Joakim fra 3.a har fundet et dyrekranium i en skov i Sverige

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
SPÆKHUGGERE.
Advertisements

Gryde med filter og taphane
Den lille Mads.
Hej. Jeg hedder Ronja, og jeg har fået en gynge i julegave.
Lidt om pladsholdere.
Historien om Jørgen Finke
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Vil du bide skeer med en gnaver?
Til alle der kommer og besøger os I Grækenland Her er en lille guide så I nemt kan finde frem til huset.
Den store Vinterfugletælling Sådan kendes fuglene.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Danske dyr Dette er en oversigt over de største danske dyr.
Skovøkosystem Målgruppe: Elever i folkeskolen Brugskontekst:
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Leder Oase 2011 Hvorfor tjene mennesker ?. 5.Mosebog Du skal give ham, og du skal ikke være ked af at give ham. For gør du det, vil Herren din.
Vi tager en tur igennem Pukkelhvalens liv
Hvad er ligheden mellem en blondine og Netto?
Gnavere og støttetandede
Globale økosystemer.
Velkommen til Jeopardy: Trafiksikkerhed i Øjenhøjde
Tekster af Line Susan og Lasse 
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
Dansk 1. klasse.
Evolution.
Gråskala.
Strandskade Kendetegn: Forveksling:
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Hvalhajen Der findes cirka 330 forskellige hajer. Hvalhajen kan blive op til 14 meter lang. Hvalhajen er verdens største haj. Den spiser plankton små fisk.
Katte lavet af Martin og Daniel
Rovfugle Rovfugle er kødædere med kraftigt næb og kløer (fangere). Rovfuglene opdeles i grupper: våger, høge, kærhøge, falke, glenter, ørne, fiskeørn og.
Jørgen Haagen & John Andersson UCSJ
Saltvandskrokodillen
Svar venligst på nedenstående spørgsmål, før du besvarer spørgsmålene om din hørelse Navn: Dato: Alder: Jeg bruger ét høreapparat (venstre øre) Jeg bruger.
Gnavere og støttetandede
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Tiden går og det er snart længe siden at jeg kom til mine to-benede i Herlev. Jeg vokser og vokser, og lysten.
2.1 · Krebsdyrs ydre Hos tibenede krebsdyr har kroppen 5 par kropsben/fødder, hvoraf et eller flere par kan være omdannet og bære klosakse. Halen har 5.
De kan svømme 50kilometer i timen
Dykænder Bred hudlap Benene er placeret længere tilbage på kroppen.
Evolutionsteorien En teori om, hvordan livet udvikler sig. For at forstå den skal man lære følgende begreber: Fødselsoverskud: Der fødes flere unger end.
Muldvarp.
Halsbåndmus.
Agerhøne Kendetegn: Forveksling:
Aben Aben er en af verdens klogeste dyr.
Samson Og Dalila.
Tid.
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Lavet af Sofie Holland Søndergaard og Michela Svartzengren
Dommen og Evangeliet …………….. 1.Mosebog 3:8-13 Ved aftenstid hørte de Gud Herren gå rundt i haven. Da gemte Adam og hans hustru sig for Gud Herren mellem.
Spidssnudet frø skrevet af Johannes
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
... til dig med rygsmerter - MODIC FORANDRINGER (tryk pil t.h. )
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder.
Grundlæggende viden om:
Tamfjerkræ vi anvender i køkkenet
Stæren Når stæren synger, er det forår. Stæren er en af de fugle, som vi er mest glade for. Mange mennesker føler, at det er forår, når stæren er kommet.
SKØJTELØBER LAVET AF: BENDIXEN & WORUP. UDSEENDE Har 6 ben og 4 veludviklede vinger Har 6 ben og 4 veludviklede vinger 8-10 mm stor 8-10 mm stor.
Stæren Når stæren synger, er det forår. Stæren er en af de fugle, som vi er mest glade for. Mange mennesker føler, at det er forår, når stæren er kommet.
Må jeg præsentere IQ TEST.
Padder 6.b Lavet af Pelle, Lærke, Clausen & Enan.
Tiger.
SLET DENNE SIDE TIL SIDST SÆT X
Grundlæggende viden om:
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Vistfrøði Økologi.
Præsentationens transcript:

Joakim fra 3.a har fundet et dyrekranium i en skov i Sverige Hvad er det for et dyr? ?

Kraniet er 13 cm langt

Kraniet har kraftige hjørnetænder Rovdyr er karakteristiske ved at være hurtige, have kraftige kløer (til fastholdelse af byttet) og have rovdyrtandsæt. Som regel har rovdyr små fortænder, kraftige hjørnetænder (til fastholdelse og aflivning af byttet) og kindtænder med skærende kanter.

