GMP and HACCP i skolerestauranter

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Advertisements

Skovøkosystem Målgruppe: Elever i folkeskolen Brugskontekst:
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Styrk dit immunforsvar
Gavnlige mikroorganismer
GMP og HACCP i restauranter
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
”Roskildesyge” - infektion med norovirus
Mikro-Mani ___________ ___________ BAKTERIE BAKTERIE
Evolution.
Hvad er mikroorganismer?
HYGIEJNE.
Hvad er mikroorganismer?.
Bakterietoxiner og virulensfaktorer
Jørgen Haagen & John Andersson UCSJ
Økologi.
Sådan spredes sygdomme
Enzymer.
Hosted by Hjemmeværnet
Fiskebakterier og fiskesundhed
Mikroorganismer og anden forurening
ELEVOPGAVER I HYGIEJNE
Nina Cedergreen, Lektor i Pesticiders Økotoksikologi
Bakterie og virus.
Biologiske nicher Februar 2008 © Tommy Rasmussen.
GMP and HACCP Comenius skoleudviklingsprojekt
Fedt, protein og kulhydrater
Skønhedsprodukter.
Lavet af Sofie Holland Søndergaard og Michela Svartzengren
Inddeling af mikro organismer
Skabt som mand og kvinde
Mindsket respiration – En vej til formindsket tab af udbytte?
Udeskole – baseret på erfaringer fra den nyeste forskning - samt opbygget viden i 100 år. Skolehaven var jo den første egentlige udeskole i Danmark.
Mikroorganismer og hygiejne
”At bygge et biogasanlæg – fra idé til virkelighed” – Torsdag den. 10.marts 2005 Hygiejniseringsregler i biogasanlæg Dorte Lau Baggesen Danmarks Fødevareforskning.
Grundlæggende viden om:
Det brede kvalitetsbegreb
Kører man på éthjulet cykel, når man kun har ét ben?
Biologi - Insekter 1. Definition på et insekt  Leddelte i 3 dele (hoved, bryst og bagkrop)  Har et hårdt ydre hudsskelet  Ånder vha. fine små kanaler.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 2
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
Cesilie, Mia, Emilie, Anna Marie og Patrick
Padder 6.b Lavet af Pelle, Lærke, Clausen & Enan.
Den gode, den onde og den grusomme
”Konservering af din køkkenhave”
Immunforsvaret Består af: Hud og slimhinder Immunforsvarsceller
Giftfri bekæmpelse i det åbne land
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Personlig hygiejne En god personlig hygiejne er vigtig fordi:
Grundlæggende viden om:
Hygiejne 1 Grundforløb 2014.
KROPPENS FORSVAR.
Bakterier Dyr, planter og natur.
Jordens historie Fra big bang til nu.
- din ven og fjende nummer 1
Håndhygiejne Temadag – VVS
Immunsystemet.
heste Sarah Levring Møller.
Hvad er foderkvalitet? Brainstorm
Økologiske sammenhænge
VIRUS.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Encellede organismer, med cellekerne, bevægelige
Hosted by Hjemmeværnet
Hygiejne 2.
Du skal huske at skrive noter ;-)
Vistfrøði Økologi.
Vistfrøði Økologi.
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

GMP and HACCP i skolerestauranter Comenius skoleudviklingsprojekt Stella Maris Srednja šola Zagorje

Mikro- og Makro organismer Potentielle biologiske farer/risici for levnedsmiddelsikkerheden kan skyldes: Mikro-organismer: Bakterier Svampe Virus Amøber (protozoer /encellede dyr) Makro- organismer: Parasitter – orme gnavere insekter

Mikro- og Makro-organismer Gnavere Insekter Orme Bakterier Amøber Virus/vira Svampe

Tak! Romanian team

Bakterier

Hvad er bakterier ? Bakterier er encellede organismer, prokaryotes (blå-grønne alger), der findes over alt Afhængig af bakteriers forhold til menneskekroppen kan de klassificeres i to kategorier: Nyttige bakterier Skadelige bakterier

Salmonella, hvordan smitter det? Vilde fugle Kvæg Gnavere Tamsvin Kød Mælk Æg og kød Tamfugle Mennesket Kød produkter bagværk

Clostridium perfringens –Hvordan bliver det overført? Mennesket Dyr Kød og kødprodukter Utilstrækkeligt varmet Ukorrekt behandlet

Escherichia coli –Hvordan bliver det overført? E.0157: H7 Menneskebærer Mennesket Syge dyr Vand Ekskrementer Jord Grøntsager Frugt Mad

