Gavnlige mikroorganismer Kan mikroorganismer være gavnlige for os?!?
Gavnlige mikroorganismer Der er milliarder af mikroorganismer, og mange vi slet ikke har opdaget endnu. De fleste af disse mikroorganismer er enten: Nødvendige for vores overlevelse Gavnlige for os Anvendelige i industrien
I naturen Mikroorganisme – planter En lang række mikroorganismer findes i naturen, og hjælper planter med at gro. Rhizobakterier findes i jorden, og binder nitrogen, der er nødvendige for planters vækst. Rødder Mikroor-ganismer
I naturen Iltproduktion Cyanobakterier eller ‘blå-grønalger’ producerer oxygen (ilt) i havet.
I naturen Kompostering Defineret som nedbrydelse af rå, organiske, materialer til kompost Svampene trænger først ind i det organiske materiale i jorden, og derefter kommer bakterierne. Uden dette genbrug af ikke-organiske næringsstoffer, ville jordens primære produktivitet ophøre.
I fødevareindustrien Ost og yoghurt Brød og dejprodukter Mælkesyregæring producerer yoghurt og ost. Nogle svampe bruges også til at gøre osten blå! Brød og dejprodukter Gær bruges til at lave brød og andre dejprodukter Alkoholproduktion Gær bruges også i alkoholproduktion, hvor gæringen opstår uden ilt. Lactobacilli bakterier bruges i produktionen af ost og yoghurt Saccharomyces cerevisiae gær bruges i brødproduktion og alkoholproduktion
I fødevareindustrien Gæring En process, hvor bakterier nedbryder de komplekse sukkerstoffer til enkle blandinger som kuldioxid og alkohol. Gæring ændrer produktet fra een fødevare til en anden.
I medicinalindustrien Penicillin Opdaget af Alexander Flemming i 1928 Produceres af svampen Penicillium notatum Et af de mest brugte antibiotika idag Vacciner Opdaget af Edward Jenner i 1876 Er som regel fremstillet af svage eller inaktive udgaver af de samme mikroorganismer, som gør os syge. Svampen Penicillium producerer et antibiotika kaldet Penicillin
Probiotiske bakterier Hvad er de? Levende mikroorganismer, der givet i den rette mængde tilfører et gavnligt stof for helbredet til værten Hvilken type bakterier er de? Lactobacilli er den del af den gavnlige naturlige mikroflora, der findes i den menneskelige mave
Probiotiske bakterier Hvordan arbejder de? Går i direkte kontakt med de sygdomsfremkaldende mikroorganismer, og gør det sværere for dem at udvikle sygdomme Forstærker den naturlige barriere i fordøjelseskanalen, der beskytter mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer Dette kaldes "Competitive Exclusion Concept “, d.v.s. at gavnlige mikroorganismer kæmper mod skadelige mikroorganismer om næring og andre ressourcer og derved tvinger de skadelige mikroorganismer ud. Samarbejder med og forstærker immunsystemet.