Kindtænder med skærende kanter, og bagerst flade tænder. Hos rent kødædende rovdyr findes kun det skærende element, idet kød ikke behøver at blive tygget, men bare skal skæres eller rives i stykker, der kan sluges. Hos rovdyr med en mere blandet kost, findes det skærende element sammen med flade og knudrede tænder, der kan bruges til tygning.

Nu skal i gætte hvilket dyr det er På tænderne kunne vi se at det var et rovdyr som også spiser planter. Rovdyr er dyr, der tilhører ordenen Carnivora. De er pattedyr og er specialiserede i at jage og æde andre dyr. Det er altså et pattedyrs rovdyr. Pattedyr føder levende unger og giver deres unger mælk

Jeg ved godt hvilket dyr det er, men nu får I mere at vide. Udbredelse Dyret er udbredt i Europa, Asien, Jordan, Korea, Iran og Israel. I Danmark almindelig i det meste af landet, med undtagelse af mindre øer samt store øer som Bornholm, Samsø og Anholt, Læsø og Rømø. Dyret findes også i skovene omkring Hillerød At dyret findes på Fyn, Sjælland, Lolland og Falster skyldes udsætninger i 1800-tallet, da arten uddøde på disse øer for mere end 5.000 år siden.

Nu får i lidt mere at vide Dyret hører til mårfamilien ligesom husmår, skovmår, ilder, lækat, brud og odder. >>Billedet til højre viser en mår

Hvad spiser den? Dyret æder både planteføde og dyriske føde. De æder især regnorme, biller, mus samt korn, men tager bl.a. også pindsvin og muldvarp, fugle og fugleæg, frøer, bær og frugter. Indimellem spiser dyret også ådsler (døde dyr den finder). 

Levevis Dyret lever i familiegrupper, kaldet klaner, som oftest tæller mellem tre og ti dyr, men som i nogle tilfælde kan rumme mere end 30 dyr. Klanen holder til i et territorium som dyrene forsvarer mod andre artsfæller. Territoriet bliver markeret ved duftmarkeringer med sekret fra nogle kirtler, der munder ud ved endetarmsåbningen, samt med urin og ekskrementer.

Levevis Boet er en underjordisk hule, graven, der indeholder et eller flere redekamre, og som har en eller flere indgangshuller. Oftest er graven beliggende på skråninger i løv- og blandingsskove, krat eller levende hegn. I nærheden er der lysninger, marker, overdrev og enge, og det er her, at dyrene finder størstedelen af føden.

Levevis Dyret er overvejende nataktive. Mens dyrenes aktive periode i sommerhalvåret starter omkring solnedgang og slutter omkring solopgang, så bliver dyrene i vinterhalvåret som regel først aktive et par timer efter solnedgang, og vender tilbage til graven et par timer før solopgang.

Levevis Hunnen er kønsmoden i treårsalderen, mens hannen allerede er kønsmoden som etårig. Fra tidspunktet hvor hunnens æg er blevet befrugtede, går der mellem to og otte måneder før æggene sætter sig fast i livmoderen for at udvikles. Det kaldes forlænget drægtighed. Når æggene har sat sig fast, går der ca. to måneder før ungerne fødes. Ungerne fødes normalt i januar-marts i kuld på to-tre unger.

Trusler og bevaring Dyret kan være inficeret af sygdomsfremkaldende bakterier, men langt de fleste dyr dør fordi de bliver kørt ned i trafikken. Hvis der etableres faunapassager under stærkt trafikerede veje, på steder hvor dyrene normalt færdes, vil dyrene bruge disse og derved kan mange tilfælde af trafikdræbte dyr forhindres.

Trusler og bevaring Det har vist sig, at store veje fungerer som markante barrierer for den naturlige udveksling af gener hos dyrene. Faunapassager vil altså også kunne medvirke til, at den naturlige udveksling af gener bestandene imellem opretholdes.

Udseende Det voksne dyr måler 80-110 cm fra snudespids til halespids. Hannen vejer som regel mellem 9 og 17 kg, mens hunnen er lidt mindre. Dyrenes vægt varierer dog meget over året, og om efteråret når de vejer mest, kan vægten være mere end 20 kg.

Udseende Hovedet er kileformet og hvidt med en meget karakteristisk sort længdestribe på hver side. Øjnene er små og de korte ører er sorte og markeret med en hvid kant.

Udseende På ryggen og siderne er pelsen grånistret, fordi de lyse underuldshår skinner igennem de stride dækhår, som er lyse med en bred mørk ring nær spidsen. Bugen og benene er mørkere da dækhårene er sorte, og der er mindre underuld. Halens hår er lange og grå.

Udseende Både for- og bagfødder har fem tæer med kraftige gravekløer. Kløerne kan blive op til tre centimeter på forfødderne, mens de er lidt kortere på bagfødderne.

Har du gættet det? Hvilket dyr tror du det kranium Joakim fandt stammer fra ?

Sidste oplysning Sådan ser den ud, men hvad hedder den?

Det er en grævling