Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
På arbejde i Bangladesh
Advertisements

Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af emne 2.
Etablering af virksomhed
Forestil dig en landsby, hvor der bor 100 mennesker
BUDGET, OPSPARING og LÅN
Nonne historie.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Rehabiliteringscenter for etniske kvinder i Danmark  Etableret som 4 årigt forsøgsprojekt i 2004  Finansieret af SATS puljen- statsmidler  Evalueret.
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
Søjle 1: Offentlige ydelser
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Vi gennemførte en række interview ifm
The Sims2 Double Deluxe + Sims 2 Pets
Fra idé til virkelighed Den innovative Skole 2007 I V Æ R K S Æ T T E R.
Mentorordning i Skive.
VitaMeal ™ produktion & distribution Lumbadzi, Malawi Tekst og billeder: Marcus Westberg.
Velfærd kontra fattigdom
Irak.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Nonceba Family Councelling Center, Khayelitsha, Cape Town, South Africa Sydafrika er det land i verden der har den værste statistik for børnevoldtægter.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
V5 Han sagde også til dem: »Hvis en af jer har en ven og midt om natten går hen til ham og siger: Kære ven, lån mig tre brød, v6 for en ven af mig er kommet.
3 eksempler på, hvordan sundhed.dk hjælper borgerne
Historien om Motumbo. Der var en gang en sort afrikaner som hed Motumbo. Han rejste til London for at søge lykke og rigdom. Og så var der Mary, en typisk.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Kvinderne i Kvinder i 1900’erne havde meget få rettigheder og absolut ingen politiske. De havde en meget stereotyp rolle – hvis gift så husmor.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
SF Ungdom Ved..
Velkommen til LO.
Maskulinitet.
»En mand havde to sønner
Råd til velfærd? Velfærdspolitiske problemstillinger anno 2011 – muligheder og udfordringer.
Glade Dage Undervisningscase i Entrepreneurship Faglig klipper/redaktør: Jesper Piihl Videoproduktion: Govisual Finansieret af:
Dolken Tove Ditlevsen, 1963.
Barndommens gade Af Tove Ditlevsen.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Temadag for repræsentanter i De Regionale Beskæftigelsesråd d Birgit Hagen, DH repræsentant I Det regionale Beskæftigelsesråd i Region Midtjylland.
Lidelsens problem (teodicé)
Bønder. Det gælder om at overleve… En voksen skal bruge 700 TRKR pr. runde for at overleve. Et barn det halve.
Fordomme om malerfaget.
Disposition Præsentation af emne Mobning
Økonomi og Demokrati.
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
1 Quiz om de kønsbestemte lønforskelle Velkommen til quizzen om de kønsbestemte lønforskelle! Denne korte quiz bruger multiple choice-spørgsmål til at.
Samson Og Dalila.
Arbejdsmarkedets parter og politik – familie-arbejdslivsområdet i kontekst Mikkel Mailand Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og OrganisationsStudier.
Fredes 60 års fødselsdag En hyldest fra dine børn.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
INDUSTRISAMFUNDET - fra damp til drivhusgasser -
Michael Stoltze biolog, ph.d. og forfatter,
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
Globalisering. Kan mikrofinans skabe vækst i et udviklingsland?
DET GRÆNSELØSE ARBEJDSLIV 7 MINUTTER OM GRÆNSELØSHED.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Reformation.
Reformation.
DANSK METAL Tele Vest DANSK METAL Tele Vest. DANSK METAL Tele Vest DANSK METAL Tele Vest Hvorfor fagforening?
Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening for Finansrådet. Økonomi på Spil (Arbejdshæftet: Styr på dine penge)
Djøfernes internationale kompetencer. Hovedresultater Profil: De djøfere, der har en international karriere, har en ung profil, godt halvdelen er offentligt.
Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening for Finansrådet. OPLÆG TIL GÆSTEUNDERVISNING 2016 LØN, LÅN OG OPSPARING (Til arbejdshæftet.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
KAN MAN GAMBLE SIT LIV VÆK? - En præsentation om gambling og ludomani Selvmord Arbejdsløshed Skilsmisse Løgn Sygdom Kriminalitet.
Velfærdsstaten Samfundsfag C Anne Rosendahl Kristiansen.
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
A/S Gelsted Bygningsindustri1 1 ”Ny chance til alle – den gode historie fra en produktionsvirksomhed” Ved Lars Vigsø,Susanne Toftager A/S Gelsted Bygningsindustri.
Jeopardy om verdensmålene
Bløde færdigheder er hård valuta
Jeopardy om verdensmålene
Præsentationens transcript:

Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – et land med store forskelle Indien har over én milliard indbyggere og er et land med meget store sociale, økonomiske og religiøse forskelle På den ene side er det et højteknologisk samfund i økonomisk fremgang med en lille, ekstremt rig elite På den anden side lever hver fjerde inder i fattigdom – med under seks kroner til rådighed om dagen Indien har en veluddannet elite, men næsten halvdelen af alle voksne indere kan ikke læse og skrive Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – langt de fleste har ikke fast arbejde 93 procent af arbejderne i Indien er beskæftigede i den såkaldte uformelle økonomi Det vil sige, at de ikke har et fast arbejde men tjener penge ved sæson- og løsarbejde, som gadesælgere, småhandlende eller ved andre småjobs De har stor usikkerhed i arbejdet, fordi de aldrig ved, om dagen vil være indbringende nok til at brødføde dem selv og familien 60 procent af arbejderne i den uformelle økonomi er kvinder På grund af globalisering, omstruktureringer i arbejdsmarkedet og privatisering arbejder flere og flere i den uformelle økonomi Arbejdere med og uden fast arbejde Fast arbejde (7%) Uden fast arbejde (93%) Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – det arbejder kvinderne med Kvinderne udfører mange forskellige former for arbejde De lever for eksempel af at sælge fisk og grøntsager på gader og markeder De arbejder som små, selvstændige syersker, vævere eller cigaretrullere De trækker vogne, bærer varer på hovedet eller er vaskekoner Fælles for dem er, at de har en lav status i samfundet og i hjemmet Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – på arbejde i en tobakmark Dhuliben Ishurasbhai har tidligere arbejdet i en tobakmark Dér tjente hun tre kroner om dagen Arbejdsdagen var ti timer Når der ikke var noget at lave, fik hun ikke nogen løn For at tjene det samme, som en lavtlønnet dansker tjener på én dag (ca. 750 kr.), skulle Dhuliben arbejde hver dag i over otte måneder Så lang tid tager det at tjene 750 kr. i Danmark og Indien 8 måneder 1dag Dhuliben Lavtlønnet dansker Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – arbejdet slider kvinderne op Arbejdet er ofte hårdt og opslidende Sæson- og løsarbejderne har ingen indflydelse på deres arbejdsliv, og arbejdsgiverne respekterer ikke almindelige arbejdstagerrettigheder Kvinderne spares heller ikke for de fysisk krævende opgaver I bygningsindustrien har kvinderne for eksempel det hårdeste job De bliver sat til at bære sten på hovedet – ofte under yderst barske forhold Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – farlige arbejdsforhold Også gadehandlerne lever livet farligt De udsættes ofte for overgreb Og myndighederne kan finde på at opkræve skatter og afgifter af kvinderne helt uden grund Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – livet uden sociale ydelser Kvinderne er også udsat, fordi de ikke har nogle rettigheder og ikke er sikret de grundlæggende sociale ydelser, som arbejdere i almindelige ansættelsesforhold har adgang til De kan for eksempel ikke være sikre på at have adgang til: Børnepasning Sundhedspleje Forsikring Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – svært for fagforeningerne at nå ud til kvinderne Fagforeningerne har svært ved at hjælpe kvinderne, fordi de ikke har en formel arbejdsgiver Det gør det problematisk at komme i kontakt med kvinderne Og der er ikke nogen at stille til ansvar for de dårlige forhold, der præger deres arbejdsliv Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – fagforeningen SEWAs arbejde For én fagforening er det dog lykkes at gøre en forskel for kvinderne Fagforeningen SEWA, som holder til i Gujarat i det vestlige Indien, har eksisteret siden midten af 1970’erne Den har stor succes med at skabe mere stabile indkomster og bedre levevilkår for kvinderne På landsplan har SEWA i dag 700.000 medlemmer Gujarat (SEWA) Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – fagforeningen SEWAs arbejde SEWA hjælper blandt andet kvinderne ved at: Yde lån gennem sin egen bank Lære kvinderne at læse og skrive Skabe bedre indtjenings-muligheder ved at oprette kooperativer, hvor kvinderne hjælper hinanden med at producere og afsætte varer Give kvinderne træning, så de får adgang til bedre job – f.eks. som tømrer eller syersker i stedet for at bære sten på hovedet Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – fagforeningen SEWAs arbejde SEWA sørger også for sociale ydelser som: Børnepasning mens kvinderne er på arbejde Forsikringsordninger Støtte under barsel Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – SEWA giver kvinderne selvtillid Alle initiativerne skal gøre kvinderne bedre i stand til at klare sig selv Give dem højere selvtillid og tro på, at de er noget værd Og hjælpe dem til et liv, hvor de ikke længere er nederst i hierarkiet i samfundet og i hjemmet Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – SEWA giver kvinderne selvtillid Kamalaben er en af de kvinder, som SEWA har hjulpet til større selvtillid Gennem SEWAs bank lykkedes det hende at skaffe lån til at forbedre familiens hus Det har betydet, at hendes mand er holdt op med at slå hende Både han og sønnerne respekterer hende nu Og det sker endda at maden er parat, når Kamalaben kommer hjem fra arbejde Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job

Indien – dansk fagbevægelse støtter SEWA Gennem Ulandssekretariatet og 3F støtter dansk fagbevægelse SEWA i bestræbelserne på at forbedre forholdene for indiske kvinder, som ikke har et fast arbejde Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job Kilder: Ulandssekretariatet, 3F