MADKULTUR OG MÅLTIDER I ISHØJ KOMMUNE
Mad kultur Maden skal: Være kulinarisk Være varieret Være ernæringsrigtig sammensat Være økologisk Skabe mæthedsfølelse Stimulere sanser Tilbydes i de rette mængder
Måltider Set i historiens lys Som social begivenhed Som kulturelt signal/gæstebud Som tegn på fred og accept Som den gode oplevelse VORES målsætning....gælder overalt ...hjemkundskab, kantine, institution. Lisbet
Måltidsfællesskab Enhedsskabende/kultur skabende Måltidet skaber familien Inkluderende/ ekskluderende Anerkendende/selvværd Appetitstimulerende Skaber merværdi Eksemplet på at klapsammen maden der spises i bilen...kontra at sidde ved bord
Madkundskab og maddannelse overlevering fra forældre/ andre voksne til børn er vigtig Fagprofessionelle tager ansvar for: Rammer Indhold Rollen som model Indhold er råvarer + samtalen, LISBET..... Ejerskab, medansvar, forståelse......DERFOR KULTUR skabelse
Måltidets rammer De fysiske omgivelser Anretning Borddækning Kommunikation Tidslomme Lydbilledet Frihed/tvang …her tænkt at kokken også er pædagogen…
Måltidets indhold Fællesskab Basisomsorg Alment dannende Pædagogisk kerneydelse Fællesskab Basisomsorg Alment dannende
Rollebevidsthed Storytelling om maden Kropssprog og mimik Bordskik Håndtering af mad Nydelse af mad Tempo Mængder
Bo Bech: ”Det jeg elsker allermest ved mit håndværk er dets sårbarhed. Forfatteren kan skrive et digt, fotografen kan tage et billede, kunstneren kan forme en skulptur, violinisten kan indspille et stykke musik og de vil alle fremstå mere og mere perfekte i deres form gennem tiden. Hvorimod det at kreere en ret er en nyskabelse hver gang” Men dog er maden jo også videnskabelig....når måltidet har været godt er det en god oplevelse...så har man den med sig altid
Sammenhæng mellem sundhed og læring Prioritering af gode råvarer og måltidsfællesskab har betydning på kort sigt og på lang sigt for den enkelte for fællesskabet og for samfundet man ved – gennem forskning og også Jamie Olivers praktiske forsøg med skolemad – at mad gør en forskel
Danmark har ondt i økonomien og i folkesundheden Ishøj Kommunes madkultur understøtter: folkesundhed økologi bæredygtighed social ansvarlighed maddannelse Danmark har ondt i økonomien og i folkesundheden
Vi er nået langt Vi tager mange ting for givet! Men der er forsat meget, der skal debatteres og videreudvikles! men alligevel skal vi hele tiden holde os for øje hvad vi bruger til hvad…og maden kan bruges særdeles aktivt i det pædagogiske arbejde og det er MEGET vigtigt børnene for en maddannelse – VI LEVER JO AF AT SPISE
Hvem har ansvar for at bidrage? Politikere CBU Ledere Pædagogisk personale og lærere Køkken personale Forældre Eksperter
God arbejdslyst