MADKULTUR OG MÅLTIDER I ISHØJ KOMMUNE.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Kollegavejledning i teori
Inklusion Fællesskab Faglige mål Rumlighed.
Hjerterum og opsøgende funktion
Set i forældreperspektiv
- Madkultur i Ishøj Kommune
Inklusion – et fælles anliggende Daugaard
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Informationsaften Aftenens program:
Forældre Skødstrup Skole sept. 2013
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Læringscentret og nye vejledningsformer
EAT - sund mad med mere.
2 år og 3 måneder i skole. 1 år og 3 måneder i praktik.
Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.
Folkeskolereform Et fagligt løft af folkeskolen.
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
Jeg støtter barnet ved:
Måltidet – lyst og fællesskab
Hvad render vi rundt og laver?
Status fra Fremtidslinjen
Forældreuddannelse? Oplæg til Skolerådsmøde 30. marts 2004.
Mad, Måltider og Pædagogik
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Skolebestyrelsen & værdier
- Hvad kan I forvente som forældre?
forældre og klassens sociale liv.
MÅL OG METODER I MEDIEPÆDAGOGISK ARBEJDE Kultur og mediekultur Medialisering: mediepædagogik og didaktik Receptionsteori: tekst og kontekst Æstetik og.
De mange muligheders skole Oplæg for skoleledere i Nordjylland 29. sept 2010 Klaus Majgaard.
30. maj 2013Ordrup skolebestyrelse - Årsberetning1 Årsberetning Ordrup Skole V/ Pierre Vernet, Bestyrelsesformand.
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Sundhedspædagogik og måltidsfællesskab
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Gennem RESPEKT ENGAGEMENT FÆLLESSKAB skaber vi tryghed og trivsel, så vi alle kan opnå høj faglighed.
Folkeskolereform 2014.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Etnisk konsulent Produktionsskolerne i Danmark Tværkulturelt seminar.
Kollerup Skole Informationsmøde om reformen
FÆLLESSKAB GLÆDEANERKENDELSE LÆRING Vores F L A G Ådalskolen og SFO Kvædehuset.
Den inkluderende skole
Forældremøde august Skoleområdets oplæg – Trørødskolens indskolingsplan.
Velkommen.
Lærerprofessionen.
Pædagogfagets kernefaglighed
Skoleparathed Sunds skole.
Forældresamarbejde/fællesskaber
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Fritidspas.
Inklusion og inkluderende processer
Dialogmøde Forældresamarbejde - forældre og forældrebestyrelsen imellem.
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
Præsentation af forårs-sfo
Ankerhus 110 års jubilæum University College Sjælland Ernæring og sundhed Ankerhus.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Frederikssund Kommune1 Dialogmøde ___________________________________________________ Mad i daginstitutioner.
Lind Skole Version 2 FYRAFTENSMØDE MED FORÆLDRE D. 8. OG D. 9. JUNI 2015.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
Hvad gør det gode godt? Konference for dag- og fritidsinstitutioner Opsamling – og tilbageblik på dagens udbytte Den 19. november 2007 Kulturhuset i Farum.
Rødkærsbro´ børnehuse værdigrundlag I børnehusene har vi med udgangspunkt i Viborg kommunes Børne-og Ungdomspolitik ” Lys i øjnene” udarbejdet værdier.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
HVORDAN DEFINERER VI DET I BV 3
Den pædagogiske læreplan
MADlejr er en lejrskole for 6. og 7
Mad og måltidspolitik (kostpolitik)
MADlejr er en lejrskole for 6. og 7
Ungdomsskolen 2021 MISSION
Strategiske pejlemærker
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

MADKULTUR OG MÅLTIDER I ISHØJ KOMMUNE

Mad kultur Maden skal: Være kulinarisk Være varieret Være ernæringsrigtig sammensat Være økologisk Skabe mæthedsfølelse Stimulere sanser Tilbydes i de rette mængder

Måltider Set i historiens lys Som social begivenhed Som kulturelt signal/gæstebud Som tegn på fred og accept Som den gode oplevelse VORES målsætning....gælder overalt ...hjemkundskab, kantine, institution. Lisbet

Måltidsfællesskab Enhedsskabende/kultur skabende Måltidet skaber familien Inkluderende/ ekskluderende Anerkendende/selvværd Appetitstimulerende Skaber merværdi Eksemplet på at klapsammen maden der spises i bilen...kontra at sidde ved bord

Madkundskab og maddannelse overlevering fra forældre/ andre voksne til børn er vigtig Fagprofessionelle tager ansvar for: Rammer Indhold Rollen som model Indhold er råvarer + samtalen, LISBET..... Ejerskab, medansvar, forståelse......DERFOR KULTUR skabelse

Måltidets rammer De fysiske omgivelser Anretning Borddækning Kommunikation Tidslomme Lydbilledet Frihed/tvang …her tænkt at kokken også er pædagogen…

Måltidets indhold Fællesskab Basisomsorg Alment dannende Pædagogisk kerneydelse Fællesskab Basisomsorg Alment dannende

Rollebevidsthed Storytelling om maden Kropssprog og mimik Bordskik Håndtering af mad Nydelse af mad Tempo Mængder

Bo Bech: ”Det jeg elsker allermest ved mit håndværk er dets sårbarhed. Forfatteren kan skrive et digt, fotografen kan tage et billede, kunstneren kan forme en skulptur, violinisten kan indspille et stykke musik og de vil alle fremstå mere og mere perfekte i deres form gennem tiden. Hvorimod det at kreere en ret er en nyskabelse hver gang” Men dog er maden jo også videnskabelig....når måltidet har været godt er det en god oplevelse...så har man den med sig altid

Sammenhæng mellem sundhed og læring Prioritering af gode råvarer og måltidsfællesskab har betydning på kort sigt og på lang sigt for den enkelte for fællesskabet og for samfundet man ved – gennem forskning og også Jamie Olivers praktiske forsøg med skolemad – at mad gør en forskel

Danmark har ondt i økonomien og i folkesundheden Ishøj Kommunes madkultur understøtter: folkesundhed økologi bæredygtighed social ansvarlighed maddannelse Danmark har ondt i økonomien og i folkesundheden

Vi er nået langt Vi tager mange ting for givet! Men der er forsat meget, der skal debatteres og videreudvikles! men alligevel skal vi hele tiden holde os for øje hvad vi bruger til hvad…og maden kan bruges særdeles aktivt i det pædagogiske arbejde og det er MEGET vigtigt børnene for en maddannelse – VI LEVER JO AF AT SPISE

Hvem har ansvar for at bidrage? Politikere CBU Ledere Pædagogisk personale og lærere Køkken personale Forældre Eksperter

God arbejdslyst 