Handicap, idræt og social deltagelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Sundhed menneske og samfund
Set i forældreperspektiv
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
Sundhedsfremme på arbejdspladsen i et etisk perspektiv
Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen K RONIKERE PÅ ARBEJDSPLADSEN T EMAGRUPPEN
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Et barns relationer og fællesskabets betydning ”At være udenfor”
Fysisk aktivitet – muligheder og udfordringer for krop og sjæl
Pædagogik og kommunikation * 12. september 2013
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Ekspertudvalget om fattigdom Hvor er udvalget i sit arbejde? Torben M. Andersen.
TEMA I SUNDHEDSFREMMENDE LIVSSTIL
Afsluttende konference
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Status på de nyeste tendenser indenfor træning af mennesker med CP !
Historier fra et demonstrationsprojekt
Serviceloven Serviceloven er en rammelov
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Titel Handlingsplan 2013 Stig Langvad, formand Tekst.
James G. March & Johan P. Olsen: Organizational Learning and the Ambiguity of the Past                    James G. March Johan P. Olsen.
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
Dansen omkring handicapbegrebet
Fokus på konkret viden forud for anvendelse af jura
Velkommen. Sund livsstil Regelmæssige mættende måltider (gerne 4-6 måltider) Kost som indeholder frugt og grønt Kost med rigt indhold af fuldkorn og.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
WORKSHOP 2 Inkluderende sundhedsfremme og forebyggelse
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Valhalla, integreret daginstitution Nyborg
Institut for Idræt Foreningsliv og kommuner. At agere i en projektkultur Charlotte Østergaard, Studieadjunkt Institut for Idræt, Københavns Universitet.
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Recovery-mentor projektet
Universitetet i Nordland, ‘Grenseløs tur gjennom Sjunkhatten nasjonalpark’ Valnesfjord Helsesportssenter, Aktivitet.
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Temadag for repræsentanter i De Regionale Beskæftigelsesråd d Birgit Hagen, DH repræsentant I Det regionale Beskæftigelsesråd i Region Midtjylland.
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Forvaltningsnavn Dagens oplæg -Projektet og boligområdet -Tilgangen i Sund Zone -Hvordan arbejder vi i praksis -Hvad får vi ud af det.
Social- og sundhedshjælper retning
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Idrettsaktivitet som døråpner for samfunnsdeltakelse ‘Ulikhet gir mulighet – sammen for beste praksis’ Bodø 2014.
Hvad ser BKF som de vigtigste indsatsområder i den nærmeste fremtid på børne- og ungekultur området? Flemming Olsen, Børne- og Kulturdirektør Herlev Kommune.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen
Sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen v. Sundhedskonsulent Ann Møller Gram Sundhedsafdelingen Tønder kommune.
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
Balance i livet, rationalernes arena
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
MODUL 3B KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Tværfagligt samarbejde.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Empowerment behandling og frivillighed Vingsted 6. Maj 2015.
Velkommen til forældremøde = 5 Når børnene … … har mange i klassen, som de kan lide at være sammen med. … oplever et godt sammenhold … har tillid.
FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap.
Holdninger til handicappede Steen Bengtsson Danske Døves Landsforbunds seminar, Nørrebro den 14. maj 2008.
Sundhedspædagogik og kommunikation
Dansk Handicap Idræts-Forbund Mission, Vision og Mål
STUDIELIV FOR UNGE MED HANDICAP. BAGGRUND Marie Obling Møller, projektmedarbejder SUMHs mangeårige erfaringer med unge med handicap (projekter, frivillige,
Modul 3.1 – Hvorfor og hvordan dokumenterer vi?
Seksualitet.
Sundhed, forebyggelse og sundhedsfremme
Trivsel og mental sundhed
Rehabilitering og hjemmehjælp
BLINDE OG STÆRKT SVAGSYNEDES LEVEVILKÅR Muligheder og barrierer for samfundsdeltagelse Anna Amilon, Lena Bech Bojsen, Stine Vernstrøm Østergaard, Anna.
Alle børn med i idrætsfaget
Præsentationens transcript:

Handicap, idræt og social deltagelse DH-temadag om forebyggelse og sundhedsfremme for personer med handicap 24.9.13

Opfattelser af sundhed Sundhed er lig med fravær af sygdom: Undgå sygdom og søg fysisk sundhed Sundhed er lig med rigtig sundhedsadfærd: Man bliver sund, når man lever sundt Sundhed er lig med livskvalitet: Subjektivt og relativt. Fokus på psyken Sundhed er en ressource: Et middel til et godt liv. Betinget af livsstil og levevilkår. Ikke kun fravær af sygdom – men også…