Bacillus cereus –Hvordan smitter det? Mennesket Tilberedt mad med ris Korn Opbevaret under utilstrækkelige forhold Forurenet mad Jord Mel, ris

Staphylococcus aureus –Hvordan smitter det? Mennesket Opbevaret under utilstrækkelige forhold SYG PERSON Forurenet mad Inficeret mad Næse (næse slimhinder) Hud (inficerede skader) Hænder Bakterier formerer sig og producerer toksiner i mad

Ved ideelle betingelser kan bakterier formerer sig ved deling hver 20. minut. Således kan en enkelt bakterie danne en koloni på 2.097.152 bakterier hver 7. time

Svamp Hvad er svamp? De er encellede eller flercellede svampe af en lavere mikroorganisme som formerer sig ved hjælp af sporer; Hvordan bliver de aktive? Giftige svampe producerer mykotoksiner, der er skadelige for mennesker og dyr når de indtages gennem mad, der er forurenet med dem. Hvilke er de giftige svampe? De mest almindelige er: Aspergillus flavus, Penicilium, Fusarium etc.

Hvordan kommer mykotoksiner ind i kroppen? Korn og foder Mennesket Mad Utilstrækkeligt opbevaret ved forkert temperatur Mykotoksinforgiftning Dyr Kød, æg, mel

Parasitter Hvad er parasitter? Det er levende væsener (hvirvelløse dyr eller planter) der lever på og af andre dyr, der kaldes for vært. Hvor er de? I vand, jord, grønsager, snavsede hænder der har været i kontakt med værtens fæces. Hvordan bliver de aktiveret? - spiser næringsrige stoffer fra værtens krop. - frigør toksiner i værtens krop, fremkalder allergi og betændelsestilstande. Hvilke parasitter bliver overført via mad? De mest almindelige er: - giardia - Indvoldsorme: - Mave orm (limbric) - bændelorm (tenie) - trikiner (trichinella)

Parasitter

Giardias livscyklus Tropozider findes også i afføring, men kan ikke overleve

Trichinellas livscyklus

Bændelormens livscyklus

Maveormens livscyklus

Virus Hvad er virus? De er mikroskopiske og smittefarlige organismer. Hvor er de? De er overalt, i naturen, på mennesker og dyr. De kan kun leve inde i celler. Hvordan bliver de aktiverede? De fremprovokerer smitsomme sygdomme hos mennesker og dyr. (vira sygdomme) De mest forekommende virasygdomme er: hepatitis type A luftbåren forkølelse/fjerkræinfluenza enterovirus infektioner/tarminfiktioner

Hvordan smitter det? Hepatitis type A- Herpesvirus type A Snavsede hænder Forurenet vand Uvaskede frugter og grøntsager Smittede fluer (der kan inficere ubeskyttet mad) Kysse en smittebærer Luftbåren forkølelse Sygdom forårsaget af en luftbåren virus der har muteret. Den påvirker især fugle, men også visse pattedyr (og mennesker) Fjerkræinfluenza Tarminfektioner Fra fugle til mennesker, gennem spyt, slim og afføring af inficerede fugle Kan ikke smitte fra menneske til menneske!

Insekter Hvad er insekter? - Insekter er hvirvelløse dyr, med kroppe inddelt i sektioner og med leddelte ben, hører hjemme i gruppen af leddyr. Insekter kan forgifte maden ved at være bærere af bakterier, vira, parasitter, parasitæg og svampesporer og derved forårsage levnedsmiddelbårne sygdomme. Hvor findes de? - på snavsede, varme, mørke steder, på organisk affald etc. Hvad er deres rolle? -En epidemiologisk rolle- ved at bære patogene organismer i deres krop, i deres indvolde og spyt; -En patogen rolle- at være i stand til at afsætte allergener og giftstoffer på maden; -De forringer maden. Hvilke insekter er skadelige? De mest almindelige insekter i fødevaresektoren er: - Flyvende insekter: -Fluer: Musca domestica, Fania cannicularia - Sommerfugle: Tinea granelee, Ephestia - Myg: Culex pipiens - Kravlende insekter: - Biller: Blatella germanica, Blatella orientalis - Myrer

Insekter

Gnavere Gnavere er pattedyr karakteriseret af deres permanent voksende, skarpe fortænder. Det er meget grådige dyr, der samler forråd og har en stor tilpasningsevne. De er yderst frugtbare og forplanter sig hurtigt. De mest almindelige gnavere er: Mus: mus musculus(Husmusen) Rotter: Rattus Rattus (Den sorte rotte) Rattus norvegius (Den grå husrotte)