nettofordel ved at deltage i en aftale, kan gevinsten ved at stå uden for være endnu større.

Klimapolitikkens dynamiske karakter. Målsætning om stabilisering af beholdning. Forløb for reduktioner indtil udledninger svarer til nedbrydning for ønsket beholdning. Fordeling af omkostninger i forbindelse med ønsket forløb.

Beregninger på de store klimaøkonomiske modeller: Et forløb der fører til at beholdningen af klimagasser stabiliseres er kendetegnet ved, at man starter forsigtigt og så senere strammer gevaldigt op, hvis man ønsker at minimere de samlede omkostninger over tid. Derved undgå man at skrotte en masse kapitaludstyr (kraftværker, bygninger) og kan vente med at erstatte og udskifte til dette kapitaludstyr er nedslidt. Vanskelighederne ved en sådan løsning er, at der ikke nødvendigvis sikres troværdighed omkring de fremtidige stramninger.

To hovedproblemer i forbindelse med international aftale: 1.Fastsættelse af mål for reduktion i udledninger af drivhusgasser. 2. Byrdefordeling. Vigtig opgave at sikre, at byrden ved at nå et givet mål er så lille som mulig. Kan omkostningseffektivitet og fordeling adskilles?

Den endelige fordeling af reduktionsindsats bliver uaf- hængig af initialfordelingen af rettigheder. Sammenligning af miljø-skatter og omsættelige rettigheder. Adskillelse af fordeling af reduktionsindsats og byrdefordeling.

Kyotoaftalen: Begrænsning af efterspørgslen. Manglende hensyntagen til producent adfærd. H-W. Sinn:”den grønne politiks paradoks”. Nedadgående pres på forventningerne til de fremtidige prisstigninger på fossilt brændstof. Systemet med bindende reduktionsforpligtigelser er kun virksomt, når det omfatter praktisk taget alle lande.

EU's kvotesystem: Kun en delvis regulering For Danmark er EU’s kvotesystem centralt for fastlæggelse af klimapolitikken. EU’s kvotesystem opdeler de enkelte landes økonomier i en kvotereguleret og en ikke-kvotereguleret del. Konsekvenser af national regulering i den kvote regulerede del af økonomien. F.eks. tilskud til vindmøller i Danmark. Belønning af energiinvesteringer i bygningen afhænger af om bygningen befinder sig den kvote regulerede eller ikke kvoteregulerede sektor.

Udspillet for den kvoteregulerede og ikke kvoteregulerede sektor er overordentligt problematisk. Omkostningseffektiv reduktion kræver ens priser på den marginale reduktioner. Opfyldelse af målsætningerne vil indebære, at prisen på den marginale reduktion vil være forskellig i de to dele af økonomien. Udligning af marginale reduktionsomkostninger i kvotesystemet giver en betydelig gevinst, men manglende udligning i den ikke kvote-regulerede del af økonomierne frembringer et betydeligt tab.

Bygningsreglementet. Det vurderes, at kravet til energiforbruget, der blev indført i 1979, har bidraget med en reduktion i energiforbruget i nye huse med 25-40%. Bygningsreglementet er blevet strammet gennem årene. Hvis alle parcelhuse blev 2008 niveau, ville energiforbruget til opvarmning falde med ca. 64.%. Planlagt yderligere opstramninger frem til Hvis alle parcelhuse blev opgraderet til dette krav, ville energiforbruget falde med 76 pct. i forhold til i dag. Bygningsreglementet er et effektivt middel til at reducere energiforbruget, men er det ikke nødvendigvis omkostningseffektivt.

I relation til reduktionskravet for udledning af drivhusgasser fra ikke-kvotesektoren er det væsentligt at bemærke, at energibesparelser og krav til bygningsreglementet i områder der er opvarmet med central fjernvarme, elektricitet eller vedvarende energi ikke vil bidrage til mål opfyldelsen. En udvidelse af fjernvarmenettet, større anvendelse af varmepumper eller andre former for vedvarende energi vil bidrage til at nå reduktionsmålet for ikke-kvotesektoren.