Ord og begreber Forebyggelse: Hvad er det, vi skal forebygge? Sygdom eller tilstande, der fører til sygdom? At føle sig isoleret Sundhedsfremme: Hvad er det vi skal fremme? Deltagelse i sociale fællesskaber

Deltagelse Definition: Menneskelig handling, der finder sted under bestemte betingelser sammen med andre i en social praksis i forhold til en fælles sag (Kritisk Psykology) Såvel en subjektiv som en objektiv oplevelse Angår forholdet mellem individ og samfund

Handicap og deltagelse Deltagelse er ikke en selvfølge Mennesker med nedsat funktionsevne deltager i markant mindre grad i alle samfundets fællesskaber end almindeligt (Bengtsson) Uddannelse og formelle kvalifikationer (Barnes) Arbejdsmarkedet (Bengtsson, Barnes) Foreninger og fritidstilbud (Sandø mfl) Fysiske og kommunikative barrierer og negative holdninger

Handicap og sundhed / sygdom En stor del af samfundets samlede sundhedsproblemer findes blandt mennesker med nedsat funktionsevne Selvoplevet dårlig sundhed er mere end ti gange så hyppig her som blandt den øvrige befolkning Har sammenhæng med faktorer som manglende indflydelse, økonomiske utryghed, diskriminering og manglende tilgængelighed, dvs funktionshindrende faktorer, der nedsætter livskvaliteten. Fleste sundhedsproblemer blandt mennesker med nedsat bveægelsesevne Arnhof, Y. (2008). Onödig ohälse. Hälsoläget för personer med funktionsnedsättning. Östersund: Statens Hälsoinstitut, 2013:13.

Aktuel forskning deltagelse i et idrætsfællesskab øger sandsynligheden for, at personer med funktionsnedsættelse deltager i flere sociale fællesskaber ….eller omvendt

Forskningsspørgsmål Hvordan er sammenhængen mellem deltagelse i idræt og anden fysisk aktivitet og hverdagslivet hos mennesker med nedsat funktionsevne? Hvordan oplever mennesker med bevægelseshandicap, der regelmæssigt deltager i idræt, betydningen af dette i forhold til deres øvrige hverdagsliv?

Statistisk sammenhæng Regelmæssigt idrætsaktive mennesker med handicap er med signifikant større sandsynlighed beskæftiget på arbejdsmarkedet, udfører frivilligt arbejde, er aktive i handicaporganisationer, deltager i fritidsundervisning og har et højere uddannelsesniveau end ikke-idrætsaktive Kissow, A. & Singhammer,J. (2012).Participation in physical activity and everyday life of people with disabilities. European Journal of Adapted Physical Activity, 5(2). 65-81

Oplevet / observeret sammenhæng Idrætsudøverne er aktive i mange andre kontekster i samfundet, ud over idræt De trækker erfaringer med fra den ene kontekst til den anden – også gennem deres livsforløb Deltagelse i den ene sammenhæng befordrer deltagelse i den anden Deltagelse er betinget af, at det sociale fællesskab er parat til at gøre en indsats for at deres færdigheder kan bruges i den konkrete kontekst fra den position, personen har

Personernes fremtræden som aktive mennesker åbner døre, da omgivelserne viser interesse for dem og ser dem som en ressource i fællesskabet Idrætskonteksten giver muligheder for at udvikle færdigheder, der kan tages med ind i andre sammenhænge Personen kan i idrætten ’glemme kroppen’ og dermed rette bevidstheden ud mod verden

Deltagelse ansporer til deltagelse …hvis de rigtige forhold er til stede Det handler om forholdet mellem individet og den sammenhæng, hun / han befinder sig i At kunne se sig selv som handlende menneske inden for de konkrete betingelser At fællesskabet kan drage nytte af personens kunnen / færdigheder og giver en hånd der, hvor det er nødvendigt At man har et fælles forehavende

Udfordring af lighedstanken? Er individuel kompensation nok, hvis man skal sikre deltagelse i sociale fællesskaber? Er ‘lige muligheder’ noget, det er knyttet til den enkelte? Hvordan gøres forskelle synlige, så omgivelserne / vi alle kan skabe gode rammer for forskelligartede deltagere?

Hvad kan vi lære af det? Kan vi undgå følelse af isolation og fremme deltagelse i sociale fællesskaber, hvis vi flytter fokus fra individet til fokus på sociale fællesskaber? Hvad skal der til, for at sociale fællesskaber bliver steder, hvor mennesker med forskellige forudsætninger kan udvikle deltagelse sammen?

Tak Anne-Merete Kissow Handicapidrættens Videnscenter ak@handivid.dk www.handivid.dk