1 Erfaringer med at indtænke handicapaspektet i sagsfremstillinger v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lovlig sagsbehandling
Advertisements

At forholde sig professionelt Anne Skov
Kvalitetsstandarder og individuelt skøn
Endeligt forslag til ”Lys i øjnene” Præsentation af politikken før høringsrunde.
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
Kommuneplaner 2013 Hvorfor og hvordan skal kredsbestyrelsen beskæftige sig med kommuneplanerne?
Velkommen til borgermødet i
Breddeidrætsudvalgets betænkning •Foreningsidræt •Kommerciel idræt •Selvorganiseret idræt •Institutionsidræt •Offentlig idræt.
direktør for Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg kommune
Afbureaukratisering Alle taler om det – ingen gør noget ved det.
Mainstreaming af Handicappolitikken Mogens Wiederholt Centerleder, Center for Ligebehandling af Handicappede Randers, 23. oktober 2008.
Grundlæggende IT, niveau G
Indarbejdelse af handicapaspektet i sagsfremstillinger og interne styringsredskaber Mainstreaming af handicapområdet.
KØBENHAVNS KOMMUNE SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN Præsentation af tilsynskoncept.
Forældreindflydelse ift. børn med psykiatriske vanskeligheder
Udfordringer i den kommunale byggesagsbehandling
1 Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Borgerinddragelse og udvikling af lokaldemokratiet i de ny kommuner Om udvikling af en demokratistrategi og eksempler.
Rene Boulevardbebyggelser - et børn og ungeprojekt Et forebyggende projekt med hensyn til hærværk og kriminalitet Boulevardbebyggelserne.
v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune
Visionsproces Fra ord til handling.
Grundkursus Politisk indflydelse. Grundkursus Politisk indflydelse.
Jesper Loose Smith Direktør i Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe – ca boliger Direktør fagforeningsejet ejendoms- og administrationsselskab i.
Planstrategi, lokal Agenda 21 og Kommuneplan. Forventet tidsplan •Planstrategi ikke som forslag •Kun temarevidering af kommuneplanen Obligatorisk min.
Nyt fra Erhvervs- og Byggestyrelsen
Skolebestyrelsesarbejdet. Dagsorden for den 10. April Skolebestyrelsen på et overordnet plan Procedure omkring valgprocessen Hvad er så Skolebestyrelsen.
Oplæg til fællesmøde om Ny skole 2013 Mandag d. 2. juni – 21: 30 på Søndergård Skole v/ skolechef Per Udesen og Børne- og Kulturdirektør Klaus.
Tema: Handicappolitik i kommunerne
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Topmødeerklæring ► ► Sammenhængende og tidlig indsats Først og fremmest skal vi have en indsats, der tager udgangspunkt i de unges problemstillinger.
FRIT VALG af boligindretning
1 Hvordan implementeres mainstreaming tankegangen og værktøjerne i den kommunale organisation v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune TOVHOLDER.
Grundkursus for frivillige i DH Politisk indflydelse.
Temamøde Thyholm og Struer 14. december Temamøde – Thyholm og Struer 1. Svarskrivelse til Indenrigs- og Sundhedsmin. 2. Projekt- og procesorganisation.
2-01.
Kommunal risikoledelse - danske erfaringer i skandinavisk perspektiv
Oplæg om DUKH og retssikkerhed for handicappede
Ny kommunestruktur Strukturkommissionens anbefalinger – hvad betyder de for Odder Kommunes muligheder?
Foreningsdag/ Karrieredag
GRUPPEARBEJDE Opsamling for Middelfart 25 grupper (ca. 6 pers. i hver gruppe)
Friluftsrådets strategi til sikring af den grønne ressource i kommunerne.
GRUPPEARBEJDE Opsamling for Aalborg 24 grupper (ca. 4 pers. i hver gruppe)
GRUPPEARBEJDE Opsamling for København 27 grupper (ca. 6 pers. i hver gruppe)
Udarbejdelse af Viborg Kommunes handicappolitik Oplæg ved workshop på konferencen: Mainstreaming af handicapområdet 26. Maj 2009 v/Jannik Boel.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
BPU Karen Il Wol Knudsen, beskæftigelsespolitisk konsulent Februar 2009 Kursusdag 1 for DH’s repræsentanter i LBR og RBR.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Præsentation af resultaterne fra casestudie
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
Afsluttende bemærkninger Den videre proces. 1. generationsaftaler Generelle aftalepunkter Fælles udredninger/ udspil + + Specifikke aftalepunkter = Sundhedsaftale.
HALPROJEKTET OG LOKALPLANEN  Generalforsamling 2005: Haludvalg nedsættes.  Lokale medier kontaktes, interesse for hal formuleres overfor kommunen. 
Glostrup Kommune. Peter Sørensen. Formand for Social- og Sundhedsudvalget. Formand for Handicaprådet.
Forslag til Kommuneplan 2009 VELKOMMEN. Forslag til Kommuneplan 2009 Planens principper På skuldrene af Planstrategi 2007 Bæredygtig byudvikling Inde-fra.
Hvor mange ældrerådsmedlemmer 13 medlemmer Ældrerådet.
Handicapråd og kommunale botilbud Et oplæg om: idealer, paradokser, dilemmaer og udfordringer til kommunerne i krydsfeltet mellem den kommunale økonomi.
Kommunale forventninger til Handicapråd. Erfaringer med eksisterende Rådgivende Handicapudvalg Tilgængelighed har været hovedopgaven 24 års erfaringer.
Mainstreaming af handicapområdet Det Centrale Handicapråd National konference for Kommunale Handicapråd Konsulent Henrik Hauritz, Kultur og Service
Herning Kommunes Handicapråd Høringer Nyborg Strand d. 9. juni 2008.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Frivilligmesse FrivilligtSocialtArbejde Lov om social service § 18. Kommunalbestyrelsen skal samarbejde med frivillige organisationer § 18. Kommunalbestyrelsen.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
Oplæg om DUKH DH - Sønderborg 9. marts Dagens program:  Kort præsentation  Orientering om DUKH  Retssikkerhed  Hvad kan DUKH – opgaver  Henvendelse.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
Handicap og menneskerettigheder
Unge i fokus - baggrund Langsigtet strategi – 3 hovedområder:
Midlertidige opholdssteder til flygtninge
AT-eksamen 2018.
Den kriminelle fødekæde i bander og
Tidsplan for det administrative arbejde med rammeaftalen
Præsentation af IT-sikkerhedsfunktionen
Præsentationens transcript:

1 Erfaringer med at indtænke handicapaspektet i sagsfremstillinger v/Kate Bøgh Socialdirektør, Middelfart Kommune

Skabelon for sagsfremstillinger Allerede fra starten af projektets indførelse i Middelfart Kommune blev der taget initiativ til, at alle i forbindelse med sagsfremstillinger skulle tænke handicapaspektet ind i sagsbehandlingen. Der blev derfor udarbejdet en fast skabelon til sagsfremstillinger til de politiske udvalg i Middelfart Kommune. 2

Middelfart Kommunes skabelon for sagsfremstillinger Skabelonen består af 9 punkter, som altid skal udfyldes, hvilket gør det nødvendigt, at sags- behandlerne altid tænker de enkelte punkter nøje igennem, både hvad angår f.eks. økonomi, høringer, handicapaspekter o.s.v. 3

Punkter på Middelfart Kommunes sagsfremstillinger •Præsentation •Forvaltningen foreslår •Sagsbeskrivelse •Økonomi •Forvaltningens bemærkninger •Handicapaspekter •Høring af Handicaprådet •Høring af Ældrerådet •Bilag 4

Eksempel på tekst, hvis sagen ikke giver konsekvenser for handicappede Sager som f.eks. Budgetopfølgninger, regnskaber, sammenlægning af børnehaver, klassedannelser, ansøgninger om tilskud, frigivelse af anlægsmidler m.v. Handicapaspekter: Sagens indhold er gennemgået med henblik på at vurdere konsekvenser for handicappede borgere. For handicappede borgere har sagen ikke nogle særlige konsekvenser. 5

Eksempel på tekst, hvor der på sigt kan blive behov for at indtænke handicapaspektet Eksemplet er en sag om kommunal støtte og dispensation til en speedwayklub samt fremtiden for speedwayanlægget Handicapaspekter: I de i nærværende sag værende beslutninger om tilskud og dispensation skønnes der ikke at være handicapaspekter. I sagen om banens fremtid vil handicapaspekter blive indtænkt. 6

Eksempel på tekst om handicapaspekter Eksempel på tekst fra sag om vedtagelse af Kommuneplan Handicapaspekter: I udarbejdelsen af Forslag til Kommuneplan for Trekantområdet er handicapaspektet søgt indarbejdet. Det er gjort i de overordnede principper for byudvikling og bosæt- ning, hvor målsætningen er at sikre et bredt udbud af bomu- ligheder, og hvor der i principperne formuleres krav om til- gængelighed i boligområder og krav til omgivelsernes ud- formning og materialevalg. fortsættes… 7

Eksempel (fortsat) I Middelfart Kommunes egen del er der i udpegningen af arealer til byudvikling lagt vægt på, at der er et varieret udbud af byggemuligheder for forskellige boformer i kom- munen. Der er desuden lagt vægt på at sikre bosætningsmu- ligheder i tilknytning til de byer, der har allerede eksisterende private og offentlige servicetilbud. Det vurderes, at dette også vil komme handicappede til gode. Der er desuden i de generelle rammer for lokalplanlægningen indført bestemmelser om tilgængelighed ”Veje, stier og uden- dørs opholdsarealer skal af hensyn til handicappede brugere så vidt muligt udformes efter anvisningerne i DS-Håndbog 105 ”Udearealer for alle”.” 8

Eksempel på tekst om handicapaspekter Eksempel på tekst fra sag om den 3 årige ungdomsuddannelse: Handicapaspekter: Den 3-årige ungdomsuddannelse er en uddannelse for handicappede unge. Derfor er alle aspekter om- kring lokaler, praktisk udførelse m.v. tænkt i handicapperspektiv. Bl.a. med rådgivning fra kommunens specialskole. 9

Eksempel på tekst om handicapaspekter Eksempel på tekst fra sag om tidsplan for byggeri af boliger til handicappede Handicapaspekter: I forbindelse med kravspecifikationen vil der blive taget højde for de handicapmæssige aspekter. 10

Eksempel på tekst om handicapaspekter Eksempel på tekst fra sag om specialundervisning til senhjerneskadede Handicapaspekter: For denne målgruppe kan der være tale om både fysiske og kognitive problemer. Lokalerne er tilgængelige via elevator, Og der indrettes handicaptoilet. I forhold til kognitive problemstillinger vil vi være opmærk- somme på, at formidlingen af kendskabet til undervisning skal foregå både mundtligt og skriftligt og med inddragelse af evt. pårørende eller andre, som kender borgeren……….. 11